» »

Slovenski startup Azumio dobil 2.5 mio financiranja

1
2
»

Phantomeye ::

Eni tu gor očitno ne rabijo aplikacije za merjenje utripa, ampak za hlajenje glave -.-

poweroff ::

Zelo preprosto je. Oni so naredili aplikacijo, ki morda res ni najbolj uporabna in življenjsko pomembna, je pa pristop zelo inovativen aplikacija pa očitno dovolj zanimiva tudi za širši krog ljudi in zlasti za investitorje.

Skratka, fantje so dokazali, da znajo z lastnimi idejami, delom in znanjem narediti nekaj konkretnega, da znajo pritegnit tuje investicije in da so skratka - uspešni.

V tujini so tako videli, da fantje premorejo sveže ideje, znanje in trdo delo in ZATO so vanje investirali denar (ne zaradi same aplikacije).

V Sloveniji, kjer vladajo podpovprečneži, ki do 30+ leta "študirajo" in živijo pri starših, ki samo čakajo kakšno socialno pomoč jim bo namenila država in ki v življenju še niso ne zares delali, ne nič pametnega ustvarili - je pa seveda logično, da bodo pljuvali po ljudeh, ki so za nekajkraten faktor bolj uspešni kot oni sami.

Če namreč nedonošen in nesposoben mamin sinko pljuva po drugih, jim s tem (v svojih očeh) znižuje vrednost, oziroma sam sebi kaže, da v resnici ni toliko slabši kot drugi, ki so uspeli v tujini.

Saj tako jamrarijo bi bilo še celo zabavno gledati, ampak je žaljiva in škodljiva za državo. Zato prosim prenehajte. Odselite se od staršev, končajte faks, enkrat v življenju naredite nekaj konkretnega - pa se potem vidimo. Bo šlo?
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: gzibret ()

Sova ::

Prebral / pogledal članek & intervju o Heart Rate Appu že pred časom na TNW ... Takoj mi je bilo jasno, da se v tej tržni niši skriva ogromen potencial. Fenomenalna ideja. Dobra izvedba.

@Azumio team: Iskrene čestitke! Upam, da boste zgodbo o uspehu ponovili tudi s Stress Check & Doctor Appom. Keep up the good work!

gzibret ::

cyber_killer, thramos, firesnake et al. - prosim, da se začnete obnašati normalno. Debata, kdaj se bo kdo odselil od mamice brisana. Pustil sem le Matthaijev post, ker ga je res lepo napisal.

Tisti, ki mislite komentirat, kako je ta aplikacija za en dr*** in kdo na tem svetu si misli meriti utrip s telefonom, NI DOJEL BISTVA NOVICE in naj se prosim vzdrži komentiranja.

Aja... fantje, čestitke ;) 2.5 MIO $ ni tako majhna številka. Zanima pa me, kaj morate v zameno naretit? In kaj se zgodi, če 2.5 MIO $ ne boste mogli vrniti.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

pecorin ::

gzibret:
Aja... fantje, čestitke ;) 2.5 MIO $ ni tako majhna številka. Zanima pa me, kaj morate v zameno naretit? In kaj se zgodi, če 2.5 MIO $ ne boste mogli vrniti.


imho to ni kredit, bolj tvegana investicija skladov v en startup. ce pogori - adijo denar. ce uspe pa verjetno dobijo neke procente.

MyotisSI ::

poweroff je izjavil:

Zelo preprosto je. Oni so naredili aplikacijo, ki ...


Lepo napisano. Slonenceljski sindorm je močan tudi na tem forumu ... :D

Drgač pa čestitke, čim več takih uspehov slovenskih možganov ...
Ničesar ne želim dokazati, želim pokazati
(Federico Fellini)

Icematxyz ::

Čestitam za uspeh!

pkuhar ::

@RockyS: Oboje. Planiramo eno malo razvojno ekipo v Sloveniji.

SmeskoSnezak ::

Še en slovenski maybe start-up je uspel priti do finala ImagineCupa:
http://www.msblogs.si/post/Imaginecup-2...

http://www.feri.uni-mb.si/povezava.aspx...
@ Pusti soncu v srce... @

murmur ::

Super, sploh ker aplikacija ni kakorkoli povezana z oglasevalskim posiljevanjem/lobotomijo. Carja!

Sova ::

murmur je izjavil:

Super, sploh ker aplikacija ni kakorkoli povezana z oglasevalskim posiljevanjem/lobotomijo. Carja!

Jep. Točno to. Kolikor sem bral, je Azumio za lansiranje Heart Rate Monitor App porabil natanko $0,00 USD ... Dodano vrednost te aplikacije je povedalo tržišče, natančneje več kot 8.000.000 uporabnikov.
Frajerji!

minmax ::

Ho, ha! Čestitke in kapo dol!

Prav neverjetno kako veliko start-upov je zadnje čase sproducirano v Ljubljani!

Očitno tehnični talent in ambicija obstajata. Morda se bo zdaj vpis na tehnične fakse začel tudi povečevati. :)

Da bi le kateremu uspelo, ker v drugem in tretjem valu se res lahko pozna vpliv na celotno sceno.

Tako, da fight on! Čakamo kdo bo naslednji. Bojda se tam v Murglah nekaj kuha :)

BaToCarx ::

Hm sem si pogledal video, in vidim da majo cilj nekje v prihodnosti kar dober. Me pa zanima če vključuje tudi kak "addon HW" kot je recimo elastičen pasek za okoli prs ki preko bluetootha sproti sporoča telefonu (ni važna znamka) in se napaja samo zaradi "trenja med dihanjem" tako da maš lep pregled stanja skozi dan ali pa kake alarme pri ljudeh z težavami/starostjo karkoli, opozorila svojcem al pa kar reševalcem. To bi blo gut pomoje. Seveda pa bravo ne, mi je všeč ideja čeprav nimam iphona da bi testiral kako dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

korenje3 ::

danes slovenca, čez eno leto že američana...

Tear_DR0P ::

Očitno tehnični talent in ambicija obstajata. Morda se bo zdaj vpis na tehnične fakse začel tudi povečevati. :)

koliko pa vpis na naravoslovni faks pomaga pri zagonu takšnega startupa?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

hendriks ::

Matthai, carski post. Fantom pa iskrene čestitke! Go Azumio!

minmax ::

tear_drop:

predpogoj vsekakor ni. Ko pa je treba skalirat start-up ideje, da delajo na veliko podatkih in mašin, pa se krvavo potrebuje ljudi, ki znajo inžiniring vključno s fundacijami computer scienca.

V Zemanti trenutno zaposlujejo in poznam vsaj še dva startupa v Sloveniji, ki iščejo ljudi, ki bi to znali in bi jih zanimalo. Kar nekaj start-upov tu obrača vsak kamen, da bi našli take ljudi.

Vsekakor pa tehnično znanje ni predpogoj za začet start-up, pomaga pa zelo, če vsaj nekdo od začetne skupine je res globoko v tehnologijah, pozna trende in tudi zna vrečt skupaj stvari zelo na hitro.

DeGi- ::

Bravo fanta, odlicno! Veliko uspehov na tej rollercoaster izkusnji, ki je pred vama.

Zako ::

cestitke
zaposlen sm na farmacevtskem podrocju in vedite, da za take in podone aplikacije korporacije placujejo se pa se eura.
Zako je zakon!!!

SasoS ::

Bravo!

BlueRunner ::

Najprej čestitke Bojanu Bernardu in Petru. Kar sta dobila sta si morala pošteno prigarati in kapo dol pred takšnimi.

Ne zdi pa se mi pošteno govoriti o "slovenskem startupu". To je v mojih očeh "ameriški startup", ki sta ga v ZDA postavila na noge naša dva rojaka. Kar mi da za misliti dve stvari:
- težava ni v temu, da bi bili Slovenci kaj boljši/slabši/pametnejši/neumnejši/..., ampak nekje drugje.
- zakaj nimamo več slovenskih startupov - slovenskih podjetij v Sloveniji? Zakaj sta lahko ta dva uspela kot tujca v tujini med tujimi konkurenti - torej cel kup negativnih vplivov - nista pa mogla ali pa želela uspeti tukaj?

Problems need fixin' here too.

nekikr ::

Ker smo premajhni. Evo, pa se ti ni treba več sekirati s tem vprašanjem :)

BlueRunner ::

Tega odgovora ne sprejmem. Majhnost po kvadratnih kilometrih ali pa številu državljanov se mi zdi samo izgovor.

nekikr ::

Saj ti ni treba sprejeti. Pojdi se posel, pa boš hitro sam to videl. Obstajajo izjeme, seveda, a če pogledaš malo po sceni hitro vidiš, da vsak okopava svoj vrtiček, potem se pa že konča. Če bi govorili nemško, bi bilo takoj bolje. Tako pa večina podjetij upa na nek prodor v Evropo, kjer nas gledajo kot zahojene balkance (kar povečini tudi smo), sprijaznijo se pa s tem, da pogojno lahko pridejo na jugo, pa še to jim ne uspe vedno, ker je juga brez denarja za naše kvazi-premium izdelke in storitve.

Sova ::

@BlueRunner: Okej, bom jst poskusu ...

Mogoče za prisotnosti tega problema v velki meri odločilno vlogo igra "faktor družbe z drugačnimi vrednotami". - V US, predvsem v S.F. & Sillicon Valley je popolnoma druga družbena klima, kot pri nas. To leti predvsem na družbeno sprejemanje novih proizvodov, produktov, idej ... Primer: Pred leti so na SI fakuletah uvajali eStudent. Verjetno vsi poznamo, kako posameznikovi možgani delujejo pri ustvarjanju novih idej - No, neka precej mejhna podmožica FRI-INF študentov je tako na podlagi rabe te storitve sproducirala spin-off-idejo o družbenem povezovanju samih študentov. Tako kot FB. Recimo. Ideja (in sama realizacije le-te) na koncu ni padla na plodna tla zaradi enega samega enostavnega razloga: po narejeni analizi trga uporabniki v SI niso bili pripravljeni na netu razgaljati svoje (osebne) info ... Kaj se je dogajalo naprej, poznamo ... Nuff said .. o tem!

Mogoče je razlog za prisotnost tega problema koktejl naslednih potencialnih razlogov:
(1) "sprevržena" percepcija nas - slovencev - (kot primarnega oz. vsaj prvega trga - alfa, beta userjev), katere ideje/storitve/servisi so "kul" in jih bomo sprejeli, in katere ne. Vse v smislu: če idejo "požegna" nekdo, ki je kul alias vpliven alias tech-informed, potem tudi SI družba to sprejme ... Teorija gibanja množic! ... Mogoče ima pri tem res vlogo število N, kot pravi @nekikr. - Premajhen vzorec, prešibka masa.
(2) Ko sem se v Silicon Valley pogovarjal s tamkajšnimi ljudmi, študenti na Stanfordu, zaposlenimi v IT, in na splošno prebivalci tega dela US, sem dobil en tak "creepy feeling", da se ljudje, ki živijo v tem US mehurčku, nenormalno zanimajo za tvojo zgodbo, tvoje delo, tvojo znanje, in nenazadnje predvsem tvoje ideje ... Neverjetno, ampak imel sem občutek, da je tam diametralno nasprotna in tako popolnoma drugačna klima kot družbena v SI - Okolje vzpodbuja inovativnost, pogum, ustvarjenje ... Vse v stilu: "Shoot for the moon, even if you miss, you'll land among the stars."
(3) Kje drugje še lahko v parih mesecih sproduciraš produkt-v-beta-fazi, ga lansiraš, in čez čas kontaktiraš pravo osebo (preko poznanstev: kolega, soseda, tvojega profesorja, ki pozna nekoga, ki pozna nekoga, ki dela pri ...) in tako kontaktiraš nekoga od ta velkih tech-playerjev, ter jim predstaviš svojo rešitev za nek problem ... Koncentracija intelekta, kam se razvoj (vsaj v tech ind.) dejansko giba, je v S.V. neverjetn in vseprisoten.
(..) Še neki mislu, a pozabu :)

Moja 2 centa ... Ajde, da vidimo: poskusite raztrgat moj pogled, povejte kje sem falil, ali pa podkrepite! ... Kokla brcne ... Or I might just learn sth. today!

kkk7 ::

BlueRunner me veseli, da si vsaj en na forumu zna postavit prava vprašanja. Pomoje je res, da majhnost ni ovira, kar dokazujejo številne majhne uspešne države v EU in Aziji (od Finske, Švice, Danske, Nizozemske, Luksemburga, Izraela, Tajvana, Singapurja,...). Vse te države so ozemeljsko enake ali malo večje, podobno velja za prebivalstvo, tako da s tem demantiramo forumaša nekikr. Ta majhnost je zgolj beden izgovor naših političnih strank, ki so ga povzeli povprečni državljani. Zagotovo je neka majhnost samo ne države, ampak prej v naših glavah.
Je pa res, da nastane super država je potrebno, da se poklopi nekaj stvari, kot so npr. kvaliteta univerz, ustrezen kapital, ugodne davčne razmere, delujoč sodni sistem in učinkovita javna uprava, politična stabilnost,... Če živiš v Sloveniji lahko sam ugotoviš kaj od tega imamo v Sloveniji in kaj imamo "delno" uresničeno.

Pomoje nimamo pravih startupov zaradi tega, ker je zato potrebno poleg zgoraj naštetih lastnosti imeti tudi nekaj pravih kapitalistov, ki imajo denar. Tukaj za prave kapitaliste štejem osebe kot so Tuš, Akrapovič, Češko, Boscarol, Pečečnik..., torej ljudi, ki so si sami ustvarili to, v mojih očeh na legalen in pošten način. Sem bi težko postavil nekaj najbogatejših Slovencev, ki so si ustvaril bogastvo na mejno legalen način (ker jih nihče ni preganjal in so imeli odobravanje od politike) kot so npr. Horvat, Lah, Šrot,...
Žal so potencilni kandidati za financiranje startupov samo v prvi skupini, ker imajo le-ti že neko otipljivo znanje iz biznisa, medtem ko so drugi prišli na vrh, kot sem že omenil na kvazi legalen način ali pa z negativno selekcijo(poznanstva, podkupovanje,...).
Prvi skupini je skupno to, da še imajo vsi svoja lastna podjetja in ves prislužen denar raje vlagajo nazaj, v tisto kar dokazano obvladajo. Dokler stvari ne bodo odprodali ali si ustvarili tako velikih podjetih s takšnimi presežki, ki bi jih lahko vložili v startupe, jih to ne bo zanimalo. Vem, da bodo nekateri rekli, pa naj država ustanovi sklad, ampak ve se rezultat tega dejanja - izguba denarja zaradi nestrokovnosti(si predtavljate politično nastavljenega uradnika, ki bo odločal o top notch tehnologiji?) in deljenja sredstev glede na poznanstva(v Slo izjemno pomemben faktor).
V Sloveniji kapitalistov še ni dovolj, da bi se organizirali(pomale bi tudi davčne ugodnosti) in skupaj nametali nekaj 100 milijonov, da bi se lahko šli resen biznis(izbrali 10 idej, vsaki dali 10 milijonov in po 5 letih videli kaj se bo zgodilo). Seveda resnim skladom ni vseeno kaj boš ti delal z denarjem, in ti pri tem seveda nudijo strokovno podporo(Slovenija nima dovolj takšenga znanja, ki se dobi samo na globalnem trgu in v visoko tehnoloških podjetjih) in vodenje.

Startup pomeni, da je stvar viskoko tvegana, ampak če uspe se ti x-kratno povrne. V ZDA, UK obstaja ogromno skladov in oseb, do katerih načeloma z dobro idejo ni težko pristopiti in zato sta tudi uspela kot tujca v ZDA. Poleg tega oni niso tako ozkogledni in rasistični, ampak gledajo samo na to, ali se da iz stvari kaj iztržiti; to je njihovo glavno vodilo. Mislim, da so Američani precej bolj odprta družba, kot smo Slovenci.

BlueRunner ::

@nekkir: Ali si morda mislil v smislu majhnega trga? Zakaj pa ciljati samo na domač trg? Glede na to, da imamo vse generacije zadnjih 30+ let vzgojene z znanjem minimalno enega relevantnega tujega jezika (nemščina, angleščina) komunikacija in iskanje povezav izven kroga "lokalne scene" IMHO ne bi smeli predstavljati večjih težav.

Kar se tiče "zahojenih Balkancev" lahko rečem samo to, da kdor je sam tako zahojen, da dobre ideje ne bi videl samo zato, ker prihaja iz "napačnih ust", je pač preveč zahojen, da bi v življenju sploh uspel. Torej nerelevanten faktor. Doma ali pa v tujini. Takšni so ponavadi "veliko besed, malo dejanj" in se na njih ne bi oziral.

Morda pa ima Sova še najbolj prav... ali smo morda v smislu nacionalnega karakterja res bolj zaprti in omejeni v svojih ambicijah, kot pa druge družbe? Ali je res bistvena tudi koncentracija intelekta? Ali je to potem res samo igra številk, v kateri ne bomo nikoli mogli niti napredovati po lestvici, kaj šele zmagati? Nekaj četrtega?

Prosljavljamo naše "gazele", ponosni smo na vsakega rojaka, ki mu je zunaj uspelo, hkrati pa teh uspehov nekako ne znamo proizvesti doma. Ali pa jih morda smo sposobni, samo so ti uspehi preveč nevidni? Se jih morda sramujemo? Ali imamo morda v Sloveniji še 10 Zemant, Unkijev ali Dewesoftov, pa za njih morda niti ne vemo? Uspešna in bogata podjetja, vendar pa ne podjetja bogatašev. Zakaj se ob domačih uspehih vedno pomisli na to, koliko ima ustanovitelj pod palcevm? Zakaj se najprej spomnemo na Akrapoviča, Boscarola in Pečečnika? Zakaj ne recimo na Lorbka, Orožna ali Kurenta?

Zakaj bomo v debati čez tri ali štiri mesece za primer domačih uspehov znova kot iz topa našteli Akrapoviča, Boscarola in Pečečnika, priimkov Boštjančič ali Kuhar pa se sploh več ne bomo spomnili?

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

kkk7: ne demantiraš me. Ker govorimo o Sloveniji imam absolutno prav iz razlogov, ki si jih tudi sam navedel. Kako deluje Švica pa nisem napisal, niti ni stvar debate. Glede na stanje, ki ga imamo in traja že od nekdaj, smo premajhni, da bi lahko sami zase kaj večjega naredili, z nekaj izjemami seveda. Kar poglej recimo, kako je veliko podjetij uspevalo v bivši jugi, enostavno zato, ker je bil trg velik in vsi smo bili v istem kotlu. Sedaj nas Evropa noče, ker imajo svojega, po njihovem mnenju boljšega dovolj, juga pa nas in ne mara, in noče naših predragih izdelkov.

Bluerunner: kot sem napisal, izjeme obstajajo, ampak da bi večina ciljala na tuj trg pa ne moreš pričakovati. In ta kritična masa kot jo je opisal Sova je še kako pomembna, v Sloveniji pa ne pride do izraza, ker nas je za večino takih stvari enostavno premalo.

Na Akrapoviča in ostalo kompanijo se večina spomni zato, ker jih neprestano vlačijo po medijih IN ker zaposljujejo oz. so zaposlovali v Sloveniji. Nekdo zgoraj je recimo dobro napisal, da tale Azumio ni čisto nič slovenski start-up. Podjetje je v Ameriki, posluje z ameriškimi* kupci in z dolarjem. Novi zaposlenci bodo v Ameriki, plačani z ameriškim denarjem. Mogoče celo kakšna majhna skupinica nastane v Sloveniji, kot je prej napisal Peter, ampak gonilna sila bo seveda na kupu v Ameriki. In zato je to samo eno obstranska novica v medijih, če sploh je. Zadeva ni slovenska in se nas ne tiče (oz. medijev, ki dajo sliko ostalim).

BlueRunner ::

kot sem napisal, izjeme obstajajo, ampak da bi večina ciljala na tuj trg pa ne moreš pričakovati.

Ampak tako razmišljati je katastrofalna napača. Če so peka kruha in flaširanje vode še nekako "lokalne" zadeve, pa je high-tech praktično vse izvoz. Vsako po obsegu majhno gospodarstvo (torej vsak po znesku majhen GDP) mora ciljati večinoma na tuje velike trge. Vse ostalo je za gospodarstvo dolgoročen samomor, mar ne? Takšno večinsko ciljanje na tuje trge pa potem ustvarja trgovinske presežke, splošno višjo prosperiteto, itd...

In ta kritična masa kot jo je opisal Sova je še kako pomembna, v Sloveniji pa ne pride do izraza, ker nas je za večino takih stvari enostavno premalo

Ali obstaja kakršen koli equalizer s katerim bi majhen bazen "znalcev" bolje izkoristili in s tem dosegli bolj ugodne rezultate? Zakaj recimo tehnološki parki ne dajejo občutka, da so njihovi rezultati sorazmerni sredstvom potopljenim v njih?

Na Akrapoviča in ostalo kompanijo se večina spomni zato, ker jih neprestano vlačijo po medijih IN ker zaposljujejo oz. so zaposlovali v Sloveniji. Nekdo zgoraj je recimo dobro napisal, da tale Azumio ni čisto nič slovenski start-up.

Dodal sem še nekaj startupov oziroma imen, ki so slovenski po čisto vsaki definiciji - podjetje z večino zaposlenih v Sloveniji, sedežem v Sloveniji in slovenskimi lastniki. Pa izgleda ta imena in priimki niso ravno pogost gost v medijih, kot tudi pri tukajšnji omembi niso ravno doživela kakšnega posebnega odziva. Zakaj ne?

nekikr ::

Ampak tako razmišljati je katastrofalna napača.

Absolutno, ampak razmere pri nas so take. Kkk in ti sta dobro napisala zakaj. Izhod pa na žalost ni stvar nekaj mesecev intenzivnega dela ampak prej generacija ali dve.

Zakaj recimo tehnološki parki ne dajejo občutka, da so njihovi rezultati sorazmerni sredstvom potopljenim v njih?

Ne vem zakaj. Se mi pa zdi, da zato, ker smo slovenci povečini še vedno navajeni prejšnjega sistema. Saj veš, da prideš ob 6ih zjutraj v službo in tam nekaj počneš do dveh, ko greš domov. Kaj počneš niti ni pomembno. Seveda se je s kapitalizmom to konkretno spremenilo, ampak pri starejši generaciji ta priljubljeni pristop seveda ostaja in da se ga znebiš potrebuješ ali dve generaciji (najbrž več), ali pa zelo represivne ukrepe, ki pa bodo samomor za vsakega, ki bi jih predlagal.
Pred kratkim sem bil na japonskem. Slovenci smo pregovorno pridni, kaj pridni, najbolj priden in delaven narod pod soncem. Nihče in nikjer nam ni enak. Ampak veš, če nas primerjam z Japonci smo taki lenuhi, da bi bili tam vsi po vrsti brezposelni. Za njimi (in ostalim razvitim svetom) smo kar nekaj desetletij in težko potem masovno prepričaš ljudi, da naj čez noč spremenijo mišljenje socializma na turbo kapitalizem, da je treba izvažati in to veliko, in vse. Ne gre.

Zakaj pa tisti startupi niso vzbudili takega zanimanja? Medijsko niso izpostavljeni, zakaj, ne vem. Lahko da sami ne iščejo medijske prisotnosti oz. se ji ogibajo, lahko je kaj drugega. Zakaj se čez leto dni ne bomo spominjali priimkov Kuhar in Boštjančič? Enostavno zato, ker ne ustvarjajo v Sloveniji, mediji jih posledično ne pograbijo, ljudje se o njih ne pogovarjajo v barih. Poleg tega je njun promet smešno majhen, da bi lahko govorili o neki zgodbi o uspehu oz. jih samo na daleč primerjali z nekim Boscarolom in podobnimi. Si pa močno želim, da bi bilo drugače in res upam, da tudi bo.

jan_g ::

BlueRunner je izjavil:


Prosljavljamo naše "gazele", ponosni smo na vsakega rojaka, ki mu je zunaj uspelo, hkrati pa teh uspehov nekako ne znamo proizvesti doma. Ali pa jih morda smo sposobni, samo so ti uspehi preveč nevidni? Se jih morda sramujemo? Ali imamo morda v Sloveniji še 10 Zemant, Unkijev ali Dewesoftov, pa za njih morda niti ne vemo? Uspešna in bogata podjetja, vendar pa ne podjetja bogatašev.


Že pri A rundi financiranja (to je tista runda, ko startup že nabere nekaj uporabnikov in ima nekako 1.0 verzijo svojega produkta), se običajno gleda na milijonske investicije, evaluacije takega startup podjetja pa grejo lahko v desetine milijonov. Pri B rundi, če podjetju uspe evolvirati svoj produkt in nabrati še več uporabnikov, pa so zneski še nekajkrat višji. Kdo ti bo v Sloveniji dal tak denar, če bi že recimo zagrabil za tvojo idejo? Zato se gre v tujino, London, New York, Sillicon Valley. Tam je denar in tudi večja odprtost za nove ideje, kar se mi zdi že pomembneje.

Sova ::

@jan_g: Ja, se strinjam. Deficit konkretnih VC-jev v SI je dober razlog za odhod v tujino. In, ko se "poročiš" z VC-jem, ga želiš imeti na "dohvatu ruke". Zato greš tja, kjer ima tvoj VC svojo pisarno - najverjetneje v Sillicon Valley / London / Chicago / Berlin / N.Y.

Se mi je pa pri tvojem (in v novici, ki je vezana na tole debato) izpostavljanju zneskov, ki jih danes vlagatelji "mečejo" v novodobne "Smartphone-App-startupe", pojavlja eno precej zanimivo vprašanje; in sicer:
Zakaj ti startupi (za primer bom vzel Azumio - jih zgolj omenjam, ker se debata nanaša na novico o njih, in fantom privoščim vse najboljše, in jim nikakor nisem "slovensko-foušen", in verjamem da bodo investicijo upravičili) sploh potrebujejo / dobijo (za moje pojme) astronomske zneske - 2,5 mio. USD - za izboljšave, širitev in nadgradnjo svojega posla?

Okej, razumem: Če svoj čas in pamet investiraš v web-servis startup (in ker je na internetu danes itak vse zastonj, in dostopa do storitve, ki jo nudiš ne moreš zaračunavati "from the get-go", reklam pa se web uporabniki od začetka bojijo bolj, kot vampirji dneva), potem potrebuješ nek zagonski kapital za nakup programerjev, čarunalnikov, strežniškega prostora, in pisarne, kjer ustvarjaš, itd. ...

Ampak, če se lotiš posla "kuhanja & dealanja" Smartphone-App produktov (kot recimo Azumio), potem je vse, kar potrebuješ za dobro nadaljevanje svojega posla zgolj nakup nekaj macov (stane recimo 10.000 dolarjev, pa še to če že kupiš top-shit robo), nakup plejade testnih iNnaprav in Androidov (ajde recimo čez palec zopet 10.000 dolarjev), pisarne ali še bolje najem hiše (kar v dolini ni pretiran strošek), nekaj poberejo še stroški plač (std. Bay Area začetna plača je 30.000 USD / leto / zaposlenega), mogoče potrebuješ še svetovalca (v izpostavljenem primeru za Azumio še eksperta s področja medicine), nekaj potrebuješ tudi za "nakup" patentov in oglaševanje (Azumio tega ni potreboval) ... Skratka: potrebuješ nek +cashflov za poplačilo raznoraznih stroškov (dela, delovnih predmetov, delovnih sredstev, itd.) ... Zaradi vsega pravkar naštetega seveda je smiselno, da VC vlagatelj v tvojo firmo "vrže" recimo par stotisočakov USD, in si dober za leto dni ... A po drugi strani, če že App developer (ali manjši Rockstar-programer-band, ki ustvarja dobre Appe) v enmu letu pride celo do runde A (se pravi je njihov produkt zanimiv za potencialnega investitorja), potem dejansko že ustvarja pozitiven cashflow, kar pomeni, da že ima vse pravkar našteto vire, in dejansko kot firma ne potrebuje dodaten finančen vir v (za moje pojme astronomski) višini 2,5 mio. USD...?

Če povzamem zadnja dva odstavka: Smartphone-Appe lahko "from the get-go" prodajaš, in ustvarjaš pozitiven tok denarja, pri web-servisih to od začetka ne gre. Kar pomeni, da je pri slednjih bl smiselen kontakt s potencialnimi VC-ji. Pri Appih VC-jev načeloma ne potrebuješ, in si lahko indie!

Pred časom sem bral članke, da se nekatere App firme poslužujejo umazanih trikov, da obstajajo ponudniki storitev, ki omogočajo, da za določeno vsoto nek App "pride" na Top lestvice priljubljenih App-ov. A to seveda stane! Na nažalost ne malo! In nekatere firme so seveda pripravljene na mesec investirati parkrat po 50.000 USD zgolj zato, da so cel mesec med Top Paid Apps ... Ker se jim pač splača .... Konec koncev, že podjetje kot recimo Rovio v mesecu dni ustvari več prihodkov, kot pa jih je Azumio pred dnevi dobil za nadaljevanje svojega posla ... Priznam, ne poznam nadaljnih poslovnih načrtov fantov pri Azumiu. In nekak dvomim, da mi bo @pkuhar pomagal odgovoriti na moje vprašanje. =) ... Eh, sem samo nekdo, ki meče kamne v reko, in tuhta zakaj se njegovi kamni od vode odbijajo le 2x in ne 7x. :)

Bom še enkrat poudaril: @pkuhar et. al., vesel sem, da vam je v Azumiu uspel veliki met, in vam na vaši nadaljni poti želim vse najboljše. In verjamem, da vam bo uspelo ... Upam, da bo podobno še komu drugmu uspelo. Želim pa si razumeti, ali so, in zakaj, tako visoke finančne investicije v normalnem, vzemimo recimo najpopularnješi segment Game App development-u za smartphone startup firme res potrebne?

Zgodba, ki jo prodajajo MS, Apple, Google, je takšnale: za dobro finančno plat Smartphone-App startupa potrebuješ en čarunalnik, nekaj čarunalniškega, nekaj programerskega znanja, eno testno žval (odvisno, kam se imaš namen najprej vrzti: iOS, WP7, ...), in seveda najpomembneje: DOBRO IDEJO. In pa par mesecev 24/7 časa ... Razumem, da nekaj časa porabi tudi kasnejše odpravljanje poporodnih bugo, nekaj tudi dodajanje novih featurjev, nekaj tudi sam marketing (sestanki z promotorji), in vse kar za sabo pobere dober customer support .... A vse ostalo naj bi povedal trg! ... Je vse to res? Je vse to zgolj pravljica, ki jo servirajo Apple, Google, idr.?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sova ()

jan_g ::

Sova je izjavil:

@jan_g: Ja, se strinjam. Deficit konkretnih VC-jev v SI je dober razlog za odhod v tujino. In, ko se "poročiš" z VC-jem, ga želiš imeti na "dohvatu ruke". Zato greš tja, kjer ima tvoj VC svojo pisarno - najverjetneje v Sillicon Valley / London / Chicago / Berlin / N.Y.

Se mi je pa pri tvojem (in v novici, ki je vezana na tole debato) izpostavljanju zneskov, ki jih danes vlagatelji "mečejo" v novodobne "Smartphone-App-startupe", pojavlja eno precej zanimivo vprašanje; in sicer:
Zakaj ti startupi (za primer bom vzel Azumio - jih zgolj omenjam, ker se debata nanaša na novico o njih, in fantom privoščim vse najboljše, in jim nikakor nisem "slovensko-foušen", in verjamem da bodo investicijo upravičili) sploh potrebujejo / dobijo (za moje pojme) astronomske zneske - 2,5 mio. USD - za izboljšave, širitev in nadgradnjo svojega posla?


Zneski se zdijo ogromni, ampak denar hitro kuriš, ko je enkrat malo več ljudi na plačilni listi in ko z rastjo podjetja povečuješ število strežnikov, nenazadnje so nek strošek tudi poslovni prostori. In pri večini teh zadev rabiš res ogromno število uporabnikov, da začneš obračati resne denarje. Ogromno število uporabnikov pomeni konkretno investicijo v infrastrukturo in jasno tudi razvoj (npr., kar je bilo prej nametano skupaj v treh mesecih in je zadostovalo za par tisoč userjev, ne zadostuje pri rasti na milijon userjev). Torej, po mojem mnenju, te milijonske investicije niso zaradi obstoječega stanja (par programerjev in 1.0 verzija produkta), temveč za omogočanje rasti podjetja. Skratka VC-ji vložijo denar v idejo, za katero upajo, da bo uspela.

Kot zanimivost lahko navedem približno oceno, ki se navaja pri prevzemih malih/srednjih podjetij oz. startupov s strani velikih (Apple, Google, Microsoft). V teh primerih gre nemalokrat za nakup teama in ne toliko produkta/servisa. V grobem se računa, da vsak zaposlen stane od 1 do 1,5 mio dolarjev. Torej bo recimo Google za startup z 10 zaposlenimi plačal med 10 in 15 mio dolarjev.

Sova ::

To razumem ...

Sem pogledal mnenja na iTunes o Azumio Heart Rate Appu, in opazil slabo oceno o tej aplikaciji ... Pač std. zgodba: na iNapravi neke stranke aplikacija ni pravilno delovala. Kar nakazuje smiselnost tvoje teze o parih programerjih in 1.0 verziji produkta. In da oni definitivno potrebujejo nek dodaten man X hour za poliranje in nadaljevanje uspeha svoje zgodbe. Poleg tega se lahko tudi zgodi (poznam osebno), ko se čez čas ugotovi, da bo bolje (zavoljo dodajanja novih funkcionalnosti), skorajda celotno kodo, ali vsaj jedro, spisati na novo. Kar pomeni dodatna finančna sredstva.

Ciljal sem na nekaj drugega ...

Ob razmišljanju o primeru Azumio me čudi, kako sploh lahko uspevajo zgodbe, kot so npr.:
(1) http://www.edibleapple.com/a-look-at-th...
Zgolj dva brata, ki sicer priznavata, da delata 24/7. A ne potrebujeta VC-jev. Dejansko jih niti nočeta! ... Članek je star leto dni. Mogoče se je do danes njuna situacija spremenila. In številke, ki jih onadva producirata, so naravnost neverjetne.
(2) http://mobile.aypcservices.com/?tag=aar...
En samcat developer. Sam razvil svoj prvi App: Advanced Task Manager. In to v parih tednih. Sicer ima full-time pri IBM-ju. Android development pa mu pomeni zgolj hobi in dodaten vir zaslužka. Njegove številke sicer niso tako neverjetne kot pri bratih Pušenjak, a vendarle so lepe!

Tovrstnih zgodb je še precej. Precej več pa je tudi takih, ki jim ni uspelo. Bodisi ideje niso bile dovolj dobre, bodisi so jih prehiteli drugi, nekatere ideje so preveč futuristične, in jih trg ne sprejme ... Kakorkoli že: podal sem le dva udarna, ekstremna, primera. In ta dva primera ne govorita v prid tezi o nujnem povečevanju delovne sile, znanja, dodatne investiranju s strani VC-jev ... Dovolj je le iznajdljivost, vedno biti korak pred konkurenco, pamet, izkušnje, nove kanali in načini promoviranja, dober customer support ...

Sam poznam kar nekaj manjših SI programerskih firm, ki v obračunskem letu ustvarijo slabih 0,25 mio. EUR prihodkov ali še manj, pa imajo na plačilni listi 10 mandeljcev ... Tile zneski, o katerih pa se pogavarjamo tukaj, pa se meni osebno res mi zdijo res enormni. =) ... Sploh za razvoj enih simple Appov za smartphone. Kot sem rekel, web service development je druga, meni že poznana zgodba, in razumem, da še prehitro potrebuješ preveč porgramerjev, ker enostano povedano prvoten tim sam ne more več "folgat" tempa ... Ampak tile smartphone appi, ki recimo ne potrebujejo nekih kompleksnih back-endov, strežnikov, ki so na nivoju malce obsežnejše seminarske naloge ... Ne vem, no!

BlueRunner ::

@Sova: mislim, da si malo zgrešil poanto. pkuhar je lepo povedal...

pkuhar je izjavil:

ps.: Investicija ni bila za Instant Heart Rate. Instant Heart Rate je bolj "foot in the door".


Torej je govora o nečem drugem, potencialno mnogo bolj pomembnem, kot pa ta noga skoza vrata. Kaj pa je ta "potencialno mnogo bolj pomembna stvar", pa je seveda vprašanje za 2,5 mio $$$ :D

LeQuack ::

A ni bilo že ene 10x omenjeno, da tisti 2,5 milijona ni namenjenih razvoju te mobilne aplikacije, ampak nečesa drugega? Tista aplikacija pa je bila samo povod za to. Sicer pa se strinjam, da je razvoj lahko zelo drag, potem pa še marketing in ostale obrobne zadeve, ki tudi niso poceni. Pri nas si res težko predstavljam nek uspešen startup, vse je bolj na nivoju nekdo ima idejo in najame študente po par evrov na uro, da stvar realizirajo. Nekega resnega denarja ni pa tudi lokalnega trga ne.
Quack !

BlueRunner ::

Hm. Imeti startup pri nas še ne pomeni, da dobiš tudi denar pri nas. Zemanta je tako l. 2008 dobila 1,5 mio $$$ iz tujine, pa je to še vedno bila slovenski startup.

Je pa verjetno res, da si pri možnostih "biti blizu svojega mecena" v Sloveniji zelo omejen. Torej verjetno velja, da moraš privabljanju kapitala posvetiti več časa in energije, kot pa če bi bil v bližini katerega izmed tehnoloških ali kapitalskih centrov. Sedaj je pa vprašanje koliko več časa in energije. Pa tudi, če je to edina ali sploh pomembna ovira.

Zgodovina sprememb…

Macketina ::

Bolj zaskrbljujoce je, kaj hoce potem VC od tebe. Sem vesel za njih, da so dobili sredstva, s katerimi bodo lahko naredili kaj pametnega, ampak cena za to je visoka.

Marat ::

Macketina je izjavil:

Bolj zaskrbljujoce je, kaj hoce potem VC od tebe. Sem vesel za njih, da so dobili sredstva, s katerimi bodo lahko naredili kaj pametnega, ampak cena za to je visoka.

In kaj je cena za to?

BlueRunner ::

Duh! Narediti še več denarja - zase in za VC-ja, seveda.

Ne vem pa zakaj bi to bila "visoka cena"... To ve samo mačketina.

IceIceBaby ::

Ni vse rožnato pri VC. Sicer je seveda vse odvisno od pogodbe, ampak če te nekdo podpre je logično, da hoče imet tudi določen vpliv na to kar delaš. Vse to zraven prinese neko birokracijo, manj svodobe pri delu, delitev dobička itd. VC ni za vsakega.

BlueRunner ::

"Imeti firmo" tudi v splošnem ni za vsakega. Ne glede na izvor kapitala.

IceIceBaby ::

Je res. Zato pa ne morš rečt, da je VC v vsakem primeru dobra rešitev. Ima Macketina point.

Včasih je mogoče bolj pametno računati na malo počasnejšo rast in obdržati 100% podjetja. Včasih pa pač ni druge varjante kot VC.

blackbfm ::

Jz pa mislim da v teh časih ni ravno pametno računat na počasno rast. Vse gre prehitro, danes si na vrhu, jutri te praktično noben več ne pozna..je fino če imaš en backup zadaj.

BlueRunner ::

Če moraš priti na trg v zelo kratkem roku, da te ne bo nekdo tretji prehitel, če v žepu nimaš patenta, če je poslovna ideja tvegana oziroma še nikoli testirana in če potrebuješ velik zagonski kapital, potem lahko izbiraš med VC ali pa VC. Drugega ni.

Ne gre se za "dobro" ali "ne dobro" oziroma "pametno" vs. "neumno". Gre se samo za končno ceno tega kapitala in dolgoročne cilje obeh strani. Sicer pa imajo tudi VC-ji različne strategije in cilje. Tako ni čisto nič nezaslišanega npr. to, da začetni lastniki od VC-ja na koncu celotno podjetje odkupijo (VC še vedno mastno zasluži), ali pa skupaj z VC-jem celotno podjetje prodajo (VC in lastniki mastno zaslužijo).

Marat ::

Odvisno tudi kakšnega VC-ja dobiš. Jaz mislim da ti VC poleg finančnega vložka lahko koristi tudi z nasveti če ima dosti izkušenj iz, roko na srce, trde poslovne scene, ti si pa en zeleni g33k iz faksa.

Btw, tudi Bill Gates ima manj kot 7% delež v MS - ni glih tko nujno da maš ravno večinski delež v podjetju ki si ga ustanovil. Še posebej če je to podjetje vredno milijarde ;)

Macketina ::

Ideal VC je seveda, da ti pomaga z izkusnjami, denarjem in pravnim/marketinskim zalednjem in so za to dobro poplacani.

Ni vse tako roznato. VC ima (zame kot podjetnika) prevelik vpliv na odlocanje, prevec moznosti sprejemanja odlocitev, ki niso njihove. Vecje itak prisilijo v IPO in upajo na balon, velikokrat imajo pa tudi moznost pripeljat svoje ljudi, ki se odlocijo, da je izdelek koncan, pa ceprov ni.

Tudi za primer, ki ga poznam, je bil denar, ki so ga VCji vlozil, krepko poplacan, lastniki so pa dobili... aaajde, za dobro bajto. Za 10 let dela.

Ni vsaka firma novi Google ali FB. Tako da "mastno zasluziti" primerov je tukaj malo.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Ni vsaka firma novi Google ali FB. Tako da "mastno zasluziti" primerov je tukaj malo.

No, saj to je definicija VC-ja. Ekstremno tveganje, majhna verjetnost uspeha, v primeru uspeha kapital pomnožen z večkratnikom.

Ima morda kdo pri roki kakšno statistiko koliko investicij VC-jev sploh uspe?

Ampak to je še vedno malo tako, tako... Če te to, da gradiš z večinoma ne-lastnim kapitalom, kar seveda pomeni, da več nisi 100% gospodar podjetja, ne moti, potem na VC-ju načeloma ni nič posebej slabega. Ni pa to kar absolutno edina najboljša stvar od rezanega kruha naprej.

Vsakomur svoje... je pa lepo videti, da ima nekdo idejo, ki prepriča investitorje, kar VC-ji nesporno so. Torej ne samo neke izbirne komisije GZS-ja za podeljevanje "nagrad inovatorjem" in morda kakšen kvazi-gospodarski odbor kakšnega časnika, ki podeljuje takšne ali drugačne plakete. Saj je lepo imeti te nagrade, ampak na koncu dneva ne vem, da se bi kdo pohvalil, da mu je katera od teh prinesla več prometa ali potencialne investitorje.

Če pa želiš biti 100% sam svoj gospodar... potem pa tudi kredita na banki ne boš vzel za zagon. Že to te zna potem omejevati pri razvojnih odločitvah.

IceIceBaby ::

Kredit za zagon podjetja je imho večja bedarija kot kredit za avto. % propadlih podjetji je enostavno prevelik, da bi takšno tveganje lahko upravičil.

Vsakomur svoje... je pa lepo videti, da ima nekdo idejo, ki prepriča investitorje, kar VC-ji nesporno so.


Se strinjam. Nagrade so sicer kul, ampak uspeh je imho dosežen šele, ko se začne s pravim denarjem. "When money talks bullshit walks". Če uspeš prepričati nekoga, da ti da 2.5M moraš biti sposoben, ni druge.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne glede na nastavitve iPhone 11 pozna lokacijo

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
4410071 (7217) tardusm
»

V končni verziji iOS 7 najdeni že dve luknji

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2312684 (8967) driver_x
»

Backdoori v iPhonu, iPadu

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
55327 (4391) jype
»

Android tudi za iPhone 3G

Oddelek: Novice / Android
226554 (5626) PrimozR
»

Tapulous služi $1 milijon mesečno

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
73926 (2944) opeter

Več podobnih tem