» »

Selitev v Avstrijo | Splošna vprašanja glede zaposlitve in vsega ostalega

Selitev v Avstrijo | Splošna vprašanja glede zaposlitve in vsega ostalega

psychoshorty ::

Pozdravljeni,

kot že tema govori, bi vas prosil za par napotkov/nasvetov glede sledeče situacije:

Ker pri nas že 10 mesecev neuspešno iščem službo, sem v začetku aprila začel malce poizvedovati možnosti pri naši sosedi Avstriji predvsem zaradi ukinitev delovnih dovoljenj s 1. majem. Iskanje se mi je splačalo, saj sem našel par priložnosti - razgovorov in ena izmed firm mi je ponudila možnost zaposlitve. Seveda ne rabim omenjat, da sem ponudbo takoj sprejel.

Stanovanjski problem so mi pomagali vljudno resiti in mi poiskali nastanitev v neposredni blizini podjetja. Najbolj perec problem so mi resili, za kar sem jim se kako hvalezen. Naj omenim, da bom delal na podrocju informatike kot v ekipi informatikov, kateri skrbijo za pogodbene firme. Isto delo sem opravljal tukaj pri nas, kjer sem imel neto osnovno placo 600€ + dodatki tako da mi je mogoce zneslo 800+. Na tej firmi so mi ponudli zacetno placo za obdobje dveh mesecev 1200€ neto. Po teh dveh mesecih, v kolikor bomo obojestransko zadovoljni 1400€ neto. Kasneje seveda moznost povisice. Tukaj me predvsem zanima, kako ima Avstrija urejene/definirane place:

* imajo princip enak kot pri nas? Torej, neto oz. bruto osnova plus kaksni dodatki ce so?
* kaksna se vam zdi visina place za taksno delo?
* veljajo za nas "tujce" kaksna posebna pravila/izjeme pri izplacilu plac oz. dodatkov?

Druga sicer minorna tezava je v tem, da stanovanje v katerem bom ima prakticno vse, razen necesa: dostop do interneta. :) Tukaj sem seveda razmisljal o mobilnem internetu v navezi s kaksnim flatrateom. Kolikor sem "slisal", naj bi najboljse omrezje imel A1, lahko pa se seveda motim. Malce sem ze gledal po internetu glede tega, a priznam, da nekaj konkretnega nisem nasel. Ima kdo izmed vas mogoce kaksno izkusnjo/nasvet glede tega? Res ne rabim ne vem kaksno hitrost, le za brskanje po internetu in skype (in pa seveda flatrate).

Za kakrsnekoli nasvete vam bom hvalezen. Hvala!

Lp,
shorty.

T-h-o-r ::

mobilni internet se imo ne splača

če pa že, vzami najbolj ugoden paket, ki ga boš našel :)

pa čestitke za kul službo v avstriji
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

metalc ::

Glede komentarja plače nisi napisal nič o izkušnjah, znanjih, kaj boš sploh delal, kam se seliš (Dunaj? Graz, Linz ipd.? kakšno selo?), ampak takole na prvi pogled se mi ne zdi ravno ne vem kaj, bolj rang tajnice, še celo pri nas ni tak problem zaslužiti toliko. Za najemnino s stroški verjetno že veš, hrana recimo, da je tam tam nekje kot pri nas, za internet si se že zanimal, tako da lahko izračunaš, koliko ti bo sploh ostalo na koncu meseca... No, upam, da bo skonvergiralo tja proti dvema tisočakoma neto, sicer vzemi to firmo samo kot odskočno desko za naprej.

Dodatki (variabilni del, nadure...) so takšni, kot si se izpogajal in kot je zapisano v pogodbi. Fora EU (oz. "svobode gibanja") pa je ravno v tem, da si glede delovne zakonodaje, vplačanih socialnih pravicah (zdravstvo, brezposelnost...), davkih ipd. enakovreden Avstrijcem.

Verjetno ti bo firma pomagala urediti z avstrijsko birokracijo (stalno bivališče, davčna številka, prijava v zdravstveni, pokojninski sistem...).
Pač pa ne pozabi v Sloveniji v nekem roku po selitvi odjaviti (lahko tudi po eUpravi) stalnega bivališča (moral jim boš dati avstrijski naslov), spremeniti naslova v dokumentih, sicer te čaka kazen do 1200€. Pa na Dursu se pozanimaj, kako je z odjavo davčnega rezidenstva, sicer ti bo pridno sešteval svetovni dohodek (od kjerkoli na svetu) in nanj odmeril dohodnino, odštel drugod že plačane davke in ti zaračunal razliko, če bo pozitivna (kar najverjtneje bi bila, pri nas bi namreč bil že krepko v najvišjem razredu, v Avstriji pa pač ne).

Pozanimaj se, kako je z vozniškim (v nekaterih državah velja največ 10 let od izdaje, tudi če v njem piše, da velja dlje, ga pa komot zamenjaš za njihovega), kako je, če želiš "uvoziti" avto (spet, ponavadi ga "trpijo" še kakšno leto po stalni priselitvi, potem moraš pa že "prebarvati" tablice), za vsak slučaj si naroči mednarodni rojstni list po dunajski konvenciji (je zastonj), morda bodo hoteli še poročnega (nisem ziher, če ni dohodnina celo odvisna od zakonskega stanu) in to bi počasi moralo biti to.

Isotropic ::

koliko izkusenj imas pa ze tukaj v slo (v branzi)? intelektualno delo to (oz. imas narejen faks)?
ce smem vprasati.

Zgodovina sprememb…

@metalc

Hvala ti za izcrpne informacije! Glede place in samega dela: gre se za delo informatika; v najvecji meri resevanje vsakodnevnih problemov uporabnikov, kakor tudi administracija win serverjev in exchange -a (active directory, dns etc etc, skratka standardni servisi). Selim se v okolico Salzburga, cca 60km iz Salzburga ven, tako da grem lahko recemo v "selo". Verjetno se zacetna visina place res ne zdi ne vem kaj, a zal ne sodim med tiste, kateri bi imeli to sreco (prihajam iz Maribora), da bi imel placo nad 1000€. Verjamem, da ni tak problem to vsoto pri nas zasluzit, vendar nekje mores to vsoto tudi sluzit. Izkusenj z iskanjem sluzbe raje ne bom omenjal.

@loki3000

V branzi (slo) imam 3 leta izkusenj. Lahko recem, da sem se newbie zato se mi zdi placa za zacetek tudi primerna. Intelektualno torej kot samouk pa vec kot 8 let izkusenj (dela za razna manjsa podjetja ipd.).

Kakorkoli ... kot je ze metalc rekel... to smatram za odskocno desko in moznost za nov start, saj v tej drzavi enostavno vec ne vidim moznosti.

Vajenc ::

to smatram za odskocno desko in moznost za nov start, saj v tej drzavi enostavno vec ne vidim moznosti.

Ta del bi moral v parlamentu pred vsako sejo na glas prebrat, da se mal zbudijo riti zasedene. Sry za offtopic pa srečno v Avstriji.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Badboy_ ::

Si iskal delo preko kakih portalov ali si slušajno naletel na kako stran od podjetja, ki išče delavce?

black ice ::

Malo offtopic:
@Badboy: obišči Ams (spletna stran avstrijskega zavoda za zaposlovanje)

Badboy, iskal sem na Eures portalu in tam nasel oglas tega podjetja kjer bom zacel delat. Posredovalnic se izogibam.

Isotropic ::

zakaj pa nisi sel v graz?

kmetek ::

katera služba je to, znaš nemško dobro?

amigo_no1 ::

Je napisal tu glede službe:
http://slo-tech.com/forum/t464665/p3089...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amigo_no1 ()

@loki3000

V Grazu nisem nasel podrocja v katerem ze imam izkusnje. Poleg tega sem zagrabil to priloznost, saj nujno potrebujem sluzbo in s tem sem dobil tudi priloznost zaceti znova v drugi drzavi.

@Kmetek

Informatika na splosno, poudarek na administraciji serverjev. In ja, nemscino obvladam perfektno. Ce jezika ne bi znal dobro, verjemi, da taksen siht, kjer je tudi dosti stika s strankami ne bi dobil. ;)

yang ::

Glede mobilnega interneta v Avstriji je baje tako, imajo A1, T-mobile ter Three. A1 naj bi bil v predplacniski varjanti "najcenejsi" za "B.FREE" paket 20 eur vendar se vedno precej drag za cca. 1.5 GB prenosa, ki ga moras uporabiti v roku enega leta, vec prometa pa lahko potem se dokupujes. Flatrate-a, kot ga ima pri nas T-2 baje da nima nobeden od mobilnih ponudnikov v Avstriji. Preveri se ponudbo pri ostalih dveh.

Posredujem se podatke za vzpostavljanje povezave preko A1

BFREE is a1.net
APN: a1.net
Username: ppp@A1plus.at
Password: ppp
Primary DNS: 194.48.124.200 (not necessarily to be set)
secondary DNS: 194.48.139.254(not necessarily to be set)
Prepaid credit: *101#

LP !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yang ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako je IT služba v Avstriji? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11725200 (1990) Kayzon
»

doktorat ja ali ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8025624 (21430) Unknown_001
»

Stroski delodajalca za tehnike Slo vs Aut (strani: 1 2 3 )

12533638 (30613) Matko
»

Avstrija in delo (strani: 1 2 )

9746715 (32929) invisuu
»

Vsakodnevni prevoz Maribor - Gleisdorf (20km dalje od Graza) (strani: 1 2 )

5318005 (13342) blindb

Več podobnih tem