» »

Wireless od soseda

Wireless od soseda

Tine ::

Pred kratkim sem se preselil in imam probleme z internetom. Za ADSL menda ni proste parice, kabelske ni, za lastovko sem par metrov preveč levo in so vmes drevesa, mobilni internet pa dela porazno, se ne da niti surfati, ker vsako stran odpira več minut.
Na srečo imam dobrega soseda z ADSL, ki mi je pripravljen dati geslo od svojega wirelessa. Hiši sta čisto blizu, recimo da je med njihovim routerjem in mojim računalnikom je cca 40 m. Vendar kljub temu njihovega signala v hiši ne lovim, lovim ga samo zunaj, pa še to samo 1 črtico. Poskusil sem z USB anteno in z njo ujamem v hiši 1 črtico ampak ne v prostoru kjer imam stacionaren računalnik.
Prosim za nasvet kaj moram kupiti, da bom lovil sosedov signal v hiši in sicer tako, da pridem skozi s čimmanjšimi stroški, ker je to (upam) kratkoročna rešitev in kako se zadevo nastavi. Najbrž bom potreboval tudi router – tega že imam in sicer tega http://www.mimovrste.com/artikel/114045...

bluefish ::

En od možnosti je namestitev alternativnega firmwarea na sosedov router, če to podpira. Tam je nato možno povečati oddajno moč.
Lahko se uporabi tudi močnejša antena.
Druga opcija pa je dodaten router, ki deluje kot repetitor.

crush ::

Lahko pa sfriziras (namestis alternativer router - npr. tomato) tvoj router in ga posodis sosedu. :)

Invictus ::

Postavi si svoj wireless bridge na mesto kjer je sosedov signal dober.

Tako boš imel vmes ojačevalec ali pa se celo priklopil preko kabla na svoj router.

LP I.

Keyser Soze ::

Zunanja antena?

Googlaj za cantenna al pa biquad. So zelo simpl antence za naredit.
OM, F, G!

Aston_11 ::

Sosed ima kakšen ruterček? S čim oddaja?

Mi s sosedom imamo dva ruterja, cca 20 metrov in dela na polno.

V pisarni lovim z ruterjem občinski wifi enih 100 do 200 metrov daleč. Dela na polno.

Tine ::

Hvala za hitre odgovore. S sosedom še nismo toliko domači, da bi hodil po njihovi hiši in menjal opremo, ker smo se ravno preselili, sem ga samo spraševal kako ima rešen problem interneta in mi je rekel, da mi lahko da geslo.
Tako, da bi bila idealna rešitev, ki ne zahteva posegov v njegov router ampak da mi lahko da samo geslo. Kakšen router ima pa ne vem, rekel je, da ima dobrega ampak je starejši gospod in se ne spozna ravno.
Mislim, da je glede signala težava glede gradbenih materialov naših hiš, saj tudi GSM signal je npr. na vrtu poln, v hiši pa komaj ena črtica.

wireless bridge - a mi lahko to obrazložiš kaj to je, ker nimam ravno veliko pojma o teh stvareh. Ampak ne vem, če pride v poštev, ker signal od soseda ni nikjer dober, kot pravim na vrtu je 1 črtica, v hiši nič.

dodaten router, ki deluje kot repetitor - kako se pa to naredi? Kje bi moral biti ta dodaten router?

zunanja antena - ali bi kaj takega delovalo? http://www.techtrade.si/product.asp?dep... Kako delujejo te antene in kako se to potem poveže z računalnikom?

Imam pa na mojem routerju Tomato firmware samo najbrž mi to nič ne koristi. :)

Pa prosim, da mi zadevo malo bolj "po kmečko" razložite, ker sem čisti laik na tem področju. Hvala vam ful!

Keyser Soze ::

Ja, vprašanje kje ima sosed router. Z zunanjo anteno bi bil signal sigurno boljši. Tudi sprejem. Najbrž ravno dovolj, da bi delal internet za osnovno brskanje.

Kakšen router imaš ti?
OM, F, G!

Tine ::

Kot sem napisal - jaz imam tega http://www.mimovrste.com/artikel/114045... s Tomato firmwareom. Sem ga imel prej za wireless po stanovanju.
Z USB antenco (izposojeno) sem na vrtu ujel celo 3 črtice sosedovega signala. Tako, da bi najbrž antena pomagala. Samo ali je ta, ki sem dal link dovolj močna in če kdo ve kako se to sploh poveže z računalnikom?

sirotka ::

mihec87 ::

Hm se da na router priklopit anteno z kablom namesto fiksne zadaj?

nUUb ::

Na svoj router gor naloži DD-WRT v iskanje vpiši WRT54GL, gor PRVO namesti mini verzijo, potem pa standard (preko firmware update-a). Poglej si kako si naštimaš Repeater Bridge, samo sliko poglej pa ti bo ziher jasno:). Ko boš pa postavljal router na primeren prostor zunaj, pa poglej moč sosedovega routerja preko DD-WRTja preko Status->Wireless->Site Survey. Tu ti priporočam da poGooglaš za "cantenna" - te pride najceneje. Največja prednost tega je, da si lahko na svoj router povezan ali preko kabla ali preko wirelessa. TX power (DD-WRT->Wireless->Advanced settings->TX Power) pa nastavi na 84mW - ta vrednost ti da, vsaj 20Mbps stable link od routerja do clientov, karkoli je več povezava pade pod 20Mbps. Od home made anten ti priporočam pokrov od kakšne posode obrjen proti njegovemu routerju. Pri "Rssi" od Site Surveya naj bo signal vsaj -85(dBm), da bo stabilen link brez prekinjanj - manj je, boljše je. Namesto home made anten lahko tudi kupiš directional antene, ampak niso poceni, sploh ker rabiš dve za svoj router.
edit: typo
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nUUb ()

Keyser Soze ::

@Tine
Idealen router. Dve anteni, ena notranja, ena preko podaljška zunaj. Malo poglej po Bolhi, če kdo prodaja kakšno rabljeno anteno z recimo 5m malo boljšega koaksialca (odvisno koliko rabiš, da napelješ anteno na zunanjano stran).
OM, F, G!

sirotka ::

v linku imaš anteno, in jo spelji ven....garantirano bo lovilo. Sploh pa se s tem lahko zmeniš za probo...

nUUb ::

Keyser Soze je izjavil:

@Tine
Idealen router. Dve anteni, ena notranja, ena preko podaljška zunaj. Malo poglej po Bolhi, če kdo prodaja kakšno rabljeno anteno z recimo 5m malo boljšega koaksialca (odvisno koliko rabiš, da napelješ anteno na zunanjano stran).

Kaj zavajaš človeka, da ima lahko eno notranjo in zunanjo. Za komuniciranje z sosedovim routerjem rabi obe, eno transmit in eno receive. Ti bi pa kaj receive anteno ven postavu, on bi dobil moč signala, gor se pa nebi mogel povezati, zaradi notranje antene ker nebi sosedov router dobil podatkov od njega.
Meni od soseda tukaj na morju lovi -85dBm do -83dBm in je download 2Mbps od 4Mbps naročenih pri njemu.
Edit: Razdalje je pa cca 40-50m s skupno dvema stenama.
Pri sebi imam še drug modem ki je 4Mbps in lahko skupno downloadam cca 6Mbps. Uporabil sem pa pokrov od piskra, ker prej sosedovega routerja sploh ni zaznalo. Sem pa povezan z ASUS 520GC-jem, z eno anteno na 40mW TX powerja. Pri dveh antenah bi bila sicer ta metoda težja, ampak ne nemogoča(vodoravno anteni, malo ducktape-a, malo vročega lepila, bi se že dalo). Dalo bi se tudi z piksno od pira, ampak je testirano boljše pokrov od piskra.

Tine je pa rekel, rabi to začasno, tako da bi bilo brezveze kupovati antene(directional), ki jih kasneje nebo rabil. Sploh pa ne svetovat nekomu, če ne veš kako routerji osnovno sploh delujejo, to kar sta vidva z sirotko predlagala, velja za router z eno anteno, ki pa menjava transmit in receive signal.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nUUb ()

Keyser Soze ::

http://www.linksysinfo.org/forums/showt...

Je pa res, da potem ni možnosti rabe obeh anten. Se mi zdi, čeprav nisem siguren.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

nUUb ::

Zakaj bi sploh nastavil poling na eno anteno, če lahko uporabiš dve. Po mojem (subjektivnem) mnenju je boljši sensitivity na receive anteni. Če pa lahko nastaviš npr desno anteno na poling wlan0 (receive in transmit) in uporabiš tisto directional anteno, hkrati pa nastaviš levo da poling wlan0.1(virtual interface), ki bi bila notranja, se posipam z pepelom.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

mat xxl ::

Sem dokaj doma v tem področju, postravljenih cca 15 zahtvnejših postavitev.... rekord na 8 km z jagi antenami sta pa anteni v vidnem polju Rašica - višji blok Lj Bežigrad .... in dela ...

no da ne dolgovezim uporabi rešitev nUUb ja objavljeno ob 11.37 in naredi točno, kot je napisal, signal lahko povečaš tudi na več do nekje 120 mW, več pa ni smisla, razen, če bi router dodatno hladil, pa tudi sosed bo oddajal z enako močjo, ne strinjam pa se, da rabiš 2 zunanje antene , lahko je samo ena panelna , npr taka, kot iz linka Tine 11.04 panelna.

Ker to da ojačaš svoj signal ne pomaga ne vem kako, ker sosedov ostaja enak, tako največ pridobiš z ustrezno anteno.

Sicer pa imam eno tako panelno anteno cca 12 cm x 20 cm x 3 cm z nosilcem za drog, sam sem jo imel na lesenem nosilcu od metle zapičeno v zemljo in nekaj kabla -cca 5m , ravno za tak router (vmesniki) viška, ker je ne uporabljam več ima deklariranega ojačanja 18 dB , realno pa vsaj 12 dB in bi ti jo lahko celo posodil za test, morala pa bi biti obrnjena proti sosedu in načeloma preboj in bi morala biti izven hiše, do svojega računalnika bi potem vklopil kabel 100 ali pa še en router ( odsvetujem) ......... kontaktiraj me na PM če te zanima.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linksys WRT54GL (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
516636 (2991) Senitel
»

Wifi - na daleč - problem (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6010097 (9013) lebang1
»

Kitajske antene 10dbi+

Oddelek: Omrežja in internet
276583 (5605) krop
»

Linksys WRT54GL firmware

Oddelek: Omrežja in internet
2710458 (9417) Skyman
»

Oprema za javno dostopno brezžično točko

Oddelek: Omrežja in internet
253565 (2295) Tarzan

Več podobnih tem