» »

dunajski hlapci

dunajski hlapci

gendale ::

gledate intervju z otto von habsburgom?

smepno, ko je novinarka zavedna slvoenka in ko je drug sogovorec france bučar, tudi zalo zaveden slovenec, tretja oseba pa je otto von habsburg
in kako govorijo? seveda vsi lepo nemško, še ko se rosvita pesek pogovarja z francetom bučarjem, se v nemščini pogovarjata. zakaj? zato da bo veliki monarh razumem hlapce, ne da bo občistvo ki gleda slovensko nacionalno televizijo razumelo... glavno je da gospod von habsburg razume

za hlapce rojeni za hvapce vzgojeni pač

ko so srbi in hrvati zraven, potem smo gospodje, potem govorimo slovensko, pa se naj potrudijo da bodo razumeli, ampak ko so napi vladarji prisotni, pa moremo seveda govorit tako da bodo razumeli oni, potem pa več nismo nič zavedni slvoenci, ponosni na svoj jezik...

in smešno, otto von habsburg se ima za nekega svetovljana, kao podpira evropsko multikulturonost... zakaj se pa nebi naučil slovenskega ali pa kakega drugega slovanskega jezika? a mu je to izpod časti? ali pa mu smao ni potrebno, ker se že mi hlapci potrudimo za njega
če bi bil za res neko enakopravno evropo bi se tudi on kaj potrudil, ne pa da se moremo vedno trudit mi za avstrijce

in pa kje je bil ko so avstrijcizanikali državno pogodbo, ko so hotel izigirat slvoensko manšino poskrbet da bi se asimilirala... kje je takrat enakopravna multikulturnot bila?


pa da ne omkenjam kakšne stvari govori, lol galicija namesto romunija, pizda, saj večnismo v avstroogrski
no ja, on verjetno še mentalno je, nekaj slovenskih hlapcev ki tega tipa kuje v zvezde, pa očitno tudi
no saj nič ni narobe s tem, ampak moti pa me, ko so ti hlapci po drugi strani zelo glasni ko se gre za nek slovenski nasionalni ponos, za slovensko identiteto...
nenazadnje rosvita pesek in france bučar sta najbol glasna ko se gre za slovenijo in slovenski narod... pred otto von habsburk pa spa pač spet navadna bečka konjušara

solatko ::

gendale - otto je 4. julija letos umrl, tako, da ne boš imel več problemov z njim. Da pa smo narod hlapcev se vidi, ko nekateri delajo, kljub temu, da jim delodajalec dolguje plačo za 6 in več mesecev.
Delo krepa človeka

gendale ::

vem da je umrl, ampak ob 2130 je bil na intervju z njim na tv

enjst ::

Nisem gledal, ampak če je bila zadeva opremljena s podnapisi (ali pa z "glasovnim prevodom"), potem ni nič narobe.

djordjevic ::

Je morala biti. Po zakonu.
No grave is deep enough to keep us in chains.

enjst ::

Se pravi, je bila?
Potem je enakovredna vsaki tujejezični oddaji. To, da v njej "nastopata" dva Slovenca, ne igra nobene vloge.

gendale ::

rosvita se je skoraj raztopila na koncu
kako zelo muje hvaležna da je spregovoril za slovensko televizijo in slovenski narod
oh naš presveti gospodar, kako ste usmiljeni, slovenski narod se vam klanja da ste si vzeli čas za njega

fak, no

SRAMOTA ZA SLOVENIJO

enjst ::

gendale je izjavil:

rosvita se je skoraj raztopila na koncu
kako zelo muje hvaležna da je spregovoril za slovensko televizijo in slovenski narod
oh naš presveti gospodar, kako ste usmiljeni, slovenski narod se vam klanja da ste si vzeli čas za njega

fak, no
Ok, samo to "hlapčevstvo" je drugege vrste kot bi bilo "hlapčevstvo", če bi nacionalka tak intervju (intervju v tujem jeziku) objavila brez prevoda.

dark_coffee ::

Ma ja, slovenci smo največji hlapci pod soncem.
To se vidi tudi takrat, ko pridejo kaki turisti, ki se niti ne trudijo, da bi po slovensko kaj vprašali, ampak kar lepo butnejo po angleško, nemško ali italijansko... mi smo pa seveda tisti, ki moramo takoj podleči in v njihovem maternem jeziku razlagat, kam se kako pride.

Zgube smo!!

Me zanima, koliko Avstrijcev ali Italijanov bi se šlo nam prilagajat? Oni se niti v angleščini ne trudijo razlagat, kaj šele v kakšnem drugem jeziku.

Saj pravim; zgube!!

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

> Me zanima, koliko Avstrijcev ali Italijanov bi se šlo nam prilagajat? Oni se niti v angleščini ne trudijo razlagat, kaj šele v kakšnem drugem jeziku.

Meni se vedno. Moram to videt kot problem?

solatko ::

Jaz sem v I, še vedno prišel povsod z Angleščino skoz, po kakšnih vaseh smo se pa z rokam matrali.
Delo krepa človeka

Tomot ::

@darkcoffee
Ne razumem logike, da sem hlapec, ker odgovorim turistu v jeziku v katerem je zastavil vprašanja.

Kaj so potem Slovenci, ki v tujih državah sprašujejo po angleško ? Fakin uberlordi, ker ne jebejo tajščine in si drznejo onečastiti ladyboje s "How much" ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tomot ()

enjst ::

Meni se zdi "prilagajaje" turistom pozitivna stvar. Slovenec, ki se jezikovno "prilagodi" recimo italjanskemu, nemškemu ali angleškemu turistu, s tem ne izgubi nilčesar svojega, slovenskega (s katerim se "prilagaja" sorojaku).
Gre za preprosto gostoljubje. Saj si želimo biti turistično privlačna dežela, ne? Pa tudi če si ne želimo biti turistično privlačna dežela - saj smo pripravljeni pomagati sočloveku, ne? In vsi ljudje na svetu ne govorijo slovensko. Pravzaprav, izredno malo nas govori slovensko. Gre res zameriti vsej tisti množici, ki slovenščine ne razume?
In... zakaj znati še nek tuj jezik, če je njegova uporaba hlapčevstvo?

Ne verjamem da se nad "jezikovnim prilagajanjem turistom" razburja tak, ki razume in govori samo slovensko. Bilo bi pravzaprav smešno ko bi se prav takšen razburjal in ko bi se razburjanje prav takšnega sploh upoštevalo. Zato ponavljam vprašanje: zakaj znati še nek tuj jezik, če je njegova uporaba hlapčevstvo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enjst ()

Ramon dekers ::

načeloma se strinjam s tabo Gendale, je pa razlika med prilagajanjem naroda (kot se to dela v turizmu) in zasedbami, kot so to storili albanci na Kosovem. Sem samo prižgal zadevo in zamenjal kanal takoj ko sem videl kako je Srbe ožvignil nad obnašanjem albancev na Kosovem. Sploh pa nevem zakaj je ta otto von hasburg tako pomemben? Glede na njegove izjave se mi zdi pač populističen, samo da ugaja raji, kao neka dobra dušica...

Edit: hlapci smo pa tako ali tako vedno bili in vedno bomo, najslabši so pa domači knezi. Čisto vseeno bi bilo če bi obdržali nemščino, še več, človek bi ta jezik lahko vsaj uporabil.

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

https://dolhar.si/

Matako ::

Enkrat, ko boste tukaj na forumu nehali skoraj vsak drugi stavek zaključiti z angleško frazo in jih dajati v podpise ;) ... boste lahko začeli očitati nerabo slovenskega jezika drugim.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

opeter ::

Dajte se sprijazniti, da slovenski jezik uporablja določeno število ljudi, ki pa se mora iz predvsem ekonomskih razlogov podrediti jezikom, ki jo govorijo večje skupine. Tebi, kot Slovencu, je to samo v prednost, da se boš naučil tujega jezika.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

OK.d ::

kaj je že rekel bora iz čorbe "bečki konjušari";)
LPOK.d

harvey ::

in smešno, otto von habsburg se ima za nekega svetovljana, kao podpira evropsko multikulturonost... zakaj se pa nebi naučil slovenskega ali pa kakega drugega slovanskega jezika?


Otto von Habsburg je bil med drugim tudi hrvaški državljan aktivno obvladal hrvaško. Polega tega si poglej dolgo ime njegovega sina Karla.

Da bom malo "hlapčevski"
"Er beherrschte neben seiner Muttersprache Deutsch auch Ungarisch, Kroatisch, Englisch, Spanisch, Französisch und Latein fließend in Wort und Schrift. Seine Bücher schrieb er daher nicht nur auf Deutsch, sondern auch in Ungarisch und Französisch."


kaj je že rekel bora iz čorbe "bečki konjušari"

Slovenci nismo bilo "konjušari", ampak smo bili kostanjarji. Tako da je Bora fino udaril mimo in še bolj tisti, ki to radi ponavljajo. Konjušari so bili po večini Madžari.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

barbarpapa1 ::

Pozdrav

No, konjarji smo po malem tudi bili. Komu je že kobilarna v Lipici dostavljala svoje "izdelke"?. V tem kontekstu "konjar" ni nekaj slabšalnega.

Sicer pa v kontekstu Bore, bolje dunajski kot instanbulski.... ;-)

LP

Jože

enjst ::

dark_coffee je izjavil:

Ma ja, slovenci smo največji hlapci pod soncem.
To se vidi tudi takrat, ko pridejo kaki turisti, ki se niti ne trudijo, da bi po slovensko kaj vprašali, ampak kar lepo butnejo po angleško, nemško ali italijansko...

Zgube smo!!
Groza, res smo zgube.
Edino pravilno in spremjemljivo je, če je tisti, ki Slovencem "kar butne nekaj po angleško", Slovenec (trikrat lahko ugibaš za koga gre) 8-):

Me zanima, koliko Avstrijcev ali Italijanov bi se šlo nam prilagajat? Oni se niti v angleščini ne trudijo razlagat, kaj šele v kakšnem drugem jeziku.
Dark_coffee... kaj naj ti rečem? Daj, skodelico črne kave si privošči, pa se ti bo svet zdel takoj lepši.

Saj pravim; zgube!!
Saj.

jype ::

Jaz si pa v čast štejem to, da Slovenci praviloma obvladajo vsaj dva tuja jezika, mnogi pa še precej več. Tudi to, da nas inteligentni ljudje po vsem svetu spoznajo kot narod kulturnih in hvaležnih popotnikov.

Po drugi strani mi je pa nerodno, da se nekaterim Slovencem zdi, da je karkoli hlapčevskega na tem da je človek razgledan in govori več jezikov. Jaz z veseljem govorim slovensko, če se kje najde kdo ki bi rad in ki to vsaj približno zmore, a ker je jezik zapleten, kot je pri slovanskih jezikih navada, zahtevati česa takega od drugih nima nikakršnega smisla.

V TV oddaji je vsekakor najbolj smiselno uporabljati jezik, s katerim je pogovor najbolj tekoč in vsebinsko bogat.

Invictus ::

Če turistični delavec govori tuje jezike, s tem privablja stranke. To pa pomeni denar.

Tudi Avstrijec, Nemec, celo Francoz se bo naučil angleško (ali kaj drugega) če bo zaradi tega zaslužil več denarja.

Ko ti je obstoj pomemben, se pač naučiš marsikaj. Lahko pa jamraš v stilu neodvisnega Slovenca, ki ne bo hlapčeval, zraven pa vlečeš socialne dodatke.

Dark_coffee -> pojdi malo delat, pa ne v javno upravo ...

LP I.

dark_coffee ::

Oprostite, ampak s svojimi komentarji streljate povsem mimo.

Nihče ni rekel, da je slabo, če človek govori dva ali več jezikov. Kdo je to sploh omenil? Govora je samo v tem, da se preveč ponižujemo in prilagajamo tujcem, s katerimi imamo opravka več kot par sekund. Primer: pride en Šved na izmenjavo študentov v Slovenijo in med tem časom (npr. 3 mesece) mu vsi Slovenci VSE razlagajo v angleškem jeziku in ga dejansko teretirajo kot malega Boga!! To sem doživel na lastne oči. Pač tisto lazenje v rit, govorjenje v strahospoštovanju, da si bošček ne bi kaj slabega mislil o nas, nadpovprečna prijaznost, ki jo navadnemu so-slovencu nikoli ne bi izkazali itd.

Medtem ko pa sem bil jaz na tujih univerzah, se nihče ni pretirano menil za moje udobje (bil sem na Humboldt univerzi v Berlinu). Tistih par osnovnih besedic so sicer pripravljeni razložit v angleškem jeziku, da se kolikor toliko znajdeš, ampak pretirane osladnosti, ki jo načeloma vidiš pri nas, nisem doživel. Ne rečem, da so me obravnavali slabo (niti približno), hočem samo reči, da sem bil povsem enakopraven njim, torej nemškim študentom. Kakšen "turist" lepo vas prosim... boli njih ku*** od kod si.

Medtem, ko pa mora bit raznim Nemcem ali Američanom pri nas vse z rožicami postlano, ker oni ne serjejo, niti ne ščijejo, verjetno niti ne dihajo in niso krvavi pod kožo.

Da o raznem prilagajanju na javnih televizijah niti ne govorim. Ali, kako mora bit cel Ljubljanski promet za dve uri zaprt, samo zato, ker en ameriški predsednik prihaja k nam. Ja seveda, ko pride Türk v Washington, tam tudi zaprejo ves promet, zaklenejo vse podzemne in strašijo s helikopterji nad mestom.

Zgodovina sprememb…

Ramon dekers ::

če bi govorili nemško v Sloveniji ti Berlinu ne bi imel težav kajne:)in tudi tisti šved bi se malo prilagodil nam.

Zgodovina sprememb…

Yossarian ::

gendale je izjavil:

gledate intervju z otto von habsburgom?

smepno, ko je novinarka zavedna slvoenka in ko je drug sogovorec france bučar, tudi zalo zaveden slovenec, tretja oseba pa je otto von habsburg
in kako govorijo? seveda vsi lepo nemško, še ko se rosvita pesek pogovarja z francetom bučarjem, se v nemščini pogovarjata. zakaj?


Zato, ker pravila vljudnosti zahtevajo, da se govori v tistem jeziku, ki ga razumejo vsi ali pa največ prisotnih ljudi. Ker sta v tem primeru Pesekova in Bučar govorila nemško, je logično, da sta se tudi med sabo pogovarjala v nemščini, tako da je razumel tudi Habsburžan.

Sicer pa, glendale, raje pometi pred lastnim pragom, preden boš komu kaj očital glede slovenskega jezika; tvoja slovnica je obupna. Moja hčerka je v tretjem razredu znala bolj pravilno pisati kot ti (da sploh ne omenjam tipkarskih napak).

Sicer pa bi glede Otta naši politiki znali povedati, koliko vrat jim je odprl ob osamosvajanju.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

BlaY0 ::

Ja, mi smo hlapci, on je bil pa "doorman"...

Yossarian ::

Če se ima kdo za hlapca, pač naj bo hlapec, ampak naj tega ne posplošuje na vse.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Ziga Dolhar ::

Yossarian, ti (/midva) hlapčevski pravnik, ki pri svojem delu občasno, samoponižujoče in ponižujoč Slovenski narod, uporabljaš kak zakon iz časa Avstroogrske!!! :)
https://dolhar.si/

amigo_no1 ::

dark_coffee je izjavil:

Oprostite, ampak s svojimi komentarji streljate povsem mimo.

Nihče ni rekel, da je slabo, če človek govori dva ali več jezikov. Kdo je to sploh omenil? Govora je samo v tem, da se preveč ponižujemo in prilagajamo tujcem, s katerimi imamo opravka več kot par sekund. Primer: pride en Šved na izmenjavo študentov v Slovenijo in med tem časom (npr. 3 mesece) mu vsi Slovenci VSE razlagajo v angleškem jeziku in ga dejansko teretirajo kot malega Boga!! To sem doživel na lastne oči. Pač tisto lazenje v rit, govorjenje v strahospoštovanju, da si bošček ne bi kaj slabega mislil o nas, nadpovprečna prijaznost, ki jo navadnemu so-slovencu nikoli ne bi izkazali itd.

Medtem ko pa sem bil jaz na tujih univerzah, se nihče ni pretirano menil za moje udobje (bil sem na Humboldt univerzi v Berlinu). Tistih par osnovnih besedic so sicer pripravljeni razložit v angleškem jeziku, da se kolikor toliko znajdeš, ampak pretirane osladnosti, ki jo načeloma vidiš pri nas, nisem doživel. Ne rečem, da so me obravnavali slabo (niti približno), hočem samo reči, da sem bil povsem enakopraven njim, torej nemškim študentom. Kakšen "turist" lepo vas prosim... boli njih ku*** od kod si.

Medtem, ko pa mora bit raznim Nemcem ali Američanom pri nas vse z rožicami postlano, ker oni ne serjejo, niti ne ščijejo, verjetno niti ne dihajo in niso krvavi pod kožo.

Da o raznem prilagajanju na javnih televizijah niti ne govorim. Ali, kako mora bit cel Ljubljanski promet za dve uri zaprt, samo zato, ker en ameriški predsednik prihaja k nam. Ja seveda, ko pride Türk v Washington, tam tudi zaprejo ves promet, zaklenejo vse podzemne in strašijo s helikopterji nad mestom.

Na izmenjavi naših študentov na Švedskih univerzah lepo govorijo angleško (na predavanjih).Tako kot je v navadi na naših univerzah pri izmenjavi.

Na Ne, FR, ŠP, IT univerzah verjetno govorijo po domače, ker si to lahko privoščijo, ko "malo več" ljudi govori njihov jezik kot slovenščino ali švedščino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

algo ::

Ne razumem, kako ste lahko nekateri tako mahnjeni na slovenščino!? Pa to je sporazumevalni jezik neke vukojebine z rusko zastavo, ki ga govori 2.000.000 ljudi. A vi res pričakujete, da se bo en nemec, anglež, italijan šel učiti slovenščino, ki je po vrhu vsega še polna nekih nesmislov in nepotrebnih komplikacij? Pa dajte no, ne ga srat. Nemščino govori 150.000.000+ ljudi, angleščino raje ne omenjam (že samo USA & VB imata skupaj skoraj 400.000.000 preb.)... pa slovenščina? Moram še enkrat napisati - 2.000.000 ljudi hahahaha. Kot da bi se vi šli učiti kakšen vukojebinski jezik, če bi šli na dopust v kakšno mikro državico?! Da sploh ne omenim, da je v veliko takšnih državicah že zdaj uradni jezik angleščina! Že vejo zakaj je to dobro. Zaradi mene naj gre slovenščina na smetišče jezikovne zgodovine in naj se v Sloveniji uvedeta angleščina ali nemščina kot uradna jezika!! Pa to si ne želim, ker bi bil najzvestejši in najpodložnejši hlapec ampak ker bi slovenci tako ogromno pridobili izgubil pa praktično nič, samo eno jebeno slovenščino, ki ni vredna pol k***.

jype ::

algo> Kot da bi se vi šli učiti kakšen vukojebinski jezik, če bi šli na dopust v kakšno mikro državico?!

J?s nežinote.

Isotropic ::

Da sploh ne omenim, da je v veliko takšnih državicah že zdaj uradni jezik angleščina!

no daj jih nastej ene par pls.

amigo_no1 ::

Nemščino govorijo v Nem (81 milijonov prebivalcev) (exclude vsaj 1/4 Turkov, ki so državljanstvo dobili na lepe oči in znajo nemško tako kot domorodec na Tahitiju :D ), Aust (8 milj), deloma Švici (malo manj kot 8 milj skupno, v 1 kantonu) (kjer sta še Fr in IT kanton).
Še kje ? Ajde še Frizijski otoki ter populacija Sudetskih Nemcev (kolikor jih še je), ter nekaj priseljencev v J ameriki (Argentina), samo to troje je zelo majhen delež in niti približno ne doseže številke 150 milijonov.
Aja, pa mogočni Lihtenštajn sem pozabil omeniti :D in Flamce v Belgiji.

Torej če seštejem NE+Aust+CH dobim 81+8+ 1/3 *8 = 91.6 milijonov

Samo še cca 60 milijonov jih je potrebno najdi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Ramon dekers ::

algo je izjavil:

Ne razumem, kako ste lahko nekateri tako mahnjeni na slovenščino!? Pa to je sporazumevalni jezik neke vukojebine z rusko zastavo, ki ga govori 2.000.000 ljudi. A vi res pričakujete, da se bo en nemec, anglež, italijan šel učiti slovenščino, ki je po vrhu vsega še polna nekih nesmislov in nepotrebnih komplikacij? Pa dajte no, ne ga srat. Nemščino govori 150.000.000+ ljudi, angleščino raje ne omenjam (že samo USA & VB imata skupaj skoraj 400.000.000 preb.)... pa slovenščina? Moram še enkrat napisati - 2.000.000 ljudi hahahaha. Kot da bi se vi šli učiti kakšen vukojebinski jezik, če bi šli na dopust v kakšno mikro državico?! Da sploh ne omenim, da je v veliko takšnih državicah že zdaj uradni jezik angleščina! Že vejo zakaj je to dobro. Zaradi mene naj gre slovenščina na smetišče jezikovne zgodovine in naj se v Sloveniji uvedeta angleščina ali nemščina kot uradna jezika!! Pa to si ne želim, ker bi bil najzvestejši in najpodložnejši hlapec ampak ker bi slovenci tako ogromno pridobili izgubil pa praktično nič, samo eno jebeno slovenščino, ki ni vredna pol k***.



se človek ne bi mogel bolj strinjati. Načeloma bi že srbohrvaščina bila boljša.

Ti v tujini kot materni jezik nimaš nič za dodati v cv. Če pa bi imeli nemščino ti je svetovni jezik položen že v zibelko in imaš boljše šanse.

Jebat ga se bomo pač več učili, nevem pa ali se bomo kdaj sploh kaj naučili.

2 miljona ni niti ena vas na Kitajskem:)mi pa gremo in kompliciramo z jezikom, s tem si samo kopljemo jamo oz. smo si jo.

Zgodovina sprememb…

algo ::

Isotropic je izjavil:

Da sploh ne omenim, da je v veliko takšnih državicah že zdaj uradni jezik angleščina!

no daj jih nastej ene par pls.


Botswana (populacija 1.800.000), The Gambia (populacija 1.700.000), Republic of Trinidad and Tobago (populacija 1.310.000)... pač male vukojebine, verjetno tudi ex-kolonije, sicer smo bli pa tut slovenci vedno pod nekom tko da škoda, da gospodarjem ni uspelo izriniti slovenščine.

amigo_no1 je izjavil:

Nemščino govorijo v Nem (81 milijonov prebivalcev) (exclude vsaj 1/4 Turkov, ki so državljanstvo dobili na lepe oči in znajo nemško tako kot domorodec na Tahitiju :D ), Aust (8 milj), deloma Švici (malo manj kot 8 milj skupno, v 1 kantonu) (kjer sta še Fr in IT kanton).
Še kje ? Ajde še Frizijski otoki ter populacija Sudetskih Nemcev (kolikor jih še je), ter nekaj priseljencev v J ameriki (Argentina), samo to troje je zelo majhen delež in niti približno ne doseže številke 150 milijonov.
Aja, pa mogočni Lihtenštajn sem pozabil omeniti :D in Flamce v Belgiji.

Torej če seštejem NE+Aust+CH dobim 81+8+ 1/3 *8 = 91.6 milijonov

Samo še cca 60 milijonov jih je potrebno najdi.


100.000.000 je native speakerjev + 80.000.000 je še tistih, ki jo govori. Sicer ne vem kje sem ta podatek zasledil sem si ga pa zapomnil, ker se mi je zdela cifra zloo velika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: algo ()

Gandalfar ::

Po tej logiki lahko tudi kaksno arabscino zacnemo ucit ;)

Ramon dekers ::

Gandalfar je izjavil:

Po tej logiki lahko tudi kaksno arabscino zacnemo ucit ;)


ja zato jo je Ataturk izrinil iz Turčije.

gendale ::

Gandalfar je izjavil:

Po tej logiki lahko tudi kaksno arabscino zacnemo ucit ;)

po tej logiki bi se jaz učil kitajščino

Gandalfar ::

Ni to prevec hlapcevsko?

USS Liberty ::

gledate intervju z otto von habsburgom?
smepno, ko je novinarka zavedna slvoenka in ko je drug sogovorec france bučar, tudi zalo zaveden slovenec, tretja oseba pa je otto von habsburg
in kako govorijo? seveda vsi lepo nemško, še ko se rosvita pesek pogovarja z francetom bučarjem, se v nemščini pogovarjata. zakaj? zato da bo veliki monarh razumem hlapce, ne da bo občistvo ki gleda slovensko nacionalno televizijo razumelo... glavno je da gospod von habsburg razume


Samo v tem odstavku je cca. 30 slovničnih napak, tako da si ti eden zadnjih, ki lahko drugim očita pomanjkanje skrbi za slovenski jezik.

Ni bilo simultanega prevoda, zato so pač izbrali jezik, ki so ga vsi prisotni najbolje obvladali. Lahko bi se recimo pogovarjali v angleškem jeziku, pa France Bučar tega jezika najbrž ne obvlada tako dobro kot nemško in ne bi vsega razumel.

Za mene je važno, da je bil intervju za slovensko občinstvo v skladu z zakonom ustrezno podnaslovljen v slovenščino in to je bilo korektno narejeno.


se človek ne bi mogel bolj strinjati. Načeloma bi že srbohrvaščina bila boljša.

Ne bluzi s "srbohrvaščino". Bolj ko se k nam širijo balkanski jeziki in balkanske navade, bolj ko smo njim podobni, bolj zaostala ciganska balkanska neurejena družba postajamo.

Srbohrvaščina pa kot jezik sploh ne obstaja. Če meni ne verjameš, vprašaj kakšnega hrvaškega Purgerja. Nikjer na Balkanu se v šolah ne učijo več jezika, ki se bi imenoval srbohrvaški. Srbohrvaščina je umeten jezik, tako kot je bil tudi načrtno izmišljen umeten jugoslovanski narod.

Jaz tekoče govorim to tvojo tako imenovano srbohvaščino, vključno z znanjem cirilice, ker so me s tem poneumili za časa juge, pa nimam niti ene same koristi od tega jezika. Ne bom pa nikoli dopustil, da bi moje otroke posrbili in poneumili s tem jezikom, se raje odselim v Mikronezijo. Ti pa tukaj stalno promoviraš srbohrvaščino in zaničuješ slovenščino. A si mogoče Srbijanec z zloglasne Planine v Kranju?
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Tear_DR0P ::

ker so me s tem poneumili za časa juge

res si neumen sedaj, ker si se moral naučiti en jezik in pol, ter čisto nov tip pisave.

meni se na vsake kvatre uspe sprehajati po deželah kjer pišejo s cirilico in takrat se splača znat vsaj kako tablo prebrati. pa čeprav je že mnogo let od kar sem se cirilico učil, tudi rusko preberem, čeprav ima več črk.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ramon dekers ::

USS Liberty je izjavil:

gledate intervju z otto von habsburgom?
smepno, ko je novinarka zavedna slvoenka in ko je drug sogovorec france bučar, tudi zalo zaveden slovenec, tretja oseba pa je otto von habsburg
in kako govorijo? seveda vsi lepo nemško, še ko se rosvita pesek pogovarja z francetom bučarjem, se v nemščini pogovarjata. zakaj? zato da bo veliki monarh razumem hlapce, ne da bo občistvo ki gleda slovensko nacionalno televizijo razumelo... glavno je da gospod von habsburg razume


Samo v tem odstavku je cca. 30 slovničnih napak, tako da si ti eden zadnjih, ki lahko drugim očita pomanjkanje skrbi za slovenski jezik.

Ni bilo simultanega prevoda, zato so pač izbrali jezik, ki so ga vsi prisotni najbolje obvladali. Lahko bi se recimo pogovarjali v angleškem jeziku, pa France Bučar tega jezika najbrž ne obvlada tako dobro kot nemško in ne bi vsega razumel.

Za mene je važno, da je bil intervju za slovensko občinstvo v skladu z zakonom ustrezno podnaslovljen v slovenščino in to je bilo korektno narejeno.


se človek ne bi mogel bolj strinjati. Načeloma bi že srbohrvaščina bila boljša.

Ne bluzi s "srbohrvaščino". Bolj ko se k nam širijo balkanski jeziki in balkanske navade, bolj ko smo njim podobni, bolj zaostala ciganska balkanska neurejena družba postajamo.

Srbohrvaščina pa kot jezik sploh ne obstaja. Če meni ne verjameš, vprašaj kakšnega hrvaškega Purgerja. Nikjer na Balkanu se v šolah ne učijo več jezika, ki se bi imenoval srbohrvaški. Srbohrvaščina je umeten jezik, tako kot je bil tudi načrtno izmišljen umeten jugoslovanski narod.

Jaz tekoče govorim to tvojo tako imenovano srbohvaščino, vključno z znanjem cirilice, ker so me s tem poneumili za časa juge, pa nimam niti ene same koristi od tega jezika. Ne bom pa nikoli dopustil, da bi moje otroke posrbili in poneumili s tem jezikom, se raje odselim v Mikronezijo. Ti pa tukaj stalno promoviraš srbohrvaščino in zaničuješ slovenščino. A si mogoče Srbijanec z zloglasne Planine v Kranju?



Potem pa reciva temu Srbski jezik. No tudi ta je bolj uporaben. Drugače pa nevem kaj je zate umetna tvorba, tudi Izrael je, in? Jaz sem takoj zato da se moji otroci učijo srbohrvaško še bolje rusko. Drugače pa samo zate Liberty sem čistokrvni slovenec.

Če bi imel potencial bi se dalo srbo-hrvaščino dobro unovčiti, tako pa ga nimaš, kar ni moj problem.

Mi, Slovenija smo umetna tvorba...In raje vidim bosanca za soseda kot kitajca, ker ko pride slednji bo pizdarija.

Tear_DR0P je izjavil:

ker so me s tem poneumili za časa juge

res si neumen sedaj, ker si se moral naučiti en jezik in pol, ter čisto nov tip pisave.

meni se na vsake kvatre uspe sprehajati po deželah kjer pišejo s cirilico in takrat se splača znat vsaj kako tablo prebrati. pa čeprav je že mnogo let od kar sem se cirilico učil, tudi rusko preberem, čeprav ima več črk.




nima veliko več črtk ima joti in jati znak pa mjehki pa tvordi znak. Mislim da je vsega skupaj 4 znakov, ker sem se rusko učil leto nazaj, uporabljal pa nič:(

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Ljubljana - najlepše mesto Balkana (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13926762 (24014) dzinks63

Učenci premlatili sošolca, ker je tujec! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13222946 (20877) Gandalfar
»

Francoščina ali Nemščina ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
9214130 (12667) trancer01
»

Ukinimo slovenščino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10115069 (12465) perlica

Več podobnih tem