»

Telia in Cisco potegnila 120Gbps internetno linijo za DreamHack

Linija je potegnjena na 325km dolgi razdlaji med Jönköpingom in prestolnico Stockholm.

vir: Google
engadget - Ta vikend se na Švedskem začne Dreamhack Winter 2011, največji digitalni festival in LAN party na svetu. Pričakujejo okoli 10.000 igričarjev in še več deset tisoč obiskovalcev, kar seveda pomeni znatne potrebe po internetu. Zanj skrbi ekipa tehnične univerze v Jönköping, ki je v sodelovanju z internetnim ponudnikom Telio in dobaviteljem mrežne opreme Cisco do prestolnice potegnila tristo kilometrov dolgo optično linijo s prepustnostjo 120 gigabitov na sekundo. To je ta hip najhitrejša internetna povezava na svetu.

Projekt je v pripravi že od lanskega poletja in...

55 komentarjev

Signal 3G na Mount Everestu

Mount Everest

vir: TechEye
TechEye - Doslej je bila na Mount Everestu edina možnost povezljivosti s svetom satelitski telefon ali glasovno GSM-omrežje na kitajski (severni) strani gore. Podjetje TeliaSonera oziroma njegova nepalska podružnica Ncell pa je postavila osem baznih postaj na gori, izmed katerih štiri poganjajo sončne celice. Najnižja je na nadmorski višini 2870 metrov. Sedaj je na Mount Everestu moč ujeti hitri signal 3G za telefonske pogovore ali brskanje po spletu.

Pokritost Mount Everesta je bolj tekma za prestiž, čeprav je hitra povezava do interneta v baznih taborih zelo pomembna, večjo ekonomsko vrednost pa ima razširitev omrežja. Ncell namerava zagotoviti pokritost s signalom 3G po celem Nepalu, kamor je TeliaSonera vstopila...

8 komentarjev

4G v pogonu na Severu

engadget - Dan, ko bodo mobilna omrežja tretje (ter tri-in-polte) generacije (UMTS, HSPA) za odmet, se neizogibno bliža za večino sveta, medtem ko je v Skandinaviji, natančneje v glavnih mestih Švedske in Norveške, ta dan celo že prispel! TeliaSonera je v Oslu in Stockholmu zagnala prvo komercialno 4G oz. Long Term Evolution omrežje, ki v teoriji ponuja hitrosti do 100 Mb/s. Dejansko omrežje zaenkrat omogoča le polovico te hitrosti, 50 Mb/s, pripravljajo pa že pohitritev na 80 Mb/s. Edin način za izkoriščanje novega omrežja je zaenkrat le s Samsungovim USB modemom, ki podpira standard 4G, saj v prodaji še ni mobilnih telefonov, ki bi bili...

36 komentarjev

Latvijski ponudnik interneta odklopljen

Slashdot - Kot poroča Network World, so latvijskega ponudnika dostopa do interneta (ISP) odklopili z medmrežja, po tem ko so prejeli vrsto pritožb od strokovnjakov za varnost omrežij. Gre za podjetje Real Host s sedežem v Rigi, za katerega so utemeljeno predvidevali, da ima pod nadzorom vrsto strežnikov, ki krmilijo botnete, vzdržujejo strani za ribarjenje (phishing), napadajo obiskovalce spletnih strani z zlobno kodo in gostijo lažne antivirusne programe. Jart Armin, ki deluje na strani Hostexploit.com, je v intervjuju Real Host opisal kot eno največjih evropskih središč sranja na internetu.

Odklopili so ga v ponedeljek, ko je TeliaSonera zagrozila Juniku, ki skrbi za povezljivost Real Hosta, s sankcijami. To je že četrti večji ISP v zadnjem letu, ki je izgubil dostop do medmrežja: njegovo usodo delijo Atrivo, zloglasni McColo in 3FN, ki pa so bili vsi locirani v ZDA. Armin pravi, da je to prvikrat, da so uspeli ukrepati zunaj ZDA in celo v Vzhodni Evropi. Klik!

24 komentarjev

Brezplačno Cisco CCNA izobraževanje

Slo-Tech - Podjetje NIL vabi študente na industrijsko izobraževanje za pridobitev Cisco CCNA certifikacije, ki predstavlja prvo stopnjo izobraževalnega programa proizvajalca omrežne opreme Cisco.

V prvem delu tečaja, ki bo potekal v e-learning obliki, bodo udeleženci prejeli elektronsko gradivo ter dostop do prave opreme za izvedbo praktičnih vaj. Zahtevnejši drugi sklop tečaja bodo udeleženci poslušali v učilnici med 5. in 9. oktobrom 2009 pod vodstvom certificiranega Cisco inštruktorja.

Prijave sprejemajo do 28. junija 2009. Število mest na tečaju je omejeno. Prijavnica ter podrobne informacije o samem tečaju so dostopni na spletnih straneh.

26 komentarjev

Prvo javno omrežje 4G bo na Švedskem

X-Bit Labs - Ericsson in TeliaSonera sta včeraj objavila, da sta sklenila pogodbo o izgradnji prvega komercialnega omrežja LTE (long term evolution) za mobilne naprave četrte generacije, ki ga bo za TeliaSonero sestavil in vzdrževal Ericsson. Z njim bodo pokrili širše področje švedske prestolnice Stockholm. Če bo slo vse po načrtih, bo omrežje nared za delovanje v letu 2010. Novo omrežje bo omogočalo bistveno višje hitrosti pri brezžičnem dostopu do interneta, tako da bodo lahko uporabniki kjerkoli npr. na svojih prenosnikih ali mobilnikih spremljali HD-televizijske programe. V prihodnosti, pravijo, nameravajo omrežje razširiti tudi po drugih delih Švedske in Skandinavije nasploh.

41 komentarjev