» »

Fuji FinePix S5600

Fuji FinePix S5600

gremlinatorv ::

Hojla ljudje,

prosim za pomoč pri dilemi.
Kupujem en digitalen fotoaparat, in sem se ogrel za naslednji model : Fujifilm Finepix S5600.
Karakteristike so nore, všeč mi je večja optična povečava, ki naj bi bila pomembnejša od št.pixlov (primerjalni test na www.monitor.si).

Ali ima kdo kaj izkušenj s tem fotoaparatom? Prosim za vaša mnenja.

Poleg tega pa ne bi bilo nič narobe, če bi kak profič na eni strani nam nevedom razložil na kaj moramo gledati pri nakupu fotoaparata.
Ne samo kaj pomenijo določeni parametri, ki jih trgovci izpostavljajo, temveč kaj nam določena lastnost prinese v praksi.
Morda se bo komu to vprašanje zdelo neumno, vendar meni se pa zdi, da bi marsikomu pomagalo.

Recimo, kaj pomenijo te številke pri goriščnici 6.4 - 64 mm (ekvivalentno 35mm formatu; 38-380 mm)??? kaj to meni prinese v praksi; itd...

Hvala za pomoč in vesele praznike.

rhabdo ::

Pozdravljen!

Sem lastnik predhodnika fotoaparata, ki ga omenjaš. Moj Fuji ima oznako s5500 in sem z njim zelo zadovoljen. Slike so dovolj dobre za neko ne preveč profesionalno uporabo, ohišje je izredno dobro narejeno, sede v roko in daje dober občutek pri slikanju.
S5500 in s5600 sta skoraj enaka (razen nekaj izboljšav), zato ti nakup toplo priporočam. Sploh za ceno, ki jo ima. Npr. v Mercator tehniki je v akciji za 79.900, kar sem mi zdi dobra cena.

Glede megapikslov pa... Moje mnenje je, da je bolj pomembna kvaliteta optike (leč) in izdelave fotoaparata, šele nato gledam kakšno število pikslov je fotič sposoben zajeti. Manjše število pikslov pomeni le, da boš lahko natisnil manjše fotografije kot bi jih s fotoaparatom višje ločljivosti. Seveda govorim o tiskanju večjih fotografij... A4 in še večje. Vse kar je manjše od A4 se ti pa itak ni potrebno bati. Tega bo sposoben tudi tvoj bodoči S5600.

Skratka, fuji se vse bolj pojavlja tudi pri nas (se mi zdi da je bil nekaj časa premalo zastopan pri nas) in mislim da ima zelo kvalitetne fotoaparate za zelo dobro ceno.

Upam, da sem kaj pomagal!

In še enkrat, nakup priporočam. Če si pa bolj napreden uporabnik, ne prezri Fuji S9500, ampak ta je pa že zverina (tudi po ceni).

gremlinatorv ::

Kot prvo hvala za odgovor.

Kot drugo pa : uporabljal ga bom za domačo rabo rad pa bi se malce bolj izobrazil na tem področju (reklo bi se naprednejši amater), tako da ne bom čisto "nedeljski" fotograf (beri 2-3 na leto + dopust).

Glede kvalitete optike se s tabo strinjam, itaq pa malokdo sploh dejansko printa ali razvija slike večje od standardnih oz. max A4.

Pri optiki pa bi imel eno vprašanje : glede na to, da izgleda na tem fotoaparatu, kot da bi se dalo ročno izostriti sliko, me zanima, ali je to dejansko res - torej zoomiranje kot pri klasičnih - analognih fotoaparatih z objektivom?

Kakšne pa so kaj slike pri slabših pogojih? Tukaj mislim mrak, slaba svetloba, motivi v gibanju, več zaporednih posnetkov???
Pogostokrat hočem slikati kaj v športu (smučanje, nogomet), pa mi (mislim da) nagaja hitrost zaslonke oz. ne morem narediti več hitro zaporednih slik brez izgube ostrine.

Aja pa še nekaj - ima ta fotoaparat vgrajen stabilizator ali ne?

Hvala za pomoč

rhabdo ::

Pozdravljen!

Ja, izgleda da boš podobno slikal kot jaz... Torej, da hočeš kaj nastavit tudi ročno in posneti kako dobro fotko, boljšo od povprečnih! Poglej... S5500 in 5600 nimata ročnega zoomiranja na objektivu. Imaš tipke na hrbtu aparata (tam kjer pride palec), da z njimi upravljaš zoom. Ročna izostritev je možna vendar tudi s temi istimi tipkami.
Če si res želiš še boljši aparat pač raje pomisli na S9500. Ta ima tudi 10X optični zoom in zoomaš tako, da privijaš objektiv. Je pa seveda dražji. Glede hitrosti mi S5500 zadostuje. Za hitre posnetke imaš možnosti veliko. Neprestano hitro slikanje do polne kartice s hitrostjo 2,2 slike na sekundo, in možnost slikanja 3eh slik s hitrostjo 3 slike na sekundo, kar se mi zdi dovolj hitro. Seveda boš težko slikal pri polnem zumu nogometaša v akciji... Kakšna bo verjetno ratala, odvisno od svetlobnih pogojev.

Glede stabilizatorja... S5500 ga nima, s5600 pa ima "kao" stabilizator... Princip je tak, da omoboča dvih ISO do 1600 (običajni kompakti od 50-400) in s tem omogoči več svetlobe in hitrejši zaklop zaslonke. Zaradi tega potem slika ni razmazana. Če to deluje ok pa ne morem potrditi. Ampak, bolje kot nič. Skratka, jaz sem se odločil zanj, ker je malo drugačna kompaktna kamera, z dobrimi lečami, malo večjim zoomom in z objektivčkom, ki omogoča dodajanje tele konverterjev in wide angle konverterjev, pa tudi raznih filtrov. Tele konverter imam, namreč kupil sem kar Tcon-17 od olympusa ki direktno paše na ta fotič in se odlično obnese. Ta poveča optični zoom na 17X!

Skratka... Za ceno kakega drugega kompakta, tukaj dobiš dober fotoaparat, z več možnostmi in z možnostjo dodajanja razne opreme. Edino kar je pri meni zamera je, da nima hot-shoe (za montiranje zunanjega fleša).

V slabših pogojih pa pač moraš biti iznajdljiv... Mirna roka, najbolje stativ, če cilaš kaj daleč, drugače pa ima vse ročne nastavitve, tako da se lahko zaneseš na svoje znanje in ti avtomatika ne bo zašuštrala slike.

Upam, da sem pomagal! Saj pravim, nisem nek profi ampak pač... Kolikor preberem in vem, toliko poizkušam tudi tebi razložit!

Lep pozdrav!

gremlinatorv ::

Ejga superca, si mi zelo pomagal.

Glede ročnege zoomiranja na objektivu sem pa mislil glede na izgled fotoaparata.
Kaj pa če dokupiš objektive, se potem lahko zoomira ali še vedno elektronsko na fotoaparatu in ne na objektivu.

Malce sem si ogledoval še Panasonic Lumix ter Konica Minolta Z5 ter Sony DHC-1. Kako se pa kaj ti obnesejo? Predvsem v primerjavi s S5600?

In na koncu še : ali mogoče predlagate kateri drugi model?

P.s. Kaj pe je v zadnjem času govora o t.i. "hibridnih" modelih...

leonius ::

Sam imam zdaj že dokaj starega Fujija S5000 in dela že 2 leti super. Takrat ko sem se sam odločal za fotkič, vem da sem nekje prebral da porabi zelo malo energije, poleg tega da ima fajn zoom in za tisti čas čisto spodobne 3Mpiksle.

Sam naredim z dvema 1900mAh baterijami enih 200 slik brez fleša, s flešom kakih 100. In tudi sam sem se igral z njegovimi nastavitvami, ker je primeren za učenje osnov o fotoaparatih kot je čas zaslonke, odprtost zaslonke, ISO ipd. Ena izmed prednosti je tud fajn izgled in enostavnost uporabe, saj lahko z eno roko upravljaš čisto vse funkcije, ki jih fotoaparat ponuja.

Ga priporočam. Edino cena mi ni všeč, jaz sem dal za njega takrat 130k, zdaj pa 79.000...
IMHO

rhabdo ::

Ne, ni zumiranja tudi pri dodajanju tele konverterja. To v bistvu niso objektivi ampak prav pretvorniki. Torej, kot bi na objektiv fujija montiral še daljnogled. Ko ga daš gor imaš takoj optiko pomnoženo z 1,7. Se pravi, tudi če imaš ti na fotiču čist odzumano, bo to pomnoženo z 1,7. V bistvu ga daš gor pač takrat, ko ti primanjkuje končnega zooma. Jaz imam predvsem zaradi kakih živali telekonverter doma, ker živim v naravi in jih lahko slikam s stativa na balkonu.

Ampak, saj pravim... Ima dosti možnosti predvsem za svojo ceno.

Glede Minolte... Nikar!
Sonya osebno ne maram in nimam z njim izkušenj... Imam pravilo da kupujem fotiče proizvajalcev, ki so bili v vrhu še pred digitalno tehniko.
Panasonic pa nekako spodbije ravno zgoraj opisano teorijo... Mi je všeč in pravijo da so Lumixi zelo kvalitetni in se da z njimi delat odlične slike. Tko da ga priporočam, samo mislim da je dražji. Nisem pa imel z njim izkušenj.
Še vedno sem za S5600! Pač glede na ceno, kakovost, zmogljivost...
Lumix pa je po mojem še kanček boljši... Ampak če boš prišel na 130000sit potem bi jaz že raje razmišljal o S9500 in njemu podobnim!

Hibridi? To so verjetno ravno ti fotiči o katerih se pogovarjamo! Kompakti z velikim zoomom! Ne vem...

Lp!

gremlinatorv ::

Pozdravljeni,

še eno vprašanje potem pa grem v trgovino in kupim fotoaparat :
ali dlje časa zdržijo 4 x 2300mAh baterije pri S5600 ali Li-Ion baterija pri Panasonic Lumix FZ5???

Mislim da je to še eno od zadnjih pomembnih vprašanj pri nakupu fotoaparata.

Prav tako pa sem bral, da je S5600 zelo hitro pripravljen za uporabo iz stanje ko je ugasnjen naj bi bil pripravljen v 1,1 s. Je to res???

Poleg tega naj bi bilo mogoče tudi neprekinjeno slikanje posnetkov 2-3 / sekundo, dokler ni polna kartica...

Po moje se bom odločil za Fuji S5600, saj ne da je Panasonic Lumix FZ5 slab, le da sem za S5600 slišal da je zelo fajn za uporabo, lepo "sede" v roko, pa še zaščiteno lečo ima pred prahom in udarci 1.stopnje (verjetno male praske in če nekam butneš, ko slikaš), poleg tega naj bi bila plastika prevlečena z neko gumo...Pa še optično mi je S5600 veliiikooo lepši, tako da...

HOUSTON, THE PROBLEM HAS BEEN SOLVED...

rhabdo ::

Oj!

Spet jaz... Glej, glede baterij... Kolk zdržijo je odvisno in od baterije in od fotoaparata. Tko da, če imaš štiri AA baterije je to cool! Ti zmanjka na poti baterij, greš v trafiko in kupiš nove ter tako lahko slikaš naprej! Pri Fujiju pa sem zelo zadovoljen s porabo energije, tako da baterije držijo dolgo!

Glede Fujija, je res hiter in dober! Ohišje je iz gume in je zato super za držati v roki! Skratka, res je super, izgleda super, ima zaščiten objektiv s tisto rinko! Štos je v temu, da objektiv (leče) sploh ne pridejo ven iz ohišja... Saj se verjetno vidi na kakšni sliki!

Skratka ima res veliko pozitivnih stvari in še enkrat... Ti nakup priporočam!

Če te pa še kaj zanima pa vprašaj... Skos čekiram temo in bom hitro odgovoril!

Lp!

gremlinatorv ::

Guess who...

Še eno zadevo sem zasledil : glede na to, da ima S5600 svetlobno vrednost F3.2-3.5 (manj naj bi bilo boljše) ali to pomeni, da bodo slike v slabših svetlovnih pogojih manj ostre oz. ne tako dobre kvalitete???

Torej je dejstvo malce moteče, da leče ne pridejo ven? V kakšnih primerih se to opazi???
Po drugi strani pa je ta zaščita dokaj koristna, saj mi je ob zadnjem dopustu v Tuniziji v puščavi prišlo malo peska not, tako da...

Kako velik pa je dejansko ta fotoaparat (v primerjavi z recimo Canon A75?). Malce sem gledal torbe,v kateri bi napravo prenašal, pa sem malce gledal tole Unomat EX 18, pa sem mi rahlo zdi velika...Razen če je ta aparat res tako velik...

Aja - pa še nekaj : goriščna razdalja je 38-380 (ekvivalent), v primerjavi z Lumix FZ5 in Sony DHC-H1, ki imata 36-432. Zna to predstavljati težave pri slikanju kakšnih večjih skupinskih slik v majhnih prostorih???

Mislim, da bi bilo to to...
rhabdo povej kam ti naj nakažem honorar za svetovanje:))

rhabdo ::

Glede svetlobne vrednosti, ti ne morem povedati veliko... Ne vem koliko to vpliva na sliko... Ampak mislim da ni neke hude razlike proti drugim kameram tega ranga.

Glede oznak 38mm-380mm in podobno... To so prejšnje oznake iz klasičnih aparatov, seveda se še vedno uporabljajo, ampak je ljudem bolj razumno in enostavno če se piše 10X optični zoom ali 12X optični zoom... Tako da... 10X optični zoom znese 38-380mm po standardih že iz klasične fotografije... Torej za tistih 400mm in nekaj pomeni, da imata 12X optični zoom. To se ne pozna veliko, sploh zato ker boš opazil da bolj kot teraš tisti zoom do maksimuma slabše slike dobijaš. Sploh v slabih pogojih. Tako pač je! Prepričan sem, da pride prav ta zoom v veliko situacijah ampak ga je potrebno uporabljat s pametjo pa je!
Glede spodnjih številk 38mm, 36mm, 35mm, 28mm... Manjša kot je številka, bolj širokokoten je objektiv. Torej večji kot lahko ujameš not (večje področje). teh 35, 36, 38 je normalno. 28 pa je širokokotno.
Zato pa sem ti povedal, da so pri Fujiju lepe in dokaj poceni rešitve za povečanje zooma s konverterjom in prav tako imaš možnost kupit wide konverter, ki ti naredi aparat širokokoten.
Te objektivčke samo našraufaš gor, ko ga rabiš pa je!
(url)http://www.mixi.tv/katalog/product.php?...

(url)http://www.mixi.tv/katalog/product.php?...

To sta dva objektiva, ki se dobro izkažeta s Fujijem! Imaš pa tudi originalne od Fujija! Pravijo pa, da so ti olympus odlični in cenejši!

Tako da, to samo šraufaš na rinko, ki je že na fotiču in je!

ja, še glede rinke! Objektiv pride točno do rinke... Torej, samo ven ne pokuka! Tudi v navodilih piše, da je pametno, da se jo da gor ker ščiti pred udarci in vsem drugim! Jaz jo imam neprestano gor, sem testiral z in brez, pa na slikah ni razlike!

Torbica pa tko... Jaz ti predlagam da kupiš fotoaparat, pogledaš kakšen je in če boš imel še kako dodatno opremo... Potem vzameš fotoaparat in greš v kako trgovino (big bang, bof, merkur) pa malo pogledaš torbice in probaš kako paše v vsako od njih. Izbereše najboljšo in jo kupiš!

Samo tako si lahko 100% da je torbica ok! Meni je zelo pomemno kakšna je, ker moraš fotoaparat včasih hitro dajat ven ali not in mora pač fotič lepo pasati not, da se ne zatika ali pa da se ne premika preveč po torbi... Skratka probaj in kupi! To je ziher!

Lp!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Digitalc do 200€

Oddelek: Kaj kupiti
92058 (1807) Svizec69
»

Fuji s5600

Oddelek: Kaj kupiti
121154 (999) damjanmi
»

Kateri digitalni fotoaparat za okoli 100 K

Oddelek: Kaj kupiti
363053 (2541) gremlinatorv
»

Digitalni fotoaparat do 100k

Oddelek: Kaj kupiti
473176 (2539) TribesMan

Več podobnih tem