» »

Optični kabel od doze do modema

Optični kabel od doze do modema

Millikan ::

Pozdravljeni,

mene zanima kakšen optični kabel (tip/oznaka) rabim (za trojček; internet, TV, telefon) od optične doze na stopnišču bloka pa do modema, ki bo v mojem hodniku (blizu vtičnice). Namreč operater povleče brezplačno optiko samo od doze na stopnišču bloka v moj hodnik čez steno. Če pa hočem imeti modem na drugem koncu hodnika (kjer imam vtičnico) pa mi mislijo "bogato" zaračunati. Zato bi optični kabel z NIK kanalom položil sam. Zanima me ali mora biti kakšen poseben kabel? Kašne se po navadi polaga od doze do modema? Kje se lahko dobi te kable v Ljubljani?

Za vse odgovore se vnaprej zahvaljujem!
LP.

BlueRunner ::

Različni operaterji, različne optike. Boš moral malo več povedati. Načeloma boš potreboval eno ali dve SM vlakni, ni pa to 100%.

Zgodovina sprememb…

Millikan ::

Recimo pri Amisu. Kakšna vlakna dajo oni?

Aja, omrežje je pa Telekomovo. Telekom je vlekel optiko po bloku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Millikan ()

tony1 ::

Kabel je singlemode (SM, običajno je rumene barve), verjetno imaš konektorje tipa SC (moške konektorje, velikosti so cca. pol cm). Rabil boš torej X m SM kabla, ki ima na obeh koncih konektorje SC. Tvoj in Telekomov kabel pa spojiš z optičnim spojnikom (kos plastike, v katerega vtakneš oba konca opt. kabla).

Kabel je lahko simpleks ali dupleks (ima dve ali eno "žico", to seveda lahko vidiš sam... Na Siolu je popularna optika samo z enim vlaknom...)

SC konektor na opt. kablu izgleda takole:
File:SC-optical-fiber-connector-hdr-0a.jpg @ Wikipedia

Kabel in spojnik pa dobiš npr. tu:
http://www.fokab.si/site/index.php?opti...

Millikan ::

Sem ravnokar izvedel, da po hodniku položijo optiko zastonj (do tam kjer bom jaz imel modem). Zaračunali bi mi le, če bi hotel imeti modem v drugem prostoru (npr. v dnevni sobi). Tako, da moj strah glede dodatnih stroškov odpade.

Še enkrat hvala za odgovore!
LP.

jabe ::

Jaz imam enak problem. Od Amisa optika. Rumen kabel, samo ena žica. Tisti, ki je prišel, je rekel, da ima samo 5m ali 10m kabel, jaz bi rabila 15m, ker bi raje modem z eno tanko žico pripeljala v dnevno sobo, kot pa debele utp kable vlekla (več njih) do predsobe. Problem je tudi z električno vtičnico, ker v predsobi res nimam na pametnem mestu niti ene. Sicer bom prosila, če mi lahko naredijo 15m kabel, ampak če bi bil odgovor negativen, kje lahko dobim 15m, pa da bo pravi?

Če recimo vzamem za primer tisti zgornji link. Bi bila ta kombinacija OK:
http://www.fokab.si/site/index.php?opti...
+
http://www.fokab.si/site/images/Damjan/...

Modem je neki Telsey.

aja, pa kolikšna je cena tega štosa približno. Recimo, da mi stric monter reče, da mi proda, z veseljem kupim pri njemu, če ne bi bila cena nenormalna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: jabe ()

tony1 ::

Na strani optičnega razvoda omarice, kjer optika pride v blok je tvoj optični kabel po moje zašvasan, tako da ga ne moreš kar enostavno zamenjati s 15 m.

Rabiš torej LC-LC spojnik (kos plastike z ženskim LC konektorjem na vsaki strani, vanj na eni strani vtakneš stari kabel, na drugi pa novega) in 5 m simpleks (samo eno vlakno) kabla, ki bo imel na obeh koncih LC (moški) konektor. Oba kabla potem povežeš zaporedno s sabo.

Optični kabel je zelo poceni (lahko je nekaj dražji od UTPja...), malo dražje je zaključevanje konektorjev na njem. Zna se celo zgoditi, da bo razlika med 5 in 10 m simpleks kabla relativno majhna. Pokliči in vprašaj.

Še to: najbolje bo, če za vsak primer še pofotkaš konektorje optičnega kabla, ki pride na modem. Za vsak primer.

Edit: spojnike lahko vidiš na tej strani:
http://www.fokab.si/site/index.php?opti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

jabe ::

@tony1
zrihtala vse! Najlepša hvala za tvojo pomoč!

david49 ::

Jaz bi vprašal če ima kdo trenutne iskušnje glede priklopa optike od modema do zunanje omarice (amis optika rumen optični kabel enožilni). Zanima me če mora biti konektor spojen na kablu ali amisov tehnik spoji ko priklaplja modem.

Za odgovorje se vneprej zahvaljujem.

Lp

tony1 ::

Na strani modema imaš optični kabel s SC-PC moškim konektorjem, ki se všteka v modem. Pri "omarici", kjer pride optika v objekt, pa se ta optični kabel običajno zvari na tistega, ki je prišel od zunaj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optični kabel od doze do modema

Oddelek: Kaj kupiti
3010592 (9836) klemenSLO
»

Optični kabel

Oddelek: Strojna oprema
447521 (4908) miki133
»

Optika napeljava

Oddelek: Pomoč in nasveti
258700 (7338) bhocevar2000
»

Optika (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7113547 (10963) Skyman
»

Pretrgan optični kabel

Oddelek: Omrežja in internet
268257 (7042) BlueRunner

Več podobnih tem