» »

Java ME

Java ME

hani ::

Pozdrav!
Odločil sem se, da se bom pričel z učenjem Java ME, ker hočem izdelovati enostavne aplikacije za telefone. Ker pa je ta Java "svet" tako obširen vas poznavalce sprašujem, katere programe si moram naložiti, ali obstaja kakšna knjiga v slovenščini (je vseeno malo lažje kot angleški), kakšna elektronska knjiga, tutoriali,...?

hvala za odgovore.

overlord_tm ::

Program - netbeans, eclipse, kar ti pase. Za slovenscino nevem, v srednji mi je profesor kazal eno stran, slovensko s primeri, ampak se mi sanja vec ne katera je bila to. Anglesko

Drugace pa, si preprican da JavaME? Ko stvar se dosti opusca, ves development se bolj seli v android, iOS, webOS vode.

Spura ::

Eclipse, J2MEPolish, Eclipse Mepose plug-in. Pa neka knjiga je za Polish, ki ti celoten razvojni postopek opise.

hani ::

ok. Potem pa mi svetujte. Rad bi izdeloval enostavne aplikacije za mobilne telefone(text, klik slika, klik tekst) za windows mobile, android, symbian. Kot sem že na tem forumu vprašal, če obstaja kak WYSIWYG ali program z GUI je bil odgovor negativen se bom pač mogel naučiti programiranja. Ne bi se pa rad brezglavo pognal v nek programski jezik in na koncu ostal brez željenih rezultatov.

Invictus ::

Programiranje za mobilne telefone ni tako GUI kot za ostale OSe. Moraš precej stvari narediti kar na roke (tudi user interface).

Za iOS in Android imaš neke grafične GUI builderje, za JavaME pa mislim da ima edino Netbeans en tak dokaj uporaben vmesnik za to.

LP I.

cekr ::

Poskusi s tem:
Java2
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

hani ::

Ja nič, potem bom pa začel kar z Netbeans. Še rabim kak program zraven tega (za preview,...)?

Če pa malo pogledam nazaj. Vse kar sem hotel narediti je, da bi recimo neko spletno stran narejeno v določeni resoluciji skonvertiral recimo v cab za winmo ali sis za symbian, da bi se ta spletna stran inštalirala in zagnala kot samostojni program in ne v brskalniku. Po nekaj mesečnem iskanju sem presenečen ugotovil, da se bom ne glede na to da sem bolj grafični tip mogel pač začeti učiti programiranja. Mogoče pa je od vas kateri dobil idejo, da napiše prav tak program, ki bi ga z veseljem mnogi meni podobni uporabljali.

overlord_tm ::

Na androidu java ni native podprta, za windows nevem (v novi sedemki sploh dvomim), na iphone sigurno ni podprtam tako da ti ostane samo symbian :)

Spletno stran lahko shranis v browserju, ne rabis lih programa iz nje delat. Ce iz pcja naredis wget -r celotne strani, stvar skopiras na telefon, bi znalo delat :)

hani ::

No zdaj pa je overlord_tm podrl vso mojo teorijo. Mislil sem, da vse te platforme podpirajo javo. Ta wget se da narediti za vse te platforme? Če ja s kakšnimi programi?

overlord_tm ::

Ja vsak soliden telefon ima browser, wget ti pa samo zloada strani iz interneta na racunalnik, potem pa lahko to preneses na telefon in tam gledas shranjene strani. Nevem sicer zakaj bi si to kdo zelel (razen ene par firm, ki tako izdaja kataloge). Interneti so pocen dandanasnji, vsak paket ima ze nekaj prenosa podatkov zraven.

hani ::

To si želim zato, ker je spletna stran 60mb velika, kar je pa vseeno malo preveliko za online deskanje, plus tega pa je tak način zastonj. Taka spletna stran se potem zažene v brskalniku če dobro razumem. Kako pa izgledajo ti katalogi in v čem so narejeni?

hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hani ()

Spura ::

iPhone itak ne mores drugega kot Objective C. Ker oni sploh ne pustijo, da bi kdo napisal compiler za kak drug programski jezik za iPhone. Oziroma lahko ga napises samo ga ne mores distribuirat in preko apple storea ne mores prodajat aplikacij, ki bi bile narejene v drugih jezikih.
Apple = nazis.

l0g1t3ch ::

Java ME je pomoje bolj kot ne crknila. Vsak telefon forsira nek svoj API.

hani ::

Samo to pa ne morem verjeti, da je tako sr..... na tem področju. To pomeni, da ni nobene variante, da bi v nekem programu lahko pisal programe za različne platforme.

talmai ::

Jap, development za pametne telefone je raztreščen. Mogoče tudi zato, ker je mnogo tehnologij še v povojih in bomo še videli, kako se bo razvilo, kaj bo propadlo in kaj se bo obdržalo.

Glede na to, da nimaš izkušenj s programiranjem, ti bo naučiti se Objective-C, Javo ali C++ verjetno velik problem. Sej ne da se ne da, samo je potrebno precej truda vložit. Poleg tega bo to pokrilo samo eno platformo (Obj-C: iPhone; Java: Android - ampak to ni Java ME; C++: N900, Symbian, Bada).

Si kdaj delal kaj za web? HTML, css in to... Zunaj je vedno več frameworkov za razvoj mobilnih aplikacij s HTML5, CSS3 in JavaScript. Development se sicer precej razlikuje od klasičnega Web developmenta, vendar uporablja isto, oziroma nekoliko nadgrajeno tehnologijo. Stvar je super, če imaš že izkušnje s HTML + CSS, JavaScript pa je tudi za magnitudo lažji za učenje od prej omenjene trojice. Poglej si recimo Sencha touch (dela zaenkrat na iPhone in Android) ali Appcelerator. Taki frameworki bodo verjetno počasi dobivali support tudi za sisteme s Qt podporo (N900 - Maemo, N8 - Symbian 3, ostali - S60 r5) in za web based platforme (WebOS)... in tudi če ne, ti bo znanje HTML/css/js prišlo prav za development na vseh teh platformah (vse naštete platforme, Qt, WebOS, iPhone, Android, tudi Samsungova Bada uporabljajo webkit browser engine, to je ena redkih njihovih skupnih točk).

Glede na to, da nimaš izkušenj in da ti je cilj doseči čim več platform ne da bi se učil vsake posebej, se mi zdi HTML5 pristop najboljši. Skorajda nimaš kaj zgubiti (no, nekaj pri hitrosti in požrešnosti, ampak pri native developmentu potrebuješ precej znanja, da to izkoristiš), čeprav je HTML5 še v povojih. (predvidevam da se bo zdaj usulo komentarjev, kako da ta tehnologija še ni docela preizkušena - in to je res, tudi tutorialov in knjig ni še ravno veliko).

Poglej si recimo Sencha touch: http://www.sencha.com/deploy/touch/gett... (tole je njihov Getting started)
"Bit je kot določna popolnoma nedoločna." (M. Heidegger)

matejdro ::

overlord_tm je izjavil:

Drugace pa, si preprican da JavaME? Ko stvar se dosti opusca, ves development se bolj seli v android, iOS, webOS vode.

l0g1t3ch je izjavil:

Java ME je pomoje bolj kot ne crknila. Vsak telefon forsira nek svoj API.


Zaenkrat so še navadni telefoni brez svojih APi-jev kar veliko v prodaji, pa tudi večina smartphone OS-ov ima vsaj 3rd party aplikacijo za javo ME,če ne že vgrajeno. Tako da mislim, da bo java ME aktualna še vsaj nekaj let.


Kaj pa tole? MoSync

Aplikacija obljublja, da zna C kodo compilati na več različnih platform. Je pa res da za iPhone še vedno ne moreš nič (custom compiler).

EDIT: če na iPhone ne moreš submitati ničesar razen ObjectiveC, zakaj je potem zunaj toliko compilerjev (monotouch ipd.)? Dvomim, da bi šli delat compiler samo za jailbroken iphone.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matejdro ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mobilni development (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7513703 (10082) Gandalfar
»

Android

Oddelek: Programiranje
346153 (4038) Marat
»

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6517646 (14639) Cold1
»

HP kupil Palm

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
3011437 (10488) jlpktnst
»

LG bo uporabljal Android

Oddelek: Novice / Android
424874 (3605) borchi

Več podobnih tem