» »

Athlon - pregrevanje

Athlon - pregrevanje

krator ::

Splošno znano je, da se athloni močno grejejo. Zadne čase pa opažam, da se ljudje ki se močno pritožujejo čes njih, v smislu, da je pregrevanje prehudo. Npr.: Na enem forumu je ena rekla, da more met na ohišje privit sobni ventilator (!!!) da ohladi svojega AMDja. Zadeva me resnično bega, ker mislim v naslednjih dneh kupit novi comp. pa me zanima, kuliko je resnice v tem?:|

perci ::

Sobni ventilator, LOL. To majo samo tiči tipa Jebediah.

Če nisi navijalec, se za svojga amd-ja nič ne boj. Vsak kulturen procesorski hladilnik bo dovolj dober + še dodatek enega 80mm na ohišju, ki ven piha. Ampak dandanes mora že vsak računalnik imeti dodaten vent na ohišju, če hoče bit kolko tolko hladen.

Recimo na fotrovi kišti mam na tbirdu 1GHz, ki se res greje, titanov d5tb in dela zdejle na full load na 59 stopinj. Upoštevati moraš, da je v sobi 30, 31 stopinj.

AMD-ji delajo na default frekvencah vsi OK. Tbreadi se pa itak ne grejejo tolk.

BTW: Zut P4 niso več tolk hladni, kot so bli P1, ko si mel lahko samo hladilna rebra gor.

BaRtMaN ::

Ampak z P4 vseeno ne rabim dodatnega venta na ohišju (mam samo 2: CPU in PSU). :D

perci ::

Sej ga tut za tbirda in palominota (ki se kao ful grejeta) "ne rabiš" (beri: dela tut brez). Je pa boljši občutek če ga imaš. Isto velja za P4 oz. zanj še tolk bolj, ker bi mi ga bilo bolj škoda, če bi ga skuril (jebiga, če je pa drag ko žafran).

matter ::

Kolko se pa barton greje? Al se bolj kot tbred?

perci ::

Naj bi se malo bolj, ja. Mal po forumu poglej, se piše o tem.

freejack ::

Dobra logika; raje kot 25 čukov za proc in 3 čuke za vent, dam 40 čukov za procesor, pri katerem plačam za tehnologijo, ki je nikakor ne mislim uporabljat...:D
Glede na to, da athloni zdržijo tja do ca. 70°C, te temperature, z normalnim hladilnikom na procu in po možnosti še obveznem ventu za odvajanje zraka (pa še morda en za dovajanje), ne boš niti približno dosegel, niti na ful load in niti v vročih poletnih dneh, tko da ni panike.

BaRtMaN ::

Mene pa zanima, če je kul, da maš 'vakuum' efekt; torej da ti zrak vleče iz okolja v ohišje zaradi ventilatorske aktivnosti zadaj.

Azrael ::

To BaRtMaN

'Vakuum' efekt, to pomeni da imaš v kišti podtlak in zrak vdira v kišto pri vsaki špranji, To posledično pomeni mogoče malo boljše hlajenje, kot če je nadtlak, ampak problem je v tem, da v računalnik vdira prah pri vsaki špranji, zaprašen računalnik pa se slabo hladi.
Moje izkušnje so: Ali je podtlak ali nadtlak v kišti niti ni tako pomembno (vsebina se bo zaprašila v vsakem primeru, razen če imaš nadtlak in na vhodni strani čist filter), bolj je pomembno, da v kišti ne nastajajo žepi vročega zraka. To se da rešiti z vgradnjo ventilatorja 7x7 cm na 7 V, pritrjenim na vijake od kartic, ki piha zrak navzgor.Brez tega ventilatorja, samo ventilator na prednji strani in zadaj + ventilator v napajalcu - vsi na 7 V, je bila temperatura procesorja P4 2.0 A (Seti, Kazaa, Return to castle Wolfenstein) 55 stopinj, default hladilnik, chipset 45, z dodatnim ventilatorjem pa oboje 5 stopinj manj (v sobi pa vročih 30 stopinj).

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

BaRtMaN ::

Hvala za info!

freejack ::

Azrael: ne usmerjaj reke, tekla bo sama, ne delaj struge, naredila jo bo sama. Že res da se topel zrak dviguje, sam to ni treba jemat za samoumevno, še posebno pri nadtlaku. Ozri se malo proti podtlaku, kjer imaš prednost usmerjenega pretoka, ne pa mešanja, kar nadtlak ustvarja bolj kot podtlak. Seveda tu ne govorim o kakšnem efektu globinskega sesalca, preprosto, če imaš ohišje z izhodnim 12v in vhodnim 7v ventom, bo to bolje, kot če imaš obratno, namreč nočeš, da se topel zrak zadržuje znotraj ohišja. Seveda je treba luknje zadelat, ali še vedno jih bo dovolj, da se vakum efekt ne bo poznal. Na vhode daš filter, skozi ostale luknje pa bo prišel prah ne glede na pretok.

Azrael ::

Frejack mogoče se nisva čisto razumela. V opisanem primeru sta 2 izhodna ventilatorja (izhodni + napajalnik) in en vhoden, vsi enaki (8x8 cm, 0.14 A pri 12 V, priklopljeni na 7 V), tako da je v notranjosti podtlak. Moje mnenje, zakaj se pozna dodaten ventilator, ki usmerja zrak v iz dna škatle navzgor je, da vstopa dodaten zrak pri disketnikih in CD enotah (teh stvari se itak ne da zatesniti), ta zrak pa iztopna ventilatorja vlečeta ven. Zrak, ki ga v kišto rine vstopni ventilator, pa brez dodatnega ventilatorja večinoma samo kroži v škatli (se ne meša z glavnim tokom zraka) in posledično slabše hlajenje računalnika.
Brez dodatnega ventilatorja je bilo bolje, če je bil vstopni ventilator na 12 V, ampak potem adijo tih sistem. Res nisem strokovnjak za hlajenje, kot je Morph, samo sem prepričan, da je fora ventilatorja ki usmerja zrak navzgor, v opisanem.

Sicer pa nikomur ne branim, poskusite in poročajte.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

freejack ::

Ja, mal drgač sn si to jst predstavljal. Sej o nečem takem sem že neki časa razmišljal, s tem da vent za vhod zraka ne bi bil na spodnji sprednji strani kište, ampak na dnu (konkretno dva venta), ki bi bolj učinkovito dvigovala oz. izpodrivala topel zrak; ko imaš na spodnji sprednji strani vent, delo dvigovanja opravi pretežno mrzlost vhodnega zraka in pa tepretično še venti, ki zrak odvajajo iz ohišja, v tem primeru, pa bi k dvigovanju pripomogel še sam pretok oz. "pihanje" venta (namreč najboljš linija je naravnost, torej, naravnost gor bi pihalo) :D, sam pol bi blo treba pa res fajn poskrbet za filter proti prahu. No ja, če se teoretično ne bi obneslo, lahk pa kišto okrog po bajti vozim, odspod pa "sesa". :D

Skankulja ::

ko berem slednje mi da misliti, kaj velja v mojem primeru:



slika je malo slabse narave (digitalni fotoaparati < 40k se za strudelj niso [;)])

2x80mm venta srbita za dovod zraka v ohisje (iz omare), 2x80mm+2 v napajalniku skrbijo za odvod zraka iz ohisja in posledicno tudi iz omare (tiste bele zadeve so 90mm "rori" prvotno namenjeni za susilne stroje ;). omara je lesena (debelina lesa 1.5cm), dimenzij 1.6x1x0.6m (v,s,g). zanimivo, da je odstopanje med temperaturo procesorja in sistema v in zunaj omare le okoli ~3°. najbrz se bo marsikdo vprasal zakaj sploh slednje? 1. pomanjkanje prostora v sobi in 2. tisina. vse kar slisis je pretok zraka iz omare (no hard drive noise, ...). ce koga zanima trenutna temperatura procesorja (barton 2500@190x12.5(1.75V) - air cooled (v7+) in sistema (gf4ti4200,wd1200jb,cief420w - vse nasteto kot vsi vemo ni ravno "mrzle" narave ;)) - cpu@idle = 51°, system = 34°. ni ravno hladno so pa vsekakor "zdrave" temperature in tisina je "milina".
pozdrav, skank.
Neumen človek se zmede ob slehernem glasu razuma.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC CASE - Zakriti ali ne zakriti vse špranje?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
82375 (1816) Unknown_001
»

Hlajenje ohišja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
304814 (4288) Seljak
»

Postavitev ventilatorjev

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
151794 (1390) axee
»

Nasvet za hlajenje in utišanje PCja... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
10028861 (26906) kuglvinkl
»

Push ali pull vntilator na radiatorju?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
211599 (1354) Pyr0Beast

Več podobnih tem