» »

Kitajski spam upada, ruski raste

Kitajski spam upada, ruski raste

ComputerWorld - Kitajska je dolga leta veljala za eno izmed držav, od koder na splet priroma največ nezaželene elektronske pošte oziroma spama, a se trendi v zadnjem letu obračajo. Kot kažejo podatki Cisco Systems IronPort je Kitajska šele na 18. mestu po količini odposlanega spama. Še pred dvema letoma je bila mnogo više.

Tudi Sophos ima podobne podatke, saj so Kitajsko uvrstili na 20. mesto. Leta 2009 je bila na njihovem seznamu na tretjem mestu, kmalu zatem pa se je začel zmanjševati obseg kitajskega spama. To je prvikrat, da Kitajske ni med prvimi desetimi državami po količini proizvedenega spama, pojasnjuje Patrick Peterson iz Cisco Research. Dodaja, da je to tudi posledica kitajske iniciative proti spamu, ki so jo splavili leta 2006.

Na prvem mestu je še vedno ZDA, od koder je spama največ. V Sophosu pojasnjujejo, da večina spamerjev sicer živi izven ZDA, a imajo v ZDA ogromno kompromitiranih računalnikov, ki jih izkoriščajo za pošiljanje spama. Kitajska po drugi strani z železno roko vlada internetu in čeprav pri mnogo ukrepih zmanjšanje količine spama ni bil glavni cilj, so rezultati razveseljujoči. Tako so poostrili nadzor nad registracijo novih domen, kontrolo nad pošiljanjem elektronske pošte iz države in podobno. Gre za ukrepe v cenzuri, a rezultat je tudi manj spama iz Kitajske in umikanje spamerjev v Rusijo, ki postaja novi spamerski raj.

2 komentarja

Manu ::

Z železno roko je treba kontrolirati negativne oz. neželene dogodke. Kot je spam na primer. Ne pa z železno roko kontrolirati svobodo govora in kršiti človekove pravice z namenom ohranjanja oblasti. Oblast ni sam sebi namen. Namen je služenje ljudem.

Tega se bo Kitajska (in cel svet) še morale naučiti.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

kitaj ::

Kakorkoli obrneš, je v današnjem času kolateralna škoda povsem sprejemljiva. Ko bo Hu spet prišel obiskat "zahod" ga bodo prav gotovo pohvalili za uspešen boj proti spamu. Upam le, da njegovih metod ne bodo skušali prenesti k nam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Projekt Honey Pot ujel milijardo spama

Oddelek: Novice / Zasebnost
103251 (2522) krneki0001
»

Latvijski ponudnik interneta odklopljen

Oddelek: Novice / Zasebnost
244539 (2845) BlueRunner
»

Spama še vedno manj

Oddelek: Novice / Zasebnost
204822 (3574) lopov
»

Zaščita proti spamu: blokirajmo cel kontinent

Oddelek: Novice / Varnost
334366 (2983) Ziga Dolhar

Več podobnih tem