» »

izdelava sušilca za sadje

izdelava sušilca za sadje

denisbegood ::

Izdelal bi rad sušilec za sadje. Ohišje bi bilo iz pomivalnega stroja. Ali je možno uporabiti tudi ta grelec in del elektronike. Grelo bi se naj do 45 stopinj. Kakšna ideja? Npr. Uporaba napajalnika za računalnik z ventilatorji...

lp

Keyser Soze ::

Sušilec za lase?
OM, F, G!

mr1two ::

Z vgrajenim grelcem ne boš dosegel nobenga efekta, ker nima površine. Potreboval bi nekakšna rebra ali kaj podobnega in pa seveda ventilator, ki bi pihal čez vse skupaj(ker če ne ne boš nikoli posušil). Pri sušilcih je tudi pomembno, da niso neprodušno zaprti, saj v nasprotnem primeru ustvarjaš savno, tako da bi kvečjemu kaj skuhal prej kot posušil.
Če boš na koncu vse skupaj dobro realiziral, bi znalo bit ok.
Par nasvetov: Zgoraj naredi luknje za izpuh, spodaj pa namontiraj nek grelec v obliki rešetke, pod njim ventilator(ali več njih). Tudi spodaj bi rabil luknje, tako da bo imela zadeva od kje zajemati zrak. Ker boš verjetno sušil krhlje, potem tudi ni tako bisveno, da imaš med vsakim "pladnjem" 30cm prostora, ampak bo 10-15 dovolj. Z neti lahko zanetaš vodila gor, tako da so fiksni, pa izberi malo močnejše, da bo bolj ziher.
Prilagam ti še en "načrt" kako bi se jaz zadeve lotil.
 Sušilnik

Sušilnik



Pladnji:
Lesen okvir, napeta kovinska mrežica ali aluminiasta(če ni predraga), luknje od 4mm do 12mm

Grelec: kot sem že napisal, mora imeti veliko površino.

Ventilatorji: Lahko je več manjših(zaradi velikosti bi verjetno pasali celo kakšni računalniški od 200mm(uporabil bi 4 komade), precej primerni tudi zaradi same debeline, pretok zraka bi bil dovolj velik.

Nosilci za pladnje: Aluminijasti L profili, fiksirani z neti(to težo bi že zdržali, če pa imaš raje 100% zadevo, potem uporabi vijake z maticami in podložke- če ni preveč dela zaradi tega, netanje je zelo enostavno: zvrtaš luknjo, vstaviš net in stisneš pa je narejeno)

Luknje za vhod zraka in izhod morajo biti dovolj velike.

Uredit si moraš še regulacijo, tu pa naj ti kakšen strokovnjak z elektro področja pove kako in kaj(4 stopnje za grelec bi bile po mojem mnenju več kot dovolj, ventilatorji bi pa vedno na polno gnali)

LP

RejZoR ::

Če že greš delat kaj takega je dobro začet pri khm, osnovah. Pejt si ogledat komercialn sušilnik za domačo uporabo, da vidiš kako stvar sploh funkcionira. Ker če bi to že naredil, bi vedel, da je stvar pravzaprav več pladnjev naloženih en na drugem, na sredini je stolpič po katerem se širi topel zrak, na vrhu pa je v končni fazi naprava enaka kot fen, samo malce šibkejša, mislim da 400W ali 600W.

Zdej ker imaš namen naredit večjo zadevo boš rabil tud bistveno večji ventilator in grelec. Pa pripravi si nekaj testnih jabolk, da boš testiral kako deluje...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

energetik ::

Se mi zdi še najlažja varianta naložit pladnje s krhlji v ventilatorsko pečico in nastaviti termostat na 50°C pri delno odprtih vratcih.

denisbegood ::

Verjetno je poraba v pečici večja, zatoi sem se zamislil na dnu več ventilatorjev, pobranih iz računalniških napajalnikov (ki jih imam cel kup), priklopim na 6 V, da se vrti bolj počasi. Sistem drugače kot si je zamislil Fructal-jabolcnik zgoraj.
Zanima me samo še kak grelec bi postavil. Če originalni nima zadosti površine, ali bi bilo možno nanj privariti neko rešetko, da bi le ta bila po celi površini?

energetik ::

Vprašanje če je kaj večja poraba, kot če boš izdelal nekaj home-made.
Sem že nekaj takole sušil v pečici, pa se pri 50°C komaj kdaj vklopi grelec, mogoče vsakih 15min za 1min.

guest #44 ::

Kupi sušilec v trgovini, preverjeno deluje in je dovolj poceni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15146184 (9390) MArkusPrimus
»

Kateri električni grelnik

Oddelek: Loža
1510442 (8680) alba
»

Sušenje perila v kleti

Oddelek: Loža
4911460 (7351) Jakka
»

Okvirna poraba v kw

Oddelek: Loža
3413350 (12230) energetik
»

poplavljena klet, vlaga, rabim sušilec zraka

Oddelek: Loža
128902 (5823) bluefish

Več podobnih tem