» »

ventilatorji v omari

ventilatorji v omari

dbevfat ::

Živjo,

zaradi prostora in tišine premikam domači server (navaden desktop) in UPS v dokaj prostorno omaro (zgornja polica vgradne omare) in predvidevam, da potrebujem hlajenje, ker obe zadevi skupaj kar grejeta.

Zamislil sem si, da bi v stranico omare zvrtal dve luknji in na notranji strani montiral 2 ventilatorja; enega usmeril ven, drugega pa noter. Imam dva cilja: da sta ventilatorja čim tišja in da po možnosti nista napajana direktno iz računalnika, ker želim, da je inštalacija neodvisna; da lahko računalnik zaprem, poljubno premikam na polici in vzamem ven.

Idealna opcija je fan controller z AC/DC adapterjem, ampak tega pri nas nisem nikjer zasledil. Druga možnost je adapter z molex priključki. Ker tudi tega nisem našel, me zanima sledeče: ali lahko uporabin navaden adapter? Kaj moram paziti (poleg tega, da moram ventilatorja zvezati vzporedno in da mora adapter dobavljati več toka, kot ventilatorja požreta)? Kako bi najbolje reguliral hitrost vrtenja? Mogoče z adapterjem, ki mu lahko spreminjam voltažo? Kakšna ventilatorja naj uporabim (tip ali konkreten produkt) in s čim naj ju ublažim? Kako velike luknje potrebujem (najrajši bi imel čim manjše) in ventilatorje (npr. 8cm na 6cm luknjo)? Bi mogoče zadoščal en sam ventilator, če ja, v katero smer bi bil obrnjen, da bi bilo hlajenje bolj učinkovito? Kako bi bilo luknji najbolje pozicionirati (eno nad drugo, zgornja je outtake)?

Če imate kakšne predolge in pomisleke, na plan z njimi.

Hvala in LP
nvr2fat

blackbfm ::

Kakšen server pa imaš? Če se ti ne gre toliko za zmogljivost, prodej vse in kupi en netbook. Drugače pa ja univerzalen adapter za 10eur bo čisto ok. Ponavadi imaš 1.5-12v 1000ma, kar je dovolj za ventilatorčke. Fino pa je če kupiš takega ki mu lahko brez pripomočkov menjaš voltažo. Pa kupi kakšne 120mm velike pa jih daš na minimialno hitrost in to je to.

axee ::

Dej z paintom malce nariši skico pa bo prec lažje kot tisoč besed.

wooted ::

naštimaš ventilatorja vsakega na drugi strani omare, outtake naj ima par 50 obratov več da se ne nabira prah.. najbolje se pa obnese obični 9V po kavbojsko zvezan adapter

axee ::

wooted je izjavil:

naštimaš ventilatorja vsakega na drugi strani omare, outtake naj ima par 50 obratov več da se ne nabira prah.. najbolje se pa obnese obični 9V po kavbojsko zvezan adapter


Si prepričan da bi bilobolje da je hitrejši outtake za par 50 obratov: tako bo le vlekel prah čez ostale luknje / luknjice. Da se znebiš praha bi jaz bolj vzel malo hitrejši intake ventilator in nanj dal prašni fiter. Vsake toliko popucaš in je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

wooted ::

aja my bad ;D
če se mu gre za tišino potem filter odpade

axee ::

Zakaj to?

dbevfat ::

Hej,

skice se mi ne da risati :), server pa je sicer za manjšo skupino ljudi, ampak dokaj obremenjen in ga raje ne bi dal na neko švoh zadevo.

Stvar je taka, da imam samo eno uporabno stranico, kamor lahko vrtam (zgoraj strop, zadaj stena, desno in spodaj drugi predeli omare, spredaj drsna vrata), tako, da bi moral narediti input in output na isti strani.

Najprej sem razmišljal, da bi ventilatorja naštimal enega nad drugim (s čim več razmaka = 20cm), potem pa je kolega rekel, da je omara dovolj zračna (omara je velika, predeli niso zračno ločeni, vrata so drsna in lepo produšna), tako da bom najverjetneje našraufal samo en 12cm ventilator za izpuh, z voltažo pa reguliral pretok in izmeril, pri kateri hitrosti se temperatura v omari obdrži na sobni. Se vam zdi to ok?

Z zunanje strani pa bi moral dati neko mrežico/filter iz estetskih razlogov. Verjetno se to pri pretoku zraka ne bi poznalo, malo bolj pa bi šumelo, ampak dokler ni preveč na glas, me ne moti. Samo, da je tišje, kot računalnik. Imate kakšen predlog, kje dobim dobro izbiro mrežic/filtrov? S ponudbo na cool-pc.org nisem preveč zadovoljen.

hvala in lp
nvr2fat

wooted ::

ventilator naj piha not, ves prah porine ven..

dbevfat ::

zakaj noter? To ne pomaga pri odvajanju toplote. :)
nvr2fat

wooted ::

sej iz omare pol tišči topel zrak, nč bat

dbevfat ::

Ampak ventilator je na vrhu omare, tam kjer se segreva zrak in kamor se tudi dviga. Če piha ven, lepo direktno odvaja topel zrak, če pa piha noter, pa mora porivati topel zrak v ostale predele omare, kjer potem skozi reže uhaja ven. Ne zdi se mi preveč smiselno. A je pihanje ven v čem slabše?
nvr2fat

blackbfm ::

Verjetno ne bo nekih bistvenih razlik tak da je vseeno.

dbevfat ::

ok. Če se mi bo dalo, bom izmeril razliko in izbral hladnejšo varianto. Hvala vsem za pomoč in predloge.

lp
nvr2fat

wooted ::

če piha not, potem ti prah ven rine, če pa piha ven ti pa zaradi podtlaka prah skozi vse možne reže prihaja notri zaradi podtlaka

blackbfm ::

Prah v vsakem primeru pride notri.

axee ::

blackbfm je izjavil:

Prah v vsakem primeru pride notri.


Seveda, ampak če prav načrtuješ hlajenje ga notri pride tako malo da je čiščenje potrebno na leto ali več. Če kar tja v tri krasne pihajo ventilatorji pa se zna kmalu zaprašit..

Pyr0Beast ::

UPS daj na dno (najbolj hladen prostor), streznik pa nekam na sredino ali pod vrhom, toliko da se lahko vroc zrak samodejno dvigne. Ce je omara dovolj velika in kovinska to tudi ne bo potrebno. Drugace pa spremljaj temperature.
Tam okoli 30C je cisto sprejemljivo za Hw.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siv prah mi povzroča strah

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
173857 (2803) gddr85
»

Postavitev ventilatorjev

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
151794 (1390) axee
»

Prezračevanje omare v stilu računalniškega ohišja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
151785 (1326) goblinsly
»

vetilatorji na kisti

Oddelek: Strojna oprema
241662 (1313) Keyser Soze
»

Postavitev ventilatorjev?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
241811 (1194) Nejc Pintar

Več podobnih tem