» »

Mladoletni podjetnik?

Mladoletni podjetnik?

start123 ::

Pozdravljeni!
Imam 17 let in že poslujem preko interneta.
Ker mi gre res odlično me zanima, da glede na to da nisem polnoleten ali lahko odprem podjetje?

Kaj vse bi potreboval?

Bolf3nk ::

če se ne motim, rabiš 5 stopnjo izobrazbe za sp.

Lahko da se motim

solatko ::

Odvisno od dejavnosti.
Delo krepa človeka

listje123 ::

kako pa posluješ prek interneta

Kakšen mesec nazaj sem naredil par projektov, kateri odlično tečejo, čeprav sploh nisem pričakoval, da bo tako dobro.

To dvoje mi prinaša največji dobiček:
-Izdelava spletnih strani
-Spletna prodaja

Sedaj bi rad to naredil tako kot mora biti (registriral dejavnost, v najem vzel poslovni prostor...)

Verjetno se sliši nemogoče za nekega 17 letnika vendar, za to varčujem že od 14-ega leta..

jype ::

Počakaj, da boš polnoleten, bo veliko manj težav.

Do takrat komot odpre s.p. kateri od staršev.

LapD ::

delaj prek napotnice še eno leto bi bil moj nasvet
web&motion designer

ameba ::

Pazt moraš da se ti obrne dovolj denarja !
Sp se splača imet če na dan obrneš 100€ v lasten žep, pa še to je bol tm tm ....

Ravno zaradi tega bi rad registriral dejavnost, ker se obrne po 200 ali več EUR na dan...

Tako da se mi definitivno splača.. Vendar ne vem če se da.

Opcija, da starši odprejo bi bila mogoča, da vendar potem bo veliko nepotrebnega dela, ko dopolnim 18..

LapD ::

Pomojem je potem edina varianta, da eden od staršev odpre "popoldanski" s.p. oziroma dopolnilno dejavnost. Če hočeš prav vse črno na belem naj te izplačuje preko napotnice. Ko dopolneš 18 let pa se ta s.p. zapre, ti pa odpreš svojega, oziroma glede na zaslužke ki jih omenjaš se ti verjetno bolj splača d.o.o.
web&motion designer

To bi bilo najbolje da. Me pa zanima za d.o.o koliko denarja moram imeti na strani, če bi ga želel odpreti?

Verjetno bi bilo najbolje, grem do računovodje pa, da mi tam svetuje kako in kaj?

mtosev ::

za doo rabiš ~7000EUR.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Torej 7000 EUR v gotovini ali lahko v osnovni kapital vštejem tudi sredstva za odprtje podjetja (poslovni prostor, pisarniška oprema, računalniki...)?

Mi je kakšen mesec računovodja tako svetoval in nisem siguren, če je možno..

mtosev ::

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

fosil ::

Mogoče bi se prijavil na tale ali pa tale seminar.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fosil ()

Tega seminarja se bom pa resnično udeležil. Verjetno mi bo prišlo zelo prav.

PaX_MaN ::

-Spletna prodaja
Sedaj bi rad to naredil tako kot mora biti (registriral dejavnost, v najem vzel poslovni prostor...)

Na dolgo in široko si lahko o tem prebereš v dokumentu Pravni priročnik za e-trgovino, za začetek pa si lahko ogledaš tole stran.

Zanima me sedaj glede izobrazbe.

Sicer končuem šolo za tehnika računalništva vendar mislim, da mi v tem primeru ne pomaga prav dosti.

Velikokrat sem že videl, da lahko zaposliš za dve uri na teden, človeka, ki ima primerno izobrazbo.

Torej bi lahko nekoga z ekonomsko šolo zaposlil za 2h na teden, da bi bil potem rešen tega problema?

overlord_tm ::

Kaj pa ce bi sel na VEM tocko? V lj je en racunovodski servis, ko se ful oglasuje po raznih seminarjih, da ima brezplacno svetovanje za tiste ki zelijo odpreti podjetje. Neki na d imajo ime, samo se ne spomnim zdele :)

pirat ::

Živjo,

za postati samostojni podjetnik je fajn biti polnoleten (zaradi poslovne in opravilne sposobnosti, itd...). Ko pa si enkrat polnoleten, si lahko samostojni podjetnik tudi ob študiju, ipd. glede tega omejitev ni...

Pomembne so pač naslednje stvari:
- če si redni dijak/študent in še vedno koristiš zdravstveno zavarovanje preko staršev, potem omejitve glede obsega dela, itd.. pridejo v poštev, vendar če ti dejansko kapne po 200 EUR na dan v žep, potem boš tako ali tako samsvoj zavezanec za dohodnino, itd...;
- če si redno zaposlen v kakšni drugi firmi, ki ti plačuje prispevke, davke in dohodnino najmanj v višini predpisani kot minimalna za s.p., potem lahko odpreš samo popoldanski s.p. in plačuješ državi mesečni pavšal - cca. 70 EUR mesečno;
- če nisi drugje redno zaposlen, potem si pač full-time samostojni podjetnik in plačuješ prispevke in davke od polne osnove - enako kot vsi ostali..;
- stroškov z registracijo s.p. pravzaprav ni, vse se lahko opravi preko e-vem točke, potrebuješ pa še eno banko (transakcijski račun za dejavnost imej ločen od zasebnega - ni nujno imeti prav poslovni račun, je pa zelo priporočljivo) ter računovodjo, ki ti bo uredil vse knjige in potrebne dokumente, ki jih potrebuješ za poslovanje...

Če si mladoleten pride v poštev d.o.o. - postopke ustanovitve formalno opravi npr. tvoj oče, potem pa ti proda delež v podjetju - s tem postaneš lastnik ti in težav ni... Je pa tako: d.o.o. je najlažje ustanoviti z denarjem (na banko položiš minimalno 7.500 EUR, počakaš, da se postopki registracije končajo in potem ponovno lahko razpolagaš s temi 7.500 EUR, lahko pa največ tretjino tega zneska vplačaš s tem, da v podjetje vložiš opremo, računalnik, prostor, ipd...
Tudi za podjetje potrebuješ poslovni transakcijski račun (obvezno) in računovodjo.... na prvi pogled je ustanovitev d.o.o. nekoliko bolj komplicirana in dražja, a ima dve veliki prednosti:
- kot samostojni podjetnik za vse dolgove in obveznosti jamčiš tudi s svojim premoženjem, saj v pravnem prometu nastopaš dejansko s svojo davčno številko... kot lastnik d.o.o. za obveznosti in dolgove podjetja ne odgovarjaš...
- drugačna obdavčitev - samostojni podjetnik je obdavčen (kar se davka na dobiček) tiče podobno kot fizična oseba, kar pomeni, da dokler zaslužiš zelo malo je bolje biti s.p. (davčna stopnja je na začetku 16% - enako kot dohodninska lestvica za fizične osebe)... ko zaslužiš veliko je davčno boljši predlog d.o.o., saj je dobiček obdavčen po enotni 21% davčni stopnji, kot s.p. pa teoretično lahko tudi presežeš 40%)

Kar se tiče odločitve ali se registrirati za DDV, razlik med s.p. in d.o.o. ni.
Kar se tiče poslovnih stroškov (npr. stroški telefona na dejavnost, službeni avto, ipd..) so spet razlike, saj je odvisno ali si potem v d.o.o. tudi formalno zaposlen ali gre za d.o.o. brez zaposlenih... Vsekakor na začetku rabiš tudi svetovalca, ne samo en kratek seminar...

Če te zanima še več in si resen - prosim na ZS mi posreduj kaj več podatkov!

lp

guest #44 ::

Aha, a dopoldanski/dopolnilni s.p. še vedno obstaja?

Gandalfar ::

Debata o tem, ce res toliko zasluzi je tu offtopic, ki je bil izbrisan.

Yohan del Sud ::

Sej, za to pa sprašuje.

Za s.p res ne rabiš dosti denarja, ampak se mi zdi, da je polnoletnost nujna. In pa bolj kot izobrazba, je pomembno izpolnjevanje pogojev za izbrano dejavnost. Ja res, za zobarja s.p. moraš bit dipl zobar, po drugi strani za snažilko s.p. rabiš samo oš. Ampak iz lastnih izkušenj vem, da za spletno prodajo ti podturijo deset listov za izpolnitev pogojev, vse od certificiranega skladišča, do dokazov o pravilnem upravljanju s shranjenimi osebnimi podatki.
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

Za spletno prodajo že, ne pa za neke usluge, ki jih samo predstaviš na spletu. Za izdelovanje strani in podobno, pač ne rabiš skladišča.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Tatmrmm ::

Ne verjet temu tipu, karkoli vam pove.
Predlagal mi je par strani in vse strani niso legit, ampak scam

Zgodovina sprememb…

lolo123
V zasebnem sporočilu si mi pisal oziroma spraševal sama neumna vprašanja.

Iz moje dobre volje sem ti predlagal neko stran www.focalprice.com, za katero govoriš, da ni legalna oziroma, da je scam.

Mislim, da je marsikdo iz tega foruma naročal pri njih in je vedno dobil naročeno blago, tako kot jaz.

Zakaj misliš, da sem ti nehal odpisovati?
Mogoče zato, ker se nisi sposoben niti v enem stavku v zasebnem sporočilu
vljudno pogovarjati z mano. Želiš, da ti pomagam ampak pri tem se pogovarjaš z mano kot, da govoriš s svojim vrstnikom oziroma znancem.

V življenju ne boš prišel daleč na tak način. Verjetno si to že sam opazil.

Se opravičujem ostalim uporabnikom, ker sem zašel s teme vendar ne prenesem, da mi neka oseba, katera me osebno ne pozna, piše neke laži o meni.

technolog ::

Ne jemlji si k srcu, to je klasičen defekt nizko inteligetnih ljudi. Poznam tak tip ljudi, z njimi je treba na poseben način.

btw, start123, lahko pokažeš kako referenco?

Zgodovina sprememb…

MisterR ::

In kako sta vidva prišla iz odprtja podjetja ter izdelave spletnih strani do trgovine s ponaredki?

kuglvinkl ::

ne manjka dost za zapret tole.

technolog ::

Ne vem, ampak zdi se mi, da preprodajata stvar iz dealextreme in focalprice.com.

MisterR ::

Aja in tako on potem zasluži 200€ na dan? Lepa igra.

kuglvinkl ::

... se je izčrpalo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustanovitev podjetja v Romuniji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8115938 (13542) PrihajaNodi
»

s.p. (strani: 1 2 )

7014024 (9512) Vikking
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

5523576 (18208) K0K0
»

Samostojni podjetnik S.P.

218326 (7407) BluPhenix
»

rad bi odprl svojo firmo... (strani: 1 2 )

589639 (8123) Yohan del Sud

Več podobnih tem