TorrentFreak - Belgijsko združenje avtorjev, skladateljev in založnikov SABAM (Société d’Auteurs Belge – Belgische Auteurs Maatschappij), ki opravlja podobno nalogo kot slovenski SAZAS, pričakuje, da bodo vozniki tovornjakov v Belgiji začeli plačevati prispevek za poslušanje glasbe na delovnem mestu. Vsa podjetja, ki imajo več kot devet zaposlenih, morajo plačevati prispevek SABAM-u, če v svojih prostorih predvajajo glasbo, kamor sodi tudi poslušanje radijskih postaj.
Po tolmačenju SABAM-a so kabine voznikov tovornjakov delovni prostor, zato so zavezanci za plačevanje prispevka, ker poslušajo radio. Vsi se s tem seveda ne strinjajo, saj vozniki radio poslušajo tudi zaradi prometnih in vremenski informacij, ki neposredno vplivajo na njihovo varnost, poudarja belgijski poslanec Maggie De Block. Minister za gospodarstvo Vincent Van Quickenborne dodaja, da je kabina voznikov zasebni prostor, zato zahteva SABAM-a ne vzdrži.
SABAM medtem trmasto odgovarja, da imajo po zakonodaji pravico zahtevati nadomestilo od slehernika, ki posluša glasbo pri opravljanju posla. Dodajajo, da čeprav morajo vozniki poslušati radio zaradi varnosti, kljub temu uživajo brezplačne skladbe na radiu. Zato si tudi prizadevajo za obvezno plačevanje prispevka vseh tovornjakarjev.
Hm, a je naključje da vse te "organizacije za zaščito glasbenih avtorjev" povsod delujejo enako: kot nacistični odredi steklih vampirjev?
Do sedaj sem bil mnenja da pravico do predvajanja skladb plačujejo radijske postaje, ki stroške pokrijejo z oglasi, zato da lahko končni naslovniki muziko poslušamo zastonj. Kakšna točno je razlika ali radio poslušam v prostem času ali med delom?
Če ti poslušaš radio nič ne "predvajaš", ampak zgolj loviš tisto kar predvajajo drugi.
Kaj pa policisti, reševalci ter gasilci? Prav tako ima gotovo SABAM nekaj službenih avtomobilov (well educated guess) katerih prostor je delovno mesto.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo
Nič bat, tovornjakarji vejo kako se reči streže, postavijo blokado sredi glavnega mesta & vpadnicah& pristaniščih in cela država obstoji . In takrat so trgovine kmalu prazne, ljudje zamujajo v službe itd...
Najboljše da kar na državni ravni uvedejo davek na poslušanje glasbe, ker smo vsi v čisto vsakem trenutku potencialni poslušalci radia, kjer se predvaja avtorska glasba (na delovnem mestu, kot tudi doma)
Glasbena industrija se bo morala začet zavedat, da jim je Radio in TV samo brezplačna reklama. Služit morajo predvsem z koncerti in nekaj z prodajo albumov/komadov.
Ne pa da nabijajo nadomestila/prispevke/davke vsepovsod, kje je vklopljen radio v ozadju.
Vsa podjetja, ki imajo več kot devet zaposlenih, morajo plačevati prispevek SABAM-u, če v svojih prostorih predvajajo glasbo, kamor sodi tudi poslušanje radijskih postaj.
Najprej CD kupiš 5x precenjeno, potem pa moraš še plačevat za njegovo predvajanje Plačuješ tudi za "predvajanje radia", čeprav nisi ti tisti ki predvaja. Podporo takim zakonom bi pričakoval v kakšni diktatorski banana republiki, ne v civilizirani Evropi.
Kaj pa doma, recimo, mulc kupi mami The best of Avsenik, tj. en CD, potem pa muziko posluša cela družina (vsi ostali zastonj!!). Avtorji imajo tukaj milijardne izgube - še posebej če daš malo bolj naglas in muziko sliši tudi sosed. Bog ne daj da postaviš roštilj na vrtu, povabiš frende in daš gor CD - to bi se moralo kategorizirat že kot organiziranje javnih zabav, za kar bi moral plačevati licenco avtorjem.
Bog ne daj da postaviš roštilj na vrtu, povabiš frende in daš gor CD - to bi se moralo kategorizirat že kot organiziranje javnih zabav, za kar bi moral plačevati licenco avtorjem.
Če pobiraš po 2€ (za hrano in pijačo) pravzaprav že je
A če si na WCju ob pljuskanju kakcev v školjko požvižgavam kakšno popularno popevko in me pri tem sliši sosed (tanke stene v stanovanjih, nagnjeno okno), ki dela od doma, mi lahko SAZAS zaračuna za nepooblaščeno izvajanje avtorske glasbe, sosedu pa za poslušanje avtorske glasbe na delovnem mestu?
Tem avtorskim agencijam se je strgalo.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.
Vsa podjetja, ki imajo več kot devet zaposlenih, morajo plačevati prispevek SABAM-u, če v svojih prostorih predvajajo glasbo, kamor sodi tudi poslušanje radijskih postaj.
Najprej CD kupiš 5x precenjeno, potem pa moraš še plačevat za njegovo predvajanje Plačuješ tudi za "predvajanje radia", čeprav nisi ti tisti ki predvaja. Podporo takim zakonom bi pričakoval v kakšni diktatorski banana republiki, ne v civilizirani Evropi.
Kaj pa doma, recimo, mulc kupi mami The best of Avsenik, tj. en CD, potem pa muziko posluša cela družina (vsi ostali zastonj!!). Avtorji imajo tukaj milijardne izgube - še posebej če daš malo bolj naglas in muziko sliši tudi sosed. Bog ne daj da postaviš roštilj na vrtu, povabiš frende in daš gor CD - to bi se moralo kategorizirat že kot organiziranje javnih zabav, za kar bi moral plačevati licenco avtorjem.
Kar prirejaj vrtne zabave dokler jih sploh še smeš. Namreč prej ali slej bo naša vrla Država verjetno uzakonila, da boš moral imeti catering in po končani veselici seveda še posebni odvoz smeti od Simbio-a. Pa na profesionalno podjetje ki bo skrebelo za red ne pozabi. In vse to za to da boš lahko na vrtu pojedel kako pleskavico in pivo s prijatelji. Aja, pa seveda bo obvezna prisotnost reševalne ekipe za prvo pomoč v primeru če se ga preveč kdo napije. Seveda bo nato sledila še kazen plavih organov pregona ker se je na pikniku pogovarjalo naglas in je zvok pogovora prekoračil zakonsko dovoljeno mejo 10 dB.
:) P.S.: Ha! Da ti bodo pa takoj SAZASa visel za vratom z računom za predvanjanje glasbe. Čeprav boš špilal muziko ki je tvoje avtorsko delo.
ja, tudi od kmetov bi bilo potrebno pobrati nadomestila, če imajo radio v kabini! ampak hej, oni se živijo od subvencij, tovornjakarji pa načeloma ne!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Kmetje so pa itak najhujši, oni si po možnosti še brezskrbno žvižgajo kakšno melodijo, ki jo je v krvavem potu skladal revež, ki zdaj zre v zadnje riževo zrno na krožniku in posluša, kako mu kruli v želodcu.
Zakon bi morali enostavno popraviti, da bi pisalo 9 ljudi na isti lokaciji. Ker so avti in kamijoni registrirani za max 2-5 tako lepo padejo pod mejo.
Drugače pa kar nekaj radijskih postaj (vsaj pri nas, tiste ki poznam) veliko vrtijo ene in iste komade. Če ne bi vedel bolje, bi si mislil da morajo plačati za vsak komad določen znesek, da ga lahko neomejeno predvajajo (zares pa plačujejo glede na to koliko imajo poslušalcev).
Jaz sem pa v samozaložbi izdal CD v nakladi enega izvoda, ampak ga imam doma v sefu zaklenjenega, da se slučajno ne bi z njim kdo okoriščal, ko bi ga poslušal.
kaj če imajo gostilne okna odprta plačajo več, kar tudi naključni mimoidoči slišijo viže iz radia?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Po moje je stvar taka. Vse kar se predvaja na radiu in tv je marketing ali reklama. Služijo pa naj s koncerti. Ali po domače, koncertirajo oz.delajo naj.
Po moje je stvar taka. Vse kar se predvaja na radiu in tv je marketing ali reklama. Služijo pa naj s koncerti. Ali po domače, koncertirajo oz.delajo naj.
sploh producenti, ki praviloma živijo od % prodaje ali pa recimo jazzerji, ki naredijo plato, odigrajo 5 koncertov in naprej nove plate štancat? Tvoj predlog podpira, da glasbeniki manj ustvarjajo in več izvajajo.
Da ne boš mislil, SAZAS ni edini ki bi rad imel kakršnokoli nadomestilo... RTV prispevek se plačuje tudi za radio (čeprav tu plačamo poslušalci). Torej nimaš TVja, imaš pa radio (tudi tvoj avto šteje!)? Plačaš ~4eur.
Res, nam kmetom bi vsekakor morali nabiti ta davek, ko tako razkošno živimo, da lahko celo poslušamo glasbo v traktorju (v starejših sicer ne, tam je glasba hrup motorja). Upam da ne izvejo, da tudi v hlevu krave poslušajo radio, saj nam potem lahko uvedejo še davek po glavi goveda ki posluša.
Kaj pa če bi sazas in podobni meni plačali, ker v mojem privatnem prostoru zasedajo radiske frekvence z njihovem nezaželjenim "sranjem". Enostavno ne moreš informacije pošiljat okoli in vsakega, ki te informacije "ujame" obdavčiti. Po tem principu bi se jaz lahko postavil pred pisarno SAZASa, začel nekaj nakladati in jim nakoncu meseca poslal račun za "strokovno svetovanje". Če oni zahtevajo, da jaz plačam njihove informacije, jaz zahtevam da njihove informacije ne vdirajo v moj vsak dan (še posebej pa v privat prostore)...