» »

Še v odmevih na teroristično dejanje v Oslu

Še v odmevih na teroristično dejanje v Oslu

V Nemčiji so številni protestniki že leta 2007 takole izrazili svoje nasprotovanje retencijski direktivi in lani tudi dosegli svoje.

Skandinavci se poleg policijskega nadzora zanašajo na 'crowdsorcing' oz. uporabniško pregledovanje interneta.

Estonce po drugi strani skrbi predvsem hitrost identifikacije dinamične IP številke (podobno velja za newyorške tv forenzike ter imetnike avtorskih pravic).

Slo-Tech - Tekom tedna smo že pisali o odmevih na tragično eksplozijo bombe in sledeči strelski pohod Norvežana Anders Behring Breivika. Številni evropski politiki so dogodek izrabili kot priliko, da javnosti upravičijo uveljavitev starih in novih idej za nadzor interneta in drugih komunikacijskih omrežij, na škodo posameznikove pravice do zasebnosti.

V Nemčiji je tiskovni predstavnik vladajočih krščanskih demokratov - CDU; trenutno so del vladajoče koalicije z bavarskimi krščanskimi socialisti (CSU) in liberalci (FPD) - napad na Norveškem hitro označil kot dokaz, da mora Nemčija ponovno implementirati ti. retencijsko direktivo, ki bi ponudnike komunikacijskih storitev obvezala k hranjenju prometnih podatkov. Spomnimo - nemško ustavno sodišče je obvezno hranjenje podatkov kar o vseh, se pravi tudi o osebah, ki niso osumljene nobenega kaznivega dejanja, označilo kot neustavno, in kar je še bolj pomenljivo, odpravilo zakon o implementaciji retencijske direktive EU. S tem je veljava zakona prenehala za nazaj - beri: odpreti so morali stare zadeve, kjer je obsodba temeljila na prometnih podatkih - kar je v Evropskem prostoru praktično unikatna, a zelo pogumna poteza. Normalno se namreč zakon razveljavi, se pravi njegovi učinki prenehajo veljati za naprej, že pravnomočne zadeve pa se pusti pri miru. No, nemškemu stališču (sans odprava) se je pridružilo še več držav, Nemci pa so po navsezadnje izračunali, da zakon ni prinesel višje raziskanosti kaznivih dejanj in torej ni potreben. V Sloveniji zakon še velja in se razmeroma veliko uporablja za raziskavo kaznivih dejanj, le nekoliko smo skrajšali obdobje hrambe podatkov.

Na Finskem in Norveškem so okrepili nadzor internetnih komunikacij, je povedal namestnik direktorja Finske generalne policijske uprave, g. Robin Lardot. V intervjuju je opozoril na dolgotrajno načrtovanje dejanja - po nekaterih podatkih naj bi Brevik na ideji sedel dolgih 9 let - zatorej naj bi bilo spremljanje interneta ključno. Koliko je to res, je seveda vprašanje, saj je Brevik svoja sporočila objavil le par dni oz. ur pred bombnim napadom, zato bi moral biti odziv oblasti hipen, kar pa je pri tako splošnih oz. obsežnih podatkih (manifest je štel 1500 strani) težko. V najboljšem primeru bi na ta način aretirali znatno število nedolžnih ljudi, zakonitost preventivnih aretacij pa je skrajno vprašljiva, saj golo načrtovanje kaznivih dejanj oz. izvajanje pripravljalnih dejanj praviloma ni kaznivo (izjeme so). Istočasno je Lardot izpostavil dve leti trajajoč program, po katerem upravitelji spletnih strani na ustrezna mesta namestijo "modre gumbe" za hitro prijavo suma kaznivih dejanj. Podoben sistem so s pomočjo evropskega financiranja pred kratkim samoiniciativno uvedli nekateri slovenski spletni mediji in se imenuje spletno oko, služi pa za prijavo otroške pornografije in sovražnega govora v komentarjih na novice. Resnici na ljubo bi lahko bil izveden nekoliko bolje - na Dnevnikovi spletni strani je na voljo en gumb za celotno novico, tako da mora uporabnik v vnosno polje ročno prekopirati ime komentatorja, datum in uro komentarja, ter vsebino samega spornega komentarja. To je precej več dela od norveške izkušnje, ki zahteva en sam klik na modri gumb, in naj bi po Lardotovih besedah v dveh letih prinesla več tisoč relevantnih prijav.

Podsekretarka na estonskem ministrstvu za notranje zadeve, Erkii Koor, pa je izpostavila potrebo po hitri identifikaciji imetnikov dinamičnih IP naslovov, in to brez potrebe po kakršnem koli formalnem postopku. Dejstvo je, da ponudnikom interneta zmanjkuje prostih IPv4 naslovov (nedavno je bil podeljen zadnji prosti blok, z njimi se sicer trguje, vendar je edina prava rešitev prehod na IPv6, ki pa poteka prav neprijetno počasi), zato uporabnikom praviloma dodeljujejo dinamične IP naslove iz bazena prostih, ali celo interne IP naslove. Vse to policiji otežuje identifikacijo vira določene spletne objave; ta ovira naj bi bila po besedah državne podsekretarke povsem odveč. O pojmu IP naslova kot osebnega podatka se pravniki sicer še niso zedinili. Ameriško vrhovno sodišče je mnenja, da so prometni podatki ločeni od podatkov o dejanski vsebini komunikacije in zato ne predstavljajo zasebne vsebine, po drugi strani pa tekom sporov o kršitvah avtorskih pravic nekateri evropski sodniki odločajo, da je IP naslov zagotovo osebni podatek in da je treba za njegovo pridobitev nujno pred sodnika.

Evropske nevladne organizacije opozarjajo potrebo po strpnosti in ohranitvi trezne glave. Nevarnost, da bi države pretirano odreagirale na sicer grozovit incident, je resna, in jo je potrebno tudi obravnavati kot tako. Šestindvajsetega oktobra 2001, še ne dva meseca po terorističnih napadih v ZDA, je takratni ameriški predsednik Bush že v veljavnost podpisal Patriot act, oz. Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001. Zakon je bistveno razširil pooblastila pravosodnih in vladnih organov in to z le malo javne razprave, kar pa bi bilo skoraj nujno za šop papirja, ki v eni potezi zbriše za več desetletij priborjenih državljanskih pravic.





11 komentarjev

spamer ::

Ma kaj so normalni? Zaradi ene take nesrece delajo cel cirkus, kot, da je slo za nek teroristicni napad. Pac en clovek je storil bombni napad in potem morilski pohod in to z trezno glavo, saj niti ni storil samomora, tako, da je kvecjemu spostovanja vreden clovek, ker vecina jih stori samomor. Toda ljudje se zmeraj neki pritozujejo in jim ni prav. Nihce pa se ne vprasa kje je dobil bombe in orozje. Verjetno mu jih je nekdo ponudil ali ga podkupil, ker nekdo ima korist od teh napadov in meni se zdi bolj zalostno to, da nekdo izkoristi to tragedijo za doseganje svojih ciljev, ker to se mi zdi dosti hujse, kot tragedija sama, saj tisti, ki to zlorablja v svoje namene je hujsi kot ta clovek, ki je to storil, saj nima nobenegas spostovanja do zrtev.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

mkoco ::

Za malo varnosti "smo se pripravljeni" odreči večini svoboščin... V to gre ta svet, ameriška dogma.
Money will say more in one moment than
the most eloquent lover can in years.

Pyr0Beast ::

Na norveškem jih je vsaj poklal humano. Hitro in brez predhodnega mučenja.


Naprej jih pa bodo razni 'demokrati' klali počasi in sistematično učinkovito.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jype ::

A ne bi moralo pisati "Še o odmevih" ?

amigo_no1 ::

http://www.rtvslo.si/svet/v-uporniskem-...
100 mrtvih

http://www.rtvslo.si/svet/lampedusa-na-...
25 mrtvih

http://www.rtvslo.si/svet/zamaskirani-i...
4 mrtvi

Ja, cenzura interneta in shranjevanje podatkov bo definitivno pomagalo.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

spamer je izjavil:

Nihce pa se ne vprasa kje je dobil bombe in orozje...

dobro, orožje je težje dobiti, vpleteni so kriminalci ki bi jih morala nadzirati država, dočim explozivno sredstvo pa lahko vsak sam doma naredi. to pa je izredno težko preprečiti, ker z malo smisla lahko explozivo narediš iz izredno lahko dostopnih surovin...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

MrStein ::

To je precej več dela od norveške izkušnje, ki zahteva en sam klik na modri gumb, in naj bi po Lardotovih besedah v dveh letih prinesla več tisoč relevantnih prijav.

Koliko pa je prinesla nerelevatnih prijav?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

gruntfürmich je izjavil:

spamer je izjavil:

Nihce pa se ne vprasa kje je dobil bombe in orozje...

dobro, orožje je težje dobiti, vpleteni so kriminalci ki bi jih morala nadzirati država,

Koliko vem je čisto legalno kupil brzostrelko ("za lov").

(če ni avtomatska, pa je polavtomatska.. ni moj foh)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Iatromantis ::

Never let go a good opportunity from a human disaster.

Pyr0Beast ::

Eno brzostrelko je že imel AFAIK čisto legalno. Model je bil itak 'gun-nut' - namesto da bi ostrili pogoje posedovanja orožja + psihotest +bi jih oni radi sedaj še sprostili.

Ak47 je pa prešvercal v državo v peni avto-zica - moral jo je celo malenkost odrezati, da je pasala.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

slo81 ::

Največji morilci v zgodovini človeštva so vlade in političarji,še cerkev bi lahko dodali z svojimi križarskimi pohodi.Zato političarji rajši kažejo na posameznika,da se skrije njihovo klanje.
V evropi je tako ali si za demokracijo,če ne pa si sovražnik Evrope.Norvežan se je izrazil na svoj način,ne da odobravam ampak tako je.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

O ponovni uvedbi retencije prometnih podatkov

Oddelek: Novice / NWO
1510231 (7998) Blazzz
»

Avstrijsko ustavno sodišče v dvomih glede retencije prometnih podatkov

Oddelek: Novice / NWO
75066 (4238) Gregor P
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125912 (21589) PaX_MaN
»

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6830163 (26505) FrizzleFry
»

Po Nemčiji, Cipru in Romuniji zdaj še češko ustavno sodišče razveljavilo zakon o hram

Oddelek: Novice / Zasebnost
279982 (8681) BlueRunner

Več podobnih tem