Forum » Pomoč in nasveti » mreža, ja že spet
mreža, ja že spet
urosh ::
Gremo lepo po vrsti: imam dva računalnika, v obeh je elitka. Na eni je mrežna gor, v drugega sem jo vstavil. Nabavil mrežni kabel, ju povezal in nastavil mrežo (ali pa tudi ne... ) v xp-jih. Xp-ji so na obeh. Na tistem, kjer je mrežna na plati, mi javlja, da je mrežni kabl izključen (čeprav ni!) sem probal dva... Kaj sedaj? In seveda kako potem nastaviti na obeh, da bodo zadeve delale med sabo in bo lahko drugi printal preko prvega. To bi v bistvu bilo vse... Sem gledal po forumih (iskanje), pa nisem našel takega primera, zatoraj pomoč!
lp
lp
cekr ::
Ker verjetno ne poznaš, kakšen kabel mora biti, si ga pač malo zasral. Uporabiti moraš cross over kabel ali pa zamenjati žičke. Nekje na forumu je že bila ta tema in je tudi opisan cel postopek.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
Imam normalen mrežni kabel (ki smo ga meli na firmi, pa je blo ok... Je možno to??? Katere žičke pa je treba zamenjat?
lp
lp
fRiK0 ::
Glej problem je v temda ste na firmi meli po vsej vrjetnosti kabel napeljan od računalnika do huba/switcha. Za dva računalnikamedsabo povezat pa rabiš Cross-over kabel kako ga nardit pa tukaj
Hvala
LP Tadej
LP Tadej
Ok, na kablu sem zamenjal oranžno in zeleno žico... še zmeraj pa "omrežni kabl ni vključen", zraven tega pa ko hočem na onem z dodatno mrežno nastavit domače omrežje, mi proti koncu procesa javi, da: "med konfiguracijo omrežja je prišlo do napake.
Omrežje lahko nastavite ročno, lahko pa zaženete računalnik z drugačnimi nastavitvami"...
Na drugem mi pa javlja: "Nekatera strojna oprema tega računalnika je še vedno izklopljena. Preden lahko nadaljujete, morate priključiti oz. kako drugače priklopiti vso strojno opremo ali potrditi polje >>Prezri odklopljeno omrežno opremo<<" ko to storim gre dalje... Kje bi še moral kaj priklopiti (elitka z integr. lan).... Mislim, da sem res neuk kar se tega tiče (z mrežami še nisem mel posla...)...
Ima kdo kakšen nasvet? Prebral sem tudi članek "eathernet", kjer sem videl za raliko v kablih (in seveda kaj je drugače), drugo pa nič kaj dosti..
lp
Omrežje lahko nastavite ročno, lahko pa zaženete računalnik z drugačnimi nastavitvami"...
Na drugem mi pa javlja: "Nekatera strojna oprema tega računalnika je še vedno izklopljena. Preden lahko nadaljujete, morate priključiti oz. kako drugače priklopiti vso strojno opremo ali potrditi polje >>Prezri odklopljeno omrežno opremo<<" ko to storim gre dalje... Kje bi še moral kaj priklopiti (elitka z integr. lan).... Mislim, da sem res neuk kar se tega tiče (z mrežami še nisem mel posla...)...
Ima kdo kakšen nasvet? Prebral sem tudi članek "eathernet", kjer sem videl za raliko v kablih (in seveda kaj je drugače), drugo pa nič kaj dosti..
lp
gumby ::
ali si zamenjal samo zeleno in oranžno ali tudi beli žici? poglej...
če ni problem v kablu, potem pa ponovno instaliraj VSE mrežne gonilnike - boot v safe mode, deinstaliraj vse, kar najdeš pod network, reset in install na novo
če ni problem v kablu, potem pa ponovno instaliraj VSE mrežne gonilnike - boot v safe mode, deinstaliraj vse, kar najdeš pod network, reset in install na novo
zamenjal sem samo zeleno in oranžno žico, saj tako piše v članku: ... vrstni red je isti, le na eni strani sta zamenjai zelena in oranžna žica...
vsaka barvna žica ima še pripadajočo belo žico - te moraš tudi zamenjati. odstrani kakšnih 10cm izolacije kabla, pa boš videl, za kaj se gre...
malinavc ::
cca. 2 leti nazaj, ko je mene tole zanimalo sem preprosto šel na iskalec vpisal How to make a crossover cabel? in zanimivo vrglo mi je polno strani z zelooo podrobno opisanim postopkom! Tak, da ne bit taka lenoba in naredi isto!
...odvisno s katere perspektive gledamo...
malinavc ::
btw...kak ti kr doma tole menjaš žice??? ti se mi zdiš nekam čudn...
pejt raj v neko hardware store pa ti nej nardi kabel...
pejt raj v neko hardware store pa ti nej nardi kabel...
...odvisno s katere perspektive gledamo...
Ok, si grem danes po novi kabl v štacuno. Tak da ta problem lahko pustimo. Zanima me problem z mrežnimi karticami, ki je opisan zgoraj...
tnx
PS: malo sem res čuden, samo tako pa tudi ne ;)
tnx
PS: malo sem res čuden, samo tako pa tudi ne ;)
Ag.Smith ::
Na obeh masinah
run cmd.exe
ipconfig
pa sporoci kaj ti je izpisalo.
Da je kabel v redu in da so mrezne pokonci pa vidis takrat, ko ti gorijo ledice na mrezni.
run cmd.exe
ipconfig
pa sporoci kaj ti je izpisalo.
Da je kabel v redu in da so mrezne pokonci pa vidis takrat, ko ti gorijo ledice na mrezni.
Ja, ledice mi gorijo oz. izmenično utripajo. Tista kartica, ki sem jo jaz vstavil pa m ima neke kable (2 ki greta iz kartice na enega na matični), samo jih nisem priklopil... ker ne vem kam... Če sploh morajo biti... Pri oni vgrajeni, pa ne vem sigurno, če gorijo ledice (oz. če sploh so in kje...). Bom pogleda in tudi napisal to kar si rekel, samo moram najprej priti domov... Zdi se mi, da sem že včeraj to napisal, samo se ne spomnim, kaj se mi je izpisalo...
tisti kabli na matično so verjetno za wake-up - tega ne rabiš. poglej pa točno, katera led sveti... če piše poleg link ali 10T ali 100T, potem ti je kabel v redu.
Tist kabebelcek pri mrezni je za WOL - Wake On Lan. Mora pa plata podpirat to funkcijo in imet konektor gor.
Ledice:
1. kabel
2. 100 Mb/s
Ce mas mrezno na plati mas gor 4 pine(2 konektorja) za ledice - glej dokumentacijo
Ledice:
1. kabel
2. 100 Mb/s
Ce mas mrezno na plati mas gor 4 pine(2 konektorja) za ledice - glej dokumentacijo
Ko prikljucis mora goret, ko je pa gor promet pa naj bi utripale. Samo je tako, da pri meni na eni plati recimo 1. leddica gori ce je kabel noter vendar pa tudi ce je promet nic ne mizika. Med tem ko mi druga neglede na 10/100Mb sploh ne dela. Ampak na vseh ostalih mreznih je pa tako.
1. ledica
ni kabla - ne gori
je kabel - gori
je kabel in promet - utripa
2. ledica
10Mb/s - ne gori
100Mb/s - gori
1. ledica
ni kabla - ne gori
je kabel - gori
je kabel in promet - utripa
2. ledica
10Mb/s - ne gori
100Mb/s - gori
Z dodatno vgrajeno kartico (ibm high speed 100/16/4 token rong pci adapter) gori zelena lučka, zraven nje ne piše nič - mi izpiše:
IP konfiguracija za Windows
Prišlo je do notranje napake: ena od naprav priključenih na sistem ne deluje.
Prosimo, da se obrnete na mikrosoftovo službo za podporo izdelkov za nadaljnjo pomoč.
Dodatne informacije: nepoznana koda stanja medija
Na onem z vgrajeno mrežno (sis900 pci fast ethernet adapter) – PCI ADAPTER???
IP konfiguracija za Windows:
Stanje medija.........: medij je odklopljen
KJE ZA VRAGA GA PA NAJ VKLOPIM???
lp
IP konfiguracija za Windows
Prišlo je do notranje napake: ena od naprav priključenih na sistem ne deluje.
Prosimo, da se obrnete na mikrosoftovo službo za podporo izdelkov za nadaljnjo pomoč.
Dodatne informacije: nepoznana koda stanja medija
Na onem z vgrajeno mrežno (sis900 pci fast ethernet adapter) – PCI ADAPTER???
IP konfiguracija za Windows:
Stanje medija.........: medij je odklopljen
KJE ZA VRAGA GA PA NAJ VKLOPIM???
lp
jao, kaj si ti povezal ethernet in token ring kartico...? ni čudno, da ne dela
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gumby ()
Hm? kaj je narobe? če je pa ta (token rong) bila v kompjuteru, ki je na firmi... a pol to ni to taisto? je treba kartico zamenjat?
zakaj pa je ona na matični izkopljena?
lp
PS: sedaj pa se res vidi, da se mi sanja ne - kar se mreže tiče ;)
zakaj pa je ona na matični izkopljena?
lp
PS: sedaj pa se res vidi, da se mi sanja ne - kar se mreže tiče ;)
Tokenring in ethernet ne boš spravil skupaj. Kupi si eno ethernet karico - 3K SIT.
Za SIS 900 pejt v Device Manager pa poglej kaj je s kartico:
- a sploh obstaja
- če ostaja, a je anabled ali disabled
Lahko probas tudi uninstal potem pa scan for hardware shanges in bi ti jo moral win$i sami ponovno nastavit.
Za SIS 900 pejt v Device Manager pa poglej kaj je s kartico:
- a sploh obstaja
- če ostaja, a je anabled ali disabled
Lahko probas tudi uninstal potem pa scan for hardware shanges in bi ti jo moral win$i sami ponovno nastavit.
Ja, v biosu je enablana. Zazna mi jo v winsih, pa naloži drajverje. Danes dobim (verjetno) 2 ethernet kartici, pa bom probal preko njih... Seveda pa je treba tudi to sis zrihtati...
Token ring kartica pa nimam pojma kaj in zakaj je.... vem pa, da preko nje dela mreža...
lp
Token ring kartica pa nimam pojma kaj in zakaj je.... vem pa, da preko nje dela mreža...
lp
Blup in ostali: token ring je drugačna vrsta omrežja, kot ethernet. uporablja drugačno topologijo, drugačne kartice in drugačne protokole (ima pa enak konektor). brez ustreznega hardvera teh dveh omrežij ni mogoče med sabo povezati...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | UTP kabel na razdalji 100m naenkrat ne deluje večOddelek: Omrežja in internet | 5256 (4594) | ...:TOMI:... |
» | problem pri crossover povezavi dveh računalnikovOddelek: Omrežja in internet | 1868 (1662) | pirx |
» | računalnika v mrežiOddelek: Pomoč in nasveti | 1897 (1469) | mte |
» | ADSL in HUBOddelek: Pomoč in nasveti | 1811 (1508) | cmocko |
» | mrežna-problemOddelek: Pomoč in nasveti | 1682 (1410) | Jinxy |