» »

Prezračevanje omare v stilu računalniškega ohišja

Prezračevanje omare v stilu računalniškega ohišja

goblinsly ::

Ta tema načeloma nima veze z računalniškim hardwareom, ampak mislim, da je vprašanje dovolj simple, da bi znal dobiti hiter odgovor in tema se lahko zapre.
Torej potrebno je urediti prostor za kar precejšnje število nezahtevnih živali, ki pa v večjem številu oddajajo rahlo neprijeten vonj ter znajo ravnotako v večjem številu povzročati blago alergijo.
Ideja za ureditev tega problema je naslednja:

Lesena omara, neprodušno zaprta. Narejeni 2 luknji, ena levo spodaj, ena levo zgoraj. Nameščena 2 ventilatorja na minimalnih obratih, tisti levo spodaj bi pihal v omaro, tisti levo zgoraj bi pihal ven ( luknja levo spodaj bi bila manjša od tiste desno zgoraj, ravnotako bi bil manjši tudi ventilator ). Luknja desno zgoraj bi bila povezana z odprtino, ki pelje direktno ven iz hiše. Za vsak slučaj bi bila odprtina levo spodaj prekrita še s prevleko, ki blokira zelo majhne delce ( npr. pršice, prah in ostalo, kar bi znalo iz. omare udariti ven ).

No, zdaj pa mi dovolite, da končno zastavim vprašanje ( in vam odgovorim na vprašanje, kaj za hudiča dela ta tema na računalniškem in ne na živalskem forumu ).

Vprašanje torej je, ali bi zadeva lahko delovala ? Zasnova je dosti simple, da ne rečem enaka kot zasnova računalniškega ohišja, spodaj gre zrak notr, se v ohišju segreje ( v omari bo vedno vsaj 3 stopinje višje kot v sobi ) in gre zgoraj - s pomočjo ventilatorja in zakona dvigovanja vročega zraka, ven. Se bo na ta način dalo znebiti vonja, ga vsaj delno "odnesti" skozi luknjo ven, enako za delce, ki bi znali krožiti po zraku ?

Upam, da mi bodo moderatorji zaradi odlične primerjave z računalniških ohišjem ( :)) ) pogledali skozi prste in temo pustili tukaj, ali premaknili v bolj ustrezno izbo.

ps: pomagal sem omeniti mere. Zame popolno bi bilo takole: razdalja med spodnjim ventilatorjem in zgornjim bi bila okoli 110 cm, razdalja med zgornjim ventilatorjem in luknjo, ki gre iz hiše ( dimnik ? ), pa bi bila 30 cm. Govorim seveda o višinski razliki, bilo bi še okoli 20 cm vodoravne razdalje ).

RejZoR ::

Ne vem kaj točno bi ti rad dosegel. Če je omara neprodušno zaprta tud stvari v njej načeloma ne bi smele dobit vonj po drugi stvari izven nje.

Glede filtrov, za stvari veliksoti pršic rabiš HEPA class filtre katerim pa računalniški ventilatorji ne bojo kos. Niti ne kakšen drug. Morajo bit kar dost močni, da spravijo čez zrak, kar pa bo povzročalo kar nekaj hrupa.

Sam osebno bi naredil nekaj v navezi z ionizatorjem, če bi se mi šlo za nevtralizacijo vonjav. Ozon, ki ga generirajo namreč fino ubija vonjave, edina slabost je toksičnost, če bi slednjega natrpal v nek zaprt prostor v zadostnih količinah. Ampak kot sem rekel na začetku, ne razumem čist kaj točno hočeš doseči.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

goblinsly ::

Sem se slabo izrazil, se vidi moja kronična utrujenost zaradi norega tempa.



Evo, bom poskusil kar se da dobro razložiti. Levo spodaj ventilator ki piha v "ohišje", torej v omaro. Desno zgoraj ventilator, ki piha iz "ohišja" oz. omare in vodi skozi tunelček zrak ven iz hiše. Predstavljaj si kuhinjsko napo. Pečeš zrezke, se ti zažge, zadeva se kadi. Napa bo ( vsaj do določene meje ) ta dim spravila skozi tunelček ven iz stanovanja, do neke mere bo tudi pomagala pri smradu, ker je smrad v zraku in bo šel direktno ven. Ne bo pa seveda to čisto izničilo smradu, daleč od tega.
No, tako nekako naj bi zadeva delovala tukaj. Princip je enak kot bi bila omara vakumsko zaprta, le da potem jasno živali v njej ne bi preživele. Tako pa imajo svež zrak, jaz pa nobenega kontakta z njimi. Glede HEPA filtra imaš prav. Ampak saj načeloma delci ne bi smeli uhajati nazaj ( glede na to, da je s sobo povezana samo ena luknja, pa še skozi to piha ventilator....

Upam, da sem zdaj vsaj za silo razumljiv. :|

Zgodovina sprememb…

kalko ::

Če v ohišju ustvariš podtlak (več zraka izčrpaš kot pošlješ noter), teoretično ne bi smelo nič uhajati ven.

Mehmed ::

Zakaj imas zivali pa to neprodusno zaprte, ce noces imet opravka z njimi? Pa kako jih mislis hraniti, ce jih ze gledat ne nameravas?

Sej ce mislis travo gojiti v omari lahko naravnost vprasas. Da ne bo cez en teden tema katere uv lucke dat zivalim, da se bojo bolj domace pocutile. :D

c3p0 ::

Točno tako, poglej namenske omare za gojenje regrata in boš dobil kakšno idejo.

goblinsly ::

No če vas ravno zanima kaj gojim, vam bom pa povedal ( ker so ljudje občutljivi sem raje zadržal zase ):

- Blaptica Dubia
- Zophobas Morio
- Tenebrio molitor

Vse troje kot hrana za kuščarje. Radi imajo temo, toploto in mir. Neprodušno zaprto....s tem sem predvsem mislil, da zrak/vonjave/delci iz omare ne bodo uhajali ven v sobo. Zrak bo seveda pihal V omaro in kadar jih bom hranil oz. karkoli z njimi delal bom seveda omaro odprl. Bo pa to vse skupaj par sekund, tako da nekega groznega vpliva ne bi smelo imeti. Drugače pa Mehmed, tvoja druga vrstica me je prijetno nasmejala, kapo dol. :))

Panoramic: tudi sam sem tako razmišljal, se pravi manjši ventilator na manjših obratih piha notr, večji ventilator na večjih obratih piha ven. Ampak naletel sem na 2 problema. Prvi je, da če bo v omari podtlak, da bo še vedno dovolj kisika za "critterje". Načeloma je iluzorno pričakovati, da bom z tako šibkimi ventilatorji dosegel vakum, vseeno pa me malce skrbi. Drugo kar me skrbi pa je....ventilator ki bo pihal IZ omare v cev, ki je povezana z odprtino za dimnik...med tem ventilatorjem in odprtino bo kar precejšnja višinska razlika in skrbi me, ali bo ventilator dovolj močan, da bo tisti zrak nad sabo potisnil tako visoko ( npr. 1m visoko ), ali bo ta zrak nazaj v omaro udarjal. Veš kaj mislim ? Sicer ne vem kako je s tem točno, ampak predstavljam si da podobno, kot če bi vodno pumpo povezal s cevjo in cev postavil navpično. Voda bi se dvignila le do določene meje, nato pa bi stala oz. občasno udarjala nazaj.

kalko ::

Tukaj bi ti moral kakšen fizik pomagati. Spet pa ne smeš imeti prevelikega podtlaka, da ti živalic ne posesa ven :D

Oberyn ::

Vse kar iščeš se dobi v trgovinah, kjer prodajajo opremo za notranje gojenje rastlin. Različni ventilatorji, filtri različnih gostot, cevi za zrak... In da, omare za gojenje rastlin se tako prezračujejo, kot si opisal, pomoje bo tudi za one zverine dovolj v redu. Računalniški ventilatorji so pa prešvoh, bi rekel.

Googlaj za growbox, bio gardening, take stvari. Imaš par trgovin v slo, ena se mi zdi je v Izoli. Poskusi še hempatia, marlek, več se ne spomnim.

Poglej tudi na forume za male živali, take rešitve so tam opisane in tudi slikovno predstavljene.

Za druge pa, ni treba takoj pomislit na travco. Nemalo ljudi goji rastline v growboxih, tudi sam ravno enega gradim. Pa ne kadim.

goblinsly ::

Hmm, načeloma sem mislil čimveč narediti s stvarmi, ki jih imam doma. Ampak ok, pomembno je, da vem, da ideja deluje. Bi pa sigurno prišel prav kakšen fizik, ki bi povedal npr. kakšna mora biti moč ventilatorja, da bo sposoben dvigniti zrak na tako višino ( mislim sicer, da tisti 1 meter krat ( Pi x 5 cm ) ni nek blazen volumen in posledično teža zraka, da zadeva ne bi delovala. Vsaj pomojem no...

b ::

Saj ne dviguješ zraka v vakuumu (pa tudi če bi ga, bi bil tlak 1m stolpca zraka še vedno zanemarljiv). Dviguješ zrak v zraku, tako da nimaš zaradi tega praktično čisto nobenega dodatnega tlaka v primerjavi s tem, da bi zrak potiskal po vodoravni cevi.

goblinsly ::

Aha, potem pa sploh ni problema. Ubistvu ventilator spodaj sploh ne bi bil potreben za samo kroženje zraka, bom pa z njim preprečil izhod zraka iz omare. Vsekakor pa bo zgornji ventilator večji in bo pihal hitreje. Hvala za pomoč, če se pa slučajno še kdo kaj zanimivega spomni, pa le pišite.

fosil ::

Ne vem če je to da so neprestano na prepihu dobro za živali.
Jaz bi dal samo ventilator, ki piha ven, noter bo pa že samo vleklo.
Tako je!

goblinsly ::

Ja, samo če bo notr samo vleklo, pomeni da bo tudi ven lahko zrak uhajal, kar pa pomeni, da omara izgubi smisel, saj bo vonj prišel ven. Mislil sem vsaj nek minimalen ventilator, npr. od NB, na minimalne obrate dati, vsaj toliko, da s tem, ko piha notr, preprečuje uhajanje zraka ven.

mihec87 ::

Če zrak vleče notri ven bolj teško uhaja..

Glede prepiha pa vakuma pa premal kisika...uporabljen bo računalniški ventilator...

Tole bo ok če že en ventilator vleče saj se nebo mogel vonj nabirati..

Lahko uporabiš tudi ventilator za v wc-je....

goblinsly ::

Hvala za vse odgovore. Jutri po faksu, ali pa v soboto se bom lotil zadeve. Ker sem trenutno 150% zaseden in nimam skoraj nič časa, me je danes razveselila novica, da bo za to kar rabim primerna ena od omar, ki je trenutno pri meni prazna. 200 x 55 x 35 ( v x š x d ) mere so ravno prave, sploh tista 55 je razveseljiva, med omaro in steno pride zvočnik, teh 55 kot rečeno pa pomeni, da omara zvočnika ne bo prekrila, le njeni prebivalci bi se znali pritoževati zaradi občasne preglasne muzike. :)) Tistih 200 višine pa pomeni to, da bo med omaro in luknjo v steni le cirka 50 cm višinske razlike, kar je tudi uredu. Kakorkoli, hvala za pomoč, morda pa prilepim kakšno sliko končanega izdelka ( in za tiste s šibkimi želodci še par 10 tisoč prebivalcev tega lesenega nebotičnika ). :))

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plesen v omari

Oddelek: Loža
299427 (7907) MatijaZ
»

ventilatorji v omari

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
172779 (2154) Pyr0Beast
»

hlajenje omare

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171540 (1133) miko 55
»

Athlon - pregrevanje

Oddelek: Strojna oprema
131594 (1349) Skankulja
»

A bi se splacal nardit tole?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101431 (1020) lost1

Več podobnih tem