Ars Technica - Kot je bilo napovedano je danes Microsoft izdal prvi servisni paket za operacijski sistem Windows 7, kateremu družbo dela še prav tako prvi servisni paket za strežniško različico tega operacijskega sistema, Windows Server 2008 R2. Oba v en paket združita že vse do sedaj izdane popravke poleg nekaterih novih (z Microsoftovih strežnikov je mogoče prenesti razpredelnico, ki pove, kateri so stari in kateri novi), poleg še dveh večjih novosti v strežniškem operacijskem sistemu. SP1 v Windows Server 2008 R2 doda Dynamic Memory in RemoteFX, kjer prvi izboljša dodeljevanje pomnilnika navideznim računalnikom pod virtualizacijo v Hyper-V, RemoteFX pa omogoči strojno pospešeno izrisovanje grafike na strežnikovi strani, ko do slednjega uporabniki dostopajo oddaljeno prek npr. Remote Desktop.
Čeprav je mogoče s spleta prenesti celoten paket, Microsoft to odsvetuje pri manjšem številu računalnikov, saj je paket velik med pol in enim gigabajtom za Windows 7 (pol za 32, gigabajt za 64-bitno različico) oz. dva gigabajta za strežniško izdajo. Namestitev prek Windows Update zgolj pokrpa manjkajoče dele in je tako na posodobljenem Server 2008 R2 velika le okrog 100 MB, smiselnost načina namestitve za sistemske administratorje pa je seveda enostavno preračunljiva glede na število vzdrževanih sistemov. Več o servisnem paketu lahko izveste na uradni strani.
Ravno včeraj sem ga poskusno namestil na šihtu. 1,9GB je 32 in 64 verzija skupaj za oba sistema. Na dokaj hitri kišti ga je pa tudi inštaliralo celo večnost...
Ravno včeraj sem ga poskusno namestil na šihtu. 1,9GB je 32 in 64 verzija skupaj za oba sistema. Na dokaj hitri kišti ga je pa tudi inštaliralo celo večnost...
Meni je Windows update verzijo je na srednje hitrem računalniku nameščalo cca 10 minut. Še najdlje je trajal download saj so bili M$ strežniki zgleda kr obremenjeni.
Če si redno nameščal popravke je celoten Servisni paket 1 dolg samo okoli 87 MB. Download jim kar hitro deluje, po downloadu hoče restart in šele takrat se začne nameščati. Po restartu pa te pričaka napis, da je bil nameščen Servisni paket 1. Samo nekaj minut dela in en restart. Zaenkrat vse dela brez problemov.
Ko sem pognal ukaz "dism /online /cleanup-image /spsuperseded" mi je počistilo 3,4 GB podatkov Verjetno so bile to začasne datoteke od prav vseh dosedanjih popravkov. Še vedno vse deluje. Hvala maddog za ta nasvet
Ja saj pa logično da tu pa tam res moraš ponovno zagnat mašino.
Hehe, zakaj že? Reboot je pa res nekaj kar bi lahko odpravili. Windows 7 drži vsaj nekaj tednov brez restarta, pri XPju je bilo to tedensko opravilo...
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz
Pri meni je šlo dokaj hitro. Prenešenih je bilo le 62MB, namestitev šla skupaj z restartoim čez v nekaj minutah, nato sledilo še čiščenje in defrag. To je to.
Moraš pa rebootati. Kar pomeni zapreti vse aplikacije in dokumente v njih, ter po zagonu vse nazaj odpreti.
in kaj je kjer koli drugje drugače? tudi pri linuxu so do restarta aplikacije naložene prvotne knjižnice. restart zagotovi , da vse aplikacije , servisi etc... uporablja popravljene različice.
in kaj je kjer koli drugje drugače? tudi pri linuxu so do restarta aplikacije naložene prvotne knjižnice. restart zagotovi , da vse aplikacije , servisi etc... uporablja popravljene različice.
Nisem o tem govoril. Ko na Windowsu restartaš se ti vsi programi in (ponavadi tudi) dokumenti/projekti v njih zaprejo. Po zagonu moraš vsak program ponovno zagnati.
Na Linuxu lahko nastaviš, da se ti avtomatsko nazaj odprejo po zagonu, kar ti olajša delo.
Uporabnik je na windows 7 samo user, ne administrator in računalnik ima nastavljeno, da samodejno namesti popravke. Ali se v takem primeru SP1 namesti samodejno?
Meni je Windows update verzijo je na srednje hitrem računalniku nameščalo cca 10 minut. Še najdlje je trajal download saj so bili M$ strežniki zgleda kr obremenjeni.
Meni ga je super hitro downloadalo:
Pohvala telemachu, ampak to še vedno ni 120mbit/s.
Na začetku zahteva vsaj 9GB, seveda pa je končna velikost odvisna od že nameščenih popravkov,... in je na koncu manjša. Po namestitvi uporabiš še ukaz v cmd za izbris backup in temp datotek.
Hehe, zakaj že? Reboot je pa res nekaj kar bi lahko odpravili. Windows 7 drži vsaj nekaj tednov brez restarta, pri XPju je bilo to tedensko opravilo...
Nevem kaj eni delate, ampak sam rad izklopim računalnik vsaj preden grem spat, oz. vedno kadar nisem za njim...nevem zakaj bi elektriko kuril za brezveze...?
Nevem kaj eni delate, ampak sam rad izklopim računalnik vsaj preden grem spat, oz. vedno kadar nisem za njim...nevem zakaj bi elektriko kuril za brezveze...?
Same here. Win7 + SSD = 10 sec boot, tako da res ni razloga, da bi laufal celo noc.