» »

celice (tipi) in njihovo tvorjenje organizmov

celice (tipi) in njihovo tvorjenje organizmov

Alen T 1978 ::

imel bi vprašanje za vas stručkote.
v šoli nisem imel rad biologije pa potemtakem nimam pojma o biologiji.

no, da preidem na stvar.
celice. ovake, onake.
mi smo bitja, ki so sestavljena iz celic. celice se nekako zlepijo skupaj in tvorijo organ. skupaj naprej organizem. v celoti smo neko bitje. recimo mi.

kaj pa z patogenimi organizmi? oziroma z celicami, ki so še kar celice.
zakaj se te celice ne združijo in tvorijo neko bitje. je to sploh raziskano? oziroma je to sploh možno?
so na našem planetu kaka bitja ki so tvorjena iz nam škodljivih celic. ne govorim o samih celicah. ampak o nadaljen razvoju v organ. naprej organizem. itd.

dobor, sci-fi gor, dol. se da komu odgovorit ali pokomentirat vprašanje?

guest #44 ::

V enem organizmu bi bil en mikroorganizem škodljiv v drugem pa ne. V biologiji linija med škodljivimi celicami in koristnimi je precej relativna. Edino virusi, bi mogoče nekako sodili med "evil organizme" pa še te ne vedno, ker mislim da so igrali vlogo v evoluciji DNK drugih organizmov.

So pa "škodljivi" organizmi pogosto zlo specifični prebivalci in je toliko težje, da bi se zevolvirali v kaj večjega, ker imajo toliko manj poskusov zaradi omejene količine gostiteljev.

Naj kakšen biolog poda bolj strokovno mnenje.

imagodei ::

Da se organizem razvije v večcelično bitje, se mora zgodit en kup stvari. Če vse to preskočimo, da pridemo do točke, kjer zajema tvoje vprašanje: kako se razvija posamezen organizem (v času osebkovega življenja), je zapisano v DNK. Celice (npr. človeške) se ne združujejo skupaj zato, ker bi jim bilo tako fino, ampak zato ker med razvojem zarodka tako narekuje delovni plan - DNK (če pustimo ob strani še medcelično signalizacijo, ki je konec koncev spet produkt DNK). Bakterije in virusi pač nimajo takšnega DNK, ki bi ob celični delitvi narekoval diferenciacijo in specializacijo, torej nastanek večceličnega organizma. Genetsko pogojeno so enocelični organizmi. Glede na to, da obstajajo od začetka časa do današnjih dni, je to očitno dobra strategija preživetja in nadaljevanja vrste.

Da pa se organizem (evolucijsko gledano) razvije iz enoceličnega v večceličnega, je pa čisto drug vrag. Preko mnogo generacij se enoceličnim organizmom izkaže, da v okolju bolje funkcionirajo, če ostanejo povezani v nekakšne kolonije. Postopoma se okrepi sporočanje med njimi, v mnogih, mnogih generacijah pa se začne tudi specializacija - nekateri enocelični organizmi v koloniji (z istim DNK!) se specializirajo npr. za občutljivost na določene molekule iz okolja (sledenje hrani), druge za premikanje (mahanje z bički)... Še mnogo kasneje, ko se pojavi tudi zasnova zunajceličnega matriksa, že pogojno lahko govoriš o večceličnem organizmu. Govorimo seveda o procesu, ki se skozi nebroj generacij v naravi zgodi v milijonih ali celo desetinah milijonov let - ga pa tudi trenutno lahko opazujemo pri nekaterih vrstah.

Je pa vse skupaj funkcija energetske učinkovitosti. Očitno bakterije in virusi odlično shajajo kot enocelični organizmi oz. samostojne posode za DNK. V določenih primerih se celicam izkaže, da s tesnejšim sodelovanjem lažje preživijo, bolje izkoristijo resurse - skratka, je energetska bilanca v prid večcelični zasnovi.

Nikakor pa to ne gre tako, da bi se posameznim celicam kar "zazdelo" pa bi oblikovale nek organ(izem). Tako, preko noči.
- Hoc est qui sumus -

pietro ::

To deljenje na enocelicne in veccelicne organizme je mal megleno. Obstaja kar dosti bakterij, ki tvorijo veccelicne skupke in biofilme, v katerih imajo dolocene celice razlicne vloge. Vecina bakterij v okolju tudi prezivi samo, ce se poveze (direktno ali posredno) z drugimi bakterijami in virusi - virusi so pomembni, ker predstavljajo enega izmed redkih mehanizmov za spolno razmnozevanje bakterij.

imagodei ::

Tudi to je res. Meja je nemalokrat zabrisana.
- Hoc est qui sumus -

Alen T 1978 ::

mal postransko vprašanje, če kdo ve odgovor:

je DNK molekula res spiralasta ter kot lojtra?
kako so to ugotovili?
z super mikroskopi? matematično/fizično? kako?

Alen T 1978 ::

ej, sej pol sem prebral. z elektroni so obseval molekulo dnk in ugotovil strukturo. sem šel na wikipedijo. pozabil sem kako se temu postopku reče.

drugač sem zbrisal post pa vidim, da se ni zbrisal. ma nema veze.

zee ::

Tehniki se rece rentgenska difrakcija (X-ray diffraction). Priporocam branje izvirnega clanka Watsona in Cricka, ki je napisan precej poljudno in povsem drugace, kot se pisejo clanki danes.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pod zemljo je več življenja, kot smo predvidevali

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
409622 (6884) tikitoki
»

Nobelova nagrada 2015 za kemijo za raziskave popravljanja DNK

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
79442 (3196) Massacra
»

prenos nalezljivih bolezni s komarjem

Oddelek: Loža
265232 (4789) imagodei
»

Veliki filter vključitev mitohondrijev v prokariontsko celico? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7715005 (13159) Okapi
»

Smešno vprašanjue

Oddelek: Šola
202764 (2158) buneech

Več podobnih tem