» »

Potres na Japonskem odlična priložnost za spletne prevarante

Potres na Japonskem odlična priložnost za spletne prevarante

Razdejanje v priobalnem mestu Sendai.

vir: RTV Slovenija
Slashdot - Naravne katastrofe, kot je bil včerajšnji potres na Japonskem, so s pojavom interneta postale izvrstna krinka za kriminalce, ki pod pretvezo zbiranja pomoči bogatijo na rovaš tuje širokogrudnosti. Tudi letos se je v manj kot 24 urah po potresu ponovila zgodba, ki smo ji bili priče že ob lanski haitijski katastrofi. Na spletu so lažne strani zrasle kot gobe po dežju. Ko je udarila Katrina, je FBI izdal opozorilo, saj na internetu vzniknilo več kot 4500 strani za zbiranje donacij - ogromno je bilo lažnih. Lani so ob haitijski tragediji zlikovci zbrali več milijonov dolarjev od nič hudega slutečih darovalcev.

Prevar je več vrst. Najpogostejše so strani, ki so po videzu podobne uveljavljenim organizacijam, kot sta Rdeči križ in Rdeči polmesec. Druge vrste prevar ponujajo iskanje pogrešanih ljudi proti plačilu, a seveda zgolj poberejo denar. Nigerijci so samo prilagodili svojo klasično taktiko in začeli ponujati provizije pri prenosu velikih količin gotovine, ki naj bi jih bilo treba spraviti iz nestabilne države. Provizije je, kakopak, treba plačati vnaprej, denarja pa nikoli ni.

Takoj po včerajšnjem potresu so zlikovci planili na delo. Na Facebooku so se prve prevare začele širiti v nekaj minutah po potresu, registriranih je bilo na tisoče novih domen za lažne strani za donacije. Iskanje novic in informacij o pogrešanih je tudi izvrstna priložnost, da zlikovci na računalnike obiskovalcev podtaknejo škodljivo programsko opremo.

Zato velja opozorilo, da se ne pustite pretentati prevarantom. Finančna sredstva nakazujte samo prek velikih in uveljavljenih dobrodelnih organizacij, novice in informacije iščite na preverjenih straneh (ena izmed legitimnih strani je posebej v ta namen postavljen Google Person Finder), na računalnike pod nobenim pogojem ne nameščajte kakršnekoli programske opreme in, najpomembneje, uporabljajte zdravo pamet.

5 komentarjev

Mipe ::

Celo če nakažete velikim organizacijam, si bodo vzele lep kos pogače. Če želite, da denar pride v prave roke, ga nakažite japonskemu RK, ker če ga nakažete slovenskemu, bo ta denar šel skozi več posrednikov, od katerih si bo vsak vzel kos pogače.

Linkal bi na stran japonskega RK, vendar njihova stran iz neznanega razloga ne deluje. Khm.

poweroff ::

http://venturebeat.com/2011/03/12/bing-...

Comedian Michael Ian Black, who has nearly 1.6 million Twitter followers, responded to the campaign with this tweet: "Hey @ bing, stop using a tragedy as a fucking marketing opportunity."
sudo poweroff

mtosev ::

lepo kako si nekateri tudi ob katastrofah polnijo žepe;((
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

AndY1 ::

antonija ::

Vojne in katastrofe so prakticno edina stvar ki fura naprej kapitalizem in tehnoloski razvoj. Brez tega (drzavnega, mojega in tvojega) denarja se zadeva pac ne splaca (in se kapitalizem ne izzide).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

Oddelek: Novice / Varnost
215441 (1523) Vanich
»

Nizozemski CA DigiNotar izdal lažen SSL-certifikat

Oddelek: Novice / Varnost
54092 (3284) Iatromantis
»

Z lažno prireditvijo prek Twitterja do 150 tisoč dolarjev

Oddelek: Novice / Varnost
63255 (2499) Chelios
»

NLB tarča phishing-a (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11921166 (9605) Poldi112
»

Katastrofa v Aziji! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
24216549 (10947) Thomas

Več podobnih tem