»

Tudi Kitajcem uspelo prvo utirjanje v Marsovo orbito

fotka Marsa s sonde ob približevanju

vir: Space News
Space News - Le slab dan za Arabci je Kitajska postala še ena nova - tokrat šesta - entiteta, ki ji je uspelo utirjanje vesoljskega plovila v krožnico okoli Rdečega planeta, saj je odpravo Tianwen-1 uspešno ujela tamkajšnja težnost. Spuščanje pristajalnika z roverjem nas čaka maja ali junija.

Igra usode je hotela, da je v razmiku manj kot dneva Mars dobil kar dva nova gosta držav, ki tega planeta še nikdar nista gledali od blizu. V torek je to uspelo sondi Hope Združenih arabskih emiratov, ki so s tem postali peti akter po vrsti, ki se lahko pohvali s takšnim uspehom, podoben izziv pa je Kitajce še čakal. Vzhodna velesila je imela namreč doslej nesrečno roko pri izbiri odprav na Mars, saj se je partnerstvo z Rusijo pri takšnem podvigu ponesrečilo s propadom misije Phobos-Grunt leta 2011. Takrat so se Kitajci odločili opreti se na povsem lastno režijo; in ne samo to: pogumno so se namerili na Marsu takoj pristati z vozilcem, v enem zamahu. Medtem ko so druge vesoljske agencije Rdeči planet...

13 komentarjev

NASA izdala podrobnosti vnovičnega pohoda na Luno

Bazni kamp programa Artemis na Luni

NASA - Podrobnosti programa Artemis, ki naj bi do leta 2024 omogočil vnovični pristanek človeka na našem naravnem satelitu, pozneje pa morda tudi človeški pohod na Mars, so zapisane v 13 stranskem dokumentu, ki ga je pred dnevi prejel Nacionalni vesoljski svet, nekakšno posvetovalno telo ameriškega predsednika.

NASA se bo med pripravami posebej osredotočila na tri ključne elemente, ki naj bi omogočili človekovo bivanje na Luni: kot kratkoročno prebivališče na kraju pristanka naj bi služil t. i. Lunar Foundation Surface Habitat, ki bo imel vse potrebno za pristajanje modulov, komuniciranje z Zemljo, predelavo odpadkov in zagotavljanje energije. Pod svojo streho bo lahko za kak teden dni sprejel do štiri osebe. Astronavti naj bi namreč večino časa živeli in delali v t. i. Bivalni mobilni platformi, medtem ko bo poveljniški center nastanjen v vesoljski postaji Lunar Gateway, ki bo krožila okoli Luine.

Drugi element tako predstavlja že omenjena Bivalna mobilna platforma, ki bo nekoliko...

15 komentarjev

Končan eksperiment Mars-500

Slo-Tech - Včeraj se je končal ruski eksperiment Mars-500, ki se je pričel 3. junija 2010 in je bil namenjen simulaciji potovanja na Mars. V okviru eksperimenta so šest prostovoljcev za 520 dni zaprli v model vesoljskega plovila v velikosti 550 kubičnih metrov, v katerem so bili popolnoma izolirani od ostalega sveta. Uporabljali so le vnaprej uskladiščeno hrano, umivali so se bolj poredko, oken niso imeli in vsa komunikacija je bila omejena na elektronsko pošto, ki je zakasnjena kakor v realnih razmerah. Edini nepristni dejavnik je bila pravzaprav le gravitacija.

Vrhunec je eksperiment dosegel februarja, ko so navidezno pristali na Marsu, kjer so ostali 10 dni. V tem času so simulirali tudi vesoljske sprehode trojice, ki je v...

25 komentarjev

Tudi NASA pripravlja simulacijo potovanja na Mars

Discovery News - NASA je napovedala, da bodo prihodnje leto bržkone začeli izvajati simulacije potovanja na Mars, za kar bodo uporabili kar Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Ker potovanje na Mars s trenutno tehnologijo traja približno pol leta in ker se radijski valovi z Zemlje na Mars prenašajo 22 minut, bo v prihodnosti posadka odprave na Mars podvržena povsem novim pritiskom, podobnim tistim v izoliranih podmornicah. Da bi bolje preverili odzivanje ljudi na ekstremne situacije, bodo izvedli simulacijo.

Rusija je ZDA na tem področju temeljito prehitela, saj so že lani junija začeli eksperiment Mars-500, ki simulira prav 500-dnevno pot na Mars in nazaj. Eksperiment je že dosegel svoj vrhunec s simulacijo pristanka, sedaj pa so sodelujoči na polletni poti domov. NASA...

1 komentar

Mars-500 simuliral pristanek na Marsu

Slo-Tech - Ruski projekt Mars-500, ki traja od 3. junija 2010, ko so šest prostovoljcev za 520 dni zaprli v model vesoljske ladje velikosti 550 kubičnih metrov, je včeraj dosegel vrh. Šesterica je namreč po 250 dneh potovanja uspešno simulirala pristanek na Marsu, s čimer so končali prvi del misije.

Na površju Marsu bodo navidezno ostali do 23. februarja, tako da bodo skupno na Marsu ali v njegovi orbiti 30 dni. V tem času bodo izvedli trije prostovoljci, ki so bili določeni za pristanek in so sedaj zaprti v posebnem delu ladje, izvedli tri sprehode po površju. Medtem jih druga trojica čaka v drugem delu habitata, ki simulira vesoljsko ladjo, ki je ostala v orbiti.

Po obisku...

18 komentarjev

Projekt Mars-500 pred simulacijo pristanka na Marsu

Pred začetkom preizkusa

vir: Google
Google - Lanskega junija se je v Moskvi začel projekt Mars-500, v katerem šest prostovoljcev simulira potovanje na Mars. Za 500 dni so jih namreč zaprli v repliko vesoljske ladje, tako da z zunanjim svetom nimajo nobenega stika, razen elektronske pošte in videoposnetkov, ki so zakasnjeni za 20 minut, kot če bi res bili več deset milijonov kilometrov od Zemlje. Razume se, da lahko uživajo le ob začetku misije v...

33 komentarjev

Začenja se eksperiment Mars-500

BBC - Tehnologijo za polet na Mars človeštvo ima, zatakne pa se pri finančnih sredstvih in človeku. Finance bodo ob zadostni motivaciji hitro pod streho, zato je človek še edini šibki člen, ki ga je treba pred poletom preveriti. V ta namen se v Rusiji začenja projekt Mars500, ki je zadnji korak za projektoma Mars-14 (november 2007) in Mars-105 (končan julija 2009).

Šest prostovoljcev bodo za poldrugo leto oziroma 500 dni zaprli v model vesoljske ladje brez oken, kjer bo njihova edina komunikacija z zunanjim svetom elektronska pošta z 20 minutno zakasnitvijo, kolikor porabi elektromagnetno valovanje, da z Marsa doseže Zemljo. Eksperiment se je začel včeraj opoldne, ko so trije Rusi, dva Evropejca in Kitajec vkorakali v svoje novo domovanje, ki...

17 komentarjev

Nove slike z Marsa

Sulfatni skladi v kanjonu Ius Chasma

vir: NASA
NASA - Vsi ljubitelji vesolja in vesoljskih misij boste navdušeni nad dejstvom, da je NASA objavila tisoče slik Marsa, ki jih je v visoki ločljivosti posnel Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Ta z Zemlje poletel avgusta 2005, pol leta pozneje pa se je vtiril v orbito okrog Marsa. Nove slike tako prikazujejo vrsto geografskih značilnosti, med drugim kraterje, struge in sipine. NASA pravi, da so z MRO dobili več informacij o Marsu kot z vseh prejšnjih misij skupaj. Vabljeni k ogledu!

9 komentarjev

NASA bi šla na Mars skupaj z Rusi

Marsovo površje

Slashdot - S koncem hladne vojne je usihnilo tudi financiranje vesoljskih odprav, ki so se v ZDA in Rusiji kar naenkrat znašle z razmeroma omejenimi proračuni. Sanje inženirjev seveda niso nič manj visokoleteče - poleteti želijo na Mars - zato bodo morali združiti moči. Ruska pisarna NASE je tako potrdila, da so povabili Ruse k skupnemu poletu na Mars s človeško posadko. Odskočna deska bi bila Mednarodna vesoljska postaja, posadka pa bi bila narodnostno pisana. Rusija sicer pravi, da načrtujejo tudi lastno odpravo na Mars. Klik!

19 komentarjev