» »

Oraclu dobro kaže v tožbi zoper Google/Android

Oraclu dobro kaže v tožbi zoper Google/Android

vir: Heise
Heise -

Kot vemo, je Oracle kmalu po nakupu Suna začel agresivno tržiti novodobljene izdelke. Z OpenOffice.org jim ni šlo pretirano dobro in so nedavno napovedali konec prodaje in sodelovanje s community različico, z MySQL-om in Javo pa še vztrajajo. Postopek z lani poleti vloženo tožbo proti Googlu posredi kršitev patentov in avtorskih pravic v Googlovi implementacije Jave za Adroid (Dalvik) teče njim v prid, še posebej zdaj, ko se sodišče strinja z večino njihov kvalifikacij glede vsebine patentov.

Sodnik William Alsup, ki je v začetku meseca aprila dal skozi tečaj programskega jezika Java, je Oraclu pritrdil glede vsebine 4 od 5 zadevnih patentov, pri petem pa je sprejel svojo interpretacijo pretežno v skladu z Oraclovimi pogledi. Ti. postopek interpretacije patentnega zahtevka (angl. claim construction) zadeva prevod tehničnih izrazov iz patentne vloge v splošni pogovorni jezik; pri tem je treba povedati, da ima lahko določen izraz v strokovnem jeziku izumitelja nezanemarljivo drugačen pomen kot v splošnem pogovornem jeziku oz. strokovnem jeziku sodišča (za več glej pravila za jezikovno razlago pravnih pravil v tej skripti, pp. 46). S tem, ko je Oracle uspel sodišče prepričati v uporabo njihove razlage, si je močno povečal možnost, da bo Google spoznan za krivega kršitve patentov.

Sojenje se sicer nadaljuje novembra, Oracle pa po vsej verjetnosti cilja na ustrezno licenčnino za vsako prodano Android napravo. Java se na Androidih uporablja za poganjanje aplikacij, kar je izvedeno s posebej optimiziranim navideznim strojem Dalvik. Čeprav je Java sama zastonj, izvorna koda referenčne implementacije pa je že več let v pretežni meri na voljo pod licenco GPL, sta bila tako Sun kot zdaj Oracle zelo pazljiva glede implementacij s strani tretjih podjetij. Na Microsoftov poskus iz davnega leta '97 z različico Jave samo za Okna so prav tako bili odgovorili s tožbo in jo tudi dobili.

9 komentarjev

pviran3 ::

Sodnik William Alsup, ki je v začetku meseca aprila dal skozi tečaj programskega jezika Java

haha, se je programirat učil :D

Migelo ::

Kar neumno se ti zdi, ko odpreš sekcijo Tožbe http://slo-tech.com/novice/arhiv/76 in jih samo v aprilu našteješ 13. A bi se dalo kako filtrirati, da mi te sekcije ne bi prikazovalo na prvi strani, saj so vse te tožbe totalna neumnost in v 90% nimajo večjega upliva.

nUUb ::

Migelo je izjavil:

Kar neumno se ti zdi, ko odpreš sekcijo Tožbe http://slo-tech.com/novice/arhiv/76 in jih samo v aprilu našteješ 13. A bi se dalo kako filtrirati, da mi te sekcije ne bi prikazovalo na prvi strani, saj so vse te tožbe totalna neumnost in v 90% nimajo večjega upliva.

Če pa ni dovolj drugih, bolj zanimivih stvari na Internetu. Malo sarkazma ja, tudi meni so veliko bolj zanimive druge stvari, recimo "AT&T z majem vpeljuje omejitve prenosa", ampak tako je, še vedno najbolj kvaliteten vir tech infota v naši državi. Raje imam to kot pa ena novica na dan ali še manj.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

desperados ::

Kakorkoli pogledaš bodo patenti sčasoma pokopali razvoj in inovacije!

FireSnake ::

Saj to je cilj vsega danes: večji še večji, manjši pa pocrkajo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

zeleni ::

Manjsi brez patentov ne bi preziveli. Dober izum, dober patent je to, kar jih lahko potegne visoko. Ali ga uspejo sami trziti, ali pa se(ga) dobro prodajo.

V nasprotnem primeru bi vecja firma samo vzela njihov izum in ga sigurno lazje in uspesneje trzila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zeleni ()

dux ::

@zeleni: Veliki majhnim patente vzamejo, ker nimajo denarja za večletno pravdanje.
Upanje je v nasih odlocitvah

zeleni ::

Ja tudi kradejo. To je vedno bilo in vedno bo. Ampak veliko primerov je, ko veliki za velik denar kupijo malega, da dobijo pravico do uporabe cesa za njih zanimivega.

Brez patenta, bi bili taki nakupi veliko redkejsi.

sgdjkdlsugi4 ::

http://androidandme.com/2011/05/news/ju...

Go fuck yourself Oracle ;]


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrhovno sodišče ZDA bo razsojalo, ali so API-ji zaščiteni

Oddelek: Novice / Tožbe
93863 (3121) jype
»

Oracle izgubil spor z Googlom okoli Jave v Androidu

Oddelek: Novice / Android
4915797 (11988) bojsi
»

Oracle ekspresno pobrisal blog nekdanjega Sunovca, ki je govoril v prid Googlu

Oddelek: Novice / Tožbe
105797 (4785) BlueRunner
»

Oracle toži Google zaradi Jave v Androidu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6517532 (14525) Cold1

Več podobnih tem