» »

Razlika med formatoma zapisa...

Razlika med formatoma zapisa...

nejcB ::

Pozdrav

Kopujem kamero in me zanima, kakšna je razlika v "AVI Format H.264" in "Mpeg4 H.264" obliki zapisa HD videa... ?

RejZoR ::

Je ni, razlika je edino v containerju. V prvem primeru bo posneto v datoteko s končnico AVI, v drugem pa s končnico MP4. Sam uporabljen kodek je isti.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nejcB ::

Kvaliteta, kompresija, velikost videa -datoteke je enaka ?

Mavrik ::

nejcB je izjavil:

Kvaliteta, kompresija, velikost videa -datoteke je enaka ?


To s tvojega zapisa ne moremo vedeti - nameč ne moremo vedeti kake nastavitve bo program uporabil pri prvem ali pri drugem pri kodiranju.
Vse kar ti lahko povemo da bo prvi najverjetneje zapakiran v kontejner tipa AVI, drugi pa (sklepam) v kontejner tipa MP4.

Tvoj opis o kvaliteti ne pove popolnoma nič.
The truth is rarely pure and never simple.

RejZoR ::

Kot je rekel Mavrik, to je čist odvisno od naprave do naprave.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Desty ::

Je boljša druga varianta, ker je AVI containter "skregan" z H.264. To se sicer pri predvajanju posnetkov ne opazi, se pa takoj opazi pri montaži. Mnogim programom za montažo se začne "kolcati" po importu AVI muvija s H.264 kodekom, pri MP4 pa teh težav ni.

RejZoR ::

Potem je zanič program, ker sam container nima nobene veze. H.264 kodek lahko zbašeš v AVI, MKV, MP4, MOV itd kontainerje pa ne bo razlike.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Izi ::

Dejansko lahko vsak kodek stlačiš v vsak kontejner, ampak kot kodeki, se tudi kontejnerji med seboj precej razlikujejo v zmogljivosti, zato ni vseeno kaj vtakneš kam, če hočeš do konca izkoristiti tako kodek kot kontejner.

Recimo kontejner AVI, ki je že zelo star in betežen, ne podpira več avdio sledi hkrati, tudi podnapisov ne podpira in morajo biti izven kontejnerja, ne podpira tudi menijev in še kaj bi se našlo.
Kar pa se tiče kodekov v AVI kontejnerju je problem, da le ta ne podpira B-framesov, kar pomeni, da H.264 kodek na začetku sploh ni mogel delovati v AVI kontejnerju, ampak potem so popravili ffdshow filter, da zmore predvajati H.264 tudi iz AVI kontejnerja.
Večina zunanjih naprav, ki so namenjene predvajanju izključno AVI kontejnerjev seveda ne bo mogla predvajati nič, če bo v kontejnerju H.264 kodek, na PC-ju pa gre tudi to brez problema.

V zastareli AVI kontejner sodijo tudi zastareli kodeki. Trenutno se AVI uporablja smo še za DivX in Xvid.

Najnovejša kontejnerja sta MKV in MP4. Sta si zelo podobna z razliko, da je MKV boj prilagodljiv, ker je odprtokoden in podpira vse kar si človek zamisli, MP4 pa je komercialna različica MKV-ja, ki se mnogo bolj drži standardov in seveda podpira DRM, s katerim se MKV sploh ne ukvarja. Tako lahko MKV vedno predvajaš povsod, medtem ko MP4 na napravah, ki podpirajo DRM (PS3 in Xbox) dostikrat ne delujejo, ker je avtor pri Ripanju iz Bluray plošč pozabil odstraniti DRM zaščito ker ta na PC-jih sploh ne deluje.

Kakorkoli že, trenutno najnaprednejši kontejner je MKV, najnaprednejši kodek pa H.264 in tako tudi najbolj sodita skupaj :D

Mavrik ::

Izi:

Koncept "odprtokodnega" kontejnerja ne obstaja. To kar si napisal v zadnjem odstavku nima nobenega smisla - kontejner nima "kode", ki bi bila lahko odprta. Tako MKV kot MP4 sta javno določena in definirana standarda. MP4 je veliko bolj široko podprt, MKV pa ma nekaj več zmogljivosti.
The truth is rarely pure and never simple.

Izi ::

Mavrik, motiš se. MKV je končnica za odprtokodni kontejner z imenom Matroska. Ostale končnice so še .mk3d .mka in .mks
Tukaj si preberi vse o Matroska kontejnerju: Wikipedia - Matroska

The Matroska Multimedia Container is an open standard free container format,...

Še enkrat: MP4 je komercialen produkt, MKV je odprtokoden produkt, sta si pa precej podobna.

Senitel ::

Open standard ne odprtokoden (ker kode dejansko ni, kot je že bilo povedano)...

RejZoR ::

Izi, ne klobasaj neumnosti. AVI ni prav nič zastarel container in če hočeš lahko vanj mirno strpaš najnovejši H.264 kodiran medij. Stvar je samo v tem kaj container po specifikacijah podpira. AVI kot tak mislim da lahko nosi samo audio in video stream, medtem ko lahko v npr MKV strpaš še podnapise in cel kup druge šare. Ampak ne kot podnapise vdelane v video ampak dejansko podnapisi v tekstovni obliki katere lahko nato izbiraš po npr jezikih. Ampak na to ne gledam kot na slabost. AVI container je še vedno daleč najbolje podprt in čeprav na navadnem DVD playerju ne moreš gledat AVI filma skodiranega v H.264 je AVI kljub vsemu daleč od zastarelega saj funkcijo še vedno opravlja čist normalno. Logično pa da se stvari spreminjajo in da se z uporabo H.264 kodeka razširja uporaba (predvsem) MP4 containerja, ene naprave pa podpirajo tud MKV.
Ampak to je pol že tko kot bi govorili, da je MP3 zastarel format in brezvezen za uporabo ko pa imamo na trgu bolj napredne kodeke kot je OGG in AAC. Pa temu ni tako ker je MP3 še vedno daleč najbolj razširjen in podprt.
Isto je z AVI containerjem. Se bo ap tud to spremenilo skozi čas, enako kot se bo MP3 format čez daljše obdobje počasi porazgubil in ga bo začel nadomeščati nek drug format.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zvezdica27 ::

lp,

Izi ima prav vsaj kar se tiče montaže in obdelave videa. Avi + novejši kodeki = katastrofa (težave). Predvajanje pa ni probelm.

V ostalem je pa malo falil, a v bistvu prav razmišlja, avi je več ali manj neuporaben, razen če neka naprava mkv ne pozna(kak dvd player itd.)

Jaz uporabljam Mkv, v njemu pa mp3 in video stream po potrebi.

zz

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potekli patenti za MPEG-2

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
247657 (5386) AndrejO
»

DLNA mreža za TV (PROGRAM)

Oddelek: Programska oprema
83518 (2664) radmannsdorf
»

Video format

Oddelek: Pomoč in nasveti
61293 (1159) zidzid
»

Koliko Ghz CPU za .mkv ?

Oddelek: Programska oprema
403102 (3102) jan01
»

Izšel je DivX 6

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
445853 (3887) Metabond

Več podobnih tem