» »

programiranje apple

programiranje apple

blackwing ::

Zanima me če zna kdo programirati apple aplikacije za iphone in ostalo... :)
Imeli smo predstavitev v šoli od nekdanjega dijaka in se mi je zdelo lažje kot pa c#.
Vendar me raje zanima mnenje programerjev tega :)

dice7 ::

Objektivni C, ki je dejansko malce težji od C#. Vendar odvisno kako je kdo navajen. Drugače pa imaš vse tukaj
http://developer.apple.com/programs/ios/

in to vse plačljivo :S

Ericssony ::

Programiranje v Objective C je "težje" kot v C#. Sam moraš recimo skrbeti za upravljanje s pomnilnikom (velja za iOS). Sicer pa si lahko več prebereš tukaj:
C# vs Objective C
How does Objective-C compare to C#

Drugače pa si poglej še blog od Josh Smith-a (tisti, ki se malo bolj spoznajo na WPF in MVVM bi morali vedeti kdo je to ;))
iJoshSmith

Gandalfar ::

@blackwing: ko enkrat znas programirat so ti vsa okolja le semantika, da se uvedes v osnove. Odvisno kaj zelis zgradit.

Zgodovina sprememb…

blackwing ::

Torej se nikakor ne da apple zastojn programirat?

Looooooka ::

Seveda se lahko.99$ te stane samo ce hoces zadevo publishat na njihov store(vsaj tko je blo nazadnje ko sm gledal).
Mislim, da bi se hitro ustrelili v nogo ce bi bilo treba placati, da sploh napises nekaj :)

Mavrik ::

blackwing je izjavil:

Torej se nikakor ne da apple zastojn programirat?


Realno za iOS ne - lahko programiraš in testiraš v simulatorju, sam simulator je precej omejen (recimom niti lokacijski servisov ne zna simulirat). Za testiranje na napravi pa rabiš provisioning profil, katerega dobiš samo če plačaš Applu.
The truth is rarely pure and never simple.

ql000 ::

Predkratkim sem se lotil istega izziva, pri čemer sem se hotel izogniti Objective-C-ju, ki mi je kot jezik totalen crap. Ogromno sem delal v C#, pa potem v Javi, samo Obj-C mi ne potegne 5%. Če mi kdo reče, da je Obj-C human readable bi ga kr nekam sunu :) Iskal sem alternative in jih tudi našel v Titanium Appcelerator. Zadeva je dejansko narejena kot sklop Javascript knjižnjic, ki se potem prevedejo v Obj-C. Pišeš kodo, ki je dejansko lahko multiplatform za iOS in za Android, pač odvisno ker del API-ja dejansko uporabljaš. Titanium ne sledi logiki web kita, ampak dejansko dobiš ven native kodo. Sam sem ravno končal en produkt, ki gre sedaj na trg in moram reči, da sem prišel iz nule do produkta v neverjetno kratkem času.

By'd'mimo, upam, da ti je jasno, da za razvoj na iOS platformi potrebuješ mac-a. ;) Pa tistih 99$ morš plačat tudi, če hočeš narejeno aplikacijo SAMO testirat na svojem iPhonu ali pa iPad-u. Alternativa je možna preko jailbreak-a + male čarolije, samo verjemi, da se ti na koncu zdi tistih 99$ sitnica.

Gandalfar ::

> da sem prišel iz nule do produkta v neverjetno kratkem času

to je koliko? Das url? :)

ql000 ::

Evo linka: www.appcelerator.com Zadeva je zastonj do neke mere, če hočeš kaj več pač plačaš. Appcelerator je tudi kupil podjetje Aptana in sedaj so že izdali Ecplise like IDE.

Kar se tiče časa bom tako: ob rednem poslu, ki sem ga imel, sem delal ob večerih pa par vikendov. Dokler nisem začel uporabljati Appceleratorja nisem napisal vrstice javascript kode. Pri teh parametrih sem prišel do produkta v enem mesecu - gledam po datumih, ki jih imam v na backup fajlih. Aja, vmes je bil še en teden, ko nisem naredil ničesar zaradi enega javnega razpisa.

Ko sem razmišljal, če bi se res zbrcal pa začel v Obj-C delat, sem enostavno ocenil, da preden mi rata vsaj približno vzljubit jezik + čas, da dejansko nekaj pride izpod prstov, da lahko rečeš "to pa je čemu podobno", Obj-C, vsaj v tej fazi, ko testiram trg hudo no go.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()

Gandalfar ::

zanimivo. Das link do App Stora svojega appa? (lahko tudi na ZS)

plevcek ::

Tudi mene zanima link do tvoje aplikacije. Lahko tudi na ZS.

ql000 ::

Mam drugo logiko :) Preko tega 99$ profila lahko namestiš svoj app na do 100 različnih naprav. Zaradi tega sem se odločil, da dokler sem v fazi testiranja trga nameščam osebno preko svojega profila stranki app na iPad-e. Bo kmalu zunaj webpage, računam, da do konca tega tedna pa objavim link tudi tukaj.

Moje mnenje glede appceleratorja:
Hudo v redu zadeva, ki pa ima kje kak bug. JSON stringify dela bistveno drugače na simulatorju, kot pa potem na sami napravi. Ta bug mi je vzel vikend, je bil pa edini, ki bi si kr lase populil. Drugače je pa na github-u njihov Kitchensink, ki si ga uvoziš v appcelerator projekt in zalaufaš v simulatorju. V kitchensinku so vse funkcionalnosti, tudi njihovi hack-i. Pogledaš stvar, ki te zanima v kitchensinku, pa potem pogledaš source, ki je tako urejen, da misliš, da ga je pedenal en računovodja :) :) :) Mislim res simple. Še seveda link: http://developer.appcelerator.com/doc/k...

P.S.
Apple omogoča še drug profil, za katerega plačaš 299$, katerega logika je, da si kao "in house" developer, ki potem dela strogo app-e za podjetja. Preko tega profila ne moreš dat aplikacije na app store.

hendriks ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove podrobnosti o Project Ara

Oddelek: Novice / Android
4316216 (12658) kpkp
»

Applove novosti z začetka WWDC - iOS

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3918168 (16024) PrimozR
»

Mobilni development (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7513620 (9999) Gandalfar
»

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

Oddelek: Novice / Android
3511088 (9674) MrStein
»

Java ME

Oddelek: Programiranje
152765 (2462) matejdro

Več podobnih tem