» »

php - galerija slik

php - galerija slik

bigbada ::

Zdravo!

Izdelujem galerijo slik, ki bo vsebovala albume, v albumih pa bodo slike. Ko klikneš na sliko se bo le ta povečala in spodaj bo omogočeno komentiranje. Nekaj v stilu facebook-a. Zanima me kako bi se najlažje tega lotil, saj nimam skoraj nič izkušenj v php (poznam pa c++, c#..) Poznam tudi html in css.

Prvo kot prvo me zanima kako se naj sploh lotim načrtovanja e-r diagramov? Oz. ali je sploh potrebna podatkovna baza zadaj, ali bi slike le imel na strežniku? Ali bi v bazo shranjeval poti do njih? Kako je najboljše oz. najlažje. Kakšne namige v tej smeri. Je že kdo izdeloval kaj podobnega in mi lahko kaj svetuje. Najtežje je začet, ker sem brez idej, zato se obračam na vas, da mi pomagate s kakimi predlogi / namigi / čimerkoli.

hvala
lp

bluefish ::

Je res potreba po custom rešitvi?

bigbada ::

Ja, dejansko moram narediti/sprogramirati galerijo iz čiste nule, zato me zanima, če je že kdo delal kaj takega. Ne rabiti bit kompleksna galerija, ampak bolj preprosta. :)

icurk ::

No da uporabim kar to temo. Jaz moram tudi izdelat galerijo slik. Moje znanje obsega sicer tudi php, ne sicer zelo napredno. Za samo prikazovanje slik sicer ni problema, saj imaš na internetu dovolj že napisanih scipt. Bolj me pa zanima samo nalaganje, shranjevanje slik na strežniku/bazi. Na kakšen način se lotiti tega. Ter predvsem kako omogočiti, da lahko uporabniki nalagajo več slik hkrati.

Vice ::

icurk & bigbada glede na vajin obseg znanja če bi bilo to možno razložit v parih besedah, vrjemita, da tega nebi spraševala. Ker pa ni, predlagam, da najdeta kakšno obstoječo skripto in jo malo "poizkušata" razumeti. Ker tako čez "noč" še nobeden ni naredil galerije.

rokos ::

Glede na to, da znata osnove phpja in mysql, potema je stvar sledeča:
- v bazi mysql (recimo preko phpmyadmina) naredita tabelo SLIKA, ki vsebuje polje z naslovom slike (kjer je slika fizično shranjena v neki mapi na strežniku)
- na strežniku si naredita mapo, kamor bosta fizično shranjevala slike (np. galerija). Če nimata pravic pisanja v to mapo, potem morata nastaviti CHMOD na 777 (to najdeta pod lastnosti mape)
- potem naredita osnovno administracijo, kjer dodata formo za upload slik. Kako se izdela obrazec si lahko prebereta tukaj: http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/forms/fi...

Če bosta imela več galerij, potem v mysql dodata še tabelo GALERIJA, ki vsebuje idGalerije in ime galerije. V tabeli SLIKA pa dodata tuji ključ id Galerije (torej v katero galerijo se naj posamezna slika shrani).

Glede na to, da imaš pojma o c++, potem php ne bi smel biti težava, ker je sintaksa zelo podobna.

Vendar, nekje morata začeti (predlagam, da najprej uredita tabelo SLIKA, fizično MAPO in obrazec za vnos slike). Če vama to uspe, sta na 3/4 poti.

lp,
rokos

t3hn0 ::

jst bi mogoče za sam prikaz priporoču jQuery in Fancybox dodatek (oz. kaj podobnega).
Pri kliku na sliko kličeš uporabiš ajax klic ki vrne povečano sliko in sistem za komentiranje le-te in to dvoje izpišeš v $.fancybox.data(). Seveda je na voljo več možnosti
^.^

icurk ::

@rokos
No nekaj takega sem že naredil. Sedaj me pa samo zanima, kako lahko naredim, da uporabnik nalaga več slik hkrati in ne vsako posamezno. Potreboval bi tudi kakšen nasvet oz link, kjer je razloženo kako se slika pomanjša pri nalaganju na strežnik. O tem sem že veliko brskal po internetu, vendar nisem našel dobre strani.

LP, Igor

bigbada ::

Verjetno moraš sliko sam pomanjšat pa jo shraniti 2 verziji? normalno in pomanjšano? Ali obstajaja kaka funkcija/skripta, ki to sama počne?

@icurk, a lahko malce na kratko opišeš katere tabele si vse uporabljaj v bazi? pa mogoče kaki odsek kode za nalaganje slik? v bazo si shranjeval poti do slik?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bigbada ()

icurk ::

@bigbada
Tabele narediš takšne kot jih potrebuješ. Jaz potrebujem samo osnovno. Tsko v tabelo shranjujem naslov slike na strežniku. Sedaj bi rad sliko tudi pomanjšal in vstavil tudi naslov te pomanjšane slike v tabelo, vendar moram najprej ugotoviti kako se sliko pomanjša. Poleg naslova imam tudi id_albuma, v katerem se določena slika nahaja. Nato imam potem še eno drugo tabelo ALBUM, v katerem so shranjena imena albumov. Seveda je v obeh tabelah tudi ID ki se samodejno povečuje pri vnosu v tabelo. Kodo za nalaganje slik imaš pa zelo lepo razloženo ni linku, ki ga je zgoraj pripel @rokus.

technolog ::

Tukaj je podatkovna baza popolnoma nepotrebna, če boš imel samo datoteke, brez komentarjev...

Vsako datoteko imaš v verziji *.jpg, *.small.jpg, stvari si organiziraš po mapah, php pa samo prebere vsebino mape in prikaže seznam thumbnailov. Vse skupaj 50 vrstic kode.

bigbada ::

Komentiranje bom tudi naredil, zato rabim PB. Ker, ko boš kliknil na sliko, se bo le ta povečala in bo spodaj omogočeno komentiranje..
Razmišljal sem da rabim tabele GALERIJA(id,id_slike,...), SLIKA(id,id_galerije,...), KOMENTAR(id,id_slike,...)
Nekaj takega? Ali bi bilo bolj pametno kako drugače ?

Če pa ne bi rabil komentarjev pa verjetno res ne bi rabil baze :)

technolog ::

Skoraj: (v osnovi tole)
GALERIJA(id, datum), SLIKA(id, idGalerije, potDoDatoteke), KOMENTAR(id, idSlike, ime, vsebina)

Zgodovina sprememb…

slosi ::

icurk je izjavil:

@rokos
No nekaj takega sem že naredil. Sedaj me pa samo zanima, kako lahko naredim, da uporabnik nalaga več slik hkrati in ne vsako posamezno. Potreboval bi tudi kakšen nasvet oz link, kjer je razloženo kako se slika pomanjša pri nalaganju na strežnik. O tem sem že veliko brskal po internetu, vendar nisem našel dobre strani.

LP, Igor



Malo si poglej php funkcije za image resize (http://www.php.net/manual/en/function.i......

t3hn0 ::

Za nalaganje večih slik/datotek na splošno je meni najbolj koristil flash upload. Na strani imaš tudi live demo, pol pa mal dokumentacije pregledat pa bo :)
^.^


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

wordpress pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
626601 (5088) paliskic
»

PHP: Izpis galerije slik

Oddelek: Izdelava spletišč
101302 (1145) Lion29
»

Optimozacija slik za web: težava z velikostjo

Oddelek: Izdelava spletišč
51009 (954) roli
»

Malce zahtevnejši SQL stavek včasih narobe SELECT-a

Oddelek: Izdelava spletišč
302030 (1699) Brilko
»

Novosti na strani

Oddelek: Izdelava spletišč
81078 (953) sopex

Več podobnih tem