» »

Deljenje WIFI povezave - razdalja

Deljenje WIFI povezave - razdalja

branc ::

Torej, vem, da so bili podobni primeri že opisani na tem portalu, pa vendarle....

Bom poenostavil zadevo: ker dva soseda nimata nobene možnosti dobiti samostojen ADSL priključek, razmišljam(o) o delitvi mojega. 'Haklc' je, da sta soseda oddaljena 150 in 250 m od vira WIFI.

Kakšen 'signal booster' bi prišel v poštev glede na razdaljo? S tem, da mora biti signal/mreža tako prepustna, da bi si lahko izmenjali še kakšno datoteko med seboj.
Router je klasičen Linksys, tako da je možnost namestitve kakšnih dodatnih antenc.

Gledal sem tole, nise pa prepričan, da bi bilo dovolj?
http://www.mimovrste.com/artikel/246001...

Še dodatno vprašanje: kater program priporočate za kontrolo/omejevanje prenosa uporabnikov na mreži?

amigo_no1 ::

Imaš vidno razdaljo do njiju ?

Ne, niti pod razno. Ti potrebuješ usmerjeno anteno (yagi/parabolično) in ne omni (nekaj s čim manjšim sevalnim kotom).
Potrebuješ tudi nek wifi router, kjer lahko zamenjaš antene.

Nariši tloris skico, kako ste vsi trije locirani.

tu imaš home-made ojačevalce, ki delajo (by Spajky)
http://www.elektron.si/forum/viewtopic....

tale možakar dejansko ve kaj prodaja:
http://shop.wlan-sat.com/antene/wlan-an...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Spajky ::

branc je izjavil:

..dva soseda nimata nobene možnosti dobiti samostojen ADSL priključek, razmišljam o delitvi mojega. .. sta soseda oddaljena 150 in 250 m od vira WIFI
Če bodo dodatne antenice/wifi naprave vidne med seboj pri vseh, ni večjega problema. Vse je bolje kot Dial-Up zanju, tudi minimalna brzina 1Mbps
(120kB/s) časovno neomejeno ...

branc je izjavil:

...mora biti signal/mreža tako prepustna, da bi si lahko izmenjali še kakšno datoteko med seboj
Ker cajt ni več potem omejitev brzine (stalno OL) ni toliko pomembna; za večje datoteke pač fizični prenos preko CDRW ali UsbMEM ključka za neučakane!

branc je izjavil:

...kater program priporočate za kontrolo/omejevanje prenosa uporabnikov na mreži?
Ma jih je kar nekaj za instal na kompe, malo poguglaj; je pa bolje alternativni npr.Tomato firmware namestit (če gre/možno?) na wifi ruter, pa "naštelat" tam QOS, da ti s kakimi torrenti ne zabijejo povezav na tvojem ruterčku in upočasnijo vsem mrežo. Omejitev Tx Rate na tvojem ruterčku na fixno brzino malce večjo od brzine tvojega ADSL priključka bi tudi pomagala malce.

Ker ne vemo tvoje situacije v detalje (skica ali/in naslov tebe in tvojih frendov : http://zemljevid.najdi.si/ ali preko google maps) ter hitrosti tvojega ADSL priključka, ti ne moremo konkretno svetovat, ker nimamo kristalne krogle 8-)!
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

branc ::

Amigo & Spajky!

se opravičujem, trenutno nimam možnosti ničesar skicirat, še na Slo-tech komaj pridem, kaj šele, da bi kaj uploadal:))
(non-admin/služba, lol).

Mimogrede, v tem času se je javil še en sosed, ki ga zanima samo file sharing, internet ima (ah, don't ask, čemu si sam ne sname kakšnega filma - boljš, da ne, že tako mu moram vsake pol leta formatirat, skratka umetnik in pol).

Torej, če ponazorim: trikotnik - na levi strani je oddaljen 250 m in je višje (cca. 30m) kot sosed na desni strani, ki pa je oddaljen 150m. Med levim in desnim je cca. 150 m razdalje.
Pitagora :) Torej, še tretji, pa je direktno za mano, oddaljen samo 25 m od mojega štaba. Vsi so v vidnem polju in ni nobenih motenj (vse tri bajte vidim). Upam, da sem kolikor toliko jasno napisal.

Kot omenjeno, router je tisti 'standarden' - črno modri Linksysev z antencami (sorry, ne vem na pamet modela) - fw bi ne bil problem zamenjat. Drugače je pa tudi možnost, da se v ta namen naštima 'dedicated' mašina, ki pa itak laufa 24/7. Abacus je dokaj zmogljiv in na UPS.

Link, ki mi ga je podal amigo, sem raziskoval naprej. Glede na razpon odjemalcev, vsekakor pride v poštev kakšna 360° zadevica (npr. PRO Slot 360° - link spodaj). Zješkal me je sosed, ki je za mano, zato menim, da je potrebno '360°' :)

http://shop.wlan-sat.com/antene/wlan-an...

Samo še tehnične podrobnosti: Linija je trenutno 4/1, naročen je že 10/1. Kakor je Spajky že omenil, za posamičnega clienta ni potrebno več kot 1MB. Tretji pa želi samo dostop do mojega arhiva na extercih (in ne, ne bom jih prenašal naokoli, hehe).
Računalo: AMD Phenom II X6, 8GB, 120GB SSD, exterci: 1 TB + 2 TB (če pač kaj pomaga konfiguracija, če bosta predlagala 'dedicated'). Imam pa še en 'podstavek za rože' (1700 celeron, 512 RAM), ki bi morda že bil dovolj, da služi kot switch/router?


Spajky, do Tx in QOS pa še pridem :)



Hvala vama :)

Lp,
Brane

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: branc ()

Spajky ::

LinkSys daj na npr.okensko polico proti obema "revežema", nastavi na Tx Rate max.12Mbit , na eno od obeh ruterjevih antenc natakni Frupi Tetrapak Enhancer. Pa odprtino obrni bolj proti onemu, ki je dlje ...Nato pa naj si onadva nabavita wifi opremo za svoja kompa.

Če bo pa oni tretji nesposobnež kak signal ulovil, Ok, čene ga pa od*ebi, ker že ima broadband in ne podpiraj njegove lenobe. Zakaj bi pa ti metal denar stran za pri tebi, če ni treba! Onemu tretjemu lahko pošlješ linke za tvoje skinjene stvari (pa ga nauči, da si sam DL-a), zakaj bi ti pa on šaril po tvojih ext.diskih, da bodo prej crknili? in zraven ti obremenjeval wifi vezo zate in oba ona reveža!
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

technolog ::

Kaj pa če bi kar kabel napeljal? Ali pa kako kombinacijo kabla in oddajnika, da ga montiraš na kako smreko?

Pomoje bi te ceneje prišlo.

branc ::

Ok, fantje, don't go that far, lol :)

Sosed, ki mu 'podpiram lenobo' je fotr osebe, ki mi je 2001/2002 na lastno pobudo in lastne stroške v f*kojebini napeljal/delil z mano ADSL - in to v času, ko so bili ljudje povečini na dial-up. In fino sem ga moral prositi, da je vzel kakšen denar za mesečno obveznost.
Iz izkušenj pa vem, da je boljš, da mu vse 'k riti prnesem', kot da počne to sam. Ne bo znal ne unrar/unzip....Samo Chuck Norris lahko nauči starega psa novih trikov.
Kakor pravim, bom imel manj dela, če bo tako, kot sem si zamislil :)

@technolog, kablov žal ne morem napeljati + skupni seštevek cene napeljanih kablov se bistveno ne razlikuje od cene antence/hotspota, ki sem jo imel v mislih (400m kabla?).

Povejte mi, če bo tista antena OK, katere link sem podal gor?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: branc ()

Spajky ::

Še več kot preveč 8-) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

SSH ::

Pozdravljen!

jaz šibam WiFi z 2x wrt54gl z dd-wrt na 250mW na 300m razdalje - vidno polje je od tega da sta oba routeja v hiši. zadeva "špila" fenomenalno. na moji strani je router AP (acces point) na odjemalcevi strani pa Client mode brez komplikacij. QoS je nastavljen na max 5Mb download prometa, linija je 10mb adsl.

pomembno je da sta oba routerja wrt54gl z dd-wrt (da podpirata "močno" 251mW oddajanje) ali pa kakšen mimo draft-n router ki podpira dd-wrt, zadevo nastaviš kot treba pa more špilat.

lp, Aleš
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

Tilen ::

250mW oddajanje na WRT54GL? A imaš dodatno hlajenje in kako se greje?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

SSH ::

Tilen je izjavil:

250mW oddajanje na WRT54GL? A imaš dodatno hlajenje in kako se greje?



mislim, da so mejo 251mW na dd-wrt določili z razlogom. mislim, da je to še zadnja varna meja, s katerim lahko "zlorabiš" stock HW routerja.
je pa res da sem pri določenih routerjih (vsi wrt54gl) opazil, da zanesljivost pade nad 200mW. (sklepal sem po statiski, ki jih sam fw prikazuje na web vmesniku - torej error TX paketki, ki jih šteje, povezava je na videz še vedno delovala bp (torej igre, torrenti, ...))

Dodatno hlajen torej ni, greje pa se normalno, kot prej oz. vsaj nekih sprememb ni opaziti.

ker imam tudi poslovno veliko opravka z wlan-i lahko potrdim, da kr nekaj teh routerjev živi že od leta 2007? na 250mW bp.

lp,a.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

blackbfm ::

250mw je hardwerska omejitev, če je meni kej jasno.

Kar se pa signala tiče je pa dokazano (žal nevem vira na pamet) da se nad 80mw povečuje več al manj samo šum, signal je pa tam tam. Praktično je stvar ista kot če bi navil musko do konca na kakšnih zanič zvočnikih, pride samo do hreščanja. Itak je pa največ odvisno od antene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

d4vid ::

Pozdravljen!

Po moje je najlažje, da na ruter daš samo tetrapak (kot so že zgoraj napisali). Pri sosedu imajo tudi lynksis WRT54G na originalnem firmware, samo nastavljen da se na net poveže, pa sem doma (100 m stran) se brez problema povezal na ta ruter, sicer so bile le dve črtice signala, delalo pa je. Moraš pa računati, da so vmes dve stene in kozolec. če zamenjaš firmware, in malo naviješ moč (mW) ni vrag da se ne povežejo vsi sosedi. Vseeno, če je premalo signala na računalniku, kupi pa recimo DLink client, ter neko usmerjeno anteno, postavi k njemu, anteno na steno montiraj da je usmerjenka v tvoj ruter(zunaj), kabel nekako do sprejemnika (čez zid luknjo), iz sprejemnika pa v PC s UTP kablom. Sam imam podobno vzpostavljeno povezavo. Sicer zadnje čase mi nekaj nagaja, drugače pa dela super.

Lp!

#000000 ::

@Spajky Je tale software kaj posebnega in dela z vsemi ključki in karticami al ne ?

it's_me ::

Na streho daš omni 360° anteno in jo preko pigtaila priključiš na tvoj router

Odjemalcem pa daš zunanje sprejemne module

Mislim da imaš možnost omejitve hitrosti prenosta v ddwrt firmwaru, da omejiš datarate je slabša opcija.

Spajky ::

it's_me je izjavil:

Na streho daš omni 360° anteno in jo preko pigtaila priključiš na tvoj router
... in to brez navijanja defoltne moči na ruterju!

it's_me je izjavil:

Odjemalcem pa daš zunanje sprejemne module
Končno ena dobra roba brez, da ti spraznijo denarnico 8-) ...

#000000 je izjavil:

Je oni software kaj posebnega in dela z vsemi ključki in karticami al ne ?
Ne, dela samo s starimi ZyDAS (prevzela pred leti firma Atheros, še chipseti AR5007UG,AR5005UX) A,B,G in G turbo chipseti ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linksys WRT54GL (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
516297 (2652) Senitel
»

Čimceneje do večje wireless pokritosti

Oddelek: Kaj kupiti
101532 (1207) janezk999
»

Wireless od soseda

Oddelek: Omrežja in internet
173524 (3081) mat xxl
»

Linksys WRT54GL firmware

Oddelek: Omrežja in internet
2710313 (9272) Skyman
»

Deljenje internetne povezave 250m daleč

Oddelek: Omrežja in internet
232720 (1566) Pyr0Beast

Več podobnih tem