» »

Prehod na Google apps

Prehod na Google apps

bastadu ::

V službi še vedno uporabljamo klasično gostovanje in uporabo POP/SMTP dostopa do poštnih računov. Ker je zadeva precej nepraktična, ker se mejli shranjujejo lokalno na vsakem računalniku in je s tem dosti težav, sploh če ena oseba uporablja več računalnikov ali pa če hočeš dostopat do mejlov iz kod drugod (terena). Tudi pri zamenjavi starih računalnikov z novimi je precej dela z migracijo pošte, kontaktov itd ... Ker osebno že več kot 2 leti uporabljam gmail za prebiranje mejlov, tako sploh nimam več potrebe po kakšnih email klientih (Outlook, Thunderbird), ampak zadeve prebiram kar preko web-vmesnika in to na bilokaterem računalniku, kjer se logiram ... Zato sem začel razmišljati, da bi dobro bilo imeti to tudi v firmi. In tako sem naletel na Googlovo storitev Google Apps, in sicer ker nas je v firmi precej manj kot 50 uporabnikov (kolikor je meja za brezplačno uporabo Google Apps-a) in ne rabimo dodatnih video in ne vem še kakšnih storitev, bi brezplačna različica bila popolnoma dovolj. Edino kar nisem supel najti podatka je koliko ima vsak uporabnik prostora v predalu, ali je enako dobrih 7GB/predal kot na navadnem gmailu?
Potem ker imam trenutne domene še v uporabi za prebiranje pošt in si ne bi rad privoščil nekih dolgotrajnih izpadov, bi rad Google Apps pred začetkom dejanske uporabe nastavil da bo delalo tip top z tisto testno domeno imepodjetja.si-test-google-a.com, šele potem aktiviral dejansko domeno. Ampak v nastavitvah mi v dosti poglavjih izpisuje, da moram aktivirati domeno, preden lahko tisto nastavljam in se daj ne vem , če bom to sploh lahko rešil ... Kakšni nasveti?

para! ::

Če gre samo za potrebo po webmailu, potem lahko vzamete kakšno opensource rešitev (after logic, roundcube,...) in jo implementirate na vaš web strežnik. S tem rešite vse težave, ki vam jih predstavljajo mail klienti na PCjih.

Lahko pa greste na google, ker že več kot 2 leti uporabljaš gmail za prebiranje mailov :D

lp
Death before dishonor!

bastadu ::

Ni samo potreba po webmailu, ker tega tudi trenutna stran, kjer gostujemo, ima (domovanje.com), ampak je bolj potreba po IMAP dostopu (tega pa gostitelj ne omogoča), torej da so vsi mejli shranjeni na gostuječem strežniku, uporabnik jih samo prebira ali preko IMAP dostopa ali najraje kar pa preko web-strani (kot gmail). Pri POP dostopu se mejli ob sinhronizaciji vedno povlečejo na lokalno mašino in po uspelem prenosu se na serverju izbrišejo ...

zupicaa ::

Zamenjajte gostitelja če ne omogoča IMAP. Pač to je osnovna funkcija emailov.

lurker ::

Pri POP dostopu se mejli ob sinhronizaciji vedno povlečejo na lokalno mašino in po uspelem prenosu se na serverju izbrišejo ...
Ni res. Mislim, ni res, da POP strežnik ne zna hraniti prebranih mailov. Njemu je čist vseeno a si ti ta mail prebral al pa ne. Če pa imaš v mail klientu nastavljeno, da reče serverju naj pobriše mail po downloadu, je pa nekak normalno, da server to uboga.

techfreak :) ::

POPu vseeno manjka kar nekaj stvari proti IMAPu, kot so npr. mape, pravilno označevanje prebrane/neprebrane pošte, ...

Okapi ::

Pri POP dostopu se mejli ob sinhronizaciji vedno povlečejo na lokalno mašino in po uspelem prenosu se na serverju izbrišejo ...
To je stvar nastavitev v odjemalcu. Nastaviš, da ne briše, in ostaja tudi na strežniku.

Glavni problem je v tem, da potem tam ostaja vsa pošta, tudi tista, ki si jo lokalno zbrisal, ker je pač ne potrebuješ. Kar je kot backup lahko sicer koristno, ti pa lahko zmanjka prostora na strežniku. Pri IMAP gre sinhronizacija v obe smeri, pa še nekaj drugih prednosti ima, kot pravi techfreak:)

O.

bastadu ::

lurker je izjavil:

Pri POP dostopu se mejli ob sinhronizaciji vedno povlečejo na lokalno mašino in po uspelem prenosu se na serverju izbrišejo ...
Ni res. Mislim, ni res, da POP strežnik ne zna hraniti prebranih mailov. Njemu je čist vseeno a si ti ta mail prebral al pa ne. Če pa imaš v mail klientu nastavljeno, da reče serverju naj pobriše mail po downloadu, je pa nekak normalno, da server to uboga.


Vem da se da pod nastavitvami označiti, da kopije pušča na serverju, ampak to ni to ... Ker POP predali so ponavadi veliki tam okoli 100MB, s takšno kapaciteto predala pa se ne da dolgo delati, če bi puščal kopije na strežniku ... In kot je bilo že rečeno, IMAP omogoča še ostale bombončke, ki jih POP ne ... Skratka Google Apps se mi zdi idealna rešitev, sedaj me še samo zanima, ali je isto cca. 7Gb na predal ...

fosil ::

Ja isto je 7,5G.
Za prehod ti jaz svetujem tako, da najprej na googlu odpreš vse email račune, ki ji imaš sedaj, nato pa narediš preusmeritev domene.
Ker da dns zagrabi lahko traja tudi kakšen dan in v tem času se ti zna zgodit da bo kakšen mail prišel na star server, kakšen pa na google, zato je dobro da imaš accounte odprte na obeh.
Tako je!

bastadu ::

@fosil:
Ok super, 7,5GB bo dovolj za precj časa :)
Prehod sem imel natanko tako v mislih, ubistvu sem vse to že naredil (razen preusmeritve domene) in funkcionira. Naslednji vikend bom najverjetneje še preusmeril domeno, da bo tudi prejemanje pošte na gmailu pričelo delovati.
Imam pa neko težavo z skupinskimi mejli, in sicer tam ko ustvariš skupino v formatu npr. info@imepodjetja.si bi želel, da vsi ki so dodani v to skupino prejemajo mejl naslovljen na info@imepodjetja.si oz. trenutno na testno domeno info@imepodjetja.si.test-google-a.com. Ampak nekako ga ne prejmejo :| Mogoče ravno zato, ker trenutno uporabljam še začasno testno googlovo domeno @imepodjetja.si.test-google-a.com ...?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

bastadu ::

Prehod na Google Apps sem sedaj izvedel, preko vikenda sem MX recordse preusmeril na Googlove in pošto sedaj lepo prejemam na googlov predal. Sem mi je pa pojavila ena težava, in sicer imam probleme z pošiljanjem priponk, nemreč ko hočem dodati priponko (veliko 4MB) mi jo nalaga v nedogled oz jo ne naloži ... Ali je potrebno za nalaganje imeti odprete kakšne posebne porte na routerju?

dronyx ::

Jaz sem ravno pred dnevi pisal na blogu, kako je danes težko šefom IT-ja zaposlenim obrazložit, zakaj njihov drag računalniški sistem niti slučajno ne omogoča tega, kar nudi brezplačni Google Apps (pošta in dokumenti dostopni od povsod, tudi iz pametnih telefonov...).

Po moje je to za podjetja, ki nimajo pomislekov glede tega, da se podatki hranijo na strežnikih nekje v tujini, skoraj idealna rešitev. Je pa nevarnost po moje predvsem spletni dostop, ker sam opažam, da marsikdaj ljudje svojo pošto potem gledajo ravno kjerkoli si spomnijo, tudi pri konkurenci na računalniku, pri čemer se potem lahko pozabijo še odjavit (sem to videl večkrat v praksi) ali pa odklikajo, da brskalnik shrani geslo.

bastadu ::

Novo vprašanje: imam obstoječi gmailov račun mojeime@gmail.com, ki ga uporabljam kot primarni račun. Sedaj bi rad v tem primarnem računu nastavil tudi pobiranje mejlov iz računa mojeime@imepodjetja.si, ki že gosti na Google Apps strežnikih. Vem, da gmail omogoča (ker za neke druge mejle to že prakticiram) pobiranje pošte iz drugih predalov preko POP3 protokola, vendar je to pobiranje občutno prepočasno, za določene predale mi interval preverjanja nove pošte traja tudi 30-60 minut. Želel bi, da ko mejl pride na mojeime@imepodjetja.si, da se na primarnem računu pojavi v naslednjih nekaj sekundah, kot se to zgodi, če pošiljaš gmail-gmail. Torej kako to izvesti?

Lonsarg ::

Nastaviš forwardiranje emaila? Za pobiranje maila iz drugih predlov preko POP3 prvič slišim.

gslo ::

na mail settingsih od mojeime@imepodjetja.si vklopiš forwarding na tvojeime@gmail.com, vpišeš neko kodo ki ti jo posreduje google (da preveri če si lastnik maila na katerega bi forwardiral) in to je to.. lahk še daš da ti na prvem mailu označi pošto še kot prebrano, ti jo zbriše ali pa arhivira.

onyx: če šefe nastavi 2-nivojsko prijavo bo sicer otežil delo zaposlenim, se bo pa losal zlorab na kakšnih public kompjutrih in v scenariju, ki si ga napisal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gslo ()

bastadu ::

Azgard & gx86: Hvala za tip, ne vem kako to da se nisem tega že sam prej domislil ...

bond007 ::

Ima še kdo takšne izkušnje, da se ne forwardira vsa pošta iz enega na drug gmail račun, ampak tam nekje 95% vse pošte ? Nisem pa nekega vzorca odkril, zakaj se nekateri maili ne forwardirajo...

misek ::

Bond, pri forwardiranju pošte iz gmail-a sem opazil dva primera, ko to ni uspešno. Eden je vsebovanje kakšnih čudnih znakov v Subject headerju in pa prazna vrstica med headerji.

bastadu ::

Ok sedaj sem si naredil forward, vendar sem opazil novo težavo. Namreč na emailu mojeime@imepodjetja.si (na katerem že deluje forward) imam tudi alias domene (npr. mojeime@imepodjetja2.si). Problem je, ko pošljem mejl na ta na domenski alias email, Google tega mejla ne forwardira. V poštni predal Google Apps-a ga dobim bp, ampak v primaren račun ga ne pošlje ... Kako rešiti to??

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

x.sci ::

bastadu ::

Naletel sem na novo težavo, in sicer na primarnem računu mojeime@gmail.com imam narejeno tudi pošiljanje mejlov za druge račune, ki se mi posredujejo na ta račun, da lahko mejle pošiljam iz tega gmail računa kot mojeime@mojepodjetje.si. Vendar danes sem ravnokar poslal nekomu mejl na takšen način, njegov odgovor pa sem prejel na mojeime@gmail.com, namesto na mojeime@mojepodjetje.si. Šel sem gledati zgodovino pošiljateljevega mejla in ugotovil, da je pod 'Za:' bilo napisano 'mojeime@gmail.com v imenu imemojegapodjetja'. Pod mojimi poslanimi mejli je pod 'Za:' bil zapisan pravi službeni mejl. Ko sem hotel to zadevo reprudocirati tako, da sem poslal mejl z mojeime@mojepodjetja.si (v primarnem gmail računu) ne nek drug moj mejl, je bilo v 'Za:' normalno zapisano mojeime@mojepodjetje.si ... So wtf je tu sedaj problem?? Ker nočem službenih mejlov pošiljati s privatnim mail naslovom ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Server za lokalni sharing pošte preko imap...

Oddelek: Programska oprema
10722 (612) Mr.B
»

Hotmail uvaja aliase (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5519059 (17448) kitara8
»

gmail - obupno trapast (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
667394 (5953) Tody
»

Gmail podpira odslej tudi IMAP (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8710298 (10298) Gandalfar
»

Več kot neskončno velik e-predal (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
608279 (6218) PrimozR

Več podobnih tem