» »

Mlečna afera

Mlečna afera

«
1
2

Daniel ::

Kot že verjetno vsi veste imamo v sloveniji t.i. Mlečno afero
Sedaj se stvar že prav dolgo vleče in kot kaže se še ne bo tako hitro končala.

S svojo zadnjo potezo (obveščanje mlekarn o vsebnosti kloranfenikola v mleku) sta But in Kovač vrgla žogico spora med kmete in mlekarne (saj mlekarne ne smejo sprejemati zdravstveno oporečnega mleka in so zato morale zaprti nekaj mlečnih prog), sama pa bi se rada iz tega čimbolj umaknila.

Izvoz sta seveda popolnoma blokirala in zato prihaja do ogromnih presežkov mleka.

Le v sloveniji imamo tako stroge kriterije, Nemčija ima naprimer višjo mejo in se nam le posmehuje saj bi bili oni pripravljeni odkupiti vso mleko v prahu, a ga But in Kovač ne data.

Eno zanimivo dejstvo, za katero vem da je resnično saj sem tudi sam v tem delu:

Kmet v naši okolici(članek je bil tudi v Večeru) pri katerem so odkrili kloranfenikol je za prihod inšpektorja vedel že dva dni pred njegovim prihodom, in če bi resnično že dodajal kloranfenikol v mleko tistega dneva tega zagotovo ne bi storil
In vseeno so pri njem odkrili kloranfenikol in zato vsak dan vozi s cisterno za gnojevko 900 litrov mleka na uničenje v čistilno napravo 10 km stran.

Kar ostane recimo Milanu Školibru, pri katerem so pred nekaj meseci odkrili BSE, sedaj pa je tudi na eni od zaprtih mlečnih prog. Čista smrt za kmeta

Danes smo vsi v našem kraju ki oddajamo mleku v strahu čakali ali se bo cisterna pojavila na dvorišču, saj smo tudi sami na eni od Ormoških mlečnih prog.

Zanima me vaše mnenje o mlečni aferi,

Mislite da so kmetje sami dodajali prepovedani antibiotik v mleko?

Predvidevanja kako se bo stvar razpletla

Sam pač menim, da je vse le politika, in da kloranfenikola kmetje niso dodajali v mleko. Kovač in But pa sta zrela za odstop.

LP
  • spremenil: Daniel ()

Thomas ::

Jest ne verjamem, da pa kmetje so pa apriori nedolžni.

Komot da so dodajali antibiotike v mleko, ker vsebnost bakterij to pač zmanjša. To jim pa (tudi) kontrolirajo.

Mita o tem "da pri nas imamo pa še kar zdravo hrano v primerjavi z Evropo", je že konec.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

iration ::

"Le v sloveniji imamo tako stroge kriterije, Nemčija ima naprimer višjo mejo in se nam le posmehuje saj bi bili oni pripravljeni odkupiti vso mleko v prahu, a ga But in Kovač ne data."

Ravno obratno. Pomurske mlekarne so poslale ogromno pošiljko mleka v prahu v Nemčijo in so jo celotno dobili nazaj zaradi vsebnosti kloramfenikola. Če misliš, da je v Nemčiji kloramfenikol dovoljen, se zelo motiš.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Daniel ::

Hm, na 24 ur je bilo povedano drugače, ne vem ravno kako grejo ti miligrami ampak baje da imajo dovoljeno do 0.05 mg/l al še manj nisem ziher kak je blo, in da so pripravljeni odkupiti vso mleko v prahu. Nevem no, od kje pa tebi podatek da so ga poslali v nemčijo in da so ga dobili nazaj?

Thomas: Pa se ti zdi logično, da bi kljub temu da so vedeli za obisk inšpektorja dodajali antibiotik. Po moje ziher ne.

Seveda je možno, da bi to kdo zares počel ampak ne toliko kmetov.

Zadnji dogodek je pa po moje čist namerno povzročen, ker but in kovač sta svoje povzročila, sedaj pa bi rada ostala v ozadju, kot da to naenkrat več ni VURSOV problem ampak problem med mlekarnami in kmeti

LP

Mr.B ::

A veste kaj je hec. To da inštrument ki meri ta antibijotik , vsebuje kot tudi ta antibijotik ! In največji hec je ta da je ravno prisotnost tega , v istih promilih , kot so ga kao našli v mleku. Zato pa je v EU do 0.5 promila ali nekaj takega , ne vem točno prave vrednosti , kot toleranca za nulo. Joj kako imamo dobre strokovnjake , ki so vsi na stolčkih zaradi vez .
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

cybermedo ::

Se besedica z moje strani:

Po mojem so kmetje dejansko dajali sporno substanco (kloranfenikol) v mleko. Zakaj? Zato ker le-ta deluje antibakterijsko in s tem podaljsa zivljensko dobo mleka (ker pac pobije del bakterij, ki so odgovorne za propad oz. kisanje mleka), sicer pa je ze samo znizanje kultur bakterij v mleku zadostne razlog za uporabo antibaketerijskega sredstva, ker lahko sicer zavrnejo sprejem mleka.
Seveda je v dani situciji najlazje vse skupaj zakrivit na politiko in zahtevat nek odstop. Edina zamera, ki leti na doticno ministrstvo in inspektorat je ta, da je do reakcije prislo sorazmerno pozno. Predpisi so taki kot pac so, in ce tolerance pri kloranfenikolu ni, je treba zapret mlecne poti - neglede na to, kdo je minister bi se zgodilo enako. Sicer pa, ce ze nekateri zahtevajo odstop, naj povedo zakaj - kaj sta doticna osebka storila, da bi morala odstopiti. Inspekcija je pac v mleku odkrila nedovoljeno substanco in nato je prislo do predpisane posledice, namrec zapretja rizicnih mlecnih poti. Sploh ne razumem, kaj bi z odstopi resili ?!
Seveda so kmetje oskodovani, ni dvoma, ampak krivca je treba iskati med njimi samimi, namrec tiste, ki so to substanco dodajali v mleko, ne pa spet v politiki, tezko si predstavljam, da bi minister hodil po kmetijah in vlival kloranfenikol v mleko "nedolznih" kmetov.
Najvecji krivec poleg dejanskih storilcev so po moje mediji, ki so zadevo razpihnili preko vseh razumnih proporcij - in ravno zato se tujci branijo slovenskega mleka, ker to mediji predstavljajo kot nevem kaki problem. Ni minister kriv, da tujci nasega mleka nocejo!

Mogoce je izpadlo, kot da sem nevem kak simpatizer nase vlade, pa naj poudarim da nisem, samo mi gre na zivce ko tako pogosto resitev vsakega problema vidimo v pljuvanju po politikih, ki pa vcasih niso nic krivi - krivca naj kmetje iscejo tam, kjer so, ne pa klisejsko napadati politiko. Saj razumem, da so kmetje razburjeni, kar je tudi upraviceno, samo probleme je potrebno resevati konstruktivno in tam, kjer so, ne pa brezciljno in neargumentirano napadati vodstvo drzave ter vedno in povsod zahtevati neke odstope, s katerimi pa vsi dobro vemo, da se ne bo nic resilo, kvecjemu poslabsalo!

Za bolj slikovito ponazoritev se tale kronoloski opis:

Neki kmetje dajo v mleko kloranfenikol.....inspekcija to opazi.....inspekcija stori svojo predpisano dolznost in zapre mlecne poti......kmetje so razkurjeni, ker jim ne odvzemajo mleka......zato zahtevajo odstop ministra

Nevem, mogoce sem cuden, ampak meni se zdi tole zaporednje absurdno...

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cybermedo ()

cybermedo ::

Pa se dodatek - scenarij, ce bi kmetom uspelo izsiliti odstop Buta in Kovaca:

Kmetje zahtevajo odstop Buta in Kovaca......ta dva popustita pod pritiskom javnosti in dejansko odstopita.....funciji nastopita nov direktor in nov minister, ki pa seveda ne moreta narediti nic drugace, kakor prejsna dva, ker sta vezana na iste predpise....kmetje so kakih 10 minut srecni, ker so svoje dosegli.....kmetje postanejo spet zamorjeni, ker opazijo, da so mlecne poti se vedno zaprte.....o zamenjavi ministra in direktorja na Pop tv naredijo ogromno afero......ta odmevna informacija zaroma seveda tudi v tujino.....tuja mlecna podjetja sklepajo, da je s slovenskim mlekom nekaj ocitno hudo narobe, ce sta morala odstopiti direktor in minister.....zato za nedelocen cas nehajo uvazati slovensko mleko in mlecne izdelke.....slovenski mlecni industriji se nabere toliko presezkov, da nehajo odjemati mleko od kmetov.....kmetje so razkurjeni in zahtevajo odstop celotne vlade....

LP

Daniel ::

Sicer je Vurs s svojimi predpisi kmeta že popolnoma dotolkel, ker so popolnoma naživljenjski.

Hud scenarij cybermedo, mogoče politika res nima nič zraven ampak dogajale so se tudi druge nepravilnosti, nekaterim kmetom so vzorce odvzeli ponoči, ko seveda ni bilo nikogar prisotnega, česar ne smejo, saj mora nekdo podpisati odvzem vzorca.

Še jaz dodam en scenarij, ki sicer nima nič z mlekom ampak je v bistvu isti primer kot pri tistem kmetu kjer so vedeli da pride inšpektor: Predstavljaj si recimo da bi neko podjetje vedelo da pride v inšpekcijo BSA, pa bi vseeno na svoje računalnike prejšnji dan namestilo kupe nelegalne programske opreme. Se vam zdi to logično? Kot da bi pljuval v lastno skledo

Sedaj so recimo naredili isto, namesto da bi vzeli vzorec vsakemu posameznemu kmetu so vzeli skupnega in avtomatsko zaprli celo mlečno progo.

Mediji so seveda tudi veliko prispevali k temu da je stanje takšno kot je.

Ljudje iz mesta imajo popolnoma drugačen pogled na vse skupaj kot ljudje iz podeželja.
Še pijete Mleko in jeste mlečne izdelke?


moje mnenje

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Mercier ::

Ljudje iz mesta imajo popolnoma drugačen pogled na vse skupaj kot ljudje iz podeželja
Hja, če bi "privatniku", ki, kajpavem, piha neko plastiko ugotovili, da ta škoduje, bi bil out in do k.... nič si ne bi mogel pomagati in do k.... nobenemu se ne bi smilil.
In če bi istemu toča stolkla proizvodnjo, mu najbrž niti na kraj pameti ne bi padlo, da bi na brzino zorganiziral neko cestno zaporo in se čudil, da država ne da dinar.
Še pijete Mleko in jeste mlečne izdelke?
Razen, da škrtam z zobmi, ko gremo mimo kakega kmeta >:D ;) , itak ne morem nič. Naj stradam? :D

PaJo ::

Jaz mislim da su tu pri tem kmeti najmanj krivi, namrec fora je v tem da je v Sloveniji mleka na pretek in ga je na nek nacin potrebno zmanjsat, zdaj ce bo zaradi tega umrl kaksen kmet drzavo prav nic ne boli. Tak da je bilo treba najdit neko dobesedno bedno foro. Namrec to supstanca, ki so jo nasli v mleku, inspektorji uporabjajo za razkuzevanje eprovet in kdo pravi da niso oni sami svoje lasten supstance nasli v vzorcih. Zato imajo verjetno ostale drzave visjo toleranco pri teh meritvah. No v glavnem, bedarija je pa tudi to da ne pustijo izvozit tega mleka, ki bi ga drugi od zunaj takoj kupili. Tak da samo po kmetu tolcejo in se te, ki kaj imajo, poiskusajo unicit, kar se pa meni zdi en velik nesmisel.;(
Enostavno zaslost za naso drzavo;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

R33D3M33R ::

Se popolnoma strinjam PaJo!
Samo neke finte majo pa poskušajo popolnoma uničiti kmete!;(

iration ::

Torej, če prav razumem: nekdo (kdo?) ne mara kmetov, ki se preživljajo z govedorejo in jim je podtaknil kloramfenikol al kako? Da bi zmanjšal pridelavo mleka? Pametno, pametno ... :\

Še enkrat povem: Pomurske mlekarne so izvozile mleko v prahu v Nemčijo, ti pa so jim ga vrnili nazaj zaradi vsebnosti kloramfenikola.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Gandalfar ::

menda se je Ljubljanskim mlekarnam isto zgodilo (prebral v Delu) a te niso ukrepale!

PaJo ::

Zakaj to pocnejo me ne vprasat, ker nasa drzava pocen se mnogo drugih nepojasnjenih stvari. Kar se pa tice kmetov pa ne vem zakaj bi so oni namenoma pljuvali v lastno skledo, ker kakor je bilo zgoraj receno da je nek velik kmet vedel za inspekcijo pa so mu kljub temu nasli zadevo v zorcu, se ti to ne zdi malo nesmiselno, meni se to zdi dobra primerajv za obiskom bsa, ti si tudi ne bos pustil nelegalne opreme na masini, ce bos vedel da ti zagotovo grozi obisk inspektorja.
Kar se pa tice izvoza v Nemcijo, pa prvic slisim za to da bi stvar bila zavrnjena, vec je slisat za to da so pri nas velike zaloge, ki pa na zalost ne smejo iti v izvoz;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Thomas ::

> Kar se pa tice izvoza v Nemcijo, pa prvic slisim za to da bi stvar bila zavrnjena

Tako je se je vse začelo ...

Problem je pa v tem, ker mleka so v Evropi cela jezera, sira cele gore - in nasploh hrane preveč, ker so subvencije (tako velike).

Ne lakota, presitost trka na evropska vrata.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

PaJo ::

Ok... vem nekaj vec.
No samo zaradi tega bi po moje lahko kaksne drugacne ukrepe vzeli v roke, ne pa glih se tisto pescico kmetov, ki jih imamo dotolct do konca;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Phil ::

Jaz ne izklučujem možnosti da je KF v mleko prišel preko kakšnih zdravil, ki so/jih krave dobivajo. Samo tudi če je, so še zmeraj krivi kmetje, ki oddajajo mleko bolnih krav. Tole, da pa Hrvaška (in druge slabše razvite države) prepove uvoz našega mleka je pa tudi traparija na kvadrat. Njihovo domače je gotovo še slabše kakovosti:\ .

cybermedo ::

Samo da nekaj pojasnim - jaz sem s podezelja in sem tudi bil delezen kmecke vzgoje, ceprav se zdaj s kmetijstvom ne ukvarjam vec - tako da nisem kr en mescan, ki bi blebetal stvari o katerih nima pojma.
In ja, tudi slovenska politika je naredila mnogo, premnogo napak, ampak osebno menim, da v mlecni aferi iskati probleme v politiki ni resitev... Razen tega me pa moti, da se klisejsko napada politika pri vsakem problemu ki se pojavi, pa cetudi nima nic s tem.
Slovenska politika kmeta noce pokoncat - samo da smo si na jasnem - kmet je samozaposlena oseba, tako kot podjetnik, a ce podjetniku kaj zaskripa, bo dobil nadomestila, bo dobil subvencije, bo dobil odskodnino - NE. Najvecji problem slovenskega kmeta ni politika in ne gospodarstvo, temvec nacin razmisljanja. Namrec v prejsnjem sistemu je bil kmet poleg delavca najbolj varovana kategorija ljudi - odkupne cene so bile garantirane in dalec previsoke - zato so lahko tudi kmetje z 3-4 ha zemlje zivelo brezskrbno zivljenje. No, sistem se je spremenil, da bi lahko kmecka druzina prezivela, bi morala obdelovati cca. 40 do 50 ha zemlje, odvisno pac od kulture. Predvsem pa bi moral prevzeti podjetnisko miselnost in se v primeru problemov znajt, tako, kot se morajo podjetniki, ko jim zaskripa, ne pa cel cas stavkati. Ideal je ta, da se s takim razmisljanjem ustvari en velik kmet z 100 ali 200 ha zemlje, ostali kmetje pa bodo pri njem zaposleni - tako imajo vsi kruh. Ne pa da poskusajo zivotariti z 3 ha, pol pa resitev iscejo v stavkah, zaporah cest in podobnem - drzava sicer z financno pomocjo pomaga kolikor se normalno da, in verjemite mi, da bi vecina kmetov brez te drzavne pomoci propadla ze zdavnaj. Pa da nekaj razcistimo - drzava kmetom tega denarja ni dolzna, gre za pomoc, tako da bi kmetje morali biti hvalezni, ne pa da po drzavi pljuvajo - navsezadnje, kateri delavec pa dobi od drzave tako pomoc, pa bi je bil marsikateri potreben!!!
Malo off topic, ampak to sem napisal zato, da bi pokazal, da temelj vseh teh problemov zdi v misljenju, ki se je vcepilo v 50 letih socializma, ki ga pa bomo pocasi morali skupaj s socializmom poslati v zgodovino.

Upam, da nisem koga uzalil...
LP

P.S. Prepovedan ni bil izvoz, temvec so druge drzave prepovedale uvoz (najbojl odmevni primeri Hrvaske in Bosne) - to pa ni posledica ukrepov, ker so ti bili na mestu, temvec posledica tega, da se je celotna zadeva razpihnela v gromozansko afero. Ce bi se ta zadeva diskretno resila, tako kot bi se morala, ne bi nihce za to izvedel in tudi izvoz ne bi bil ogrozen....

Kaj se pa tice najavljene kontrole, je pa res zelo cudno, najbolj logicna razlaga je pa ta, da je kmet zival zdravil s prepovedanim antibiotikom, v tem primeru pa tudi, ce je s tretmanom nehal, sledovi v mleku se kar nekaj casa ostanejo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cybermedo ()

Daniel ::

infectiphibian: Mislim da je tu šlo za nekega podjetnika, ki je dobil robo nazaj in ne za Pomurske mlekarne.


cman: Čisto možno je tudi to, da bi se vneslo preko zdravil, ampak kaj ko vsi tako vztrajno trdijo da tega antibiotika v Sloveniji ni (Malo čudno se mi zdi, da bi recimo kdo z Bohinjske (al kera je že bla zaj zaprta)proge šel preko cele države na hrvaško po ta antibiotik. Drugače pa hrvati itak majo ta antibiotik v mleku, kot je blo že rečeno na 24 ur, mi pa še kar veselo uvažamo od njih.

Cybermedo: in če temu tvojemu kmetu najdejo v mleku antibiotik? S čim bo pa potem plačal delavce (ostale kmete)? Le od zemlje kmet zelo težko preživi.

LP

Lucifer Tanatos ::

hm sam se strinjam s cyber medotom. Glede hrvatov je pa itaq ze dolgocasa znano da sam iscejo kako malenkost da lahko grejo srat po nasi drzavi,nej najprej pr seb popucajo pol se pa na ns spravju;((
Les yeux sans visage

IceIceBaby ::

Hmmm, ta antibiotik se dobi v obliki spreja in se uporablja za zdravljenje psov in mačk. V slo. se ga kamot dobi, zdi se mi pa da le na recept.
Torej stvar ni ravno prepovedana substanca, ampak je pač v mleku in ostalih živilih ne sme bit.

Jaz mislim da so kmetje to dajali v mleko. In sicer zaradi 2 razlogov. Prvič mleko ostane dlje časa "sveže" in tudi po nekaj dneh je kvaliteta še vedno zadovoljiva. S tem si zagotovijo višje odkupne cene in zmanjšajo tveganje da se mleko pokvari. Drugi razlog pa je da se KF v rednih kontrolah ne kontrolira in se ga pri rednih pregledih zelo težko najde. Torej so kmetje bili dokaj varni ker ni bilo kontrole.

Pa še glede tega ka hoče Slovenija uničit kmete. Bullshit. A veste kakšne subvencije dobivajo. Za vsako telico dobi tolk, za vsakega bika tolk itd. Res pa je da dost kmetov teh subvencij ne izkorišča ker raje štrajkajo in se bunijo da jim država nič ne da.
Odstop Buta in Kovača se mi pa itak zdi smešen. Kovač je v zadnjih nekaj mesecih bil na tapeti že 2x (tale mlečna afera in Milena Močilnik) in to samo zato ker tip resno jemlje predpise in dela red.

Jure2k ::

kst, cybermedo, popolnoma enoko mnenje imam. 100% vama dam prav. Kmetje so bili do sedaj zaščiteni kot kočevski medvedi, kar se pa počasi končuje. In prav je tako, je že res, da je treba včasih kmetom pomagati s strani države, ampak to ne v teh primerih. Potem so pa tu še suše in ostale naravne nesreče... Iz zanesljivega (kmečkega) vira sem izvedel, da se nikakor ne splača graditi namakalnega sistema, ker je enostavno državna pomoč višja kot pridelek, ki ga pridelajo. ;((

Država nujno rabi kmete, da se razumemo, kmet pridela hrano, ki je nujno potrebna. Država ima tudi rezervo hrane za primer katastrofe oziroma vojne,... Majhni kmetje nimajo več prihodnosti, niti tako imenovani BIO kmetje, ker se vse prevečkrat izkaže, da je njihovo bio blago slabše in bolj špricano kot zelenjava/sadje iz špara/merkatorja.

Kovač opravlja svoje delo odlično, saj se inšpekcija in kasnejšnje sankcije izvajajo korektno. Kar se tiče pripombe, zakaj pa zaprejo celo mlečno pot in ne testirajo mleka posameznikov pa tole, veste koliko testiranje stane? V primeru, če je v mleku KF, pa izvedejo analizo pri vsakem kmetu posebej. Kmet, ki bi mu našli prepovedano substanco bi moral kriti VSE teste, ki so bili potrebni zaradi njega oziroma več njih!!

Pujcek ::

oj,

cybermedo ma po moje cist prou. Ce je zakon, da v mleku ne sme bit vec kot tok in tok cesarkoli pac, ga pac ne sme bit. Tle nima But pa ne vem se kdo nic zraven. Ce pa kdo misli, da niso testi zanesljivi je pa to druga stvar ampak koker je men znano so vzorce tut nekam ven poslal pa so bli rezultati glih tko pozitivni. skratka, ce lohk nekateri kmetje pridelajo mleko, v katerem je sprejemljiva raven ga bodo mogle dat pa se druge krave. drugac pa (mi je prou zal ampak zakaj bi za kmete veljala izjema) je treba kmetijo zaprt... jeba, tko pac je.

lp

cybermedo ::

Jure2k - sem vesel da je koncno nekdo omenil tudi stroskovno plat individualnega testiranja...
Namrec malha, iz katere se izplacujejo subvencije, nadomestila, odskodnine in ostale financne pomoci kmetom je ista, kot iz katere se krijejo stroski testiranj.
Zelo enostavno je trditi, da bi v primeru individualnega in stalnega testiranja bilo mogoce takoj ugotoviti tocno tistega kmeta, ki ima oporecno mleko (iz tega ali onega razloga) in ne bi bilo potrebno zapreti cele mlecne proge, ampak zavedati se je treba, da bi tako testiranje ogroooomno stalo, ta denar bi pa potem primanjkoval pri izplacevanju ostalih financnih pomoci kmetov, ker se oboje izplacuje iz sredstev drzavnega proracune ki so namenjena kmetijskemu in , vsaj mislim da, zdravstvenemu ministrstvu. Pol bi pa kmetje spet zato strajkali....
Sredstva so pac omejena, drzavni zbor in vlada pa pac morata nekako balansirat med izdatki tako, da bi sredstva kar najbolje izrabili - da se vsega ne da resit, je razumljivo...
Glede visine financnih pomoci kmetov - mestoma so te tako velike, da se bolj splaca kulturo le zasejat/zasadit pa je potem ne vzdrzevat (skropit, okopavati, itd.), ker so v primeru dolocenih kultur financne pomoci tako velike, da je vec dobicka tako, kot pa da bi zemljo dejansko obdeloval.

Tisti en velki kmet, ki sem ga omenil pac ne bi smel dodajati prepovedanih substanc v mleko, enako kot tudi sedaj mali ne... ce pa bi, bi pa pac nosil posledice za to....

Mr.B ::

V poduk kloramfenikol ne znižuje števila bakterij v mleku ampak samo prepreči nadaljno razmnoževanje. Trditev da so kmetje sami dodajali kloram fenikol je smešna, kot veš v sloveniji obstajajo kakovostni razredi o kvaliteti mleka, ki temelji na št. prisotnih mikroorganizmov ( v mleku so se plesni, kvasovke...), in če ima kmet 100000 bakt./mL in pade v nižji plačilni rang mu tudi dodajanje tega antibiotika ne koristi.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Mr.B ::

Komot so ga lahko dodajali vendar vidim da nimaš pojma o mikrobiologiji in kemiji.Kloramfenikol ne znižuje št. bakterij ampak jih samo omejuje. Kar se pa tiče mita o zdravi prehrani pa ti lahko samo povem, da živila iz evropske unie prihajajo k nam so slabša glede z senzoričnega, prehranskega vidika
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Daniel ::

Mr.B to o hrani v evropi maš ziher prav, naj samo počakajo pa bojo vidli kaj bodo jedli v evropi.

Cybermedo, to o subvencijah niti ni popolnima res, kajti če ne bi bilo subvencij kmet z ceno izdelka sploh ne bi pokril stroškov pridelave le tega (prenizke odkupne cene) in bi bil zaradi tega v izgubi.
To hitro testiranje ki stane 2500 Sit pa ste sami vidli kako zelo zanesljivo je, ko so osumili preko 100 kmetov na koncu pa so antibiotik potrdili le pri štirih( ko še niso potrdili pri ostalih ki so jih naknadno testirali). Če bo vsak mesec tako in bo potrebno vedno testirati toliko vzorcev v tujini je to za vsakega tega kmeta ki so ga osumili 40000 tolarjev. To ni tako mali dnar, še posebaj pa ne za nekoga, ki nosi mleko v 5 litrski kantici in dobi na mesec recimo 30000 sit (nisem računal).

Sicer pa ti lahko povem da od denarja ki ga dobiš za mleko (če ti je pridelava mleka osnovna dejavnost) ne ostane prav dosti, še za osnovne življenjske potrebe je premalo.

LP

Double_J ::

Lol, kaj pa ti bluziš.

Če, daš fenikol v mleko bo v mleku manj bakterij kot če ga nebi dal.
Že v naslednji minuti, kajšele do takrat, ko pride na test.

Kaj ma zdej veze ali jih pobije ali jim prepreči razmnoževanje?
V obeh primerih jih zlahka lahko drži pod kritično mejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

Thomas ::

Jasno. Take silne golide mleka, so prava skušnjava za bakterije. Kisajo, sirijo, jogurtirajo in še kako drugače žro take količine mleka, kot ga še nikdar v evoluciji ni bilo na razpolago.

Zanimiv razvojni kotel, v katerega se vmešavajo še kmetje, (tudi) z dodajanjem antibiotikov.

Bomo vidli no, če se vsem skupaj, z veterinarji in ministri vred, posreči skuhat kaj zanimivega!

:D >:D :))
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

JP ::

Pa še ena zadevica:

Recimo, da je bila nekoč neka krava malo bolna in potem je kmet poklical živinozdravnika. Ta je seveda prišel, pregledal kravo, ji dal zdravilo.
Vse lepo in prav ampak tudi veterinarji (ravno tako kot zdravniki, ki ti nekaj dajo samo da si tiho in greš, pa da je poceni) gledajo samo na to, da bodo čim ceneje prišli skoz. Liski so dali zdravilo, ki bi mogoče vsebovalo KF ker bi bilo zdravilo poceni. Kmet je zadovoljen ker je zdrava Liska, veterinar pa ravno tako ker jo je quasi pozdravil na poceni način.
Potem pa sledi: veterinarska inšpekcija pregleduje mleko in najde v njemu KF. Seveda so vsega krivi kmetje, ki pa pojma nimajo zakaj se gre!!!
Skratka: kaj če bi tudi veterinarji malo gledali kaj počnejo!!!

Moje ugibanje, mnenje :)


Pridružujem pa se idejam:
---> Zakaj bi pljuvali v lastno skledo???
---> Jemanje vzorcev brez vednosti kmetov
---> Naprave za jemanje vzorcev

Zdi pa se mi, da tudi politika nima vse počiščeno kar se teh zadev tiče. Ravno tako kakor je bilo pri BSE....
Ne vemo kaj se zadaj dogaja. Ljudem je treba ponudit kost, da....
To je skoraj tako kot bi mlatili prazno slamo, metali bob ob steno...

Lp by JP


IceIceBaby ::

Veš kako je. Če ma kmet kravo je odgovoren za njo in njeno zdravje. Tole da kmet nima pojma kaj ji veterinar da je podobno kot če mam js en avto ki komaj skup stoji in ga peljem k mehaniku da mi ga poprav. Na tehničnem me nebojo vprašali kdo mi je avto popravljal ampak jih bo zanimalo če je avto izpraven. Žal tako je da mora vsak sam skrbet za svoje stvari, in če se ne pozanima kaj je veterinar dal kravi je pač sam kriv da je dobila prepovedano zdravilo, oziroma bi lahko tožil veterinarja.

Drugače pa dvomim da veterinarji tko delajo. Samo da je poven. Zarad take napake z lahkoto zgubiš licenco, koncesijo, te izključjo iz zbornice pa še kej. In večini veterinarjev je pomoje licenca in pa dobra usluga pomembnejša od tega da bi bilo zdravljenje 500 sit cenejše.

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

KST , glede nato da si znalica , dej povej mi kaj je vse v ASPIRINU , potem pa mi povej še sestavo za kak antibiotik. Lolek a nisi pameten. Sklepam da vsi jeste Aspirin ali kaj podobnega , a sploh veste kaj je v njem.
Povej KST kaj je Aspirin in kaj je ACETILSALICILNA Kislina ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Thomas ::

Mr.B.

Boš kukr unle, ki je persona rudis. Bod prjazn, no!

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IceIceBaby ::

KST , glede nato da si znalica , dej povej mi kaj je vse v ASPIRINU , potem pa mi povej še sestavo za kak antibiotik. Lolek a nisi pameten. Sklepam da vsi jeste Aspirin ali kaj podobnega , a sploh veste kaj je v njem.
Povej KST kaj je Aspirin in kaj je ACETILSALICILNA Kislina ?

Ubistvu je to dvoje eno in isto. Aspirin je samo okrajšava za acerilsalicilno kislino. V tabletke pa mešajo še kake dodatke včasih, npr. vitamin C itd. Sicer pa si lahko kej več na googlu prebereš.

Drugače pa nevem kaj bi sploh rad povedal s svojim postom. A misliš da pa zdej ti edini veš kaj je aspirin pa boga za jajce držiš al kaj ? Sploh mi ni jasno kaj mešaš aspirin sm zraven. Govora je o kloramfenikolu ki ga v Sloveniji ne sme biti v mleku, NIČ. Se pa seveda lahko uporablja za druge namene.

Mr.B ::

Kaj pa veže to kislino v trdno snov. Kaj misliš da je je to vse . Kaj misliš o trdilcu ki je notri , a misliš da se se kislina , ki je v tekočem stanju , kar sama od sebe postane trda tableta bele barve ?
UPS pa ne misli Vitamin C je tudi kislina , ki je prav tako v tekočem stanju !

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Jure2k ::

MR B. Salicilna kislina je tekoča, ampak, ko pridobivaš Aspirin reagira z ocetno kislino in ven pride acetil salicilna kislina alias Aspirin

Jure2k ::

Uf Uf, kakšni pametnjakoviči zgoraj:(

Ko je revica kravica bona ne daje mleka oziroma ga kmet vrže stran. Upam, da se do tukaj razumemo.

Kmet pokliče veterinarja, ki ubogo kravico začne zdraviti. Kravici predpiše zdravila, kot so naprimer antibiotiki. Kravice kmet ne molze, oziroma jo pomolze in stran vrže njeno mleko.

Ko je kravica spet srečna in zdrava, kmet nekaj tednov NE SME prodajati njenega mleka. Zakaj ne, saj je nihče ne futra z antibiotiki/zdravili? Kravica liska izloča ostanke teh zdravil še nekaj časa in takrat mleko ni za uporabo.

Ni važno, kakšno stvar bi kravici veterinar/živinozdravnik dal, kmet bi moral počakati s prodajo toliko časa, kolikor je predpisano.

Glede MO. Ne vem, kdo nima pojma o mikrobiologiji!!!
Ali mikroorganizmi živijo 5 let ali kaj? Glavni problem je razmnoževanje mikroorganizmov pri mleku. Mleko je idealno gojišče za MO, ima vse, kar si želijo, če imajo še dokaj ugodno temperaturo...Juhej
Če dodaš antibiotik v mleko se v trenutku začne število MO zmanjševati, saj stri mikriči ne živijo neskončno dolgo, ampak jih precej po hitrem postopku pobira, sploh, če v kombinaciji z antibiotikom uporabi kmet še kakšno metodo naprimer rahlo povišanje temperature,...

Včasih se ćudim, kako so nekateri pametni... Če že pametujete pametujte vsaj takrat, ko ste 100% da imate prav!

Thomas ::

A bi bil bolj konkreten, a boš ostal varno splošen?

:\
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Daniel ::

Karenca za večino antibiotikov s katerimi se zdravijo krave je tam nekje 7 - 8 dni, mleko pa se po teh osmih dneh lahko dalje molze skupaj z ostalim mlekom.

Pustite zdaj aspirine.

LP

Jure2k ::

Thomas, na tvojo provokacijo se ne bom odzval :\
Prepričan sem, da ti veš, da imam prav. ;)
Mikrobiologija mi je bila drugače najljubši predmet :D

Ja Daniel, 7-8 dni, ampak ni za vsa zdravila enako, poleg tega so si tudi krave različne ;) Ene poserejo prej ko druge >:D

Pomoje KF sploh niso futrali kravam, ampak so ga lepo našpricali v cisterne z mlekom.;(

Thomas ::

> Pomoje KF sploh niso futrali kravam, ampak so ga lepo našpricali v cisterne z mlekom.

To je zelo verjetno. Bremzanje bakterij pač.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jure2k ::

Tako je, najpomembnejši pri mleku je test na število bakterij in glede na to ga tudi razvrščajo po klasah, ter obračunavajo ceno (mlekarne).

Thomas ::

In kaj je manj škodljivo - množica bakterij, ali nekaj KFja?

Kaj dajo v alpsko mleko, da pobije vse MO?

Kje pridejo bakterije v mleko? So že v vimenu, ali bolj od strani?


Eno poljudnoznanstveno oddajo na RTVSLO1, ki bo odgovorila na vsa ta vprašanja, please! :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ikarus ::

Thomas

Tale bakteriofobija je ena velika oslarija. Jest ne vem, kaj točno je zadevo sprožilo - morda tiste abotne reklame, ki promovirajo izdelke, ki menda očistijo naša tla in kavče vsakega najmanjšega mikroorganizma.

Bakterije so seveda kar lepo vsepovsod - na kravinem vimenu, na naši koži, v naših ustih, nosu - da ne omenjam metropolisev v črevesu :-)

Verjetno je problem z bakterijami v mleku izključno v tem, da se mleko zaradi njih prej pokvari in kot nek splošni kazalec kmetove higiene.

Kar se tiče kloramfenikola, pa vsa nepotrebna ekscitiranost bolj paše v tiste anekdotne ankete, ko ljudje odgovarjajo, da nikoli ne bi uživali "gensko spremenjene hrane", kaj šele "genov" samih, medtem ko nimajo problemov s koruzo, krompirjem...

Nekdo (kdo hudiča, naj ga eden pointira!) je zamahal z rdečo zastavico "kancerogenosti", kar je spet ena težka beseda in Sabina Obolnar že doživlja pravičniške orgazme. Nima kancerogenost nobene zveze s tem in vsi antibiotiki znajo bit zelo neprijetni, mogoče kloramfenikol nekoliko bolj - ampak ne v tistih sledovih v našem mleku.

Skratka - jest tudi trznem ne ob mojem jutranjem kakavu.

Ps.: Čeprav ga naj spravijo ven, seveda.

Thomas ::

Ikarus

Mi je popolnoma jasno tole. Plavamo v morju bakterij in njihovo čiščenje je lahko celo kontraproduktivno.

KFja je pa verjetno tudi tako malo, da niti ni omembe vredno.

Znabiti, da je uživanje mleka samo po sebi škodlivejše, kot tisti KF.

Ampak vseeno - naj dajo na Discovery Channel eno oddajo o vsem tem, da se bomo poučili. A forensic detectives od FBI najdejo KF na škatli od mleka?


:D

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jure2k ::

V mleku potolčejo mikroorganizme z sterilizacijo pri zelo visoki temperaturi. UHT sterilizacija, saj piše na škatli od mleka.
MO so precej škodljivi, da ne bo pomote. Poznamo mnogo vrst mikroorganizmov in nekateri res niso nevarni, ampak jih je tudi precej, ki lahko povzročijo neprijetne dogodke. Naprimer v mleku se pogosto nahaja bakterija Listeria monocytogenes , ki povzročajo listeriozo, ta pa je lahko vzrok, da nosečnice splavijo, ali še kake druge komplikacije, povzroča meningitis. Smrtnost je 20 - 50% pri izbruhih listerioze.
Notri so tudi druge nevarne bakterije rodu Salmonella, Enterococcus, staphylococcus, Campylobacter,...

Nekdo je prej omenjal metropolise v črevesju. JOOJ, poskusi ti pojest tak metropolis iz črevesja, potem te bojo zelo težko vrnili med žive. V črevesju živijo "lepotci" kot naprimer E. coli, ki je v nobeni hrani ne sme biti 000, tudi ene bakterije ne sme biti notr, če jo zasledijo lahko kar zapreš štacuno, ker to kaže na fekalno okužbo hrane ;-)

KF je nevaren. Ne gre za to, koliko ga je v mleku, gre za to, da se še tako majhne količine v telesu s časom nalagajo. Nekatere snovi lahko človek z urinom in švicom izloči iz telesa, nekatere pa "parkirajo" v telesu in se kopičijo, ko je dosezena določena doza, podleže človek bolezni.

Še kaj? >:D

IceIceBaby ::

Gre tudi zato da v zakonu piše koliko kloramfenikola je lahko v mleku. Nič, in dokler bo ta zakon veljal se ga je treba držati. Mogoče je res manj škodljiv kot tist bakterije, mogoče ni. To naj odloči stroka in naj spremenijo zakon. Ampak dokler je tko je pač tko.

Aja mr.b še vedno nevem kaj je bil sploh tvoj point s tistim aspirinom.

Thomas ::

No, sej skozi to smo šli že ene parkrat.

Človeštvo je imelo svoje čase zmenjeno, da odda določen procent krvnega davka svojim predatorjem, se reče plenilcem. Kamor spadajo levi, tigri, hijene, infekcijske bakterije ... in tako naprej.

Potem so pa ljudje (ne z enotnim glasom sicer) rekli: Volkove pobijemo, hijene iztrebimo, iz krokodilov bomo pa delali torbice. Bakterije in drug škodljiv mrčes, bomo tudi zastrupili, ker vsak človek ima pravico, da nemoteno živi do smrti.

[S to opredelitvijo se jest zelo strinjam. Še celo bolj radikalen sem, kakor vedo vsi, ki so kdaj brali največjo (v megabajtih) temo na Slotechu.]

Toda naši predatorji se s tem ne strinjajo, tudi hočejo jesti. Kmetje (ljudje, ki lovijo za druge ljudi) so tradicionalno najbolj nestrpni do konkurence. Pobijajo volkove in tigre tudi, ko se "osveščenim ljudem" - takoimenovanim zelencem - zdi, da ni potrebno. Ko jim dopovedujejo, da medved na njihovem pašniku je pač "naraven", bognedaj ga preganjat s preglasnim vpitjem.

No tile kmetje, ne samo da nezakonito preganjajo dihurje in lisice, ki hodijo na njihove kure, tudi bakterije včasih pogiftajo - brezkompromisno.

To smo se naučili iz tele "mlečne afere" - a ne?

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mr.B ::

V glavnem. Količine KF-ja v mleku je bilo tako malo da je postopek ugotavljanja le tega zelo drag , razne posebni plinske metode. Dejstvo je da ga je bilo za desektrat manj kot ga dovoljuje EU , in vzrok le temu je tudi sam postopek ugotavljanja le tega.

Drugo je sicer to da KF ostane v mleku oz v živalih oz. človeku do enega meseca. Sicer glede na količine ki so jih našli v mleku , saj po štirinajstih oz. sedaj je že en mesec po tistem ,ko so ugotovili prve vzorce ki vsebujejo KF , ter jih kar še vedno najdejo , da bi morali za ugotavljanje prisotnosti in količine le tega biti že pravi vedeževalci. Ni čudno da se nam v tujini smejijo direkt v glavo .

Kot tretje , če bi bili kmetje tako odvisni od mleka , in seveda saj kakor kažejo mediji tako zabiti , da ne poslušajo , gledajo in berejo nobenih medijev , ko govorijo da so našli pri njih KF. Ja koliko od vas bi imelo doma substanco X in jo seveda uporabljalo , če bi ti po medijih govorili da grejo inšpektorji od hiše do hiše , in izvajajo pregled , odvzemajo vzorce itd. Ja pa sej bi bil idiot da bi še kjub temu dodajal tako ali drugače KF zraven .
Žal kakor se bo izkazalo bo plačala spet država oz. mi ker so naši super strokovnjaki na položajih pač tako pametni da so prišli do stolčkov itak in samo po vezah , ampak le. ... In seveda se nam na način zaprtja prog spet vsi smejijo.

Četrtič , če rečemo da kmetje "niso" načrtno dajali KF v mleko so ga lahko nevedno dali le s krmo. Žal so na RTV-SLO kot tudi na POP-TV povedali vrli inšpektorji , da zaupajo sosedom pri uvozu krme. Torej krme ne kontrolerajo.
In ne se čuditi ko se bodo kmetji "ki bodo še obtoženi" , se združili in tožili državo , ker ne kontrolera in potrdi kot varno , krmo ki je vsebovala KF.

Žal je nekdo hotel naresti afero , in ker so vsi skupaj izpadli bedaki , jo je treba nekako pomesti pod preprogo , pa sej veste sedaj prihaja nova vlada.Z istimi obrazi , in vsi bodo spet ploskali ups. komali kot pridni slovenčki , in seveda bo RTV , kot politično korekten medij tudi korektno poročala o vseh še tako pomembnih zadevah , o katerih se navadnemu državljanu itak ne sanja , ampak samo tisto kar mu mediji tucajo cele dneve v glavo, itd...
By

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Jure2k ::

MR B, tista tvoja plinska metoda je plinska kromatografija. Je draga analiza, in se uporablja ne glede ali kaj najdejo ali ne. Sranje je samo zdaj, ko so/ste nekateri kmetje izkoristili priložnost in v mleko vnesli KF in morajo analizirati mleko vsakega kmeta posebej.

Stroške bo plačal krivec (danes je bilo po radiju, ko je govoril en Kmet (nisem se zmotil, bil je kmet po poklicu in po stanju duha)), ampak fora je v tem, da ne bodo mogli več dokazati KF v mleku, saj bodo tisti kmetje, ki so ga uporabljali s tem prenehali.

Na koncu bo nastradal le kakšen neumen (ZELO neumen) kmet, ki bo prekmalu molzel zdravljene krave in mleko prodajal. Tisti, ki so direktno v mleko zlivali antibiotik pa so se itak že potuhnili.

Inšpektorji so tokrat zaje...li, ker se je ustvarila taka afera. Morali bi lepo potihem in na hitro pobrati vsem kmetom vzorce in čez en teden bi bile mogoče sankcije. Sedaj ne bo iz vsega skupaj nič, oziroma močno dvomim, da bo kaj. Kmetje (ne vsi, saj niso vsi taki) bodo svoje dosegli in očrnili državo, inšpekcijo,.....

No, na napakah se učimo in verjamem, da bodo inšpektorji naslednjič mnogo previdnejši. Kmete, ki so toliko pokvarjeni, da vnašajo antibiotike v mleko pa pozivam, da naj bodo dovolj pogumni in s tem nadaljujejo še naprej. In naj si hkrati začnejo iskat novo službo.>:D

To mi gre močno na jetra, potem, ko slišim predstavnika kmeta, ko govori, kako denar ni pomemben, bla bla, zakaj so pa to naredili , če ne zaradi želje po večjem zaslužku.

Nekdo je govoril, da se nam smejijo!! KDO SE NAM SMEJI? Evropa? Nemčija? Ne poznate dejstev, EU ni prepovedala uvoza mleka in mlečnih izdelkov iz Slovenije, to je res, ampak še vedno pa testira in analizira produkte, ki jih uvaža iz Slovenije. Če kaj vsebuje KF, adios, GO BACK TO SLOVENIA.

Mi je žal, ampak nekateri ne veste o čem govorite.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Homogenizirani mlecni izdelki telesu vzamejo več kalcija, kot ga vsebujejo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
666563 (5036) vostok_1
»

Kako pomnožiti probiotike doma?

Oddelek: Loža
426637 (2619) fosil
»

Mleko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16319265 (10490) BigWhale
»

Mleko iz mlekomata (preverjeno) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18237428 (32861) Terman
»

Mleko iz mlekomata (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6516190 (13685) janhar

Več podobnih tem