» »

Tudi NASA pripravlja simulacijo potovanja na Mars

Tudi NASA pripravlja simulacijo potovanja na Mars

Discovery News - NASA je napovedala, da bodo prihodnje leto bržkone začeli izvajati simulacije potovanja na Mars, za kar bodo uporabili kar Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Ker potovanje na Mars s trenutno tehnologijo traja približno pol leta in ker se radijski valovi z Zemlje na Mars prenašajo 22 minut, bo v prihodnosti posadka odprave na Mars podvržena povsem novim pritiskom, podobnim tistim v izoliranih podmornicah. Da bi bolje preverili odzivanje ljudi na ekstremne situacije, bodo izvedli simulacijo.

Rusija je ZDA na tem področju temeljito prehitela, saj so že lani junija začeli eksperiment Mars-500, ki simulira prav 500-dnevno pot na Mars in nazaj. Eksperiment je že dosegel svoj vrhunec s simulacijo pristanka, sedaj pa so sodelujoči na polletni poti domov. NASA želi izvesti nekaj podobnega, le da v breztežnostnem okolju. V ta namen bodo astronavte zaklenili v poseben modul na ISS, kjer ne bodo imeli stika s preostankom ladje, medtem ko bodo s kontrolo misije lahko komunicirali le z umetno dodanim zamikom 22 minut. Ta jim bo za razliko od sedaj le minimalno pomagala, saj bodo morali večino nalog izvesti in težav rešiti brez podpore kontrole misije.

Ko se bo bivanje v breztežnostnem okolju končalo, bodo drugi del eksperimenta izvedli na Zemlji, kjer bodo simulirali bivanje na Marsu. Tamkaj je sicer težnostni pospešek le 37-38 odstotkov Zemljinega, a to je bolje kot nič.

Zdi se torej, da se pot na Mars vendarle počasi bliža, in morda jo le učakamo še za časa naših življenj.

1 komentar

SavoKovac ::

Centrifugo za sušenje perila pa neki kilogramov broma za u čaj rabjo in pa ekspertni sistem z veliko stopnjo iniciative in autonomije da bo namesto posadke mislu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Končan eksperiment Mars-500

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
256889 (4677) Jst
»

Projekt Mars-500 pred simulacijo pristanka na Marsu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3310043 (7686) poweroff
»

NASA : voda na Marsu (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
887707 (5973) SavoKovac
»

Kako bivati na drugih planetih (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
685978 (5502) Double_J

Več podobnih tem