»

Belgijski SABAM pričakuje nadomestila za poslušanje glasbe od tovornjakarjev

TorrentFreak - Belgijsko združenje avtorjev, skladateljev in založnikov SABAM (Société d’Auteurs Belge – Belgische Auteurs Maatschappij), ki opravlja podobno nalogo kot slovenski SAZAS, pričakuje, da bodo vozniki tovornjakov v Belgiji začeli plačevati prispevek za poslušanje glasbe na delovnem mestu. Vsa podjetja, ki imajo več kot devet zaposlenih, morajo plačevati prispevek SABAM-u, če v svojih prostorih predvajajo glasbo, kamor sodi tudi poslušanje radijskih postaj.

Po tolmačenju SABAM-a so kabine voznikov tovornjakov delovni prostor, zato so zavezanci za plačevanje prispevka, ker poslušajo radio. Vsi se s tem seveda ne strinjajo, saj vozniki radio poslušajo tudi zaradi prometnih in vremenski informacij, ki neposredno vplivajo na njihovo varnost, poudarja...

64 komentarjev

Resničnost: radio, televizija, internet

Slo-Tech - Vabimo vas k ogledu Resnične resničnosti, ki bo na sporedu danes ob 18.00 na prvem programu nacionalke.

Poglobili smo se v gledanje radia in poslušanje televizije prek interneta. Zakaj ni športnih prenosov? Zakaj je kvaliteta slike slaba? Bomo plačevali RTV-prispevek tudi za računalnike? Vse to smo povprašali vodjo multimedijskega centra Zvezdana Martiča (ki je nekoč vodil tudi Resničnost). Pogledali pa smo si tudi najnovejše tehnologije, ki jih preizkušajo v tujini.

Gašper bo pokazal, kako si na disk posneti tiste pretočne vsebine, ki naj bi to onemogočale. Izvedeli pa smo tudi, da RTV Slovenija že ponuja P2P-streaming prvega programa.

Na sliki: Pretočne vsebine à la Gašper. Vidite...

13 komentarjev

Vodno hlajeni nogometaši

Slo-Tech - Na Gizmodu so objavili zabaven prispevek o uporabi napredne tehnologije v športu, natančneje ameriškem nogometu. Ekipa Dallas Cowboys-ov uporablja zelo zanimiv sistem za ohlajanje igralcev na klopi -- ščitniki, ki jih nosijo pod dresi, so delno votli in povezani med sabo, tako da se lahko prepotene člane ekipe, medtem ko počivajo in čakajo na vstop, priklopi na tekočinsko hlajenje. Princip je zelo podoben kot pri računalniškem ali avtomobilskem hlajenju te sorte -- črpalka požene po ceveh hladno tekočino, ta pa odvaja telesno toploto z igralcev. Opisan sistem naj bi bil sposoben sočasnega hlajenja do dvanajstih nogometašev, pravi izvorna novica.

18 komentarjev

Glasba prihodnosti je premešana

Wired News - Leander Kahney je napisal odličen prispevek o novih vzorcih poslušanja glasbe, ki izhajajo iz ogromnih glasbenih zbirk. Medtem ko so v starih časih naši starši položili ploščo na gramofon in jo poslušali od začetka do konca in pri tem uživali tudi v samem vrstnem redu glasbenih komadov, danes temu ni tako. Tisočev MP3-datotek, ki se najdejo na raznih iPodih ter seveda trdih diskih, ne moremo poslušati na klasičen način - od začetka do konca. Zato marsikdo prepusti izbiro kar računalniku, ki po naključnem vzorcu izbira skladbe. Pogosto je to tudi edini način, da odkrijemo redke glasbene bisere, ki bi sicer postali neopaženi. Obstaja pa tudi alternativni pogled na to navado, ki pravi, da takšen pristop k poslušanju najbolj ustreza t. i. MTV-generaciji, ki se težko osredotoči na posamezno stvar za dlje časa.

Kaj pa vi? Poslušate glasbo od začetka do konca, naključno ali pa si raje prižgete kar radio?

12 komentarjev

SiOL radio

SiOL - Nekaj časa nazaj smo poročali o tem, da lahko spremljate nekatere TV programe preko interneta (vizija), že kar nekaj časa pa lahko preko interneta spremljate tudi radio SiOL, ki deluje samo in izključno preko interneta. Vrtijo vse od pop, dance, house, techno, rap, never in evergreen glasbe, do zadnjih hitov. Ker pa kot zaprisežen dialupovec™ tega ne morem sprobati, poročajte vi, ADSL/kabelj™ uporabniki [:D]. Klik!

Pripis by alien-w: Kvaliteta je presenetljivo dobra, pa tudi izbor glasbe je tak, da ga boste lahko poslušali skoraj vsi. Poleg tega so prisotni tudi različni videospoti. Na poslušanje!

12 komentarjev