Forum » Loža » Vroč asfalt
Vroč asfalt
LordTado ::
lp
Zanima me če avto postaviš na vroče položen asfalt a ti bo gume osmodlo?
Kolk stopinj ma asfalt ko ga polagajo?
Sprašijem ker sem zadjič videl enga da je postavil avto gor z dvema gumama na pločnik z dvema pa na svež asfalt da se še je kadilo iz njega:)
Zanima me če avto postaviš na vroče položen asfalt a ti bo gume osmodlo?
Kolk stopinj ma asfalt ko ga polagajo?
Sprašijem ker sem zadjič videl enga da je postavil avto gor z dvema gumama na pločnik z dvema pa na svež asfalt da se še je kadilo iz njega:)
- spremenil: LordTado ()
harvey ::
Temperatura na začetku valjanja prvega sloja asfalta ne sme biti manjša od 145 0C in ne večja od 185 0C. Temperatura valjanja 1450C pomeni da mora biti temperatura v kamionu med 165 oz. 180 0C.
vir: lespatex.si
vir: lespatex.si
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
noraguta ::
Malo si nerodno napisal, verjetno si mislil med 145°C in 185°C.
ma sam znak za stopinjo je dol skoču sej je jasno.
potem so pa še "hladni alsfalti" kjer so temperature nekaj "nižje"(nekaj malega cez 100 stopinj). guma naj se nebi stopila.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
Gray_Warden ::
use google.
http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/e...
Asphalt binder is a handy material in that it flows nicely when it is heated to around 250 degrees F, but is relatively solid at room temperatures. The hot liquid is mixed with pre- heated sand and stone, then delivered to the paving site promptly. The hot mixture is spread and compacted before it cools. When it does cool, it creates a "viscoelastic" material. That is, it acts kind of like a liquid and kind of like a solid depending on the rate of loading. The hotter it is, the more liquid-like it gets.
So, it really does not have a melting point like, say, ice has, but it does soften considerably as the temperature increases. To give you a feel for relative temperature, hot mix is generally delivered at roughly 300 degree F.
Tires are not my specialty, but I understand racing tires operate well over 200 degrees F. I suppose it would be possible for a very hot tire to soften the surface of a pavement under the right conditions.
Andy Johnson
Če mene prašaš, nemogoče da bi vroč asfalt stopil pnevmatiko...navsezadnje, se pri izvajanju burnoutov pnevmatika bistveno bolj ogreje kot teh 140 stopinj..
http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/e...
Asphalt binder is a handy material in that it flows nicely when it is heated to around 250 degrees F, but is relatively solid at room temperatures. The hot liquid is mixed with pre- heated sand and stone, then delivered to the paving site promptly. The hot mixture is spread and compacted before it cools. When it does cool, it creates a "viscoelastic" material. That is, it acts kind of like a liquid and kind of like a solid depending on the rate of loading. The hotter it is, the more liquid-like it gets.
So, it really does not have a melting point like, say, ice has, but it does soften considerably as the temperature increases. To give you a feel for relative temperature, hot mix is generally delivered at roughly 300 degree F.
Tires are not my specialty, but I understand racing tires operate well over 200 degrees F. I suppose it would be possible for a very hot tire to soften the surface of a pavement under the right conditions.
Andy Johnson
Če mene prašaš, nemogoče da bi vroč asfalt stopil pnevmatiko...navsezadnje, se pri izvajanju burnoutov pnevmatika bistveno bolj ogreje kot teh 140 stopinj..
Why so serious?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gray_Warden ()
Good Guy ::
Croc2018 ::
Pozdravljeni!
Lani oktobra smo delali 3 cm debelo asfaltno prevleko (granulacija zmesi 0-8 mm) na izpran in 25 let star enoslojni asfalt (ki pa ni imel nobenih razpok, se ni posedal, ponekod je bil debel več kot 10 cm, tampona je bilo okrog 60 cm, itd ...).
V teh VROČIH dneh so se mi namreč pojavile štiri bule (mehurji) v višini cca. 2 cm in velikosti 20X20 cm. Pojavili so se pod nadstreškom, kjer je sicer vedno suho, pa tudi z avtomobilom na tistem območju nikoli ne vozimo.
Kaj bi lahko bil vzrok teh hribčkov?
Kako dolgo se sploh suši asfalt?
Tudi od stola, na katerem smo sedeli v senci na asfaltu, se vidijo pol centimetra globoki odtisi. Pozimi in spomladi pa ni bilo nobenih problemov z asfaltom.
Hvala za odgovore.
Lani oktobra smo delali 3 cm debelo asfaltno prevleko (granulacija zmesi 0-8 mm) na izpran in 25 let star enoslojni asfalt (ki pa ni imel nobenih razpok, se ni posedal, ponekod je bil debel več kot 10 cm, tampona je bilo okrog 60 cm, itd ...).
V teh VROČIH dneh so se mi namreč pojavile štiri bule (mehurji) v višini cca. 2 cm in velikosti 20X20 cm. Pojavili so se pod nadstreškom, kjer je sicer vedno suho, pa tudi z avtomobilom na tistem območju nikoli ne vozimo.
Kaj bi lahko bil vzrok teh hribčkov?
Kako dolgo se sploh suši asfalt?
Tudi od stola, na katerem smo sedeli v senci na asfaltu, se vidijo pol centimetra globoki odtisi. Pozimi in spomladi pa ni bilo nobenih problemov z asfaltom.
Hvala za odgovore.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Croc2018 ()
nejc_nejc ::
Mehurji....ujeta vlaga pod plastjo
Od stola udrtine.....asfaltna zmes v kateri je prevec bitumna, majnsa verjetnost oziroma velika vrocina in točkovna obremenitev. Verjetno imaš A5, ki je pač tak.
Od stola udrtine.....asfaltna zmes v kateri je prevec bitumna, majnsa verjetnost oziroma velika vrocina in točkovna obremenitev. Verjetno imaš A5, ki je pač tak.
Dober dan ::
In to Ruski plin ane? . Preprosto. Imaš relativno nov in neobrabljen asfalt. Predvidevam, da je na oko še vedno črn. Večja količina betumna, voda in vročina sonca privedeta do pregrevanja, da asfalt "zakuha". Asfalt nasploh poleti postane bolj mehak, pozimi pa bolj trd in posledično pozimi prihaja do pokanja, poleti pa do pregrevanja in potencialnih kolovozov. Ko bo asfalt posivel, težav ne boš več imel. Zanimivo je, kako za vraga si dobil vodo pod preplastitev?
Hvala za pojasnilo. Da, asfalt je še vedno zelo črn. Vse tri bunke se nahajajo ob robu, zaključku dvorišča, kjer sicer ni nobenega robnika. Prejšnji mesec so bili hudi nalivi in zato je voda morda kje prišla vmes. Večina asfaltnega dvorišča pa je omejena z globokimi robniki, kateri imajo globok betonski temelj, ki zagotovo zadržijo precej vode iz okoliške zemljine.
Verjetno se mehurje brez rezanja ne da odstraniti? No, pa saj me ne motijo, ker niso na tako vidnem mestu. Kaj pa, če jih segrejem z brenerjem in na njih položim težek predmet (npr. vibro ploščo, ...)?
Verjetno se mehurje brez rezanja ne da odstraniti? No, pa saj me ne motijo, ker niso na tako vidnem mestu. Kaj pa, če jih segrejem z brenerjem in na njih položim težek predmet (npr. vibro ploščo, ...)?
In to Ruski plin ane? . Preprosto. Imaš relativno nov in neobrabljen asfalt. Predvidevam, da je na oko še vedno črn. Večja količina betumna, voda in vročina sonca privedeta do pregrevanja, da asfalt "zakuha". Asfalt nasploh poleti postane bolj mehak, pozimi pa bolj trd in posledično pozimi prihaja do pokanja, poleti pa do pregrevanja in potencialnih kolovozov. Ko bo asfalt posivel, težav ne boš več imel. Zanimivo je, kako za vraga si dobil vodo pod preplastitev?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Croc2018 ()
Mehurje prevrtaj s čimmanjšim svedrom ter s kakšno "macolo^ nežno potolči. Če te izboklina ne moti, se bo prevrtana, tudi sama ulegla.
Nič z brenerji segrevat, boš vse skupaj prekuril in uničil.
Nič z brenerji segrevat, boš vse skupaj prekuril in uničil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Avenger ::
Običajno se nov asfaltni sloj dela v toplih mesecih, kar oktober ni, idealno junij-avgust. Postopek pa je, da se stari asfalt spraska - ni pa nujno - je pa nujno, da se podlago dobro sčisti, tako da ni, oz. je čim manj prašna, potem se jo v celoti pošprica z bitumensko emulzijo, potem pa se asfaltira. Topla podlaga in emulzija zagotovita, da se nov asfalt dobro sprime s starim.
V tvojem primeru je zelo očitno, da se novi asfalt ni sprijel in odstopa. Tudi očitno so uporabili premehkega, mogoče zaradi nižjih temperatur. To, da se stoli vdirajo je nezaslišano. Telefon v roke in reči majstru, da spraskajo dol kar so dali gor in na novo asfaltirajo. Misliš, da bojo rezali ven tiste mehurje in asfaltirali 1m2, popravili luknje od stola in bo zgledalo tip top?
V tvojem primeru je zelo očitno, da se novi asfalt ni sprijel in odstopa. Tudi očitno so uporabili premehkega, mogoče zaradi nižjih temperatur. To, da se stoli vdirajo je nezaslišano. Telefon v roke in reči majstru, da spraskajo dol kar so dali gor in na novo asfaltirajo. Misliš, da bojo rezali ven tiste mehurje in asfaltirali 1m2, popravili luknje od stola in bo zgledalo tip top?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Vodna para in pritisk, ki ga ustvari med plastmi je mnogo večji od sile zlepljenosti, ki je v tem primeru brezvezna. Prevrtaj in pusti.
Imaš enostavno prezaprto plast...preveliko količino in premehak bitumn. Kot sem že prej napisal AC8 B70/100 A5, pa še ta je na zgornji meji.
Samo zato lahko držiš izvajalca.
Prednost je, da pri nizkih zunanjih temperaturah ne boš imel težav. V tej vrocini, se ti na 0/8 pozna že obracanje na mestu, od servo volana, kaj šele cm2 od stolov.
Imaš enostavno prezaprto plast...preveliko količino in premehak bitumn. Kot sem že prej napisal AC8 B70/100 A5, pa še ta je na zgornji meji.
Samo zato lahko držiš izvajalca.
Prednost je, da pri nizkih zunanjih temperaturah ne boš imel težav. V tej vrocini, se ti na 0/8 pozna že obracanje na mestu, od servo volana, kaj šele cm2 od stolov.
Zakaj bi metal vse ven, če je lepo narejeno? Kolikor razumem se zadeva dogaja ob robu vozišča/dvorišča. To ti pridem jaz nardit, s kod pa si? Zavrtaj malo luknjico, položi gor en kos lesa, z macolo udari dol. Če se bo malo poznalo, se vzame prener, malenkost pogreje vrh in z vibracjsko ploščo zabije nazaj dol (poleg polivaš z veliko količino vode). Voda veže zagret betumen in je to to. Ne smeš pa preveč zagret, da se betumen ne začne žgati. Kar se pa stolov tiče, pa prvo leto točkovne obremenitve na dvoriščih sploh odpadejo. Ni to enak asfalt, kot na javnih cestah. Mislim, lahko se ga dobi, ampak je cena drugačna. Lep primer težave, ki se dogaja s fino maso, in to že pri 3-4cm. Zamislite se malo, kako je ljudem, ki se jim vgradi 6cm debel sloj AC8 v enem sloju na dvorišče. In to samo zato, da na 100m2 prišpara cca 300-500€.. po dveh letih pa jok.
cvalsr ::
"""""Vodna para in pritisk, ki ga ustvari med plastmi
Se asfalt segreje čez 100 stopinj, da se voda uparja?
"""""Voda veže zagret betumen
Voda ga veže?
Hvala, se zabavam.
Voda ga veže?
Hvala, se zabavam.
Hvala za odgovore. Sem zvrtal luknjo, položil gor kos lesa in tolkel. Bunko sem spravil na polovico prejšnje višine. Ko bo sonce spet žgalo, pa bom poizkusil še večkrat. Če ostane vsaj tako, bom zadovoljen. Ker so mehurji pod nadstreškom, bom luknjice zasmolil jeseni.
Bomo morali pač biti še nekaj časa bolj previdni. Seveda pa 130 m2 asfalta ne bomo odstranjevali, saj je zelo lepo narejen in raven (s primernimi nakloni seveda). Polagan je bil celo z mini finišerjem.
Bomo morali pač biti še nekaj časa bolj previdni. Seveda pa 130 m2 asfalta ne bomo odstranjevali, saj je zelo lepo narejen in raven (s primernimi nakloni seveda). Polagan je bil celo z mini finišerjem.
"""""Vodna para in pritisk, ki ga ustvari med plastmi
Voda ga veže?
Hvala, se zabavam.
Tako čez palec sem do danes vgradil cca 100.000 ton asfalta, mogoče kakega jurja več. Seveda ni veliko, je pa dovolj, da ti lahko s prve povem, da navadna trava zraste izpod asfalta. Da sonce v hudi vročini segreje asfalt do dovolj visoke temperature, da bi ga potencialno lahko spet gnetel. Da asfalt vedno odstopi od robnika in potem notri zateka voda. Da, voda pod asfaltom v vročih poletnih dneh je problem. Pozimi je "voda" problem pri razpokanem asfaltu.. Se pa posipam s pepelom, ker sem narobe objasnil zadevo z vodo. Voda se pri valjanju uporablja,da se asfalt ne prijema na valjar. Pa tudi tam, kjer malo asfalterji zafrknejo z gladkostjo, malo bolj polivaš z vodo med valjanjem in z vibriranjem potegneš betumen gor. Zato pri sanaciji z žabo uporabiš vodo. Ponavadi tam nastane črn lepljiv flek, ki pa z obrabo izgine, asfalt pa ostane gladek. Ponavadi asfalterji prav tako zafrknejo kako višino okoli jaškov in pri kakšnih vratih. Vse te zadeve se pogrejejo s prenerjem, poberejo dol in zabijejo z žabo (vibroploščo).
Pojdi do gasilcev, naj ti posodijo napravo za merjenje temperature, nato pa sredi dneva v vročem dnevu izmeri temperaturo površja asfalta.
Pri gospodu so asfalterji uporabli stroj Vögele 800. Prav tako mesec oktober ne igra vloge. Ponavadi imamo največ problemov z dvorišči narejenimi poleti. Ravno zaradi kekcev, ki ne razumejo, da asfalt ni beton. Začuda v jesenskih mesecih skoraj ni reklamacije. Če bi zunaj bil minus, pa verjamem, da ne obstaja firma, ki bi šla delat preplastitev pri tako nizkih temperaturah. Zakaj, verjetno veš sam.
Avenger ::
^^Super informacije. Ko si že pri volji za razlagat - pri meni so se nekje pri 30 let starem asfaltu naredile razpoke, tista, ki je pri štukanem delu je pa se mi zdi že kar konkretna. Kako bi se za zalivanje obnesla masa Kemapox grund 2000 in ali je zdaj primeren čas za to?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Uporabi Masflexs. Premaži razpoke, čez pa posipaj kremenčev pesek, da ne boš premaza raznosil povsod. Zaradi vročine poleti se težko strdi. Naneseš ga pa kar s čopičem, ali "špahtlom". Najboljša roba je Dilaplast, ampak je cena.. Če te skrbi estetika, si kupi zaščitni trak in ga oblepi, da ne boš imel nakracano.
twom ::
Ni asfalt, je pa tanka razpoka v betonu balkona. S čim lahko to razpoko zapolnim, da bo snov potegnilo notri, in da pozimi ne bo razgnalo balkona?
starfotr ::
Imam vprašanje za strokvnjake v te temi.
Naslednje leto je planirano, da bo dvorišče prenovljeno. Sedaj so tlakovci.
V primeru, da pade odločitev za asfalt, kaj vse je treba upoštevati, da bo narejeno zares dobro? Torej kakšna priprava terena, kateri tip asfalta, kdaj je optimalno polagat ...
Ker tako, kot je zgoraj napisano, prihranek nekaj 100 eur me ne zanima, če bodo potem stalne težave.
Uporaba je za avtomobile in domačo rabo, sem ter tja pride tudi kak kamion obrnit.
V primeru, da pade odločitev za asfalt, kaj vse je treba upoštevati, da bo narejeno zares dobro? Torej kakšna priprava terena, kateri tip asfalta, kdaj je optimalno polagat ...
Ker tako, kot je zgoraj napisano, prihranek nekaj 100 eur me ne zanima, če bodo potem stalne težave.
Uporaba je za avtomobile in domačo rabo, sem ter tja pride tudi kak kamion obrnit.
Twom
Kaksno slikico.
Epoksi je ok, ce ni konstrukcijska razpoka (sivanje...)
Jo moras razsiriti, oblikovati in vgraditi recimo sikadur 22 ali podoben.. Eporip, Uniconect,Herpelin 1000....
Kaksno slikico.
Epoksi je ok, ce ni konstrukcijska razpoka (sivanje...)
Jo moras razsiriti, oblikovati in vgraditi recimo sikadur 22 ali podoben.. Eporip, Uniconect,Herpelin 1000....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()
Imam vprašanje za strokvnjake v te temi.
Dvoslojni 5 ÷ 3.
Podlaga utrjena in zmrzlinsko obstojna. To verjetno ze imas, ce ti tlakovci stojijo priblizno tako kot si jih polozil pred leti.
Padec vecji od 1%.
Reseno odvodnavanj... tockovne resetke brez raznih muld in podobnega sranja. Asfalta ne polagaj do fasade.
Vse obdano z robniki oziroma s povoznimi lamelami. Ce bos uporabljal linijske resetke ne kupuj baubau plastike.
Temperature za vgradnjo vecje od 5 st, podlage in zraka.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Cena asfalta na m2Oddelek: Loža | 12510 (5044) | fikus_ |
» | Odstranjevanje plevela iz fug tlakovcev (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25630 (22790) | louser |
» | Menjava pnevmatik po 15. 11. (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 24462 (20155) | Buggy |
» | Solar panels? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13961 (9772) | WarpedGone |
» | Zunanje talno ogrevanjeOddelek: Loža | 4569 (4118) | tx-z |