Forum » Pomoč in nasveti » Kako uporabiti star notesnik?
Kako uporabiti star notesnik?
OmaDesala ::
V roke sem dobil star prenosnik z 256MB spomina, Athlon XP-M 2500, 40GB ide diska. XP so naloženi a vse skupaj dela počassssssiiiiiiiiii, pa še baterija je zanič.
Preden se lotim nadgradnje in iskanje delov po bolhi, me zanima če se sploh to splača. Za začetek sem imel v mislih dat not 2x512MB rama (ali vsaj dodatnih 512MB). Kaj menite?
Baterija je zelo švoh - praktično neuporabna. Filat se jo da, a ne drži dolgo. Oznaka je Asus li-om Battery pack rating +14,9V 4000mAh. Se da to za male pare popravit/zamenjati?
Sprejemam ideje za kaj naj ga porabim (funkcionalno in kateri OS) - ali naj vse skupaj vržem v koš?
Preden se lotim nadgradnje in iskanje delov po bolhi, me zanima če se sploh to splača. Za začetek sem imel v mislih dat not 2x512MB rama (ali vsaj dodatnih 512MB). Kaj menite?
Baterija je zelo švoh - praktično neuporabna. Filat se jo da, a ne drži dolgo. Oznaka je Asus li-om Battery pack rating +14,9V 4000mAh. Se da to za male pare popravit/zamenjati?
Sprejemam ideje za kaj naj ga porabim (funkcionalno in kateri OS) - ali naj vse skupaj vržem v koš?
mihec87 ::
Če bi zadeva mela hdmi ali pa dvi bi lahko mel priklopleno na tv za rolat filme, ali pa uporabiš za download/seed box sam je disk premali..Pri teh dveh zadevah ne rabiš baterije..
bluefish ::
Nadgrajevati je tak prenosnik brez smisla, razen če bi se ti naokoli valjale kake komponente. Lahko bi ga res uporabil za seedbox, vendar po eni strani ni smiselno, če imaš že sedaj računalnik prižgan večino dneva.
tilenmpower ::
dodej 2x 512 rama nalozi xp sp3 mora delovat brezhibno, za brskanje po netu batarijo bos tezko dobil poglej bolha lp tilen
Razmišljam da bi res dal gor en linux (še ne vem katero distribucijo) dodal externi disk ter ga imel za seedbox, ker pa ima TVout bi ga lahko imel za siolov STB za starejši TV. Nimam pa izkušenj, če bo 256MB zadosti RAMa. Morda bi dodal vsaj en 512MB modul.
Če se komu valja kak RAM ali IDE disk za prenosnik in ne ve kaj z njim, ga za simbolično ceno (ali pivo) kupim... ZS
Če se komu valja kak RAM ali IDE disk za prenosnik in ne ve kaj z njim, ga za simbolično ceno (ali pivo) kupim... ZS
Nagi Bator ::
Tako kot je rekel tilen. Dodaj RAM in nalozi XP.
Ce bos metal v kos, pa ti ga jaz pridrzim ;)
Edit: Za to kar si napisal bi moralo bit 256MB RAM-a dovolj.
Ce bos metal v kos, pa ti ga jaz pridrzim ;)
Edit: Za to kar si napisal bi moralo bit 256MB RAM-a dovolj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nagi Bator ()
Morda bi se lotil kaj takega in nadomestil posamezne celice namesto kompletne? Je kdo že počel kaj takega?
overlord_tm ::
Morda bi se lotil kaj takega in nadomestil posamezne celice namesto kompletne? Je kdo že počel kaj takega?
Odvisno koliko izkusenj imas. Ker ce bos kaj zajebal bos zazgal hiso/avto/karkolijeblizu, drugace pa naceloma gre. Vsaj v starejsih laptopih so bile celice po imenu "konion" in se jih je dobilo v skoraj vsaki specializirani trgovini. Slaba stran te celice je da ce gre kaj narobe, jo raznese kot orenk petardo, potem pa imas se lep kres.
Sem pogledal na ebay (v izogib ekploziji :P) in na brzino našel dva:
prvi in drugi. Drugi ima kao 2 leti garancije, cena enaka, feedback enak a drug od manj ljudi, poštnina brezplačna, sam mislim da me zaradi cene čaka še davek. Se splača?
Edit: tretji ponudnik 3 leta garancije (kdor verjame) in malo manjša cena.
prvi in drugi. Drugi ima kao 2 leti garancije, cena enaka, feedback enak a drug od manj ljudi, poštnina brezplačna, sam mislim da me zaradi cene čaka še davek. Se splača?
Edit: tretji ponudnik 3 leta garancije (kdor verjame) in malo manjša cena.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OmaDesala ()
errhec ::
Nekje na forumu je tema, v kateri je govora o bateriji ki jo dajo za kakšen dan v zmrzovalnik
in se ji obnovi kar nekja kapacitete.
Za OS pa povej za kaj bi rabil, Macpup linux ima vse kar imajo veliki.
falil ;T(
in se ji obnovi kar nekja kapacitete.
Za OS pa povej za kaj bi rabil, Macpup linux ima vse kar imajo veliki.
falil ;T(
dd
Zgodovina sprememb…
- spremenil: errhec ()
mihec87 ::
Če boš imel zadevo stacionarno ne razumem zakaj se preganjaš ter mečeš v stroške z baterijo..?
Za ta denar si raje dobi večji disk/ram..
Za ta denar si raje dobi večji disk/ram..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
mat xxl ::
Točno stari lapštopi so pač obsojeni na kabel štrom, se pa dobijo replacmenti na Ebayu, samo strošek baterije ne bo nikakor pod 40 eur, da bi pa šel celice menjati pa pozabi, bo trojna cena pa še baterija bo boga na pogled, ker so zlepljene.... kak tak servis se dela na leto do dve stari bateriji ko morda zmeriš, da je eno celico odpililo !!!
Pyr0Beast ::
Ignoriraj potrebo po bateriji, če se ne bo prenašal.
Laptop je čisto ok.
Dodaj mu ram (Vsaj 256)
Spucaj in na novo mu nanesi termalni material
Če ga sam ne uporabljaš ga daš matki/fotru/etc. Laptop katerega res ni fajn škoda, če se zgubi.
Ali pa ga prodaš.
Laptop je čisto ok.
Dodaj mu ram (Vsaj 256)
Spucaj in na novo mu nanesi termalni material
Če ga sam ne uporabljaš ga daš matki/fotru/etc. Laptop katerega res ni fajn škoda, če se zgubi.
Ali pa ga prodaš.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
če bi ga prodal: Koliko pa je sploh še vreden?
Iščem RAM a nič pametnega. Sem poskusil kar na obstoječem sistemu preko VNCja zagnat SiolTV in zadeva dela.
Iščem RAM a nič pametnega. Sem poskusil kar na obstoječem sistemu preko VNCja zagnat SiolTV in zadeva dela.
mtosev ::
Če vse še deluje razen baterije ti ponudim 50EUR
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
RejZoR ::
Gor naloži Windows 98 in ga imej kot kištico za zganjat nostalgijo. Stari DOS in Win9x špili bi moral lepo delat na njem...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane2 ::
Po moje je največ odvisno od feelinga pri delu z zadevo.
Če ima soliden zaslon in tipkovnico, je IMHO lahko še dokaj uporabna.
Preden bi šel v zamenjavo baterije, bi obstoječo odprl in pogledal, če se da zamenjati celice.
Ponavadi so notri celice 18650 in tam se lahko sam odločiš, s kako kakovostnimi jih misliš zamenjat.
Mogoče je možen tudi kak trik, da si baterijo "podaljšaš" in vdelaš namesto originalnih recimo 6-tih celic še extra 3 ali celo 6. Baterija bo štrlela in videti bo zaflikana, ampak avtonomija bo ohohoho.
Splača se zamenjat tako CPU kot RAM in disk, če je ostalo mamljivo- se pravi,d a je dobra tipkovnica in predvsem zaslon.
Pravzaprav, pozabi na menajvo CPUja. Tisti tvoj 2500+ je že precej blizu vrha serije.
Dalo bi pa se dvigniti njegovo frekvenco s spajkanjem pod podnožjem.
Je pa vprašanje smiselnosti- gretja bo več, baterije se bodo hitreje spraznile, sploh pa že na tej frekvenci bi to moral biti uporaben čip...
Če ima soliden zaslon in tipkovnico, je IMHO lahko še dokaj uporabna.
Preden bi šel v zamenjavo baterije, bi obstoječo odprl in pogledal, če se da zamenjati celice.
Ponavadi so notri celice 18650 in tam se lahko sam odločiš, s kako kakovostnimi jih misliš zamenjat.
Mogoče je možen tudi kak trik, da si baterijo "podaljšaš" in vdelaš namesto originalnih recimo 6-tih celic še extra 3 ali celo 6. Baterija bo štrlela in videti bo zaflikana, ampak avtonomija bo ohohoho.
Splača se zamenjat tako CPU kot RAM in disk, če je ostalo mamljivo- se pravi,d a je dobra tipkovnica in predvsem zaslon.
Pravzaprav, pozabi na menajvo CPUja. Tisti tvoj 2500+ je že precej blizu vrha serije.
Dalo bi pa se dvigniti njegovo frekvenco s spajkanjem pod podnožjem.
Je pa vprašanje smiselnosti- gretja bo več, baterije se bodo hitreje spraznile, sploh pa že na tej frekvenci bi to moral biti uporaben čip...
On the journey of life, I chose the psycho path.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
Pyr0Beast ::
Čipu bi se verjetno softwarsko dalo spustiti napetost in tako tudi zmanjšati gretje.
Some nanoparticles are more equal than others
brodul ::
Pomoje se ne splaca nadgrajevati, mal povprasas kolege ce si jim slucajno vala isti RAM. Nalozis gor Xubuntu ali puppylinux. Mas za srfat (ceprav to je sedaj pri modernih straneh tudi malo problem). Ali pa mas stvar za sandbox pa gor nalozis vse vrste distribucij.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | baterija se ne polniOddelek: Strojna oprema | 19675 (7111) | specing |
» | Spet nove baterijeOddelek: Znanost in tehnologija | 3693 (2104) | BALAST |
» | Dell spet zagorelOddelek: Novice / Procesorji | 4945 (3434) | Poldi112 |
» | Gigabyte RAM DiskOddelek: Strojna oprema | 2541 (1864) | Pyr0Beast |
» | Prevare pri prenosnikihOddelek: Strojna oprema | 5105 (3888) | overlord_tm |