» »

Zoomanje brez izgube kvalitete slike ?

Zoomanje brez izgube kvalitete slike ?

Madafaka ::

Zanima me če je možno v Adobe Photoshop 7.0 zoomati sliko, ne da bi izgubil kvaliteto ! Imam namreč Digitalni fotoaparat (4 megapiksle) in bi zelo rad kakšne dele slike pozumal, ne da bi pri tem izgubil kvaliteto (ali vsaj ne toliko). Mogoče v katerem drugem programu ???

hvala za odgovore !

bradek ::

Sliko prikazano na ekranu v 100% svoje velikosti ne mors zumat brez izgube kvalitete. Raje slikej pri visji resoluciji pa potem ven izrezi kar si hotel met povecano. Sej ce imas 4mpix potem imas slike cca 2200x... rajt? To je pa ze zadost za se tok mejhne predmete pofotkat dobr :)

lp
Brad3K

Ziga Dolhar ::

Nikjer.

Temu v filmih radi rečejo "čaranje" ter pomeni to, da iz dela slikice, ki je velik 2x2 px, domala razberejo človekovo DNA...

Drugače pa se da "nekaj malega" doseči s filtri. Blur, sharp, contrast...

andrej ::

ni sans. pravega zooma ne mores zacet. najboljsi nacin, da naredis vecjo sliko brez izgube je edino opticni zoom. vse ostalo si ali "izmuslja" podatke ali cara...

ilanium ::

digitalen zoom je interpolacija slike oz. je en predikcijski algoritem, kaj naj bi tam bilo - tako da je edina možnost za dobro sliko kot so že omenili strokovnjaki slikanje z večjim optičnim zoomom in potem rezanje.

ne verjet filmom, ki iz štirih pikslov naredijo človeško faco :)

BlackHole ::

Pa saj on ni mislil tega zoomiranja (upam). Če imaš ti sliko, ki ima resolucijo 4 Mpix, potem pač lahko zoomiraš brez izgub dokler ne dosežeš resolucije slike. Če je resolucija slike 2x večja od resolucije, ki jo imaš na monitorju, boš pač lahko videl pol slike čez cel ekran, brez izgub. Nekako tako.

andrej ::

blackhome: odvisno kaj si predstavljas pod pojmom zoomiranje. Ti ziher mislis, da vecinoma ko edpred veliko sliko v Photoshopu je ne vidis v 1:1 ker na monitorju nimas taksne resolucije, right.:D No, tudi ce gledas sliko v polovicni velikosti je v igri tudi interpolacija:D

Ko sliko gledes v kaksnes programu potem edino v 1:1 nacinu pri prikazu ni nobene interpolacije. Pri vseh ostalih je, ce smo ze pikolovski:D

BlackHole ::

V bisvtu, če gledaš sliko na ekranu v 1:1 načinu, imaš max resolucijo doseženo. Vse, kar boš od tu naprej zoomiral, bo imelo izgube.

MUC ::

Slika 10x10 ima 100 pixlov. Če jo 2x povečamo dobimo 20x20, kar je 400 pixlov. TO pomen, da se mormo 300 pixlov zmislt. To se da zelo dobr z interpolacijo. Kvaliteta ne more bit enaka, ker je to le zelo dober pribljižek.

BlackHole ::

On hoče določene dele samo zoomirat, to kar si ti opisal je povečava, kjer pa seveda takoj pride do izgub, s katerimkoli programom. To se da samo v filmih. :D

Zgodovina sprememb…

andrej ::

saj digitalni zoom je tudi neke vrste interpolacija. ce povecas za recimo 4x se pac samo en pixel podvoji v sirino in visino... ista zadeva...

edino opticni zoom je brez izgube to pa se opravi se preden je slika narejena. Ko ze mas slike nimas vec kaj...

Madafaka ::

Jest sem imel v mislih naprimer da je na sliki (npr. flasha od ketchupa in bi rad recimo pobližal, pozumeral, povečal (kakorkoli) da bi videl kaj piše na flaši (ne glih drobni tisk, samo Ketchup pa ja) tko nekako ! Vidim da to kar sem imel v mislih odpade, zato me zanima okrog onih filtrov, kako to zgleda in kaj se da s tistim doseči ???

hvala za odgovore !

Ziga Dolhar ::

Truna:

da, tega ne boš dosegel.

Tisto s filtri boš pa moral sam sprobati, a tegale ti ne bo uspelo.

Preprost primer uporabe filtra (recimo contrast): imaš sliko, kjer je nekaj narisano, a vse z zelo zelo podobnimi barvami.

Če povečaš kontrast med barvami, bo recimo najsvetlejša postala bela, najtemnejša črna, ostale vmes pa se bodo proporcionalno razdelile: sliko si raztegnil na širši barvni (sivinski) spekter ter lahko razločiš vsebino :].

Ampak čaranja še vedno ne dosežeš...

Madafaka ::

Sepravi edino da se približam objektu z samim fotoaparatom !?

Ziga Dolhar ::

Ja.

Senitel ::

Kar se tiče interpolacij, se še najbolje obnesejo kakšne fore, ki bazirajo na fraktalih. Dobro se znajo obnesti tudi kakšni gaussian filtri in podobno kar upošteva svetilnost.
Ampak izgubljenih detajlov (v tvojem primeru teksta) ti pa noben bog ne bo pričaral nazaj...

andrej ::

Trunabilax: to je cistno odvisno od vsake posamezne slike. imas dolocene filtre (predvsem sharpening zate), ki znajo pomagat pri teh zadevah, samo ne pricakovat cudezev...

poglej se recimo tole. mislim, da zelis predvsem efekt kot je na drugi sliki, right;)

Madafaka ::

No ! nekaj takega sem imel v mislih ja !!!

andrej ::

potem pa mores ze na zacetku tocno povedat kaj bi rad dosego!;) :D

iration ::

Sej tale filter (oz PS action) ni zanič, je pa vseeno še najbolš, če se pri slikanju bolj približaš objektu ali pa vsaj uporabiš optični zoom. Če pa nimaš dovolj optičnega zooma na tem svojem fotoaparatu, potem sedaj veš, kakšnega izbrati naslednjega.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Cosmo ::

Malo off topic ampak vseeno - a ne govorijo mandelbrotove množice nekaj v tem smislu neskončnega zoomiranja?:D
Thomas?>:D
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

andrej ::

kot je senitel ze povedal fraktali. vendar so to malo drugacne stvari...:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko megapikslov je preveč: Samsungu niti 20 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5920569 (17258) Jaka83
»

Nakup fotoaparata

Oddelek: Kaj kupiti
9920 (713) dork
»

Razvoj analognih fotoaparatov pod velikim vprašajem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
21316323 (13688) BigWhale
»

Fuji FinePix S5600

Oddelek: Kaj kupiti
101868 (1736) rhabdo
»

Nakup digitalnega fotoaparata

Oddelek: Kaj kupiti
71409 (1243) Highlag

Več podobnih tem