engadget - Ta vikend se na Švedskem začne Dreamhack Winter 2011, največji digitalni festival in LAN party na svetu. Pričakujejo okoli 10.000 igričarjev in še več deset tisoč obiskovalcev, kar seveda pomeni znatne potrebe po internetu. Zanj skrbi ekipa tehnične univerze v Jönköping, ki je v sodelovanju z internetnim ponudnikom Telio in dobaviteljem mrežne opreme Cisco do prestolnice potegnila tristo kilometrov dolgo optično linijo s prepustnostjo 120 gigabitov na sekundo. To je ta hip najhitrejša internetna povezava na svetu.
Projekt je v pripravi že od lanskega poletja in teoretično omogoča kar 750.000 uporabnikom, da vsi in hkrati v manj kot dvajsetini sekunde prenesejo za cel film podatkov. Seveda tega ne delajo prvič - znatno omrežje z deset tisoč priklopi, 500 switchi in ducatom routerjev na sredini so imeli že leta 2007 (pdf), povezava pa je bila takrat 40Gbps z 10Gbps backupom. Prav tako so že takrat imeli podporo za IPv6.
Nažigalo se bo Starcraft II, CS 1.6, Quake live 4v4 in 1v1, Street fighterja IV, HON in še prihajajočo DOTO 2. Najvišjo denarno nagrado seveda ponuja zmaga v Stracraft turnirju - dobrih 20.000EUR, karte za dogodek pa so že razprodane.
"Projekt je v pripravi že od lanskega poletja in teoretično omogoča kar 750.000 uporabnikom, da vsi in hkrati v manj kot dvajsetini sekunde prenesejo za cel film podatkov." do the math.
pa tudi ljubljanski studentski domovi z do 10 gbit/s notranjim ormežjem in prav tako hitrostjo prosti arnesu niso od muh...
Big deal? Mariborska univerza ma prepustnost koliko pač rabi - ni omejitve. Tako študentski domovi kot posamezne fakultete. Seveda dokler ne zmanjka pasovne širine
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.
Specifically, the connection to 750,000 people, or nearly all the inhabitants in Stockholm, can stream music simultaneously. Or you can download a movie in a 47 thousandths of a second.
Tole pise na njihovi strani. Prevajalec novice bi moral biti mickeno bolj pazljiv. En film v 1/20 sekunde ali pa 750.000 streamov muzike hkrati (z 20KBps se mi zdi).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
Big deal? Mariborska univerza ma prepustnost koliko pač rabi - ni omejitve. Tako študentski domovi kot posamezne fakultete. Seveda dokler ne zmanjka pasovne širine
poglej na spodnji link, da se seznanis kam je povezana mb univerza (in studentski domovi):
Koliko je meni znano je MB univerza povezana z direktno mednarodno linijo v avstrijo. Še leto dni nazaj sem ravno gledal mednarodne linije in niti ena ni vodila v ljubljano...
In to je le Arnesovo omrežje
Koliko je meni znano je MB univerza povezana z direktno mednarodno linijo v avstrijo. Še leto dni nazaj sem ravno gledal mednarodne linije in niti ena ni vodila v ljubljano...
In to je le Arnesovo omrežje
mogoce pa je mb v avstrijo povezana brezzicno :))) pa tudi sicer, kam pa je povezana avstrija? vse slovenske univerze to tako kot vse avstrijske univerze povezane v evropsko r&i omrezje geant. ce bi pogledal arnesovo skico bi videl, da je slovenija v geant povezana 2 x 20 giga. torej, ce si na mb univerzi gre tvoj promet cez ljubljano (fuj:)))
Ja 100% ima Maribor svojo linijo v Avstrijo, UNI-MB so direktno na glavni hrbtenici...
edit: za hudiča ne najdem info. na internetu. So nam pa to razlagali na faksu pred kakimi 3 leti, kao direkt linija z Avstrijo (torej ne samo tale backbone 10GB/s do LJ)
Drugače pa me čudi ko gledam te mednarodne povezave in malo pomislim na število uporabnikov in pravnih oseb (podjetij, ki rabijo malo večje linke kot le 10mbit). Zdi se mi vseeno majhna hitrost za mednarodne povezave. Bi pričakoval kake 100GB/s
@superveloce ma, kaj naj recem? na vaso veliko zalost gre promet cez ljubljansko mocvirje ;) evo se en razlog, da se odcepite ;) @ninjeti kje pa si ti videl 10 mb/s linke?
Ja očitno so prodajali enmal megle . Drugače pa nisem iz MB, tako da odcepitev mogoče ne pride vpoštev . Razen če Jankovič zmaga, ampak takrat internet ne bo naš največji problem
če ne bi bilo študentov, partis in blink propadeta
Ne pozabi na policaje, kriminaliste, odvetnike, tožilce, sodnike, člane SAZAS, diplomirance AGRFT, ... :D
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
Zanimivo, v 12. domu je bilo zgolj 100Mbit. Gigabitna linija do end userja je že problem za omrežje, ker je glavna pipa zgolj 10 Gbit, torej 10 uporabnikov.
ubistvu se je že včeraj začel dreamhack :( škoda da niste prej novice dali, nisem vedel da je, pa sem na švedskem... danes je pa že noro draga letalska karta zame
ojoj, kaki nevedneži! sploh se ne spoznate na fensi-šmensi-bliskovno-zgoščensko slo-tech terminologijo!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Še tako huda povezava ne pomaga, če je na sporedu ena najbolj dolgočasnih in slabih SC2 rund vseh časov Ura in pol dolgčasa zdajle aaaaa. Čeprav casting je pa dober hehe.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014