» »

Prostovoljski projekt Simbioz@ - iskanje prostovoljcev

Prostovoljski projekt Simbioz@ - iskanje prostovoljcev

Temo vidijo: vsi
««
7 / 10
»»

@nny ::

Pogoj pa je, da se najprej pokaže spletne strani, ki so predvidene v gradivu, saj so le-te dogovorjene s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z izobraževanjem starejših ter našimi partnerji in pokrovitelji, ki omogočajo izvedbo tako velikega projekta.


Ou, yes! ;(

Kiborg ::

Tukaj je poudarek seveda na pokroviteljih. Jaz imam zmeraj večje pomisleke če sem pripravljen sodelovati pri takšni reklamni kampaniji.

BlaY0 ::

Evo tako, da se še jaz javim...

Učilnica je pripravljena... 6 računalnikov z Windowsom in 6 z Linuxi (izmenično). Vse bom jasno kazal iz Linuxov (ker sem pač vodja delavnic, je to moja odločitev in mi tega tudi nihče ne bo preprečil).

Kar se tiče modula "Brez el. pošte ne gre"... s tem je pa M$ dejansko pokazal svoj obraz in namen, ki ga ima pri tej akciji. Kdo pa danes še uporablja Hotmail? OK, Windows je prevladujoš OS in je OK če se ga izbere kot nekakšno referenčno/uniformno platformo, vsekakor pa to ne velja za Internet Explorer in Hotmail, ki sta že zdavnaj izgubila primat na svojih področjih. Škoda, da se nisem prijavil tudi na e-mail modul, ker bi mirno in brez vsakega oklevanja prikazal Gmail in vsi udeleženci bi si med tečajem sami ustvarili Gmail račun in ga kasneje verjetno tudi uporabljali.

Največji nateg te "akcije" je pa v tem, da je M$ spretno izkoristil prostovoljce, ki bodo zastonj skozi cel teden predstavljali njegove produkte in storitve (in hajpali še edino skupino ljudi, ki jim M$ ni prilezel pod kožo) in to bom po koncu "akcije" tudi javno izpostavil. Če ne drugega, so si ti prostovolci za svoj trud zaslužili vsaj eno licenco Windows 7 Professional, če ne celo še en Office paket za povrh (jaz bi se svojim odpovedal oziroma jih podaril naprej naši javni upravi).

šernk ::

BlaY0: le aplavz ti lahko dam. upam, da boš tudi na koncu povedal, kje so bili večji problemi ali na windows ali na linuxu (predvidevam, da bo enako neodvisno od operacijskega).

gmaila, se bojijo prikazat, ker je precej enostavnejši za uporabo od hotmaila, in si ne predstavljam da imaš možnost izbire.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Mavrik ::

Škoda, da se nisem prijavil tudi na e-mail modul, ker bi mirno in brez vsakega oklevanja prikazal Gmail in vsi udeleženci bi si med tečajem sami ustvarili Gmail račun in ga kasneje verjetno tudi uporabljali.


Za razliko od drugih pa je tebe Google in Canonical podmazal hm? ;) Zdajle si pa pokazal pravi obraz in namen, ki ga imaš pri tej akciji. Kdo pa danes še uporablja Gmail in Firefox?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Ziga Dolhar ::

Seveda. In sedaj bo zastonj reklamiral velko korporacijo, ki bo na račun novih uporabnikov služila z oglasi.

Ampak, njegova duša bo olajšana! :)
https://dolhar.si/

jype ::

Jebiga, information wants to be free!

Tarzan ::

Two thumbs up BlaY0. In takoj za tem, še sredinec, namenjen načinu izigravanja dobrote sirote dobrovoljcev.

darkolord ::

in to bom po koncu "akcije" tudi javno izpostavil.
Torej boš to dobro delno akcijo izkoristil še za svojo politično propagando...

Tarzan ::

Ne, izrazil bo nestrinjanje s politiko projekta, s prstom pokazal na nepravilnosti oziroma pomanjklivosti projekta, jim dal idejo ali tri za izboljšanje projekta in možnost da zadevo prihodnjičizvedejo bolje. Dvomim, da bo kandidiral za mandatarja letos decembra.

darkolord ::

Lahko naredi svoj projekt in tako pokaže, kako se naredi bolje.

poweroff ::

Ne, ne more, ker za njim ne stojijo velike korporacije - tudi Canonical ne.
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Mar priznavaš, da so za izvedbo takega projekta potrebna določena finančna oz. stvarna sredstva?
https://dolhar.si/

poweroff ::

Kako to misliš - priznavam?

Že od začetka trdim, da je v ozadju prikrit interes sponzorjev in da pri vsem skupaj ni trohice dobrodelnosti, prostovoljstvo pa je le krinka.
sudo poweroff

darkolord ::

Torej če McDonalds brezplačno nahrani lačne Afričane (s pomočjo prostovoljcev), tukaj ne bo niti trohice dobrodelnosti?

Naj raje pocrkajo kot da jih nahrani zlobna korporacija!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

poweroff ::

Ne, problem je v tem, da se laže.

Naj se jasnopove, da McDonalds dela reklamo sebi in jih hrani s svojo hrano, pa ne bo problema.

Problem je, če McDonalds "laže", da Afričanom ponuja bio eko obroke.
sudo poweroff

darkolord ::

A če nič ne rečeš, potem lažeš?

Pa zakaj bi to sploh moralo biti važno? Važno je samo to, da so lačni ljudje nahranjeni in da v nasprotnem primeru ne bi bili. Misliš, da lačne ljudi zanima, kdo jim provajda hrano? In da če bi vedeli, da to dela kapitalist namesto socialista, da bi raje crknili od lakote? Oni seveda ne, bo pa zraven glasen kup tolstih ljudi

Če dam klošarju 2 evra, mu moram jasno povedati, iz kakšnega razloga mu jih dajem, drugače sem namesto dobrotnika lažnivi hinavec?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Cold1 ::

Če dam klošarju 2 evra, mu moram jasno povedati, iz kakšnega razloga mu jih dajem, drugače sem namesto dobrotnika lažnivi hinavec?

To si itak v vsakem primeru, ti gnusna kapitalistična svinja (pa odkod mu dva evra, tak denar, prascu zavaljenemu?!).

Da smo si na jasnem - vsi vemo zakaj daješ denar brezdomcem, kar zgrozim se, ko pomislim kaj vse počneš z njimi, kakšne grozljive zlorabe morajo trpeti (in to za ušiva dva evra, kar ni dovolj niti za rogljič!!).

In enako je z Microsoftom, bog pomagaj našim starešinam, veliki in trdi™ je prišel ponje (in vsi vemo kaj MS počne z ljudmi - saj ste videli Applove reklame in brali IBMove ter Oraclove dokumente); kar na jok mi gre... :O:'(:(
















[Hyper-troll mode off]:)):)):))

--------------------------------------------------

Najprej opravičilo Darkolordu za uporabo njegove osebe v tej ponazoritvi histeričnega ABM-erskega odnosa, ki se kaže v nekaterih komentarjih v tej temi.


Sedaj pa eno vprašanje za glasne in užaljene: če vas Microsoft tako moti, zakaj rinete na predstavitve Oken, kot prostovoljni predavatelji?!

In dalje, če ste tako sveto prepričani v alternativne rešitve, zakaj se ne organizirate, zberete denar in začnete s poslom prodajanja, vzdrževanja in izobraževanja o teh "boljših rešitvah"?

Če pa tega ne zmorete pa lahko morda podprete kakega podjetnika (s svojim denarnim vložkom), ki je zmožen uresničiti kako idejo?

Če pa svojih pogledov nikakor niste zmožni preliti v delujočo rešitev, lahko vsaj prenehate blatiti tiste, ki jim je uspelo?

poweroff ::

Stvar je v tem, da nekateri dejansko smo kaj naredili na področju odprte kode. Recimo napisali kakšen priročnik, prevajali prosto programje ali celo predavali.

Tukaj samo opozarjamo morebitne prostovoljce na to, da utegnejo biti žrtve prikritega oglaševanja. Freedom of speech pa to. ;)
sudo poweroff

Mavrik ::

Mi pa samo opozarjamo da ste hinavci ko kritizirate prikrito oglaševanje Microsofta potem pa kot Blay0 ga zamenjate za prikrito oglaševanje drugih korporacij in religij ;)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

poweroff ::

Blayo0 ni omenjal nobene konkretne korporacije, niti distribucije Linuxa... 8-)

Kar se pa tiče religije imaš pa prav... Wikipedija jo definira takole:
Relígija (tudi vérstvo) je sistem prepričanj in dejanj, s katerimi človek izraža svoj odnos do svetega. Obsega tudi predniške ali kulturne tradicije, zapise, zgodovino in mitologijo, kot tudi osebno vero in mistično spoznavanje. Izraz >>religija<< se nanaša tako na osebna dejanja kot tudi na skupinske obrede in sporazumevanje, ki izvira iz skupnih prepričanj.


Pri Linuxu gre dejansko za sistem prepričanj in dejanj, s katerimi človek izraža svoj odnos do programske kode. Obsega tudi predniške (Linux so uporabljali že v 1990-tih) ali kulturne (kultura odprte kode) tradicije, zapise (Stallmanovi sveti spisi), zgodovino (znameniti Linusov post na Usenetu) in mitologijo ("Linux dela!"), kot tudi osebno vero ("pri meni vse dela!") in mistično spoznavanje ("Linux bo nekoč prevladal na namizju"). Izraz >>religija<< se nanaša tako na osebna dejanja (namestitev Linuxa na svoj računalnik) kot tudi na skupinske obrede (Linux install fest v Kiberpipi) in sporazumevanje, ki izvira iz skupnih prepričanj (Linux trollanje v Windows temah).

Ampak pazi, da ne zapadeš v versko nestrpnost! :D
sudo poweroff

darkolord ::

Blayo0 ni omenjal nobene konkretne korporacije, niti distribucije Linuxa...
Ja, ravno zato je to hinavsko prikrito oglaševanje!

poweroff ::

Ja, samo povej a je reklamiral Canonical ali Red Hat? ;)
sudo poweroff

Mavrik ::

poweroff je izjavil:

Ja, samo povej a je reklamiral Canonical ali Red Hat? ;)


Hujše: Google ;)
The truth is rarely pure and never simple.

BlaY0 ::

Reklama gor ali dol... izpostavil sem to, ob kar ste se nekateri par strani nazaj obregnili in sicer "kaj se največ uporablja". Torej od OS-ov se največ uporablja Windows (to se strinjam, čeprav je plačljiv, in je zaradi tega vredno poudariti da obstajajo tudi druge možnosti, ki neposredno ne vplivajo na debelino tvoje denarnice), od pisarniških paketov M$ Office (se strinjam a spet je plačljiv in spet je vredno poudariti, da obstajajo rešitve, ki so prostodostopne), od brskalnikov Firefox (ali pa sta Firefox in IE tam tam) in od zastonskih web-mail servisov Gmail.

Aja še replika na emsi-donalds... verjetno plača letalske karte prostovoljcem, ki gredo v Afriko futrat lačne. M$ v primeru Simbioze našim prostovoljcem ne bo namenil niti žetona za avtobus.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

darkolord ::

Windows Live Hotmail is the world's largest web-based email service with nearly 364 million users
As of October 2011, [Gmail] had 260 million users worldwide.
(Oboje z Wikipedie)


Glede Firefoxa pa je tudi že bilo omenjeno, da je IE (kljub morebitni manjši uporabljanosti) nameščen na precej večjem deležu računalnikov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

BlaY0 ::

darkolord je izjavil:

Če dam klošarju 2 evra, mu moram jasno povedati, iz kakšnega razloga mu jih dajem, drugače sem namesto dobrotnika lažnivi hinavec?

Če daš klošarju dva evra z namenom da mu boš jutri štiru vzel je to podlo in zahrbtno. Proti temu naj bi se civilna družba borila mar ne?

BlaY0 ::

darkolord je izjavil:

Lahko naredi svoj projekt in tako pokaže, kako se naredi bolje.

Kakšen projekt? Projekt reklamiranja nečesa ali projekt opismenjevanja starejših? Simbioza naj bi bila projekt opismenjevanja starejših. Zakaj torej bi jaz, ki imam enak namen (to je opismenjevanje starejših) sploh začel nov projekt??? Saj nimam namena služit s tem, saj sem samo prostovoljec. Civilna iniciativa rabi za dosego nekega cilja samo en projekt, ker je samo ena in edina. Če pa gledamo z grabežljivega korporativnega vidika se pa strinjam s tabo, in bi takoj začel svoj projekt.

Še enkrat... naš namen ni da povečamo prodajo M$ produktov (ali produktov katere koli korporacije), ampak da računalniško opismenimo ljudi in zato ne rabimo 20 različnih projektov. Namen je samo eden!

Okapi ::

Civilna iniciativa rabi za dosego nekega cilja samo en projekt,
Ki pa, začuda, kljub prostovoljcem, ni brez stroškov. Kdo bo torej pokril stroške?

O.

BlaY0 ::

Ja kdo, donatorji in podporniki iniciative in to brez hidden agende za svoje lastne debele kapitalistične riti nafutrat. Če si bral od začetka (glej predvsem tretji post te teme), sem se spraševal ali gre pri M$-ju za hidden agendo ali ne. Takrat še ni bilo jasno kakšen je kurikulum in "na čem" se bo vse skupaj izvajalo. Se pravi prostovoljci so se prijavili že julija in šele konec septembra, se pravi 14 dni pred samo akcijo, so bile znane vse podprbnosti, ki jih prostovoljec mora vedeti. Od momenta ko je bil predstavljen tretji modul je vse jasno in moja ugibanja so se samo potrdila. Glavni namen te akcije je bil s tem močno poteptan in kot sem že omenil bom to (seveda na lep in neusiljiv način) tudi javno povedal po zaključku akcije, takrat (si že kar predstavljam) mi bodo verjetno na vsak način čimprej poskušali izpulit mikrofon iz rok, samo zato da bi zaščitili svoje preklete debele riti ki izkoriščajo dobrodelonost samo zato, da lahko potem še bolj molzejo narod :P

Skratka, moja vest je čista... sem prostovoljec in od vsega ne bom dobil niti ficka zato se lahko tukaj oglašam in pljuvam (če je komu ljubša ta beseda).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

technolog ::

Ste že pogruntal kam je "stekel" oz. se "steka" denar vseh stotih sponzorjev projekta?

http://www.simbioza.eu/podporniki.html

Kot že rečeno, računalnike in prostor prispeva Zveza knjižnic, oglaševanje radiji in televizije, ki so navedene pod medijskimi partnerji, kader (učitelji so pa itak prostovoljci). Kje so še stroški?

S tem, da je microsoft fino mazal, ker take svinjarije kot je tole pa še ne. Ker to se promovira kot "naučimo starejše računalnika, interneta in elektronske pošte", je pa vse prej kot to.

In zakaj, prosim lepo teče ta tema o Googlu in Canonicalu? Kot prvo, nobeden ni omenil Ubuntu linuxa! Kot drugo, je Google mogoče sponzor?? Če bi bil, bi se mi uporaba gmaila tudi zdela sporna - vendar vsekakor manj, saj je gmail kot spletni servis v večini po uporabi, kar Hotmail niti približno ni.

Seveda pa velja BlaY0tovo mnenje še več kot moje, ker je vse to izkusil na lastni koži. Ta projekt je ena navadna svijarija, ki smrdi huje kot sosedov gnoj. Okoli 10 let nazaj smo imeli v Grosupljem podobno akcijo, kjer smo učenci lokalne osnovne šole učili upokojence iz zveze upokojencev Grosuplje. Projekt je bil samoiniciativen, jaz sem bil pa eden izmed treh mladih učiteljev. :) Poučevali smo windows, MS Word, IE in hotmail, vendar to ni bilo nikakor sporno. Dv razloga sta, kdo jih ugane?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Aha, torej če velekorporaciji lezeš v rit, ne da bi ona za to kaj plačala, je OK, če plača, je pa vse narobe? Google vas tako spretno nateguje, da tega še opazite ne;((

O.

darkolord ::

"naučimo starejše računalnika, interneta in elektronske pošte", je pa vse prej kot to.
Torej trdiš, da ne bo nihče niti približno poizkušal starejših naučiti računalnika, interneta in elektronske pošte? Mislim, sej si to že rekel, samo še enkrat preverjam...

vendar to ni bilo nikakor sporno. Dv razloga sta, kdo jih ugane?
1. ker takrat niste imeli opranih možganov
2. ker si ti očitno tudi sodeloval

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

BlaY0 ::

darkolord je izjavil:

Torej trdiš, da ne bo nihče niti približno poizkušal starejših naučiti računalnika, interneta in elektronske pošte? Mislim, sej si to že rekel, samo še enkrat preverjam...

Tega nihče ni rekel, samo pristop je napačen. Človek, ki bo prišel s teh predavanj bo sveto prepričan, da mora za to, da napiše en dokument, biti na njegov računalnik nameščen Windows in Office. Ko bo kupoval računalnik, bo rekel naj bo gor tudi Windows in Office. Jasno bo to tudi plačal, in ko bo plačal, bo pač sveto prepričan, da se to pač plačuje, in da itak nima izbire. Drugi problem pa je ta, da ko se bo taisti človek usedel pred računalnik z nekim drugim operacijskim sistemom, enostavno ne bo vedel kaj naj počne. Sigurno se bo zdaj kakšen model oglasil češ, treba je spodbujati potrošnjo, da se bodo odpirala nova delovna mesta, da bo več dela etc... ja OK ampak kapital odteka pa čisto nekam drugam, mi pa še vedno preprodajamo sami sebi stvari (v veliki večini narejene in sproducirane nekje v tujini), ki jih v bistvu sploh ne rabimo. E vidiš, temu pa jaz pravim oprani možgani.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Invictus ::

Ej, od kdaj je to spet flame war med Linux-om in MS-jem?

Dajte odpret novo temo ...

Sem mislil da je poanta teme zakaj rabijo prostovoljce, če pa imajo toliko dobrih sponzorjev. V tujini je MS predavatelj plačan 200-300 GBP/dan.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

darkolord ::

Tega nihče ni rekel
Ker to se promovira kot "naučimo starejše računalnika, interneta in elektronske pošte", je pa vse prej kot to.


Človek, ki bo prišel s teh predavanj bo sveto prepričan, da mora za to, da napiše en dokument, biti na njegov računalnik nameščen Windows in Office. Ko bo kupoval računalnik, bo rekel naj bo gor tudi Windows in Office. Jasno bo to tudi plačal, in ko bo plačal, bo pač sveto prepričan, da se to pač plačuje, in da itak nima izbire.
In če jim enostavno poveš "obstajajo plačljive in brezplačne alternative, vendar bomo delali s programi, ki jih boste srečali na večini računalnikov, za katere se boste vsedli"? Pa tudi če ne, bi nekateri od vas očitno raje videli, da programske opreme ne kupijo zaradi tega, ker računalnika ne znajo uporabljati?

Sicer pa, koliko pa sploh bo takšnih, ki bodo slepo drli v trgovine po nove računalnike, v primerjave s tistimi, ki bodo na primer od sorodnikov dobili odsluženega s prednameščeno programsko opremo ali uporabili tistega, ki je že v gospodinjstvu? Malo. In koliko bi bilo takšnih, ki bi v primeru, da bi se učili alternativ, ignorirali nasvete prodajalcev in bližnjih? Malo.



Drugi problem pa je ta, da ko se bo taisti človek usedel pred računalnik z nekim drugim operacijskim sistemom, enostavno ne bo vedel kaj naj počne.
In če ga učiš uporabe tistega sistema, ki ga bo srečal v enem procentu primerov, bo pa drugače?


ki jih v bistvu sploh ne rabimo
rabimo starejše, ki se ne bojijo uporabe računalnikov.


V tujini je MS predavatelj plačan 200-300 GBP/dan.
Amapak tudi slušatelji ponavadi za to plačajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Invictus ::

darkolord je izjavil:


V tujini je MS predavatelj plačan 200-300 GBP/dan.

Amapak tudi slušatelji ponavadi za to plačajo.


Ni nujno. Lahko je izobraževanje samo del projekta. Še enkrat, poanta je v tem da so potrošili cel kup denarja za reklamo in ostale stvari, se pravi je nekdo že precej zaslužil. Zakaj ne bi nekaj še predavatelji?

BTW. nisem zasledil, a bo MS dal tudi tečaje zastonj? V to malo dvomim, ker je to kar lep posel ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Cold1 ::

Invictus:
Sem mislil da je poanta teme zakaj rabijo prostovoljce, če pa imajo toliko dobrih sponzorjev.


Nikomur ni potrebno sodelovati, če noče. Tisti pa, ki bodo sodelovali, pa bodo tudi nagrajeni, pa čeprav ne z denarjem.

Nameravaš napadati tudi kiberpipo in/ali druge organizacije, ki temeljijo na prostvoljnem delu/prispevkih?

--------------------------------------------

Matthai:
Blayo0 ni omenjal nobene konkretne korporacije, niti distribucije Linuxa... 8-)

Kar se pa tiče religije imaš pa prav... Wikipedija jo definira takole:
Relígija (tudi vérstvo) je sistem prepričanj in dejanj, s katerimi človek izraža svoj odnos do svetega. Obsega tudi predniške ali kulturne tradicije, zapise, zgodovino in mitologijo, kot tudi osebno vero in mistično spoznavanje. Izraz "religija" se nanaša tako na osebna dejanja kot tudi na skupinske obrede in sporazumevanje, ki izvira iz skupnih prepričanj.


Pri Linuxu gre dejansko za sistem prepričanj in dejanj, s katerimi človek izraža svoj odnos do programske kode. Obsega tudi predniške (Linux so uporabljali že v 1990-tih) ali kulturne (kultura odprte kode) tradicije, zapise (Stallmanovi sveti spisi), zgodovino (znameniti Linusov post na Usenetu) in mitologijo ("Linux dela!"), kot tudi osebno vero ("pri meni vse dela!") in mistično spoznavanje ("Linux bo nekoč prevladal na namizju"). Izraz "religija" se nanaša tako na osebna dejanja (namestitev Linuxa na svoj računalnik) kot tudi na skupinske obrede (Linux install fest v Kiberpipi) in sporazumevanje, ki izvira iz skupnih prepričanj (Linux trollanje v Windows temah).

Ampak pazi, da ne zapadeš v versko nestrpnost! :D


Lepo povedano Matthai, čas je bil, da nekdo jasno pokaže da se gre pri Linuxu in FLOSS-u za religijo.

Sedaj pa je potrebno povedati kaj na to temo.

Najprej, nič ni narobe z religijami per se; in dalje, tudi religije je možno presojati skozi objektivne kriterije.

Kakšni pa bi bili ti objektivni kriteriji? Ker pač nisem strokovnjak lahko predstavim zgolj neke grobe obrise:

- Priljubljenost religije (so neko religijo ljudje sploh pripravljeni sprejeti?)
- Vpliv religije na ljudi (so le ti zaradi njenega vpliva boljši ali slabši, in kako sploh definirati "boljšost")
- Vpliv religije na družbo (je družba na katero vpliva neka religija bolj ali manj uspešna)
in konec koncev
- Funkcionalnost religije (katere koristi imamo od nje)

Ker pa ne moremo (brez konkretnih raziskav) govoriti o specifičnih vplivih, smo žal omejeni zgolj na opazovanje družb, v katerih se neka religija pojavlja, na makro nivoju, skozi zgodovino. Pa denimo, da lahko zapazimo nekatere učinke, ki jih je moč pripisati dani religiji (ahem).

Za tole amatersko primerjavico, si poglejmo krščanstvo, komunizem in GNU/FLOSS:

Krščanstvo je preživelo 2000 let in družbe v katerih je prisotno so se povzpele na položaj vladarjev planeta (ki je trenutno pod vprašajem), pri čemer je povsem vseeno ali je to zaradi krščanstva ali pa preprosto zato ker tega napredka krščanstvo ni (preveč) oviralo.

Komunizem je preživel dobršen del prejšnjega stoletja kot uradna religija SZ (in drugih), pri čemer je le ta gospodarsko povsem propadla, ter kljub velikim naporom izgubila večino moči in iz slovanske globalne velesile končala kot združba močnejše regionalne sile in manjših kvazi-satelitov, vsem pa je skupna večja ali manjša ne-uspešnost in disfunkcionalnost.

GNU/FLOSS pa je zadnjih četrt stoletja gostil na skupnosti računalniških navdušencev, pri čemer je predvsem spodbujal spore z raznimi proizvajalci računalniških izdelkov (tako znotraj kot zunaj skupnosti), ter povzročil, da so projekti na katere ima vpliv, zataknjeni v preteklosti in nezmožni napredka - tipična primera sta velika nagnjenost k uporabi CLI-ja (iz 70. let) ter vmesnik OOo-ja (iz sredine 90. let).

Kaj opazimo, če primerjamo te tri religije?
Odgovor: dve sta disfunkcionalni.

Po mojem mnenju, se gre za isto disfunkcijo - za sovraštvo do uspešnih, za sistematično negativno selekcijo, ki vodi v umik bolj sposobnih (ali iz sistema - na Zahod, na Okna ali MacOS, ali pa v mediokriteto) ter znižanje skupne zmogljivosti družbe gostiteljice.

--------------------------------------------

Zakaj ta zapis? Zato ker sem mnenja, da je potrebno za probrat na bolje v odprtokodni skupnosti, predvsem opustiti negativno Stallmanistično religijo in jo nadomestiti s bolj kakovostnim sistemom vrednot.

Daedalus ::

GNU/FLOSS pa je zadnjih četrt stoletja gostil na skupnosti računalniških navdušencev, pri čemer je predvsem spodbujal spore z raznimi proizvajalci računalniških izdelkov (tako znotraj kot zunaj skupnosti), ter povzročil, da so projekti na katere ima vpliv, zataknjeni v preteklosti in nezmožni napredka - tipična primera sta velika nagnjenost k uporabi CLI-ja (iz 70. let) ter vmesnik OOo-ja (iz sredine 90. let).


LOL. A zato MS meče toliko sredstev v razvoj PowerShell in se določenih zadev sploh ne da več naklukat v GUI? Ostalega pa sploh ne bom komentiral. Mogoče je to držalo tam v 90.-ih... danes je GNU/FLOSS marsikje kr mainstream.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Cold1 ::

Mainstream(?), ne, niti pod razno.
Nekateri programi že (okenske verzije, jasno), skupnost pa je kvečjemu bolj ekstremna in obrobna (pri čemer je potrebno upoštevati, da "odprtokodnost" kot tako, lahko generira zgolj skupnost, ko je vse skupaj v celoti odvisno od kakega podjetja, imaš efektivno zaprtokoden program).

In mimogrede, ukazna vrstica na oknih je povsem obrobnega pomena, velika večina uporabnikov ne ve da obstaja; še tisti, ki vemo zanjo, raje uporabljamo GUI nadomestke.

Daedalus ::

Codeplex je pol neka obskurna stran? Android je neka obskurna zadeva?

In mimogrede, ukazna vrstica na oknih je povsem obrobnega pomena, velika večina uporabnikov ne ve da obstaja; še tisti, ki vemo zanjo, raje uporabljamo GUI nadomestke.


Kot sem že napisal - tu te demantirajo poskusi tebi ljube firme, da jo na novo uvede vsaj v strežniške sisteme. CLI bo še dolgo naokoli... samo enim to predstavlja neko ideološko težavo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

technolog ::

vendar to ni bilo nikakor sporno. Dv razloga sta, kdo jih ugane?

1. ker takrat niste imeli opranih možganov
2. ker si ti očitno tudi sodeloval


1. Ker so bili takrat te MS izdelki še mainstream
2. Ker MS ni bil sponzor

"naučimo starejše računalnika, interneta in elektronske pošte", je pa vse prej kot to.

Torej trdiš, da ne bo nihče niti približno poizkušal starejših naučiti računalnika, interneta in elektronske pošte? Mislim, sej si to že rekel, samo še enkrat preverjam...


Ne, naučili jih bodo striktno Windows, IE in hotmail. Ni nobene izbire, je nima ne predavatelj, ne slušatelj. To zame ni ekvivalentno.

Nikomur ni potrebno sodelovati, če noče. Tisti pa, ki bodo sodelovali, pa bodo tudi nagrajeni, pa čeprav ne z denarjem.


Cold, malo morgen. To pomeni da boš nagrajen z občutkom, da si naredil nekaj dobrega za družbo. Ali pa ti bo MS celo poklonil kako demo useless zadevco.

Drgač ste spet offtopic s tem bockanjem o FOSS. Kaj, ko bi mi kdo odgovoril, kam je odtekel denar?

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Cold1, ti ne razumeš sarkazma, ne?

;)
sudo poweroff

Cold1 ::

Codeplex je pol neka obskurna stran?

Bolj ali manj (tudi sourceforge je obskuren).
Mimogrede, kakšno zvezo ima Codeplex s skupnostjo GNU/FLOSS?

Android je neka obskurna zadeva?

Googlov OS ni odprtokoden (razen za potrebe sprenevedanja).

Kot sem že napisal - tu te demantirajo poskusi tebi ljube firme, da jo na novo uvede vsaj v strežniške sisteme. CLI bo še dolgo naokoli...

Meni ljube firme? :D
Saj se zavedaš da je PS mišljen kot sistem za avtomatizacijo in ne kot dejanski uporabniški vmesnik?

Nad PS-om naj bi delovali GUI vmesniki (poglej si novice o bodočem Okenskem strežniku).

Fantje iz GNU/FLOSS tabora pa dejansko verjamejo, da je CLI uporaben kot vmesnik - pač vtipkaš par komand (ki jih, jasno, poznaš) pa je...

Mimogrede, Apple je v neki raziskavi ugotovil, da je delo z miško hitrejše od dela s tipkovnico; hkrati pa so ugotovili tudi, da večina ljudi verjame ravno obratno - da so s tipkovnico bolj učinkoviti - no, GNU/FLOSS je poln takih iluzij (je pač religija, žalostno je le to da je disfunkcionalna, in to disfunkcionalnost iluzije še krepijo).

Mavrik ::

Fantje, dajmo se spravit stran od glupega Linux/Windows prcanja. Za to preseravanje je že tona drugih tem.
The truth is rarely pure and never simple.

Cold1 ::

Cold, malo morgen. To pomeni da boš nagrajen z občutkom, da si naredil nekaj dobrega za družbo.

Ta občutek je plačilo za vse prostovoljce v vseh prostovoljnih akcijah.

Če na ta občutek ne tripaš, potem v prostovoljstvu pač ne sodeluješ.

------------------------------------

@Matthai
Veš Matthai, s svojim "sarkazmom" si uspešno opisal religijo, ki ji pripadaš.

Če ne moreš sprejeti dejstva (ki se ga sicer na nekem nivoju zagotovo zavedaš), te jaz ne bom prepričeval.

Zakaj?

Zato, ker tudi večina komunistov, ki jih poznam, tega ne more sprejeti in bi se prej polila z bencinom in zažgala, kot da bi priznali, da so pripadniki cerkve. Diskusije so temu primerno brezplodne (razen če hočeš koga konkretno potrolat).

technolog ::

Cold1 je izjavil:

Cold, malo morgen. To pomeni da boš nagrajen z občutkom, da si naredil nekaj dobrega za družbo.

Ta občutek je plačilo za vse prostovoljce v vseh prostovoljnih akcijah.

Če na ta občutek ne tripaš, potem v prostovoljstvu pač ne sodeluješ.


Jasno, ampak obučtek izzveni, če potem izvem, da se je z mojim prostovoljstvom nekdo zunanji grdo finančno okoristil.

poweroff ::

Cold1 je izjavil:

Veš Matthai, s svojim "sarkazmom" si uspešno opisal religijo, ki ji pripadaš.

Če ne moreš sprejeti dejstva (ki se ga sicer na nekem nivoju zagotovo zavedaš), te jaz ne bom prepričeval.

OK, samo glede na to, da se tako vneto boriš proti tej religiji, sklepam, da si pripadnik neke druge.

Tudi tvoja religija zelo lepo pade v tisto definicijo...

8-)
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: Mavrik ()

Cold1 ::

---------------------------------

Ne, naučili jih bodo striktno Windows, IE in hotmail. Ni nobene izbire, je nima ne predavatelj, ne slušatelj.

Izbire? Vse polno je je - imaš Okna XP, pa Okna 7, potem pa je tu še MacOS - saj smo govorili o "mainstreamu", ne?

Aja saj res, predavanje na MacOS bi zahtevalo nakupe Macov po vseh lokacijah (pa tudi upokojenci bi si jih morali kupiti*), ti šment da so tako dragi.

No potem pa nam ostanejo še Okna, in najbolje je uporabiti kar tista, ki so že nameščena (bi rad kdo doniral denar za nakupe Macov(?), se mi je zdelo, da ne).

*Računalnik z OkniXP pa tako ali tako že imajo pri hiši, ali pa ga bodo kmalu dobili od vnukov, rabljenega.


To zame ni ekvivalentno.

A res, ekosistem domačih namiznih računalnikov zate ni enak Microsoftovemu ekosistemu, no, dobro da vemo.
Povej, v kateri alternativni realnosti pa živiš?
In zakaj bi morali slovenski upokojenci prilagajati obiskovalcem iz drugih dimenzij (berite: z verskimi občutji zaslepljenim ljudem)?

Cold1 ::

--------------------------------------------

Jasno, ampak obučtek izzveni, če potem izvem, da se je z mojim prostovoljstvom nekdo zunanji grdo finančno okoristil.

Samo da tega nisi izvedel, ampak si si izmislil, ker pač potrebuješ neko oporo pri pritoževanju čez MS.

--------------------------------------------

OK, samo glede na to, da se tako vneto boriš proti tej religiji, sklepam, da si pripadnik neke druge.

Mene religije ne motijo, moti me negativizem (ki, kot sam dobro veš, škoduje predvsem GNU/FLOSSu, ozirom vernikom vanj).

Tudi tvoja religija zelo lepo pade v tisto definicijo...

Gotovo obstajajo ljudje, ki jim lahko pripišeš oznako "vernik v Okna", stvar je v tem, da večina MS-ovih kupcev ne spada v to kategorijo - kupujejo na podlagi koristi (ne pa čustev), ki jih imajo od Oken (to, mimogrede, je mehka točka MSovega ekosistema, ki jo Apple spretno napada).
««
7 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spodnja Saška gre z Linuxa na Windows (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6016873 (12935) pegasus
»

Linuxu v Münchnu slabo kaže (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14038119 (32201) MrStein
»

Iščemo prostovoljce za projekt Simbioz@ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
31763431 (54726) St235

Več podobnih tem