Forum » Loža » Obnova lesenih oken: kateri brusilnik?
Obnova lesenih oken: kateri brusilnik?
Avenger ::
V poplavi vseh možnih izvedb se ne morem odločit kaj bi, sploh ker ne prenašam nekvalitetnih zadev ampak ne bi rad po nepotrebnem skeširal, pomembno mi je, da naprava svojo funkcijo opravlja tako kot je treba, da je užitek delat. Naj povem samo kakšna je razlika med malo fleksarico od Makite in Black&Deckerja - Makita je lažja, tanjša (krasno leži v roki), tišja in močnejša, ampak kljub temu da režeta obe praktično enako, ne maram blackandeckerce.
Projekt je tak, da je treba vsa okna in okenske okvirje pobrusit, da se odstrani lak oziroma ostanke laka, površino zgladit, da je pripravljena za barvanje, vprašanje je, s čim se lahko to najlažje naredi. Očitno je tu precej kotičkov, robov in podobnega, tako da mora bit orodje pripravno, da doseže vse to.
Najbolj so mi v oči padli delta brusilniki, recimo tale, ki je sicer iz profi linije:
http://www.ideo.si/a/delta_busilnik_GDA...
potem je pa drug tip, ki je cenejši in načeloma bolj švoh:
http://www.handwerker-versand.de/produc...
Vsak nasvet je dobrodošel.
Projekt je tak, da je treba vsa okna in okenske okvirje pobrusit, da se odstrani lak oziroma ostanke laka, površino zgladit, da je pripravljena za barvanje, vprašanje je, s čim se lahko to najlažje naredi. Očitno je tu precej kotičkov, robov in podobnega, tako da mora bit orodje pripravno, da doseže vse to.
Najbolj so mi v oči padli delta brusilniki, recimo tale, ki je sicer iz profi linije:
http://www.ideo.si/a/delta_busilnik_GDA...
potem je pa drug tip, ki je cenejši in načeloma bolj švoh:
http://www.handwerker-versand.de/produc...
Vsak nasvet je dobrodošel.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Alec999 ::
Za to delo ti lahko samo odsvetujem "vibracijski brusilnik" (enostvano premalo pobrusi in pa brusni papir meni nikoli ne stoji dobro gor) in "kotni brusilnik" (je enostavno premočen, krožna oblika pa tudi ni primerna, ko rabiš pobrusit okoli kotov). Tale trikotni "likalnik" imam namen sprobati drugo leto, vendar se bojim, da bo isto sranje kot vibracijski brusilnik. Tako, da osebno bi najraje probal s "tračnim brusilnikm", vendar tukaj so po vsej verjetnosti spet problem koti, ki jih je nato potrebno zbrusiti ročno ali pa manjšim orodjem, kot je Dremel.
TESKAn ::
Po mojih izkušnjah vibracijski brusilnik lepo dela, če maš zadevo na dobri opori. Imaš pa po mojem mnenju dve opciji, ena vzemi najcenejšo zadevo s petletno garancijo in jo uveljavljaj po potrebi, ali pa kupi nekaj za 200+€. Karkoli nad par 10€ in pod 200€ ni vredno denarja. Dela enako dobro, kot zadeva za par 10€ in ko crkne, si slabe volje.
Če denar ni problem in misliž zadevo uporabljat tudi po obnovi, bi jaz kupil makito.
Če denar ni problem in misliž zadevo uporabljat tudi po obnovi, bi jaz kupil makito.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
itak37 ::
Delta brusilniki so primerni samo za manjse povrsine, ki so nedostopne vibracijskemu. IMO je najboljse oba kupit, delta in vibracijskega. Sicer pa tudi cenejsi stroji delajo OK, se posebej ce jih ne uporabljas profesionalno.
No, na koncu sem se odločil za Metabov delta brusilnik http://www.metabo.si/Katalog-elektricni...
Se mi je tudi zdelo da bi bilo dobro imet poleg tega še vibracijskega, ampak bom najprej probal kako gre samo s tem. Cena je pa nekaj nad 100€ in ni med najcenejšimi, Makita pa takega tipa sploh nima.
Se mi je tudi zdelo da bi bilo dobro imet poleg tega še vibracijskega, ampak bom najprej probal kako gre samo s tem. Cena je pa nekaj nad 100€ in ni med najcenejšimi, Makita pa takega tipa sploh nima.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
barbarpapa1 ::
Pozdrav
Pomembno je tudi, s kakšnim lakom so bila barvana okna. Sam sem pred leti opravljal podobno zadevo na oknih, katerih lak je bil star okoli 30 let (t.i. "oljna barva"). Sam vibracijski brusilnik se je izkazal za neuporaben, ker se je barva "smolila" in je enostavno "zamašila" brusni papir ne glede na njegovo gradacijo. Končni postopek je bil sestavljen iz kombinacije premaza za odstranjevanje barve (Lavacol), toplozračne pištole (pozor v bližini steka!) in na koncu še brušenje z vibracijskim brusilnikom. Mukotrpno delo, barve povsem nisem dol pravil, a jo je nova barva dobro prekrila....
LP
Jože
Pomembno je tudi, s kakšnim lakom so bila barvana okna. Sam sem pred leti opravljal podobno zadevo na oknih, katerih lak je bil star okoli 30 let (t.i. "oljna barva"). Sam vibracijski brusilnik se je izkazal za neuporaben, ker se je barva "smolila" in je enostavno "zamašila" brusni papir ne glede na njegovo gradacijo. Končni postopek je bil sestavljen iz kombinacije premaza za odstranjevanje barve (Lavacol), toplozračne pištole (pozor v bližini steka!) in na koncu še brušenje z vibracijskim brusilnikom. Mukotrpno delo, barve povsem nisem dol pravil, a jo je nova barva dobro prekrila....
LP
Jože
Pyr0Beast ::
Drotpiršna ftw
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
mikhaair ::
Na koliko casa pa je priporocljivo menjat tesnilne gumice? Sicer ne vem kaksna je ponudba v trgovinah, ampak v glavi imam, da obstaja kopica dodatnih tesnilnih trakov. A velja poskusit, nove gumice in kaksen dodatni tesnilni trak. Okna pa so stara cca. 25 let. Ponekod se cuti, ko vlece mimo...
mihec87 ::
Pač tesnila so obliž na to...100% zadevo rešijo nova okna..da se pa rešit nekako z novim barvanjem ter tesnili..
Miha_T ::
Tud jaz sem brusil, barval, kital 30 let stara okna. Ponucal sem kilometer dihtung in vse poznane kletvice pa je bil še zmeraj isti šmorn. Čez kakšno leto so sonce, dež, mraz pojedli barvo, vlekl je pa itak nonstop. Zdej k me je pamet dohitela mam pa na mizi 10 ponudb za nova okna, tko da je to zadnja zima, ko je treba sredi noči drva v peč nalagat :)
barakus ::
Uh ta tema pa tudi mene zanima. Ali so res stara okna neobnovljiva? Razlika v investiciji je namreč ogromna...
Star kit spokaš dol, zamenjaš s silikonom.
Zbrusit pa tako ni problem.
Če ti težave delajo špranje pa zafilaš s kitom ali preprosto z tistim penastim trakom za izolacijo. Sam se stisne na ustrezno dimenzijo in to je približno to.
Zaenkrat vrata meni še vedno tesnijo.
Če ti težave delajo špranje pa zafilaš s kitom ali preprosto z tistim penastim trakom za izolacijo. Sam se stisne na ustrezno dimenzijo in to je približno to.
Tud če rata zaflikat use špranje in nič ne piha je še zmeraj problem kondukcija. Stara stekla in okvirji imajo zelo slabo toplotno izolativnost. Npr 30 let stara škatlasta okna naj bi imela toplotno prevodnost U=3+ W/m2K, nova pa imajo pod 1.
Mene je eno staro okno sigurno stalo že toliko kot eno novo. Barva, šmirgl, kit, tesnila, nekaj novih kljuk in drva/olje ki je odtekel skozi špranje... pa smo na 200-300€
Je pa treba vedt da je pri novih oknih lahko problem vlaga v sobi, če cela hiša ni dobro izolirana.
Mene je eno staro okno sigurno stalo že toliko kot eno novo. Barva, šmirgl, kit, tesnila, nekaj novih kljuk in drva/olje ki je odtekel skozi špranje... pa smo na 200-300€
Je pa treba vedt da je pri novih oknih lahko problem vlaga v sobi, če cela hiša ni dobro izolirana.
ToniT ::
Vlaga je prbolem v vsakem primeru - tu izolacija nima kaj dosti zraven. Treba je pač redno zračiti - odpreti vsa okna nastežaj za 3 - 5 minut vsaj 2x na dan.
MonkeyHead ::
Star kit spokaš dol, zamenjaš s silikonom.
Zvečer nastavi svečo zraven vrat in opazuj plamen :D.
Mi imamo firmo, ki se ukvarja z lesom in smo čist obupani postali zraven teh lesenih okeh. Celotno bajto smo menjali s plastiko (AJM) tri stekla in se tako pozna, da sem prav presenečen.
>Mene je eno staro okno sigurno stalo že toliko kot eno novo. Barva, šmirgl, kit, tesnila, nekaj novih kljuk in drva/olje ki je odtekel skozi špranje... pa smo na 200-300€
Kaj za vraga ?
Pa vzameš kladu pa razbiješ šipe in neseš steklarju da ti naredi novo + zatesni za 20€
Potem pa enkrat štrihneš pa je to to. 3 sloje in si dober za neki časa. Kanta barve je pa 10€
>Npr 30 let stara škatlasta okna naj bi imela toplotno prevodnost U=3+ W/m2K, nova pa imajo pod 1.
Ja
Itak
Nova imajo tako nizko prevodnost dokler so nova in plin vmes ni spustil
+ Stara okna so dvojna
+Izgube niso samo s prevajanjem ampak tudi z izsevanjem
>Zvečer nastavi svečo zraven vrat in opazuj plamen :D.
Naj se lufta. Sice imam vrata tudi zadihtana, da mi ne vleče notri slab zrak iz drugih prostorov- Navadni 'ductape' je več kot dovolj dober
Kaj za vraga ?
Pa vzameš kladu pa razbiješ šipe in neseš steklarju da ti naredi novo + zatesni za 20€
Potem pa enkrat štrihneš pa je to to. 3 sloje in si dober za neki časa. Kanta barve je pa 10€
>Npr 30 let stara škatlasta okna naj bi imela toplotno prevodnost U=3+ W/m2K, nova pa imajo pod 1.
Ja
Itak
Nova imajo tako nizko prevodnost dokler so nova in plin vmes ni spustil
+ Stara okna so dvojna
+Izgube niso samo s prevajanjem ampak tudi z izsevanjem
>Zvečer nastavi svečo zraven vrat in opazuj plamen :D.
Naj se lufta. Sice imam vrata tudi zadihtana, da mi ne vleče notri slab zrak iz drugih prostorov- Navadni 'ductape' je več kot dovolj dober
>Mene je eno staro okno sigurno stalo že toliko kot eno novo. Barva, šmirgl, kit, tesnila, nekaj novih kljuk in drva/olje ki je odtekel skozi špranje... pa smo na 200-300€
Kaj za vraga ?
Mišljena so bila vsa vzdrževanja ne samo eno. Barvat moram pa na vsaki dve leti ker je emajl barva in ne lazura. Tud tesnila je treba zamenjat takrat...
Steklarja pa ne nucam ker jaz zakitam za 10€
kit 10€, tesnilo 10€, barva 5€, šmirgl 5€... 30€ na 2 leti na okno. + okvare kljuk, distančnikov, tud en pant sm že menjov... pa še extra drva ker mojo skoz zebe :) x 20 let. ajd 10 let odkar jih jest rihtam. Smo pa tam.
See what u did. U made me do math on weekend :)
Lej enkrat se mora vzdrževanje nehat in je treba kupt kaj novega. Tud katrco lahko še 50 let vozš pa si govoriš da je važn da se pelje, ampak nek pa more bit meja...
>Mišljena so bila vsa vzdrževanja ne samo eno. Barvat moram pa na vsaki dve leti ker je emajl barva in ne lazura. Tud tesnila je treba zamenjat takrat...
Vzameš navadno barvo za les na vodni osnovi. Pa je. Tudi ne vem zakaj bi moral vsaki 2 leti štrihat. Obrišeš s krpo pa se sveti ko novo.
Kita nimaš kaj več uporabljat. Ponucaš silikon. Ena tuba ti zagotovo celo okno pokrije. Kaj bi se pri kljukah pokvarilo nimam pojma. Včasih je treba namazat, to je pa tudi to.
Extra drva so pa tako tako ... ne moraš to glih računat v ceno vzdrževanja, če je 'placebo' - ker še vedno boš rabil kurit, neglede na to kako dobra okna imaš :)
V 20 letih ni to nič. 300€ bah. V tem času zagoniš 2k€ za vinjete. Pa cirka 10.000€ za elektriko :)
Vzameš navadno barvo za les na vodni osnovi. Pa je. Tudi ne vem zakaj bi moral vsaki 2 leti štrihat. Obrišeš s krpo pa se sveti ko novo.
Kita nimaš kaj več uporabljat. Ponucaš silikon. Ena tuba ti zagotovo celo okno pokrije. Kaj bi se pri kljukah pokvarilo nimam pojma. Včasih je treba namazat, to je pa tudi to.
Extra drva so pa tako tako ... ne moraš to glih računat v ceno vzdrževanja, če je 'placebo' - ker še vedno boš rabil kurit, neglede na to kako dobra okna imaš :)
V 20 letih ni to nič. 300€ bah. V tem času zagoniš 2k€ za vinjete. Pa cirka 10.000€ za elektriko :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
Mah ne grem se več.
Mogoče pa folk res menja okna samo zato, da sosedom pokažejo da majo preveč dnarja
Mogoče pa folk res menja okna samo zato, da sosedom pokažejo da majo preveč dnarja
Ne, včasih jih menjaš zaradi bistveno boljše zvočne izolativnosti. Vzdrževanje lesenih oken - vsaki 2 leti štrihat???? Sploh ne vidim razloga. Mogoče na 10 let.
All ::
kvalitetna obnova oken je po moje blizu cene novih (sama cena okna)
če mislite obnavlat tako kot se zagre....
-stekla ven
-brušenje in/ali odstranjevanje z vročim zrako
-kitanje
-brušenje
-temeljna barva
-brušenje
-lak...2x
-vstavlanje stekel
-kitanje
-tesnila
-
-
če mislite obnavlat tako kot se zagre....
-stekla ven
-brušenje in/ali odstranjevanje z vročim zrako
-kitanje
-brušenje
-temeljna barva
-brušenje
-lak...2x
-vstavlanje stekel
-kitanje
-tesnila
-
-
A morm res slikat da boste eni vidl kakšn rata moj okn po dveh letih.
Da ne vidiš razloga? Ja normaln da ga ne vidiš če se pa ne vid mojga okna od tebe. Moji sosedje ga pa že vidijo. Mislš da jest štriham okna zato k mi je lajf?
Mislm ej, eni pa res žvijo samo zato da kontra butajo.
Da ne vidiš razloga? Ja normaln da ga ne vidiš če se pa ne vid mojga okna od tebe. Moji sosedje ga pa že vidijo. Mislš da jest štriham okna zato k mi je lajf?
Mislm ej, eni pa res žvijo samo zato da kontra butajo.
Gray_Warden ::
Zakaj jih ne zaščitiš s kakšnim lakom, da ti jih ne bi bilo treba vsaki 2 leti barvat? K to je naravnost nesmiselno. Daj notri nova okna, če jih ne zaščitiš primerno, boš imel vsaj mir.
Barvanje na 2 leti je pa popolnoma nesmiselno, kakorkoli pogledaš. Celo to mi je smešno, da še vedno uporabljaš kit namesto silikona. Kit razpoka, hitro postane neuporaben in tudi izjemno grd. Silikon je obstojnejši in kvalitetnejši.
kar pa se tiče tistega, da imaš vsaki 2 leti okvare kljuk, pantov, distančnikov....mi pa povej kaj zaboga ti delaš z okni? Jih ne znaš normalno odpirat in zapirat da jih tako hitro popolnoma uničiš?
Enostavno se mora, kot si rekel tudi ti, vzdrževanje na neki točki zaključiti in se jih zamenja s plastičnimi. Potem imaš vsaj naslednjih 30 let mir (razen če jih sam uničiš. Narava jih vsekakor v tem času ne bo). Če moraš okna vzdrževat na 2 leti, tako kot ti, je to že dokaj jasno opozorilo, da je čas da okna zamenjaš.
Barvanje na 2 leti je pa popolnoma nesmiselno, kakorkoli pogledaš. Celo to mi je smešno, da še vedno uporabljaš kit namesto silikona. Kit razpoka, hitro postane neuporaben in tudi izjemno grd. Silikon je obstojnejši in kvalitetnejši.
kar pa se tiče tistega, da imaš vsaki 2 leti okvare kljuk, pantov, distančnikov....mi pa povej kaj zaboga ti delaš z okni? Jih ne znaš normalno odpirat in zapirat da jih tako hitro popolnoma uničiš?
Enostavno se mora, kot si rekel tudi ti, vzdrževanje na neki točki zaključiti in se jih zamenja s plastičnimi. Potem imaš vsaj naslednjih 30 let mir (razen če jih sam uničiš. Narava jih vsekakor v tem času ne bo). Če moraš okna vzdrževat na 2 leti, tako kot ti, je to že dokaj jasno opozorilo, da je čas da okna zamenjaš.
Why so serious?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gray_Warden ()
Včasih je dobro prebrat celo temo :)
http://slo-tech.com/forum/t495281/p3341...
Aja pa okna mam 30+ let stara narejena doma. Barva in silikon od lesa odstopita zaradi vlage v lesu ki pozimi zmrzne polet pa sonce not nažiga.
Novejša okna v prizidku sem nazadnje barval pred 8 leti pa so še ko nova.
Pa kljuk tud ne lomim kr naprej. "Mehanizem" se zjeba. En pant pa 4 kljuke za 21 škatlastih oken (se pravi 42 oken) pa ni veliko.
http://slo-tech.com/forum/t495281/p3341...
Aja pa okna mam 30+ let stara narejena doma. Barva in silikon od lesa odstopita zaradi vlage v lesu ki pozimi zmrzne polet pa sonce not nažiga.
Novejša okna v prizidku sem nazadnje barval pred 8 leti pa so še ko nova.
Pa kljuk tud ne lomim kr naprej. "Mehanizem" se zjeba. En pant pa 4 kljuke za 21 škatlastih oken (se pravi 42 oken) pa ni veliko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miha_T ()
Sem prebral tudi tisto in mi je bilo smešno da si se toliko mučil in s tem stran vrgel denar in svoj čas. Naredil pa nisi nič. Okna se da ven, kvalitetno zaščiti, zamenja dihtunge, zalije s silikonom tam kjer je to potrebno in je naslednjih 10 let mir. Če pa moraš na 2 leti popravljat okna....pa me zanima zakaj si šele zdaj spoznal da jih je treba menjat. Ampak to je le nekaj minut dela in nekaj eur stroška.
Edit: pri oknih ki se pogosto odpirajo in zapirajo mi je razumljivo, da se vsakih nekaj let dihtunge zamenja, če se uporablja samolepilne, saj lepilo enostavno popusti. PRi tistem nimaš druge izbire kot da vsakih nekaj let zamenjaš samolepilno dihtungo z novo.
Edit: pri oknih ki se pogosto odpirajo in zapirajo mi je razumljivo, da se vsakih nekaj let dihtunge zamenja, če se uporablja samolepilne, saj lepilo enostavno popusti. PRi tistem nimaš druge izbire kot da vsakih nekaj let zamenjaš samolepilno dihtungo z novo.
Why so serious?
Zgodovina sprememb…
Zakaj menjava kljuk, mehanizmov.Okno je staro in zvito teško se zapira zapira in odpira potem še nabašeš razne pene gume vmes da dihta in zadeva je super trda za odpirat in se zadeve zjebejo..
Nova okna so impregnirana itd zato barvanje ni potrebno dolgo časa...
Enostavno potrebno je ocenit gdaj se okna splača popravljati in gdaj ne..
"pa me zanima zakaj si šele zdaj spoznal da jih je treba menjat"
ker sem do sedaj razmišljal tako kot nekateri drugi v tej temi.
ker sem do sedaj razmišljal tako kot nekateri drugi v tej temi.
Verjemi, vem kako je imeti stara okna. Oče jih je popravljal, barval....dokler niso bila že tako prepereta, da si lahko kar s prstom les trgal stran.
Nato se je končno odločil za nakup plastičnih oken in že 15 let nismo niti pogledali več oken, tesnijo pa kot nova.
Strošek je ogromen, res je. Vendar ko zunaj piha veter in dež z vso silo tolče po oknih, notri pa je prijetno toplo in skozi okna ne slišiš popolnoma nič, vidiš da se je splačalo.
Nato se je končno odločil za nakup plastičnih oken in že 15 let nismo niti pogledali več oken, tesnijo pa kot nova.
Strošek je ogromen, res je. Vendar ko zunaj piha veter in dež z vso silo tolče po oknih, notri pa je prijetno toplo in skozi okna ne slišiš popolnoma nič, vidiš da se je splačalo.
Why so serious?
Zgodovina sprememb…
Furbo ::
Meni se kar smilijo tisti, ki na nove hiše dajejo lesena okna. Ampak kaj češ, prodajalci so zelo prepričljivi. Država pa še subvencionira samo lesena, ne vem zakaj, zato ker že čez nekaj let veselo piha skozi njih?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Zakaj menjava kljuk, mehanizmov.Okno je staro in zvito teško se zapira zapira in odpira potem še nabašeš razne pene gume vmes da dihta in zadeva je super trda za odpirat in se zadeve zjebejo..
Včasih se vprašam kako nekatei vzdržujejo okna. Nima se kaj na trdo opirat ter zapirat. Če se je neki narobe.
Tesnila ne rabijo biti water-dicht da ti zadržijo zrak. Če se ti pa okno dgne pa moraš malce preveč barve pobrusit
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
Včasih se vprašam kako nekatei vzdržujejo okna. Nima se kaj na trdo opirat ter zapirat. Če se je neki narobe.
Tesnila ne rabijo biti water-dicht da ti zadržijo zrak. Če se ti pa okno dgne pa moraš malce preveč barve pobrusit
In kako boš lepo zaprl/odprl okno ki je zvito oz napihnjeno kot "upognjenec" po višini ali širini(zadeve so odpirajo na trdo in nekaj more spustit)+malo bikasta roka...(ja narobe je to da je okno zanič in potrebno menjave)
Ni težav z lepimi ravnimi okni..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
Ce je okno zalivala voda do te mere da se ga ne da več pooblat normalno je za v peč.
Ce je okno zalivala voda do te mere da se ga ne da več pooblat normalno je za v peč.
Jasno, samo nekateri se še zajebavajo z takimi okni in vlagajo denar vanje, zato je treba prej ocenit v kakšnem stanju so ne pa it v obnovo za vsako ceno..
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup novih oken (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 112707 (16080) | BCSman |
» | Brusilnik za lesOddelek: Loža | 10269 (8602) | kuglvinkl |
» | Pleskanje stene (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19190 (14556) | cheff |
» | Ostranjevanje barve iz lesaOddelek: Loža | 5099 (4798) | boss-tech |
» | Kje profesionalno odstanjujejo barvo z lesa?Oddelek: Loža | 4771 (4650) | Vikking |