» »

Indija dobila dostop do sporočil z blackberryjev

Indija dobila dostop do sporočil z blackberryjev

vir: BBC
The Wall Street Journal - Indija je dosegla dogovor s kanadskim podjetjem RIM, ki izdeluje mobilne telefone BlackBerry, po katerem bodo imeli možnost prestrezati telekomunikacije domačih uporabnikov RIM-ovih storitev v Indiji. Dostop do vsebine telekomunikacij ne bo avtomatičen, medtem ko so poslovni uporabniki zaradi tehničnih razlogov izvzeti, tako da Indija s kompromisom še ni v celoti zadovoljna. Kljub temu dogovor označujejo kot pomemben pozitivni korak naprej.

Zgodba se je pričela leta 2008, ko je Indija prvikrat objavila namere o dostopu do šifrirnih ključev za dešifriranje komunikacije prek blackberryjev. Nadaljevanje je sledilo lani, ko je indijska vlada RIM-u postavila rok do 31. avgusta 2010, ko morajo pripraviti tehnično rešitev za dešifriranje podatkov, poslanih prek blackberryjev. Pri tem se vlada ni ustavila le tod, ampak so enako zahtevali tudi od vseh ostalih ponudnikov telekomunikacij, med njimi tudi Googla, Skypa in celo lokalnih VPN-jev.

RIM si je kasneje izposloval odlog, saj so vladi pojasnili, da ključev za dostop do šifriranih podatkov sploh nimajo. Indijske oblasti nad razlago niso bile navdušene in so še vedno terjale strogo izpolnjevanje leta 2000 sprejetega IT Acta, ki določa dostopnost vseh informacij organom pregona na njihovo zahtevo. Vlada je RIM-u odobravala odloge enega za drugim in vsakokrat grozila s prepovedjo poslovanja.

The Wall Street Journal sedaj poroča, da so uspeli skleniti kompromisni dogovor. RIM je v Bombaju v Indiji postavil center za prestrezanje nešifriranega dela telekomunikacij prek BlackBerry Internet Services. Indijske oblasti bodo lahko dobile dostop do sporočil posameznika, če bodo predložile sodno odredbo. Novost velja samo za domače uporabnike BlackBerry Messengerja in elektronske pošte, medtem ko so komunikacije poslovnih uporabnikov šifrirane in ostajajo nedostopne. S tem je volk sit in koza cela, saj Indijo v boju proti terorizmu bolj zanimajo posamezniki, RIM pa se boji predvsem za svoj ugled in sodelovanje s poslovnimi odjemalci.

Indija pozdravlja ta dogovor, a obenem priznava, da si želijo več. Sprva so želeli poslati svojega poverjenika v RIM-ovo kanadsko centralo, kar pa je RIM zavrnil. Sedaj si še vedno želijo, da bi imeli sami možnost prestrezanja omenjenih telekomunikacij in da bi s tem torej obšli RIM, saj mu morajo sedaj poslati imena osumljencev.

Uradna RIM-ova politika ostaja, da sporazumov z državami o dostopu do telekomunikacij ne komentirajo. Tako so v konkretnem primeru povedali le, da zgledno sodelujejo z Indijo in da jih trenutno ne obvezujejo nobeni zakonski roki na tem področju.

3 komentarji

Gregor P ::

Pa pa blackberry 8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

amigo_no1 ::

Sedaj bodo pač "teroristi" sedaj delali preko slamnatih podjetij kot kvazi poslovni uporabniki, res big deal Indijska vlada, hahaha.

Iatromantis ::

Še en primer segregacije fizičnih oseb v pravicah nasproti pravnim osebam. Če bo zmagal ta svet, najbolje da se vsi kar inkorporiramo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RIM dokončno uredil prestrezanje Blackberrijev v Indiji

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
246893 (5622) Jst
»

RIM, Nokia in Apple vgradili stranska vrata za potrebe indijske vlade

Oddelek: Novice / NWO
339388 (7038) gslo
»

Indija še vedno zahteva prestrezanje telekomunikacij

Oddelek: Novice / NWO
73342 (2946) Tezaab
»

RIM ne more ugoditi indijskim zahtevam

Oddelek: Novice / NWO
134305 (3429) poweroff

Več podobnih tem