» »

Gigabyte RAM Disk

Gigabyte RAM Disk

meatwaad ::

Ha! Koncno se je nekdo zmigal in naredil to kar sem cakal ze dlje casa - kartico za RAM module ki delujejo kot HDD! Hitrost DDR200 in ns, nic vec ropotanja in ms. Yeha! :D

Vec si lahko preberete na Anantech. To lahko da kdo med novice, ce zeli.

aVToV|S|On ::

sam tole te pa mal drago pride če hočš kej dost rama met :\ :D
Spletno in grafično oblikovanje | http://www.css-oblikovanje.com

tiborrr ::

Pa en UPS in bognedaj da ti zmanjka stroma :D

Ta zadeva bi bila zelo uporabna za swap file, kaj pravite? >:D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tiborrr ()

jest10 ::

No nekje se mi valja še 512MB PC2100 rama. Za kaj takega bi bil dober.
Če bo le stvar poceni.

meatwaad ::

Zadeva ima svojo baterijo/accu in se napolne med delovanje, brez elektrike pa zdrzi 16ur. In te je sele prvi model. Ce se bo prijelo, bodo boljsi hitro sledili. Ram pa rabis DDR200, vsaj dokler je na PCI vodilih. Lahko bi naredili podobno tudi za PCIE, ampak nismo se tam, se vedno dominirajo PCI na ploscah.

Jebiveter ::

tiborr: A ne bi bilo bolj smiselno uporabit tistih 512MB ali 1GB RAMa kot dejansko RAM, namesto, da nanj das swap? Swap se uporablja, ko OS-u zmanjka uporabnega RAMa in prestavi neuporabljane aplikacije v swap, da lahko uporabi RAM. A ni bolje imet vec RAMa brez swapanja, kot ramdisk za bolj pogosto swapanje? Ne vem no, meni ni logicno.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

meatwaad ::

Hm, zadeva se obnasa kot HDD in ne RAM, zato je swap file edina logicna resitev ce hoces uporabljati kartico kot vir dodatnega RAMa.

Boeing ::

Zelo hudo. Ampak res. Skrajni čas, da se je kdo spomnil česa takega.

Kakorkoli, prvo kot prvo bi bilo treba zamenjati battery pack, da bi zdržal najmanj en teden. Vprašanje je, ali je teh 16 ur mišljeno kot dejansko odklopjena mašina iz štroma (kar je pravzaprav zelo redko), ali pa kot ugasnjen računalnik (zelo pogosto)... v slednjem primeru rabi baterija zdržat najmanj 14 dni, potem bo stvar ratala totalno uporabna.

Ram je pa danes tudi že tako poceni, da prideš s kakimi 25-30 jurji skozi za 2G rama kar je čisto dovolj za inštalacijo xp-jev...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

kolesar ::

Kaj pa disk v tehnologiji flash USB kljuckov ali spominskih kartic? A to ze je? Tako je problem trajnosti zapisa resen. To bi bilo fino:
- nic premicnih delov
--manj porabe
--nic hrupa
--hitreje? (pa pocasnje kot RAM..)

Seveda v smislu, da je dimenzij normalnega diska in zato vsaj za silo uporabne kapacitete...
Vsi na kolo za zdravo telo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kolesar ()

SasoS ::

Flash ima omejeno število pisanj...to je zaenkrat problem če ga uporabljaš kot disk (poleg velikosti seveda...za 160GB bi rabil kar zajetno količino čipovja ki zihr ne bi bla 20K :P).

Dr_M ::

flash zadeve po par GB obstajajo ze kr neki casa.
cena? sitnica...par 10 tisoc $ :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

tiborrr ::

Jebiveter, problem je, ker vecina plat tezko vozi vec kot 4GB rama in bi vcasih prislo prav se vsaj giga ali pa dva hitrega swapa (govorim za OneSpace Designer). Vecprocesorske plate so drage kot prasice + rabis vec procesorjev.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Spajky ::

Fantje, ta GigaByte zadeva bo zelo verjetno naslednje leto končala v mojem kompu. Zakaj? Rami ki jih rabi so lahko PC1600 (iz druge roke poceni!!!) in ta adapter košta 10_jurjev in meni je uvrh glave 1GB (w98seLite z vsemi programi!) Hvala za link (to bi moralo bit med Novicami!). Tukaj ni več problem hitrost dostopa ali prenosa podatkov (realno sustained data transfer!, je nekajkrat hitreje v živo kot 2xWD_Raptor v Raid0), ampak zmogljivost Sata vmesnika, ki končno postane v tem primeru ozko grlo, če ni Sata-II! In take stvari je škoda za met swap na njej (če maš dosti rama v mašini, lahko daš swap na 2Mb ali pa mountaš navadni soft-ramDisk in ga daš vanj), bistveno bolje dat OS in programe not v tak Ram na tem adapterju !!! (če vrže spomin ven zaradi nenapolnjenega akumulatorja, pa dos skripta za kloniranje sistema iz varnostne kopije na glavnem disku nazaj na ta GByte štos!)

Namreč prejšnji mesec sem se ubadal z informacijami in benči npr. nekaj-Mb Ram diskov v mojem ramu (Sandra 2001 pro - drive index 265.000 točk na 100MHz ram/kot_ddr200 oz. HdTach 300Mb/s povprečje) in je tako cca. ramDisk hitrejši od enga običajnega za cca.10x-sustained data transfer! Proc na 1GHz/100Fsb, dostopnega časa programa ne uspeta niti zračunat! Brzina je odvisna od frekvence proca/Fsb-ja malo tle :D !

Iskal sem tudi info cen za SolidState-Flash-IDE-2,5˝HD (garantirano po celici! 5 miljonov Write ciklov, M-systems) : K3M-FFD-25-UATA-01024-A (1GB! udma66, 0,04ms seek, min.40Mb/s sustained data transfer, 10let drži podatke) €=898.42 [4GB=1929.95€] in to brez davka; treba "švercat" nekako :D ! - se ga splača it osebno iskat v Anglijo z avionom (Raynair) :D ...

No in zdej eventuelne tehnične težave (odpravljanje, saj smo modifikatorji, a ne? :D ) za odpravit/predelat ta adapter malo (če so eni predelovali Pci HD Ide kontroler Promise v Raid, bi šlo tudi to!) :D :

Kot prvo, kolikor sem jest malo ono stvar preštudiral, zadeva dobiva štrom preko PCI slota (12, 5 in 3,3V - mislim da sploh ne rabi 12V linije). Obe nižje voltaže rabi za delovanje elektronike na adapterčku in verjetno iz 5V linije (možno tudi iz 12V-ne) polni akumulatorček preko on-board microSwitching IC polnilca (lahko pa celo samo preko predupora tkzv."trickle charging direkt iz 12V ? - sam rabi pol pol dneva da se napolni full). Meni se zdi, da je navedeni akumulatorček navadna replacement aku NiMN baterija (3,6 ali 4,8V) od mobija !!! :D :D :D ...

Torej, baterija se polni ko je komp vžgan (in ne samo ko je Atx kišta vštekana v štrom), in ko je ugasnjen pa cuza štrom iz nje za refresh memorije, da ne doživijo podatki amnezije. :D No, zakaj zdrži samo 16 ur je pa zato, ker pije malo več štroma ko mobitel v standBy-u :D !

Torej ta problem se bi dalo rešit takole (Spajky´s Innovations ® = "ćelavaGlava stikes again" :D ): Ker je pri naših Atx kištah vedno (če ne izklopimo stikala na napajalcu ali zmanjka elektrike!) tudi ko je komp Off prisotna napetost +5Vsb na konektorju napajanja na plati ("frjolčasta"=purple žica) z zadosti toka (najmanj 1A!), se pač preko ene Schottky-ce in upora par kOhm zaporedno ta voltaža veže direkt na akumulatorček. :D, pa se vedno malo polni/vzdržuje polno "bakterijo" !!! Lahko se tudi akumulatorček dol vrže (da je adapter lažji in bolj odporen na tresljaje - prenosi na Lan party-je) in ga namesti fixno v kišti nekje in poveže na adapterček. Jest, kateremu je frend dal vrečo starih sklumpanih mobitelov in imam na zalogi, bi kar eno drugo baterijo (z več mAh) montiral, da bi zdržala vsaj 24h in več; sicer pa zelo redko kdaj zmanjka štroma za več kot par ur nekajkrat na leto (razen če ti hišno "pancerko" glih v petek popoldne vn vže ali sosed s krampom prebije elektroKabel-"elektrokucija" :D , do pon. monterji počivajo, če ni nuje)!

No potem obstaja še ena možna modifikacija za pospešit ta ramDisk še bolj (vprašljivo, ker je Sata vmesnik ozko grlo!): napravit, da ram ne dela samo na 100MHz, ampak na duplo (ddr400) - dostopni čas pol manjši, sam ne vem kolko bi to v real life opazli, ker bi pri nalaganju OS-ja bil že proc tudi ozko grlo pri montiranju sistema v komp Ram. Namreč OVERCLOCKAT ta adapter (kot v zelo starih časih proce) in sicer: zamenjat Quartz kristal na njem ! :D /al pa ga dol znet in zalotat podnožje zanj pa pol probavat, do kolko ni problemov z raznimi kvarci/. Baterija bi pač malo manj zdržala in na kontroler čip bi blo treba verjetno prpopat kaki mali NB pasivc-cooler.

Ja če se zdej moji w98seLite postavijo full komplet z vsem s**tom iz statUp-a v 15 sekundah pri restartu, bi se pol v dveh treh ... 8-) nice speedup, s tem, da bi se vse trenutno odpiralo s C:\ RamdDiska dalje bliskovito :D ...

Kaj praviste na te ideje ? he he ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

meatwaad ::

Wow, to je en najdaljsi postov kar sem jih videl zadnje case! :D

Ideje so super, 5V imas na plosci non-stop, edino ce izklopis s stikalom. To bi bilo dobro za polnjenje baterije, ampak ce to ne skodi bateriji? No, vsekakor je super ideja. Za overclockat je tudi cool ampak ne vem ali lahko elektronika zdrzi to zadevo ali ne. Sicer pa brez realnega testiranja in hardwera ne moremo se nic povedat.

Sem pa zasledil se en link: http://www.techworld.com/opsys/news/index.cfm?NewsID=3775 ki pravi da bo zunaj julija po ceni 60 USD brez RAMov. Cool!

Za boot pa je eno ozko grlo pri XP - prepoznavanje hardwera in tukaj bo vedno par sekund... morda se lahko to pohitri...hmm

jest10 ::

Bo mogoče to delalo tudi preko SATA v ATA adapterja?

Boeing ::

60$ je kul. Ni za v vsako kišto, navdušenci pa bomo že preživeli :).

Kakorkoli, definitivno je treba pred nakupom izjasniti sledeče:

- kakšne vrste SATA kontroler je na kartici. Če je prvi SATA, potem ok, če je pa SATA-II, potem pa sploh kul. 300MB/s pa je cifra, ki je zaenkrat zlepa ne dosežejo tudi raid-1 scsi u320 15k polja. In ker ponavadi itak ne rabiš takega prenosa, ampak dostopni čas, ki je tukaj cca 1000x manjši - ja, stvar obeta. Definitivno.

- Potrebno bo zbrati vso možno dokumentacijo glede preskrbe s štromom. Fino bi bilo v končni fazi, tako kot je napisal Spajky, narediti en večji akkupack (2x4 NiMH celice = cca 5Ah - ogromno), ga fiksno zmontirati v kišto in samo s kablom povezati na kartico. Kot sem že napisal, če bo stvar tako zmodificirana zdržala vsaj 2-3 dni, odpade kakršenkoli strah za izgubo podatkov.


Kar se tiče samega overclockanja Spajky, jaz nebi pretiraval, vsaj zaenkrat ne. Po vsej verjetnosti bo tole realno na policah koncem leta, kontroler je tudi verjetno prvi sata, tako da nekega bistvenega performance gain-a ne bo. Bi pa bila stvar zanimiva s stališča se da/se ne da in če, koliko.

Treba je spremljat na ebayu in kakih angleških in nemških straneh, ko se bo stvar pojavila - če naročimo več komadov skupaj, se zna poznati.

Imam pa občutek, da bo cena pc1600 ali pc2100 ramu s časom naraščala... :)

Zanimivo bi bilo tudi videti drugo generacijo teh kartic. Lepo bi bilo, če bi bile 8-slotne in SATA-II + obezno bi moral biti gor lasten bios.

EDIT: še ena ideja mi je padla na pamet, in sicer, RamBoard(R) :D

Ideja je sledeča: plošča z nosilci, na kateri je nalotanih 8 DDR slotov ter kontroler, se montira v 5.25 režo, za okrasno plastiko. Dodana še 1 ali 2 40mm fan-a za hlajenje. Vsa stvar se poveže s kakim posebnim kablom na PCI kartico, na kateri je večja baterija z avtonomijo 72ur + SATA konektor. Ostalo je enako - za prenos podatkov se uporabi SATA-II protokol.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

TribesMan ::

PC1600 in 2100 RAM je že poceni, sam kaj k se ne dobi v kakih spodobnih velikostih. 1GB modulov ne dobiš kar tako. Tud 4je sloti so premalo. Če hočeš met gor recimo inštalacijo winsow rabiš blizu 10GB za udobno delo. Torej 8 slotov pa 8 palčk po 1GB... zabavno a ne :>

Še bolj fajn bi blo met 16 slotov... sam pomojem ni nikjer krmilnika ki bi bil sposoben krmiliti toliko RAMa...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Spajky ::

@ meatwaad : za overklok po moje ni problem /sej je kontrolni čip v novi najmanj 13mikron tehnologiji/, ker so namensko dali pol nižji klok, da se nič ne segreva kontroler čip in ne pije več štroma in zdrži dlje baterija! in prišparali hladilniček! Boot grlo pri XP-jih: se lahko z registry tweakom izklopi prepoznavanje novega hardvera pri bootu !!!

@ jest10: to mora delat tudi preko Sata-Ata konverterja BP !

@ Boeing : 60$ ja, lahko pa da bodo izdali tudi (upajmo) cenejšo verzijo brez akumulatorja, saj je tale najdražji kos pri proizvodnji! In Sata v kontroler čipu (en oskubljen NB čip iz embeded multimedijskega DivX HD predvajalnika verjetno) je ziher prva verzija-cena! Kar se tiče rama, sej lahko vtakneš tudi najbolj cheap npr.ddr333 ali ddr400 rame (npr.4x512Mb), ki jih najdeš; saj so nazaj kompatibilni!!! :D Trebalo bi sam probat koliko velike čokoladice sprejme, po moje ziher najmanj one od 256Mb, ker je novejša stvar verjetno tudi one od 1Gb; Gbytu bi blo verjetno pod častjo imena, če se ne bi dalo gor počit vsaj 1GB v totalu-ime=GigaByte! :D ... Seveda, da ima tisti adapter gor svoj Bios (firmware-oni drugi največji čip gori zalotan!), kot video kartice npr., saj drugače ne more delat! To je pa ta drugi najdražji /ali celo najdražji/ del tega adapterja (custom softWare!). Kakršenkoli "RamBoard® TM" pa po moje ni bi bil potreben, če sprejme veee-ee-ee-like čokoladice, IMHO spet zaradi imena firma sprejme one od 1GB! :D ...

@ TribesMan : za udobno delo celo z WinXP NE rabiš več kot max. 2GB z vsemi "normalnimi" programi po velikosti. Jest sem poskusno instaliral brez programov in SP-ov in system restore in je prišlo cca. 700Mb na disku. Se pol malo igraš s kakim Tweak programčkom (ali čeprkanjem po registru) in prestaviš drugam vse temp in podobne mape in datoteke (ki se redko dostopajo) na drugo particijo na navaden disk pa je! :D ... Sej pomembnih podatkov ni varno dlje držat v Ramu (niti na Raid0 sistemu brez bekapa!) ... 8-)

Evo sem si spet dal malo mislit: ker tista baterijica gor nima ziher preko 1Ah in zdrži (nova in polna) 16ur in rabi cca. enih 50mA za ohranjanje (samo refresh!= dopolnjevanje naboja v celicah, zadosti na vsake 0,1ms enkrat prelet!) ramov, tačas ko ni pod štromom. To je zadosti, ker se z ramom nič ne dogaja takrat (ni pisanja/branja!). Torej z več kot 50mA je ni treba dopolnjevat !!! Tolko pa so meli tisti najmočnejši hišni brezžičnjaki (telefoni iz "praška") izpred par let maximalen stalen tok polnjenja, minimalno 20mA. Če bi ga dopolnjeval samo s takim tokom, bi zdržalo vsaj 24ur do "amnezije" :D ... torej NO Problemos, saj plata sama na PC Off na +5Vsb cuga bistveno več ! /V mojem hišnem telefonu (je praktično skoz "on hook" na polnjenju z 20mA) je NiCd baterija v 15 letih (ena celica) crkla samo enkrat do zdaj/ ... 8-)

Ja zna bit, da bomo v že jeseni zbirali šolde in kaj skupaj "uvažali" :D :D :D ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

bond007 ::

Tko če gledamo so diski res že prežveta stvar - neka reč notr ki se suče 7.2k obratih al pa še več, vse mehansko, podvrženo okvaram, hkrati pa "počasno" in razmeroma glasno. Skratka verjetno najšibkejši člen:D. In to se more zamenjat! In to so prvi koraki k temu. Tako kot so že povedal - 1000krat hitrejši dostopni čas!!! - to zelo veliko pomeni, tudi prenosi obetajo. Edini zaenkrat problem je kapacitet oz cena. Ampak, da je nekaj 1000 krat hitreje - temu se pravi napredek in računalnik bi poletel že pri vsakdanjih opravilih...>:D

Moonman ::

Vse palčke rama, ki sem jih namenil prodati so že na varnem v predalu.;)


bond007 ::

pa na PCI se prikluči ta stvar.. hm jst mam pa še 5 pci rež fraj >:D, je pa res da nimam tolk sata priklučkov:). Bi se dalo recimo kupit en SATA kontroler z 4 priklučki gor, pa 4 te ramdisk zadeve .. in bi pol teoretično lahko mel 16GB disk?
Zgolj teoretično, cenovno vem da ne pridem skozi - okol 300 jurjev sam za ram :\

jest10 ::

Ja samo potem te bo PCI zlajfau. Prenosa bo "le" max 133MB/s

DominusSLO ::

ma to je brezzveze... če že hočeš met ful rama, si zafilaš vse slote z 1gb moduli, če pa ti je cilj imeti narejeno particijo na ramu, pa uporabiš kakšen ramdisk program...

LP

bond007 ::

in ko računalnik ugasneš? Nekam zgine tist ramdisk ustvarjen v ramu a? Sploh ni enako ramdisku ustvarjenem v ramu. Tu je poanta da lahk maš cel OS inštaliran na tak način, vsi programi ... pač čisto nadomestilo za disk! Edino kapaciteta je še problem

Matri[X] ::

4GB je ze dost. Problem je stevilo rez za rame. Moglo bi jih bit najmanj 8, ker so 1GB moduli predragi.

Boeing ::

Spajky: ne, dveh serij, ena z in ena brez akkuja ne bo. Ker ni poante - ramboard brez baterije je neuporabn, ergo ?

z biosom sem mislil predvsem user-interface bios - možnost prilagajanja določenih parametrov. Kot na platah recimo.


Se pa strinjam, da bo stvar izredno zanimiva, a na začetku abnormalno draga. Ko se bo to začelo bolj uporabljat, bo občutno narasla tudi proizvodnja rama ter ramboardov, kar pomeni malo nižje cene.

Spajky, jaz sem takoj za, da se zadevo naroči pre-relase, stestira, objavi test, zmodificira u nulo in napiše še en članek. In na koncu veselo uporablja :D
Si za ?
Mogoče lahko kaj positnarim pri uvozniku za gigabyte za slovenijo, če se bi dalo dobit kak first-shipment primerek... Glede na to da bi naj bila zadeva dobavljiva v juliju, mora biti proizvodnja že v polnem teku.

bond: ja, diski so dejansko že 30 let stara tehnologija. Doterana v take detajle da samo gledaš, ampak vseeno. Preživeta stvar, totalno.

J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boeing ()

SasoS ::

sory...ampak stvar se mi zdi totalno neuporabna :P. XPji se meni naložijo z vsemi programi vred v manj kot minuti. Pa recimo da traja to 2 min. Zjutraj prižgem računalo, čez 12h ugasnem...2 min / 720 min = 0.27%. Če boot čas zmanjšam na 0 še vedno nisem pridobil nič. Pri delu je večina sistemskih fajlov v ramu tako da spet ne pridobiš nič če je OS na ramdisku. Verjetno bi se poznalo pri špilih, a kaj ko vsak špil rabi vsaj 2GB za inštalacijo, kopiranje gor in dol ti pa pobere 10x več časa. Se strinjam da diski taki kot so nimajo prihodnosti a so še vedno edini uporabni medij s sprejemljivim razmerjem velikost/cena.

CCfly ::

Ta stvar je ne-u-po-rab-na:
- Če želite več RAM-a imate verjetno dober razlog, da posedujete strežniško matično ploščo.
- Da bi v RAM shranili operacijski sistem je praktično stran vržen pomnilnik. Ko zažene računalnik se večina operacijskega sistema, ki ga pri delu potrebujete naloži v glavni pomnilnik, kar pomeni da ste sedaj vrgli stran vsaj 128 MB RAM-a glavnega pomnilnika popolnoma brez potrebe plus še kakšnih 512 MB ramdiska.
- Če vas moti hitrost zagona pa imate spet na voljo hibernacijo.
- Pomnilnik bi uporabili za swap ? Saj se šalite. Razlog je naveden že eden od sogovornikov.
- Pa poglejmo še edini recimo dober argument - ceno:
Recimo da dobimo poceni pomnilnik in kupimo adapter. Je še poceni pomnilnik, ali bi za ta denar že lahko dodali glavni pomnilni, kupili še kakšen disk za RAID polje, ... ?

Imate kakšen specifičen primer uporabe, kjer bi vam tole prišlo prav ?

Kdor misli da je disk preživela zadeva naj se zaveda, da so diski z nami zaradi preprostega razloga. So ekonomični, relativno zdržljivi in imajo dovolj veliko gostoto zapisa podatkov. Saj so alternative vendar imajo preveč pomanjkljivosti, da bi disk nadomestile.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

meatwaad ::

Ta zadeva je zelo uporabna in se bolj bo z izboljsanimi modeli, ki bodo podpirali vec kot 4GB. Ce ne vidite kaj vam pride prav, potem *vam* ne koristi. Ni pa treba potem pisati da je na splosno neuporabna. To je tako kot ce ti en film ni vsec in potem vsakemu hoces dopovedat kako zanic je. Heh.

CCfly ::

Ce ne vidite kaj vam pride prav, potem *vam* ne koristi. Ni pa treba potem pisati da je na splosno neuporabna.

To kar se napisal je moje mnenje + argumentacija.

Ta zadeva je zelo uporabna in se bolj bo z izboljsanimi modeli, ki bodo podpirali vec kot 4GB.
Jaz pa bi želel slišati od tebe zakaj se ti zdi ta zadeva tako uporabna.
4 GB pomnilnika bi na primer jaz raje natlačil v matično ploščo, ne pa na nek kos vezja, ki sedi na IO vodilu.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Jebiveter ::

CCfly, se kar strinjam s tabo. A moram hkrati povdarit, da na primer Spajky niti priblizno ni avarage S-T Janez, in ce se njemu zdi, da je dobro imet funkcionalne windowse stlacene na velikost 30MB (I think is the last size), potem bo to naredu.
In v tem primeru, ce misli, da mu bo ta RAM-disk zadeva stisala in pohitrila ze tako neslisno in blazno hitro masino... no, potem ne dvomim v to, da nam bo pokazal kako.

PS: Ne pozabite, vsi vecji znanstveniki/inovatorji/filozofi/politiki/karkoli so imeli totalno odpiljene ideje... za svoj cas. In Spajky... well, he is one of those :)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

CCfly ::

Če Spajky vidi v tem adapterju kakšen potencial za lep projekt bom navdušen.

Kolikor sem uspel njegov tok idej razkodirati, želi natlačiti OS in podatke v RAM na adapterju, da bi s tem pridobil na hitrosti zagona in latenci dostopov ter hitrosti branja. Tukaj pa vidim problem in sicer, cenovno se stvar ne izplača (razen če bi bil RAM praktično zastonj).
Ideja bi bila da v računalnik natlačiš ustrezno količino glavnega pomnilnika in računalnik preprosto ob neuporabi hibernira, oz. se vzdržuje vsebina pomnilnika (kar je dejansko že možno prek ACPI-ja). Računalnik se preprosto zbudi skoraj instantno.
Za izpade elektrike je pa pač potrebno imeti porihtan kakšen UPS, ne gre drugače.
Sem kaj izpustil ?

in ce se njemu zdi, da je dobro imet funkcionalne windowse stlacene na velikost 30MB
64 MB CF kartica ali pa še bolje netboot, vsebina pa se prebere le ob prvem zagonu.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

meatwaad ::

Meni je to vsec zato, ker ze od nekdaj zelim ramdisk, vecjo hitrost in sistem brez teh usranih diskov. Pa naj bodo opticni, mehki ali trdi. In naslednja zadeva ki jo hocem je hiter sistem brez vetilatorjev ali vodnega hlajenja. Ce je pa vam vsec stara tehnologija, potem pa uzivajte.

Spajky ::

@ bond007 : seveda se bi dalo, sam pol bi mel 4 particije po npr.4Gb 8-) . Lahko bi pa dal po dva in dva celo v Raid0 (2 particiji po 8Mb!), sam hitrost ne bi bila nič večja-Sata ozko grlo!

@ jest10 : nič ne bi PCI žlajfal, saj podatki NE potujejo preko vodila !!! PCI vodilo je samo štender za kartico in priklop za štrom; mimogrede bi lahko ta adapter (podobno kot je mislu Boing) montiral kje drugje in samo na taprave kontakte zalotal vsa 3 različna napajanja direkt iz napajalca !!! :D ...

@ Boeing : kako, da ni poante brez baterije (sej rama tud ni gor!), pač nakup posebej-kapaciteta po potrebi za časovno avtonomijo! :D . User-interface bios pa nima smisla, ker nima smisla latence pritegovat na ramih; je že tako prehitro za vmesnik! 8-) . Ja Jest bi bil za, sam ne še tako hitro (sem mislil naslednjo pomlad, ko nameravam nabavit najnižji Celeron-M 1Mb L2 + Asus adapter + Asus P4C800-x plato iz druge roke + navit 100%, če bo treba s Peltom na zračno in ima plata tud Sata priključke), ker mam samo UDMA33 na moji BX-ici in bi rabu še tudi oni Sata-Ata konverter !

Sem pa dobil že pred časom še eno idejo, ki jo moram z eno staro Slot1 plato šele probat (da ne šarim po moji) ko jo dobim gratis: nekako osveževat ram, ko se komp izključi, da ostanejo vsi podatki not in sicer tako, da dopelat štrom dodatno nekako nekaterim stvarem na plati (Bios čip, clockGen, rami in NB-u), po možnosti iz +5Vsb ali pa (ker imam en 25W mATX PC napajalc res malih dimenzij) z dodatnim napajalcem, ko je komp "ugasnjen", da potem takoj zalaufa (v sekundi!), ko ga prpališ na štrom! :D Nekako trenutna "hibernacija". Še razmišljam o tej ideji ... 8-) .

@ CCfly : ja po svoje maš tudi prav, se marsikaj ne splača (tud npr. stroški neke modifikacije in OC do daske današnje dni), vendar FUN (hobby) tudi malo daje veselje! Evo en čisto primeren specifičen primer uporabe : na primer Slo_Tech server: SQL databazo (če ni prevelika) počiš v ta RamHD = iskanje po njej bistveno hitreje kot zdej (čeprav se mi zdi, da laufa zdej na SCSI diskih) ... Pa tudi kakemu malemu starejšemu serverju, ki mora bit non stop onLine se zna pogosto zmešat in ga je treba resetirat (lahko na daljavo) in se s takega RamHD-ja bliskovito postavi spet v delujoče stanje ... Ne IMHO stvar ni brezvezna in je uporabna, spet pa tolk draga ni (nasproti cenam onih Flash HD-jev, ki sem jih prej navedel!) in NE obremenjuje i/o linije PCI vodila! ... 8-) .

@ Jebiveter : moji najnovejši miniaturni rešilni W9x gredo na 3 diskete + 1 za boot in nekaj dodatnimi "orodji", miniDOS, NTFS ter Linux ext2+3 file system read only podporo :D ; če pa so diskete 1,7 DMF formatirane, gre vse celo na 3 komade in še ostane placa na zadnji :D :D :D ... 8-) .
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

jest10 ::

Spajky:
Žlajfanje PCIja je bilo mišljeno ob tisti ideji, da bi kupil dodaten SATA kontroler in ga vtaknil v PCI.

Tomay ::

Cenatek ima nekaj takega že dolgo časa na trgu.
Voodoo 4Ever

tiborrr ::

Ja, stane pa 1600USD, pa se SDRAMe moras not tlacit, ki pa so iz druge roke glihtak dragi kot prasica.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Boeing ::

Spajky: nima smisla. Po vsej verjetnosti že samo po sebi ne tako obsežno proizvodno linijo bi razbil na še manjše dele.

Smisel bi imelo recimo več modelov. Tak z 4, 8, mogoče 16 sloti, in temu primerno baterijo. Ki pa bi se jo dalo mogoče celo posebej kupiti, samo to dvomim da bi se splačalo.

Poleg tega pa moram jaz pred izvedbo tega eksperimenta še tudi zamenjati plato&proc, ker zdaj, ne boš verjel, že 3 leta furam na axp1700+@2600+, pa je čisto zadosti za tisto, kar rabim. Bi pa mel SATA, to pa... ;)

Definitivno se bom pozanimal kako in kdaj bo stvar v sloveniji in če bo sreča, dobim prvo pošiljko.

CCfly: saj marsikaj se ne splača. Ne splača se kupi boljšega monitorja, če na tem dosti dobro vidim. Ne splača se kupit več rama, raje za ta denar malo počakam...

Včasih pač enostavno narediš nekaj zato, ker se ti dopade :)
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

CCfly ::

Sem pa dobil že pred časom še eno idejo, ki jo moram z eno staro Slot1 plato šele probat (da ne šarim po moji) ko jo dobim gratis: nekako osveževat ram, ko se komp izključi, da ostanejo vsi podatki not in sicer tako, da dopelat štrom dodatno nekako nekaterim stvarem na plati (Bios čip, clockGen, rami in NB-u), po možnosti iz +5Vsb ali pa (ker imam en 25W mATX PC napajalc res malih dimenzij) z dodatnim napajalcem, ko je komp "ugasnjen", da potem takoj zalaufa (v sekundi!), ko ga prpališ na štrom! :D Nekako trenutna "hibernacija". Še razmišljam o tej ideji ... 8-) .
ACPI S3 state je zelo podoben samo registri za čipovje se morajo iz pomnilnika osvežiti:
http://acpi.sourceforge.net/documentation/sleep.html

ja po svoje maš tudi prav, se marsikaj ne splača (tud npr. stroški neke modifikacije in OC do daske današnje dni), vendar FUN (hobby) tudi malo daje veselje!
To je vedno dober razlog :)

Evo en čisto primeren specifičen primer uporabe : na primer Slo_Tech server: SQL databazo (če ni prevelika) počiš v ta RamHD = iskanje po njej bistveno hitreje kot zdej (čeprav se mi zdi, da laufa zdej na SCSI diskih) ...
Celotne baze ne boš mogel dat v ramdisk, lahko pa bi tja dal indeks, vendar tukaj ponovno bolj profitiraš če ga imaš kar v glavnem pomnilniku. Profitiral bi kvečjemu pri pisanju loga v ramdisk, ki bi ga takoj poslal naprej na drugo mašino v omrežju.

Pa tudi kakemu malemu starejšemu serverju, ki mora bit non stop onLine se zna pogosto zmešat in ga je treba resetirat (lahko na daljavo) in se s takega RamHD-ja bliskovito postavi spet v delujoče stanje ... Ne IMHO stvar ni brezvezna in je uporabna, spet pa tolk draga ni (nasproti cenam onih Flash HD-jev, ki sem jih prej navedel!) in NE obremenjuje i/o linije PCI vodila! ... 8-) .
No to bi bila pa zanimiva ideja.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Spajky ::

@ Boeing : tisto z verzijo brez AKU bi imelo vseeno malo smisla (bi prodajali malce ceneje in baterijo malo dražje (lukavo), na proizvodno linijo pa ne bi vplivalo, ker ga verjetno kot zadnjega gor prpopajo; PCB pa bi ostal isti ..). Lahko pa v Kokoško zaide kaki s malo defektnim AKU in bi prodali za pol cene brez njega :D :D Kar pa se tiče verzije z več kot 4_sloti (več kot 4GB), pa ne bo šlo več tako poceni, ker je potrebno (se mi zdi, nisem siguren) razvit na novo 64bit memory kontroler; ta ki je zdej gor je cheap 32bitni(=max.4GB naslavljanja oz. točneje še 4kB manj)

Ja tud jest furam drugače moj komp že par let na full stari osnovi in mi je v bistvu zadost; če bi šel klamfat novega, bi tega mel za rezervo, ker se mi ga ne splača prodat!

PS.: upam, da ste si na sliki malo bolje ogledali priklop tistega akumulatorčka: namreč ima 3 žice! To lahko pomeni, da je AKU s srednjim izvodom (simetrična izhod voltaža?) ali pa kar je IMHO bolj verjetno, da je srednja (rumena) žica samo izvod temperaturnega senzorja in je na adapterčku integriran tkzv. ICS polnilec-3_ji največji čip (revija SE stara nekaj let, Intelligent Charge System), ki napolni baterijo ful v manj kot pol ure z močnosnimi VF špicami toka in kontrolo temperature, da se baterija ne pregreje, uniči ali celo explodira med polnjenjem! Po moje bo to kar to zadnje ... 8-) .

@ CCfly : vem za ACPI S3 state, sam redkokdaj res brezhibno deluje v kakem kompu (faktor compatibilnosti ostalega hardveraja=sreče v izboru komponent) ... 8-) .
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Boeing ::

Spajky: glede kontrolerja, saj zadeve že obstajajo na serverskih platah ?! Ja, drago oz. dražje ampak vseeno. S proizvodnjo bi cena padla. Po drugi strani pa spet, najprej je treba dobit zadevo v roke, stestirat in dejansko videt kolk je uporabna. Če je, ni vrag da ne bo v kratkem sledila izboljšana verzija.

In še ena ideja: a nebi blo možno nardit tako, da bi bil na board zalotan še en translator, ki bi potem razdelil zadevo na dva 32 bitna kontrolerja, vsak s svojimi 4G; ergo, dobiš ven 8G na relativno poceni način. Ne vem, toliko elektronika nisem, ideja je pa.

ICS oz. ECS (Enhanced Charging System) zaziher ni gor, ker v ta namen rabiš res ogromne kondenzatorje za dosego tokov in še poseben kontroler, česar pa tu ni. Najverjetneje je gor enostaven temperaturni senzor. Nič kompliciranja, pa še manj verjetnosti je da crkne.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Spajky ::

Ja možno bi blo da bi bil na board zalotan še en translator za duplo količino memorije po moje (dražja verzija za bolj finančno podprte). Kar pa se tiče eventuelnega ICS oz. ECS polnilca za AKU, možno, da je. Pri par sto kHz impulzih sploh ni treba velikih kondičev, lep primer so kondiči na platah in v napajalcih. Bomo vidli, ko bo na BG strani kak manual ali specsDatasheet v Pdf za skinit dol ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

meatwaad ::

Hehe, me prav zanima kaj boste ustvarili! :D Anyway, ce kupujete od zunaj se priporocam, bi se jaz vzel 1-2 kom.

Spajky ::

Ta adapter podpira module po 1Gb = 4x1GB = 4Gb TL. 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Pyr0Beast ::

Evo, glih zdej sm našu en mikro polnilc (5V 420mA) :D za mobi siemens A60 in njegovo Li baterijo (to je pa tut vse kar dela).
Nuca kdo rezervne dela za ta mobi ? >:D >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje glede RAMDISKA

Oddelek: Pomoč in nasveti
173077 (2762) Pyr0Beast
»

Dragi SSD-ji iz Hitachija in OCZ-ja

Oddelek: Novice / Diski
359905 (7168) Bor H
»

RAMdisk

Oddelek: Strojna oprema
111705 (1573) opeter
»

Gigabyte i-RAM

Oddelek: Novice / Grafične kartice
356348 (5103) AtaStrumf
»

Uporaba RAMDisk-a v WindowsXP

Oddelek: Programska oprema
181564 (1312) gumby

Več podobnih tem