» »

NLB in nacionalizacija podjetij

NLB in nacionalizacija podjetij

««
«
1 / 6
»»

Karaya 52 ::

Nacionalizacija v.2.0. Za tako slabo upravljanje drzavnih bank se mora clovek potruditi ali pac? Od zacetka krize, ki sovpada po nakljucju z nastopom Krizaniceve funkcije, drzave banke z vsakim dnem postajajo bolj podobne skladoma, SOD in KAD oz. AUKN, ki je zadolzen za upravljanje z drzavnim premozenjem. Banke emitirajo denar, ne upravljajo podjetji. V normalnem svetu je sprememba terjatev v deleze izjema, v Sloveniji zdaj ze ustaljena praksa.

Ce pravilno razumem pocetje neosocialistov, in mislim da ga, krizo spretno izkoriscajo za vstopanje v lastnistva podjetij, ki se znajdejo v tezavah. Za to, je drzavno lastnistvo bank pogoj, njeno poslovanje pa kolateralna skoda za dosego neosocialisticnih ciljev.



Pol milijardna dokapitalizacija?

Skrbi dodatno potrjuje se najava faze, ki utegne slediti temu scenariju:

Masten, Dnevnik:

Zato je še posebej vredna komentarja ideja ministra Gasparija, da bi ustanovili tako imenovani Sklad za preobrat. Nanj bi banke prenašale naložbe, s katerimi imajo težave pri upravljanju, in prek tega sprostile sredstva za posojanje gospodarstvu. Vse za tak sklad naj bi bilo že pripravljeno. Le še banke naj bi čakali, da začnejo delati.

Nerodno pri tem je, da mnogi ta sklad enačijo s tako imenovano slabo banko. Institucijo, prek katere, hočeš nočeš tudi s stroškom za davkoplačevalce, izvedemo izločitev slabih naložb iz bank in jim na tak način omogočimo normalno poslovanje.


Preprosta strategija, sprememba terjatev v deleze in prenos delezev na nov sklad (AUKN v.2.0.).

Finance:

Adria in banke bliže dogovoru?

Včeraj ponoči so se po naših informacijah banke dogovorile, koliko terjatev od skupaj 77 milijonov evrov do večinsko državnega letalskega prevoznika bodo konvertirale v lastniški delež.

Odločitev danes najverjetneje še ne bo znana. Eden od scenarijev pa je, da naj bi največja upnica - NLB , ki ji Adria dolguje 55 milijonov evrov, podobno kot banki Unicredit in Hypo Alpe-Adria konvertirala četrtino terjatev. Abanka [ABKN 24,90 0,00%] bi menda konvertirala polovico, Gorenjska banka pa nič. Vodstvo družbe menda na preostanek posojil pričakuje nižje obrestne mere, daljšo ročnost in moratorije na vračanje posojil.

Banke se morajo za konverzijo dogovoriti ta teden, saj bo morala vlada do skupščine (ta bo v sredo prihodnji teden) znova odločati o 50-milijonski državni dokapitalizaciji. Poleti je namreč že potrdila dokapitalizacijo, a le, če poslanci sprejmejo rebalans proračuna (o tem bodo odločali ta teden) in banke konvertirajo polovico terjatev v lastniški delež. Ker bodo očitno konvertirale manj, mora vlada sprejeti nov sklep.


Drzavne banke kot commander in chief:

Banke pred konverzijo zahtevajo tudi podpis novih kolektivnih pogodb z vsemi (štirimi) sindikati v Adrii. Predvsem stevardese naj bi se temu upirale. Na Adrii sicer pravijo, da osnutek finančnega in poslovnega načrta prestrukturiranja vključuje zmanjšanje flote, števila destilacij in s tem tudi zaposlenih za 22 odstotkov.

zee ::

Prodaja za 1 € je resitev za NLB & ostala podjetja. Vse ostalo je metanje peska v oci.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Double_J ::

Križanič je še pred kratkim govoril, da so dokapitalizacije namenjene temu, da bomo NLB potem lahko dražje prodali kot trenutno.

No dejstvo pa je, da je NLB vedno manj vredna in to neglede na tovrstne dokapitalizacije.
Dve šivanki...

zee ::

Mislim, da velike vecine Sovencev ne zanima, koliko je NLB vredne. Bolj jih zanima, zakaj kljub vsem malverzacijam v NLB, obupnemu poslovanju, vlada se vedno lopata davkoplacevalski denar v NLB.

Ostalo so irelevantne finese.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Karaya 52 ::

Prodaje NE BO. Za to, je bilo v zadnjem desetletju nickoliko priloznosti, v casu krize pa se vec. V resnici ne dobivamo "slabe banke" ampak "slab sklad nacionalnega interesa", ki bo v bistvu "pralnica" terjatev v lastniske deleze drzave. Podobna ideja je bila s skladom nepremicnin - nacionalizacija nasedlih nepremicninskih nalozb.

Ce bi imeli resne namene o umikom drzave iz gospodarstva, bi AA in SZ vkljucno z NLB elegantno prodali. V skladu z neosocialisticno doktrino se odlocajo za dokaplitalizacije, s katerimi se povecajo svoj vpliv v podjetjih. Sem vedel da Krizanic ni butast po naravi.

zee ::

Pred casom sem na Twitterju napisal:
Dobro drzave = zadovoljni, zaposleni, placani drzavljani. To je nacionalni interes, ne pa lastnistvo prosulih fabrik.


Ostalo ni nacionalni interes.

"fabrika" je tu prispodoba za vse NLB-je, NKBM-e in ostala podjetja, kjer je drzava formalni lastnik.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Double_J ::

http://webcache.googleusercontent.com/s...

»Ta investicija je za nas zelo pomembna. Banka ima dober potencial za nadaljnjo rast. Poznamo njeno delovanje v Jugovzhodni Evropi, kjer imamo tudi mi uspešne operacije. Mislimo, da bo banka rasla doma in predvsem v tujini, je dejal prvi mož poteze Branko Drobnak.


Svetovna zmota... ali mislite da družba Poteza, ki je 2008 šla v nakup 5% NLB sploh še obstaja? Že davno je šla točno iz tega razloga v stečaj.

Tako da, NLB lahko kupi samo kak tuji velikan, ki je dovolj potrpežjiv in ima zaloge denarja, četudi mu banko prodamo za 1EUR. Naslednja vlada ga mora obvezno poiskati.
Dve šivanki...

Karaya 52 ::

IMO je trenutna naloga NLB spisana v kabinetu Krizanica sledeca; prvic, da prezivi in drugic, da pridobi najvecji mozen lastniski delez v sirsem gospodarstvu. Ko bo NLB spuzva polna lastniskih delezev, bosta Krizanic in Gaspari nagovorila ljudstvo: deco konec je, NLB vec ne more naprej, ustanoviti moramo poseben slad, ki bo uhuhu transparenten in na katerega bodo banke prenesle svoje deleze.

Pod crto, pod vodstvom Boruta Pahorja, so se (bodo) drzavni delezi v gospodarstvu posredno ali neposredno samo povecali.

Kako pa Patrija?

Zgodovina sprememb…

zee ::

Ne vem, kako je s Patrio, vem pa, da sem vesel, da me ni vec v Sloveniji.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

PaX_MaN ::

Kako pa Patrija?

Kr dobro, glede na to, da smo jih od 135 dobil 30 in da proizodnja njih stoji.

jype ::

Karaya 52> Pod crto, pod vodstvom Boruta Pahorja, so se (bodo) drzavni delezi v gospodarstvu posredno ali neposredno samo povecali.

Mu vsaj nihče ne bo očital prodajanja pod mizo, ane.

zee ::

Prakticno mu ne bo mogoce ocitati nicesar, saj tudi ni naredil nicesar.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

BlueRunner ::

Kot, da to ni dovolj za očitanje. Če bi to vedeli vnaprej, bi se potem bolj izplačalo za štiri leta uporabiti "belgijski model". Privarčevali bi ne samo za kavice v uradu predsednika vlade, ampak tudi štiri letne bruto plače za enega predsednika vlade.

Tarzan ::

Evra več ne bi smeli dat v NLB. Take mahinacije kot se dogajajo v tej banki, je težko najti še v kaki drugi. Kramarjev milijon je samo ena od svinjerij, kupi slabih kreditov pa bodo na koncu barkačo potopili, pa če zmečemo vanjo še toliko denarja. V NLB so se (se še vedno) okoriščali tako levi, kot desni, tako da bluzenje glede trenutne vlade ni prav nič na mestu. Butlji so vsi in vse, tako leve, kot desne vozijo scat bankirji.

Karaya 52 ::

Slovenija, bankirji=politiki.

Ce bi jim bilo samo do resevanja bank, bi pred dvema letoma ustanovili "slabo banko", ne pa Gasparijevega "sklada za preobrat". Tako pa smo dobili "slovenski model" resevanja krize. Kvazi banka, prej spominja na sklad, kot orodje vstopanja drzave v lastnistvo podjetij. Jasno, pod zastavo "resevanja slovenskega gospodarstva" ali se huje, pretvarjanje da za odlocitvami NLB stoji razum trznega kapitalizma.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Ce bi jim bilo samo do resevanja bank, bi pred dvema letoma ustanovili "slabo banko",

Ali ni bilo teden, morda dva nazaj ravno v Financah zelo lepo zapisano. Slovenija t.i. "slabo banko" že ima. Reče se ji NLB. Pa če ste jo Križanič, Gaspari in to opazila, ali pa ne. Tudi ne glede na to, če se ji reče "slaba banka" ali pa ne. Po naravi stvari, to je slaba banka.

Sedaj pa si nekaj razčistimo. V prvem sporočilu jokaš in stokaš nad tem, da se v Sloveniji dogaja nacionalizacija. No, "slaba banka" ni nič drugega, kot nacionalizacija. Torej najprej pljuvaš nacionalizacijo, nato pa kritiziraš, da nacionalizacije niso uredili že dve leti nazaj.

What gives?

djordjevic ::

Sploh če pomislimo, da so njegovi idoli, USofA, to defacto naredili že ob izbruhu krize - s paketom pomoči defacto nacionalizirali tavelike finančne institucije (ki so se sicer vmes že spet izvilo iz državnega primeža, hvalabogu).
No grave is deep enough to keep us in chains.

Tarzan ::

Amerika je v momentu kolapsa naredila točno to, kar nikoli ne dovolijo delat drugim, nacionalizirala. Dvojna merila. Če vse učijo, da naj slabo podjetje propade, če ne more preživeti, grejo polnit riti lenivcem tam notri. Saj ne rečem, sem za to, da nekatere zadeve ostanejo v rokah države, me pa motijo dvojna pravila in nedorečena pravila igre.

Slovenci že tako ali tako lep čas dokapitaliziramo NLB (in vse slovenske banke) s popolnoma neprimerno visokimi cenami storitev. Čakam, da končno vstopi kaka tuja banka in naredi red (in ne da se le pridruži kartelu) na tem področju.

Če so Muro reševali, ki ima za Slovenijo tako veliko nacionalno vrednost, kolikor imam jaz črnega za nohti, naj te napake ne naredijo ponovno. Raje direktno pomagat najbolj prizadetim, zaposlenim, mogoče namenit še kaka sredstva za pokrajino, kjer pride do masovnega odpuščanja, drugo je pa kontraproduktivno, ker se denar namenjen pomoči še niti v enem primeru ni porabil za to, čemur je bil namenjen.

Če se naredi pa "gestapovsko" kontrolo nad podjetjem in bo popolnoma onemogočeno kakršno koli nadalnje žongliranje s tujim denarjem, potem pa pod nekaterimi pogoji lahko tudi država ponudi pomoč. Ampak le v primeru da se morebitne mahinacije in poskusi okoriščanja kaznujejo z nekaj deset leti zapora.

BlueRunner ::

Amerika je v momentu kolapsa naredila točno to, kar nikoli ne dovolijo delat drugim, nacionalizirala.

Odsvetujejo, ne pa "ne dovolijo". Zaenkrat večina držav EU še niso kolonije ZDA, čeprav se nekatere politične elite zelo trudijo lezti v rit.

Dvojna merila. Če vse učijo, da naj slabo podjetje propade, če ne more preživeti, grejo polnit riti lenivcem tam notri. Saj ne rečem, sem za to, da nekatere zadeve ostanejo v rokah države, me pa motijo dvojna pravila in nedorečena pravila igre.

Njihova pravila, njihova stvar. Naša pravila, naša stvar. Zaenkrat si svoja pravila pišemo tukaj in nam jih ne pišejo v Washingtonu. Se pa da tudi to še z nekaj leti truda spremeniti.

Slovenci že tako ali tako lep čas dokapitaliziramo NLB (in vse slovenske banke) s popolnoma neprimerno visokimi cenami storitev.

Zamenjaj banko, pa tega več ne boš počel. Resno, kaj še čakaš? Da ti nekdo nekaj na srebrnem pladnju prinese?

Dokapitalizacije gredo samo iz proračuna. Tukaj pa žal ne moreš reči "basta" in oditi drugam. Vsaj ne enostavno in brez bistvene spremembe v življenju - selitev v tujino.

Čakam, da končno vstopi kaka tuja banka in naredi red (in ne da se le pridruži kartelu) na tem področju.

Vse največje mednarodne banke so praktično kartel. Tako velepomembne in neprecenljive, da se jim države klanjajo in jim dobesedno rinejo denar v rit, samo zato, da se ne bi kakšna prekucnila. Tukaj se v celoti pridružujem mnenju Brechta: "Le kaj je rop banke v primerjavi z ustanovitvijo banke?"

Če so Muro reševali, ki ima za Slovenijo tako veliko nacionalno vrednost, kolikor imam jaz črnega za nohti, naj te napake ne naredijo ponovno.

Ta napaka je, če si se slučajno vrnil iz tujine nazaj domov, že dve leti operativna. NLB izpolnjuje kriterije t.i. "slabe banke" s katero se rešuje druge banke, ker jamstva in nujne rezerve zagotavlja država iz proračuna. Hkrati pa vsaj trenutno še vse kaže, da se te banke na koncu njene "uporabnosti" ne bo odprodalo in tako povrnilo vsaj nekaj izgubljenih sredstev, temveč se jo bo v imenu "nacionalnega interesa" verjetno znova obdržalo.

No, počasi se vedno manj počutim del nacije, ki ima takšen "nacionalen interes". Čeprav je res, da sumim, da je to bolj interes neke skorumpirane politično-ekonomske elite, kjer si vsi (levo, desno in po sredini) krijejo hrbte, protestirajo pa samo tisti, ki niso pri koritu, pa bi radi bili. Ko pa do korita pridejo, pa nenadoma utihnejo.

Raje direktno pomagat najbolj prizadetim, zaposlenim, mogoče namenit še kaka sredstva za pokrajino, kjer pride do masovnega odpuščanja, drugo je pa kontraproduktivno, ker se denar namenjen pomoči še niti v enem primeru ni porabil za to, čemur je bil namenjen.

Sam menim, da je večina izplačil, s svetlo izjemo zagotavljanja socialne pomoči, ki predvsem pomaga, da ljudje ne tavajo lačni po cestah, ni kaj prida produktivna. Mnogo bolj bi bilo produktivno iskanje načinov kako naj država ne pobira preveč sredstev in jih potem (ustrezno zmanjšana za stroške vedno dražje režije) vrača nazaj v gospodarstvo. Če kdo misli resno s spremembami, naj najde način, kako ta sredstva pustiti v gospodarstvu.

Če se naredi pa "gestapovsko" kontrolo nad podjetjem in bo popolnoma onemogočeno kakršno koli nadalnje žongliranje s tujim denarjem, potem pa pod nekaterimi pogoji lahko tudi država ponudi pomoč.

Nobena "gestapovska kontrola" ni potrebna. Potrebno je samo striktno vztrajanje na izvajanju vse zakonodaje s sprotnim preverjanjem v primeru sumov nepravilnosti in takojšnjimi sankcijami v primeru odkritih nepravilnosti. Tako za bika, kot za Jupitra. Saj veš, kako se temu reče. Tudi to je pravna država. Seveda pa je za to potrebno najprej razbiti vse prijateljske naveze, ki se medsebojno ščitijo in kreditirajo na račun davkoplačevalcev. To pa se bojim, je precej donkihotovska naloga.

Karaya 52 ::

BlueRunner, djordjevic; you missed my point.

Poanta Gasparijevega "sklada za preobrat" je prenos zasezenih lastniskih delezev bank na ta sklad. To NI enako slabi banki. NLB je v tem trenutku nacrtno spuzva, ki terjatve spreminja v deleze z namenom kasnejsega prenosa na ta sklad. Nacrtno, ker vidimo da nicesar ne odprodaja, da postaja kopija starega SODa in KADa ko se pogaja v imenu ministerstva za finance.

Pustimo NLB, kaj naredijo s to mi je vseeno. Lahko bi postal delnicar slabe banke, kot drzavljan RS. Kot kaze bomo postali delnicarji vseh podjetij, katerih NLB je zasegla delnice. To je nov SOD, nov KAD, nov socialisticni kolhoz, dalec od tega da gre za slabo banko. To je se slabse!

jype ::

Karaya 52> Nacrtno, ker vidimo da nicesar ne odprodaja

Zakaj bi pa karkoli odprodala? To bi bilo pa res popolnoma nesmiselno. Saj bo država plačala za izgubo.

Karaya 52> To je se slabse!

Eh, če bi v šoli poslušal, bi razumel: Tujega nočemo, svojega ne damo!

Double_J ::

jype ti nimaš kaj pametovati okoli bank, partner tvoje volilne izbire uničuje tudi NKBM.

http://www.siol.net/novice/gospodarstvo...
Dve šivanki...

PaX_MaN ::

Prvotni lastnik teh delnic naj bi bil po pisanju spletnega portala Požareport Senica

LOL, Požar.

krneki0001 ::

Tarzan je izjavil:

Evra več ne bi smeli dat v NLB. Take mahinacije kot se dogajajo v tej banki, je težko najti še v kaki drugi. Kramarjev milijon je samo ena od svinjerij, kupi slabih kreditov pa bodo na koncu barkačo potopili, pa če zmečemo vanjo še toliko denarja. V NLB so se (se še vedno) okoriščali tako levi, kot desni, tako da bluzenje glede trenutne vlade ni prav nič na mestu. Butlji so vsi in vse, tako leve, kot desne vozijo scat bankirji.



Napačno razmišljanje. Od države je postavljeno vodstvo, ki pod poveljstvom vlade dela z denarjem tako kot to vlada hoče. Ni nobenih mahinacij, ki bi si jih uprava zmišljevala. Še manj delavci spodaj.

Ta banka je res samo prehod denarja iz enih rok v drugega. (primer: Poberejo ljudem, dokapitalizirajo in potem ta denar prenesejo adrii) Banka je kao dokapitalizirana, vsi se bunijo zaradi tega, da je pa adria dobila ta denar, jih pa polovica ne ve, ostali pa načrtno spregledajo, saj je dokapitalizacija tista, ki je sporna. Ne kredit potapljajočem podjetju kot je adria.


Kramarjev miljon nima nobene veze tukaj. Tako pogodbo je podpisal, kjer mu je po njej toliko denarja pripadalo. To so dali za podpisat iz vlade in ne kot banka sama - tukaj bi morala odgovarjat vlada za slabe pogodbe.

jype ::

Double_J> jype ti nimaš kaj pametovati okoli bank, partner tvoje volilne izbire uničuje tudi NKBM.

Ti moraš skratka bit tiho, ker je tvoj prvak zajebal vse priložnosti za resne gospodarske reforme v času konjunkture (in se še malo delal norca iz državljanov, ko se je začela gospodarska rast obračat navzdol)?

Fino.

Limit-sky ::

jype je izjavil:


Eh, če bi v šoli poslušal, bi razumel: Tujega nočemo, svojega ne damo!


Po tem mandatu imamo sledeče:
"Tuđe nečemo, svoje nemamo."

BlueRunner ::

BlueRunner, djordjevic; you missed my point.

Poanta Gasparijevega "sklada za preobrat" je prenos zasezenih lastniskih delezev bank na ta sklad. To NI enako slabi banki.

Nope, ti si sam zgrešil svoj point. Slaba banka odkupuje slabe investicije drugih bank. Če so te po obličnosti deleži, potem so to pač deleži. Point je tako ali tako ta, da država bolj ali manj neposredno nacionalizira. Vse ostalo so potem samo še nianse.

Nacrtno, ker vidimo da nicesar ne odprodaja, da postaja kopija starega SODa in KADa ko se pogaja v imenu ministerstva za finance.

To je pa drugi del zgodbe. Potem, ko se dolgove in izgube tako lepo prenese na proračun in nacionalizira, pa je potrebno poskrbeti za ponovno privatizacijo. Zunaj gre to skozi pač tako, da se "nacionalizira dolg in privatizira dobičke", pri nas pa se ustavi pri temu, da se pač "nacionalizira vse".

Ko to pogledaš iz te perspektive, se vprašaš, če je tukaj sploh še kakšna posebna razlika, razen te, da se vračamo v obdobje pred 2002, v obdobje pred tajkunizacijo. Na nek način se tako vzpostavlja "prvotno stanje".

Vsega pa je kriv nek fiktiven nacionalni interes. To je tisti interes, ki prepoveduje privatizacijo, interes, ki želi za vsako ceno obdržati status quo, interes, da je bolje dati domačim tatovom, kot pa tujim investitorjem, ...

To so bolane fore. In ja... nacionalizacija je lahko velik kiks in "naši" se zagotovo do onemoglosti trudijo, da bi čim bolj kiksnili. Vsi. Neomajno. Do bridkega konca.

jype ::

Limit-sky> "Tuđe nečemo, svoje nemamo."

Če jaz prav razumem, je to bistvo naše politične ureditve, tako da vsekakor lahko Pahorja smatram za uspešnega predsednika vlade.

Limit-sky ::

Absolutno. En izmed uspešnejših.

Karaya 52 ::

Vlada, ki je včeraj sicer dobila nezaupnico, je pravkar potrdila 50-milijonsko dokapitalizacijo Adrie Airways. Zdaj so na potezi banke - ali gre ali ne gre Adria v (verjeten) stečaj je namreč odvisno od tega, ali bodo konvertirale del terjatev v lastništvo Adrie.


Zdaj ko ne bo nic s "skladom za preobrat" je vse skupaj se bolj zalostno.

Mufasa ::

Predlagal bo prodajo celotnega deleža NLB

Sicer pa pravi, da bo skupščina verjetno razpravljala o možnostih za zagotovitev dodatnega kapitala, rok dokapitalizacije pa ni določen. Sam, kot pravi, bo vladi predlagal, da se proda celoten delež v NLB.

Ocenjuje, da je to najboljši način, saj da se je usmeritev za ohranitev 25 odstotkov in ene delnice pokazala za "oviro" pri iskanju kupcev.

Šušteršič je pozval vse, ki nasprotujejo zakonu o slabi banki, in menijo, da so dokapitalizacije najboljša rešitev za banke, da se javijo in prispevajo svoj kapital.


Šušteršič-Denarja-za-NLB-nimamo

GOTOF JE!

Jest bi Šuškota sicer dal za premjeja v neizbežno prihajajoči tehnični vladi naslednjo pomlad.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

jype ::

Nimajo, ampak bodo vseeno dokapitaliziral?

Mr.B ::

Predlog je realne, ker želje po kaznovanju odgovornih ni, denarja pa banka nikoli ne bo videla. Morda se bo pa po prodajale, "kao" sesedel nepremičninski balon. Zunaj so banke zelo hitro prodajale beton, pri nas pa ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

amigo_no1 ::

Važno da denar je za ilegalni imsi catcher, da sedanjemu ne bo dolgčas (240 000 Eur) ;(( ?!

https://slo-tech.com/novice/t545225

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Mufasa ::

Drobiž v primerjavi z miljardo ki je v 20 letih letela v NLB in iz nje pretežno v LDS/Forum21 omrežja.

In še manjši drobiž kot potencialne dokapitalizacije v naslednjih 20 letih.

Šuškota za mandatarja!
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

amigo_no1 ::

Zakaj njega ?
(Politični ekonomist Šuško je definitivno zadnji človek, ki bi ga predlagal za mandatarja tehnične vlade).

Daedalus ::

Drobiž v primerjavi z miljardo ki je v 20 letih letela v NLB in iz nje pretežno v LDS/Forum21 omrežja.


Kasneje pa po željah JJ v prijateljske firme. Prej ko prodajo, boljše bo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

krneki0001 ::

NLB bi bila dost vredna, ko bi lahko izterjala denar od tajkunov, ki so ga dolžni banki. Pa zaposleni na banki ne smejo niti vprašat, kdo je te kredite odobril, ker bi takoj zgubili službo, kaj šele da bi lahko zahtevali, da se povrnejo in si banka nazaj pridobi ugled.

Kolikor se zaposleni trudimo za boljšo firmo, toliko bolj jo uspejo vodilni zašuštrat.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Mr.B ::

nebivedu
zaposleni na banki ne smejo niti vprašat, kdo je te kredite odobril
Rekel bi ti kakšnen skop besed na B, pa itak nebi razumel. Vzameš papir, na papirju je podpis, več pa ti kar razne fante ki so s Kučanom kolo plesali poslušaj, pa kakšne verodostojne NAJ BI medije....

PS, če ne veš kdo so Kučanom kolo plesali , potem samo poglej, smetano ki se je zbrala v Križankah, za Turkovo ustoličenje...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

krneki0001 ::

Mr.B je izjavil:

nebivedu
zaposleni na banki ne smejo niti vprašat, kdo je te kredite odobril
Rekel bi ti kakšnen skop besed na B, pa itak nebi razumel. Vzameš papir, na papirju je podpis, več pa ti kar razne fante ki so s Kučanom kolo plesali poslušaj, pa kakšne verodostojne NAJ BI medije....

PS, če ne veš kdo so Kučanom kolo plesali , potem samo poglej, smetano ki se je zbrala v Križankah, za Turkovo ustoličenje...

To da je na papirju podpis je znano vsem, dko ima pa vpogled v te papirje je pa drugo. In do teh papirjev se ne da priti. Ti papirji so zelo dobro spravljeni, če sploh še obstajajo. Delavci vanje nimajo vpogleda, kdor bi pa kaj preveč spraševal, bi pa zelo hitro službo zgubil.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

#000000 ::

@nebivedu Pri vas so vodilni vsi skupaj barabe, baje so družno skupaj nekomu ki ni imel enake vizije kot oni, nastavli tajnico in seveda dokumentirali :) "baje"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Mr.B ::

nebivedu , šemalo pa me boš prepričal, da je JJ, s svojimi Fašističnimi vojaki poneveril manjko banke ki je verjetno 2/3 vsega dolga Slovenskih bank. Pol ti bo pa svizec drugo milko zavil, ker me boš prepričal, da lahko dobim v banki papir, na lepe oči, brez papirjev, ker sem uni na šalterju všeč. NO PS: temu se reče rop.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

erkgheoruugh ::

Jaz pa mislim, da je zadeva malce bolj kompleksna, kot tukaj nekateri pišete. Rekel bi, da tudi dejstva temu pritrjujejo.
Npr. Šušteršičevi komentarji aktualnih problemov v času Pahorjeve vlade so odlični. Polni podatkov, osebnih prepričanj, videlo se je, da tip razume zadevo, da ima pametne ideje, da ni nestrpnež. Torej idealen človek za finančnega ministra v državi, ki je na poti v finančno pogubo.

FF za nekaj let. Človek je na poziciji, kjer bi moral narediti točno tisto, kar je sam opeval in očital Križaniču, da ne naredi. Zakaj torej ne naredi tega? Ker je nesposobnež? Ne bi rekel, sodeč po tem, kar je napisal in kar je dosegel pred tem.

Kaj hočem povedati? Mi vsi, vključno z njim do volitev smo zelo pametni, kako neko stvar rešiti. Vendar je pač realnost malo bolj zakomplicirana. Po logiki, da se ljudje bojimo sprememb je vsaka morebitna večja sprememba zelo težka. V politiki lahko v demokratičnem sistemu sam zelo malo spremeniš. Pa si lahko še tako pameten.

Tretji in po mojem najpomembnejši vidik je pa ta, da dokler si zunaj, stvari zgledajo zelo preproste, ko si noter, ko imaš vse informacije (tudi tiste, ki si jih ne želiš), pa se zelo zakomplicirajo. In postanejo za enega človeka nemogoče. Če ni diktator seveda. Največji problem je seveda, da čas ne dela v tvoj prid.

Da imam verjetno prav, je dokaz ravno ta debata. Vsi pametni in polni rešitev, s tem da ima malokdo sploh potrebno znanje, da bi stvari razumel, kaj šele ponudil kako smiselno rešitev.

dstr17_ ::

Če je res tako, potem naj se javno opraviči za vse kritike, ki jih je izrekel proti prejšnjemu finančnemu ministru, sicer se gre pač le za izgovarjanje z neko teorijo zarote (oh kako presenetljivo..).

Se ne strinjam s tem, da so bili njegovi komentarji pametni in da so bili podprti s podatki. Ravno nasprotno: neoliberalna ekonomija vodi v poslabšanje kvalitete življenja, to je razvidno iz mnogih zgledov iz vseh koncev sveta.

Strinjam se edino s tem, da Šušteršič ni nestrpnež in da se (za razliko od mnogih ostalih pripadnikov trenutne garniture) vede dostojno, primerno svoji funkciji.

Mufasa ::

Tudi edini finančni minister v zgodovini Slovenije, ki je ex cathedra povedal da je treba Banko prodat.

Med drugim tudi edini ekonomist na poziciji ki je priznal in povedal zakaj je tudi 25%+1 lastništvo slabo. Se prav neglede na to kolk drek mešaš je še zmer drek in smrdi.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mufasa ()

erkgheoruugh ::

dstr17_ je izjavil:

Če je res tako, potem naj se javno opraviči za vse kritike, ki jih je izrekel proti prejšnjemu finančnemu ministru, sicer se gre pač le za izgovarjanje z neko teorijo zarote (oh kako presenetljivo..).


Ne vem, kje si ti našel kako terijo zarote. Očitno je, da so naša mnenja o politiki(-h) oblikovana na podlagi stereotipov.

erkgheoruugh ::

dstr17_ je izjavil:



Se ne strinjam s tem, da so bili njegovi komentarji pametni in da so bili podprti s podatki. Ravno nasprotno: neoliberalna ekonomija vodi v poslabšanje kvalitete življenja, to je razvidno iz mnogih zgledov iz vseh koncev sveta.


Predvidevam, da imaš dovolj znanja s področja ekonomije, da si to napisal. Ker odgovor na to, kaj je najbolje v ekonomskem smislu, sploh ni tako preprost in enoznačen. In ravno o tem govorim. Na podlagi svojih stereotipov in mnenj o svetu, v povezavi s selektivno izbranimi anekdotičnimi dokazi nas želiš prepričat v nekaj, kar pravzaprav ni dokazljivo.
Namreč že s pojmom neoliberalna ekonomija opletaš tako, da vidim da ne veš, kaj to pravzaprav pomeni.

dstr17_ ::

erkgheoruugh je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Če je res tako, potem naj se javno opraviči za vse kritike, ki jih je izrekel proti prejšnjemu finančnemu ministru, sicer se gre pač le za izgovarjanje z neko teorijo zarote (oh kako presenetljivo..).


Ne vem, kje si ti našel kako terijo zarote. Očitno je, da so naša mnenja o politiki(-h) oblikovana na podlagi stereotipov.

Teorija zarote je v tem, da Šušteršič kljub svoji odličnosti naj ne bi mogel urediti vprašanja NLB, ker naj bi mu to neki skrivnostni dejavniki iz ozadja preprečevali.

Predvidevam, da imaš dovolj znanja s področja ekonomije, da si to napisal. Ker odgovor na to, kaj je najbolje v ekonomskem smislu, sploh ni tako preprost in enoznačen. In ravno o tem govorim. Na podlagi svojih stereotipov in mnenj o svetu, v povezavi s selektivno izbranimi anekdotičnimi dokazi nas želiš prepričat v nekaj, kar pravzaprav ni dokazljivo.
Namreč že s pojmom neoliberalna ekonomija opletaš tako, da vidim da ne veš, kaj to pravzaprav pomeni.
Ekonomija ni moje strokovno področje, tako da kar vem o tem je iz poljudnih člankov in knjig. Ali to pomeni, da ne smem imeti svojega mnenja ali kaj? Kar se neoliberalizma tiče je zame stvar precej jasna: dejstev, ki kažejo na neučinkovitost in na poslabšanje kvalitete življenja za veliko večino prebivalcev je tako veliko, da zasledovanje tega modela, tako kot so to počele mnoge države, nima smisla.

Ta dejstva in raziskave o katerih govorim pa niso nič anekdotične in ne rabiš vnaprej podtikati nekakšne teorije zarote o tem kaj vse naj bi bilo z njimi narobe. Stanje v latinski Ameriki ni slabo zaradi raziskav, ampak zaradi tega ker jih je tak sistem pripeljal tja. Zadovoljstvo z življenjem je v bolj enakih družbah večje kot pa v neenakih, pa ne zaradi raziskav, ampak zato ker tako pač je. Velika revščina na eni strani in blazni bogataši na drugi strani niso tam zaradi raziskav, ampak zato ker je sistem takšen, da se take anomalije dogajajo. Zasebni tržno orientiran zdravstveni sistem daje slabše rezultate kot pa javni in dostopen za vse - pa ne zaradi raziskav, ampak zato ker tako pač je. Javno šolstvo je boljše za razvoj kot pa zasebno, pa ne zaradi raziskav, ampak zato ker so taka pač dejstva.

Zadnji žebelj v krsto glede napredka pa si izključno tekmovalno/tržno orientiran ekonomski sistem zabije kar sam - podjetja skrivajo znanje druga pred drugo in to je za napredek izrazito slabo. Če parafraziram besede ljubljanskega rektorja: "ni hujšega kot to, da znanje ne bi bilo več javno dobro in da bi ga začeli drug pred drugim skrivati". Ampak to se v neoliberalnih modelih žal dogaja, ker podjetja s skrivanjem znanja želijo biti konkurenčna.
Jaz rešitve za vse te težave neoliberalizma pač ne vidim in sem mnenja, da Šušteršič zasleduje čisto zgrešeno ekonomsko politiko.

fosil ::

Šušteršič je kot minister katastrofa.
Že začel je slabo, z zaposlovanjem po vezah.
Nato pa je šlo samo še navzdol.
Danes MF deluje čisto kaotično in daje vtis da leva roka ne ve kaj dela desna.
Dober primer za to je recimo elan, kjer so se na MF-ju šele po objavi v medijih spomnili da se je treba pritožit na sklep EU-ja da mora vrnit sredstva.
Pred tem na MF o tem ni nihče nič vedel, pritožbo pa so oddali šele zadnji dan.
Ali pa ko so šele po pol leta ugotovil da jim v proračunu manjka denar, ki je šel v zdravstveno blagajno.
Sam Šušteršič pa je postal čisti politik, zavaja, spreminja mnenja, izsiljuje. Po vzoru šefa pa je postal tudi zagrenjen cinik.
Poglejte si na primer kaj je on napisal o slabi banki pred tremi leti.
Ali pa kaj je mislil še eno leto nazaj
In kako je danes obrnil ploščo.
Če je nekdo strokovnjak na svojem področju to žal še ne pomeni da bo tudi dober minister.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Mr.B ::

fosil, računaj koliko manj, bi recimo moral dokapitalizirati NLB; če bi le te prodali celovške dvore po realni tržni ceni, in ne po kvazo 25% nižji tržni ceni..
V Celovških dvorih tokrat v prodaji 331 stanovanj
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neprodaja banke NLB (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13326366 (21948) jernejl
»

Kreditne mape jih bodo kdaj razkrili ali ne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15727886 (23479) Mr.B
»

Evo smo že vun iz bule (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9420171 (15008) Mr.B
»

NLB odpisal 25 mio € Merkuruju... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
529140 (7432) Mr.B

Več podobnih tem