» »

Prihajajoče Xperie bodo imele možnost nalaganja lastnih različic Androida

Prihajajoče Xperie bodo imele možnost nalaganja lastnih različic Androida

Četverica Xperij, ki bodo v nekaterih okoliščinah omogočale nalaganje lastnih ROM-ov

vir: engadget
engadget - Praktično vsi mobilni telefoni z Androidom danes imajo zaklenjen bootloader, kar onemogoča nalaganje neuradnih različic operacijskega sistema. Edine izjeme temu pravilu so Googlove naprave, razvojna različica HTC Dream, Nexus One in Nexus S. Slednja sta sicer tovarniško zaklenjena, a podpirata enostaven in uraden odklep s pomočjo lupine ADB, ki je priložena razvojnemu paketu za Android. Seveda je nalagalnik mogoče odkleniti tudi na drugih telefonih, kjer je to eden izmed ključnih delov pridobivanja administratorskega dostopa oz. rootanja, ter je osnova za nalaganje ene izmed obilice različic Androida, ki jih pripravlja skupnost.

To načelo bo kot kaže nekoliko spremenil Sony Ericsson, saj naj bi prihajajoča četverica Xperij, Play, Arc, Neo in Pro, prav tako imele odklenljiv bootloader, seveda na enostaven način (najverjetneje enak, kot na obeh Nexusih). Medtem ko odklepanje (oz. rootanje) na lastno pest uradno izniči garancijo, le-ta v nekaterih primerih na Xperiah ostane. Garancija bo tako vezana le na strojno opremo (aparat sam), pa še to le, če ta ne bo poškodovan zaradi programske opreme (lep primer tega je navijanje procesorja). Žal to ne bo veljalo za vse države, saj bo na nekaterih področjih odklep nalagalnika avtomatično pomenil izgubo garancije, kakor tudi ne velja za na operaterje zaklenjene aparate.

6 komentarjev

peglezn ::

Nej se še motorola zgleduje po njih...

http://www.groubal.com/motorola-lockede...
- tu se zbirajo podpisi za odklep motorolinega bootloaderja

RejZoR ::

Po eni strani je to fajn, po drugi pa pomeni, da se bo lahko Sony-ju sladko fučkal za uporabnike in bojo rekli, sej se odklene pa si sami naložite gor novejše verzije...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

filip007 ::

Ericssony samo hoče izboljšat prodajo, osebno ne hvala to je kot če bi delal pico sam doma, je lahko dobra ali pa zanič, lačen si pa vseeno.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

_Denny_ ::

Popolnoma napačno razmišljanje. SE bo bootloader odklenil samo zaradi tega, da George Hotz (tip, ki je scrackal zaščito na PS3) ne bo mogel izpolniti obljube in "odkleniti" Xperie Play pred izzidom v trgovinah; pač stvar tipa "naj sosedu krava crkne, pol pa še meni, da mi ne bo hodil po mleko".

V glavnem: SE je v totalnem nasprotju politike odprtosti Androida + lažejo kolikor se da. V 2.1 (pri X10i) so odstranili privzeto podporo ActiveSynca in vsiljujejo neke druge komercialne mail programe, skrivajo Googlov Media Player in galerijo ter te tako prisilijo v uporabo Mediascape, multitouch hardwersko "ni možen" (a ga potem zaradi pritiska uporabnikov izdajo..hja nekdo se boji tožbe Appla), updati zamujajo skoraj eno leto po kunkurenci, itd.

Še glede novice - odklenjen bootloader ni pogoj za namestitev custom roma (kar potrjuje tudi dejstvo, da imam na X10i custom verzijo 2.3.3, SE-jeva uradna pa je 2.1); stvar je važna samo za igranje s kernelom, npr. če bi X10i bil odklenjen, bi XDA developerji že davno odstranili omejitev 30fps, maksimum 65535 barv dvignili na 16m, popravili glasnost zvočnika med telefoniranjem, omogočili overclockanje, itd. itd. pač stvari, ki jih Sony noče urediti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _Denny_ ()

peglezn ::

odvisno kakšen custom rom imaš v mislih?

custom romi pri zaklenjenem bootloaderju so bazirani na leakih oz beta verzijah prihajajočega updatea za posamezen telefon ...za x10 mislm da je bil ze najavljen ginger in zato ga ti lahko poganjaš na svojem telefonu

rom mora biti podpisan z njihovim ključem, zato tudi nemoreš recimo nanj naložiti default 2.3 google rom

_Denny_ ::

hm pri x10 so se fantje znašli in zaklenjen bootloader obšli s prepisovanjem fajlov v /system... imajo srečo, da froyo in gb podpirata stari kernel 2.6.29, drugače ne bi bilo možno. Pred nekaj dnevi najavljen ginger je pa bolj tako-tako - če boš hotel obdržati snemanje hd videa in 8mpix, boš ostal na 2.1, če te ne moti izguba tega pa boš upgradal na uradni 2.3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Flashanje Xiaomi naprav (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
496100167 (16583) _ssd_sata
»

Oppo predstavlja N1, tudi s CyanogenModom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5820399 (17478) PrimozR
»

root xperie - začetki

Oddelek: Mobilne tehnologije
193122 (2759) zajovic
»

Prvi korak za odklep HTC Sensation prihaja avgusta

Oddelek: Novice / Android
388439 (7106) PrimozR
»

Sony Ericsson je omogočil odklepanje svojih telefonov z Androidom

Oddelek: Novice / Android
4811092 (10160) Bor H

Več podobnih tem