» »

Kako smiselno urediti zbirko datotek

Kako smiselno urediti zbirko datotek

tasy9 ::

Živjo!

Iščem program (oz. idejo za shranjevanje, razvrščanje in urejanje ...), ki bi mi omogočal, da hitro dostopam do željenih datotek različnih formatov (besedilni dokumenti, predstavitve, preglednice, slike, video posnetki, datoteke različnih programov ...).
Stvar je sledeča: kot bodoča učiteljica bom zasuta z različnimi datotekami - med drugimi bo ogomno samih učnih priprav na pouk. Če gledam učni načrt matematike, vidim, da bo v sklopu rednega pouka 548 priprav, potem pa se še naberejo za dodatni in dopolnilni pouk, pa za individualne ure... Potem tu pridejo še razna poročila ... Ker nimam prakse dela s tako velikim številom dokumentov, me zanima vaše mnenje, kakšen pristop naj uberem, saj ne želim izgubljati časa s tem, da se lotim zadeve na napačen način in grem v napačno smer.
Datoteke si želim poimenovati glede na vrstni red obravnave neke snovi (uvod v tematiko, različne teme, utrjevanje ...), v imenu naj bi bil tudi npr. naslov snovi (npr. zrcaljenje čez premico), ob pregledovanju v zbirki pa bi dokumente želela imeti urejene v skupinah in podskupinah glede na temo (skupina geometrija in merjenje, podskupini geometrijski pojmi, transformacije in nato še kakšna podpodskupina).
Stvar se mi zdi izvedljiva v okolju Windows z Raziskovalcem. A vendar, ko bi želela, da so v neki mapi dokumenti zabeleženi v nekem vrstnem redu, ne vem, kako bi to lahko izvedla. Izogibala bi se oštevilčevanju, saj bi v eni sami uri lahko rabila več dokumentov (priprava, učni list, projekt s programom SketchUp ...), seveda pa bi vedno znova lahko pridružili novi dokumenti. Tako da po eni strani se mi zdi drevesna struktura v Raziskovalcu dobra rešitev, a nisem prepričana, da se bo izšlo pri taki množici dokumentov, saj bi trajalo celo večnost, da "priklikam" do n-te podmape. Tudi iskalnik ne vem če bi mi bil v pomoč, saj bi mi podal preveč rezultatov (geometrija se jemlje v vseh razredih ...).
Torej, kako se lotiti množice datotek (samo (smiselno) poimenovanje, urejanje v (pod)mape)...), ki se bo še širila? Moj cilj ni le popredalčkati datoteke, ampak imeti tudi hiter dostop do njih.

Upam, da nisem preveč zakomplicirala stvari in da je napisana kolikor toliko razumljivo :)
Vnaprej hvala za vaše predloge in ideje!

tasy9 ::

Še tole sem pozabila omeniti: včasih se pojavi datoteka, ki je vezana na več drugih datotek (npr. pri geometriji imamo dokument povzetek.doc s povzetkom lastnosti vseh likov, kar bomo kasneje še kdaj potrebovali - npr. pri obranavi teles, ko računamo površino plašča kocke, piramid, kvadrov, valja ...). Ne bi želela to datoteko z opisom lastnosti likov kopirati poleg vseh obravnav, saj tako po nepotrebnem polnim prostor in večam število datotek (manjša preglednost), bi pa po drugi strani želela imeti nekakšno povezavo s to datoteko, ko bom obravnavala npr. piramide. Verjetno bi se dalo to rešit tako, da v besedilni dokument podamo nekakšno hiperpovezavo do tega dokumenta povzetek.doc, ampak ali bi pri premiku datoteke povzetek.doc v neko drugo mapo prišlo do težav pri hiperpovezavi? Kako torej rešiti še to vrsto težave pri množici spreminjajočih se datotek?

Vesoljc ::

kar se tiče samega poimenovanje datotek...
če hočeš imeti vrstni red, rabiš neko oštevilčenje. lahko pač preimenuješ originalne datoteke, lahko pa recimo narediš lokalno bližnjico, katere ime ima zaporedno številko. pač narediš si nekakšno kazalo. minus je to, da imaš več dela z ustvarjanjem datotek, plus pa recimo to, da imaš lahko eno datoteko pod večimi bližnjicami.
recimo:
-matematika
--skupno
---slika.jpg
--redni.pouk
--- tekst.doc
--- redni.pouk.0010.tekst.lnk -> bližnjica na tekst.doc
--- redni.pouk.0020.slika.lnk -> bližnjica na slika.jpg

datoteke lahko potem nasploh daš še v podmapo, ter imaš na prvem nivoju samo bližnjice, ki jih potem po vrsti klikaš:

--redni.pouk
--- podmapa
---- tekst.doc
--- redni.pouk.0010.tekst.lnk -> bližnjica na tekst.doc
--- redni.pouk.0020.slika.lnk -> bližnjica na slika.jpg


kar se pa tiče samega poimenovanja, moja osebna preferenca je nadomeščanje presledkov s pikami, ampak raziskovalec to čudno prebavlja (preferiram total commander oz. podobno).


pri hiperpovezavah oz. bližnjicah je vedno tako... če "source" premakneš, povezava odpove. če dokument vsebuje absolutne povezave, ga lohko po mili volji premikaš, če uporabljaš relativne pa povezava odpove.

http://www.communitymx.com/content/arti...
http://webdesign.about.com/od/beginning...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vesoljc ()

tasy9 ::

Torej naj ostanem pri Raziskovalcu in mapah, le da si pomagam s povezavami oz. bližnjicami. Še kakšna ideja?

tasy9 ::

No, zdaj sem prišla na idejo, da bi kar za vsako uro posebej naredila svojo mapo (ja, preko 500 map), potem pa bi si ustvarila nek html dokument, kjer bi na osnovni strani imela na pol razvejano drevesno strukturo (razredi, glavne teme), ob kliku na določeno tematiko (npr. 6. razred, geometrija, transformacije), pa se odpre nova stran s posameznimi podtemami in urami na to tematiko. Tako bi v dveh klikih prišla do željenih datotek. Sam .html dokument bi bil shranjen v mapi nad vsemi temi dokumenti, tako da če bi prišlo do prenašanja vseh datotek (npr. na usb ključek), bi stvar še vedno delovala. Res da bo ogromno map in posledično povezav v .html dokumentu, ampak to ne bi smela biti težava, ne?
Mislite, da bi šla taka stvar čez, ali se raje lotim kakšnega drugega pristopa?

Okapi ::

Obstajajo tudi različni programi za takšne zadeve. Recimo med brezplačnimi
OpenDocMan
http://www.opendocman.com/

O.

black ice ::

Kaj pa Google Desktop? Išče tudi znotraj dokumentov, le-te si pa približno urediš.

tasy9 ::

Hvala za ideji, bom pregledala in premislila.

c3p0 ::

Probaj TreePad (http://www.treepad.com/).

Pridobiš to kar želiš: datoteke v določenem vrstnem redu, drevesna struktura, pripenjanje datotek k določenim člankom, iskanje...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux Ubuntu - kako ustvarim bližnjico, kako naložim Flash?

Oddelek: Operacijski sistemi
101088 (874) SkyEye90
»

Izgubljeni podatki

Oddelek: Pomoč in nasveti
61751 (1622) Anaplus
»

Novi word - dobljen skupaj z Visto

Oddelek: Programska oprema
443641 (2994) ender
»

Problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
131026 (780) BaRtMaN
»

Dnevno kopiranje mape...

Oddelek: Pomoč in nasveti
121346 (1018) BlaY0

Več podobnih tem