» »

en disk na dva računalnika

en disk na dva računalnika

borut_s ::

Pozdravljeni,

rad bi priklopil en zunanji disk na dva računalnika, ki bi lahko hkrati brskala, kopirala, pisala na ta disk, pa ne vem, kakšen zunanji disk bi za to potreboval, oziroma kako naj zadevo priklopim, upam da sem bil dovolj razumljiv.

hvala

--
Borut

para! ::

Recimo Belkin Home Base je mrežna (tudi wifi) naprava, ki se priklopi na obstoječe omrežje, ima pa 4 USB porte, na katere priklopiš naprave, ki se potem pojavijo na mreži.

Belkin Home Base, 34,90 EUR

Sam zadevo uporabljam za deljenje tiskalnikov, za diske ne potrebujem, sicer pa podpira večino USB naprav (diske, kamere,...).

Naj te opozorim le, da ne vem kako je s simultanim dostopanjem do podatkov na disku z dveh PCjev. Pri uporabi tiskalnika je tako, da mora klient, ki želi tiskati, zahtevati uporabo tiskalnika, ki se mu dodeli za čas tiskanja. Med tem časom drugi ne morejo dostopati do funkcije naprave (recimo skenerja, če gre za multifunkcijsko napravo, ipd). Postopek je avtomatiziran z nekim Belkin softwareom, ki mora biti na vsakem klientu.

Preden kupiš vseeno počakaj še na kakšen odgovor, morda obstaja tudi cenejša rešitev, za katero ne vem.

lp
Death before dishonor!

borut_s ::

Najlepša hvala za odgovor in predlog. Če še bolj razložim stvar je tako, da bi jaz na terenu potreboval na en zunanji disk priključena dva računalnika, na tem zunanjem disku so fotografije in oba računalnika morata hkrati nanj kopirati nove ali pa brskati po arhivu že obstoječih, posnetih fotografij. Najboljše potem, če nabavim mrežni disk in ga priklopim na ruter in potem gor povežem oba računalnika. Kaj se to lahko naredi preko kablov, recimo da se lahko mrežni disk priklopi na kak vmesnik in na ta vmesnik potem dva računalnika.

hvala

mg42 ::

Lahko je tudi WiFi NAS - najbolje preko WiFi routerja. Kakšna kapaciteta, ali se bo predvsem bralo ali zapisovalo na disk?

npr nekaj v tem smislu
http://www.qnap.com/pro_detail_feature....

Kaj se to lahko naredi preko kablov, recimo da se lahko mrežni disk priklopi na kak vmesnik in na ta vmesnik potem dva računalnika.

Če bi šlo preko kablov, pa potrebuješ LAN stikalo/switch ...
Naslednja varianta je USB switch (ne HUB) in USB zunanji disk, ampak tega ne bi priporočal ...

borut_s ::

Na disku se bo delalo s fotografijami, to so recimo okoli sedem mega veliki jpg, se bo pa hkrati iz dveh računalnikov prenašalo fotografije na disk in kopiralo iz njega. Kaj menite, da bi to lahko rešil tako, da kupim mrežni disk, recimo tega

http://www.rolan.si/katalog/56099/Zunan...

in še ethernet switch, na katerega potem lahko priklopim disk in računalnike preko kabla za mrežo

http://www.rolan.si/katalog/47035/ETHER...

potem bi pomoje moralo delati, kaj menite, še kak nasvet ;) Mogoče bi lahko na mrežni disk priklopil tudi wireless router in potem brezžično prenašal fotografije, ampak jaz bi to uporabljal na terenu, kjer ni internet omrežja, kaj bi potem sploh delal tako wireless router, da bi prenašal fotografije med diskom in računalniki.

hvala

kixs ::

Lahko uporabis klasicni "share". Navaden USB disk priklopis na en racunalik in ga das v skupno rabo. Drugi racunalniki potem dostopajo preko mreze.

lp

mg42 ::

kixs je izjavil:

Lahko uporabis klasicni "share". Navaden USB disk priklopis na en racunalik in ga das v skupno rabo. Drugi racunalniki potem dostopajo preko mreze.
lp

To je tudi varianta. Ali pa eSATA (bolje), če imata prenosnika ta priključek ...

Rešitev, ki si jo predlagal sam je ok. Zunanji disk in switch potrebujeta napajanje 220V v tem primeru. Če imaš dostop do vtičnic, ok ... Za WiFi prenos ne potrebuješ interneta, to sta dve ločeni zadevi. Torej bi lahko uporabil WiFi ruter. Uporabil bi lahko celo zunanji USB/eSATA disk, ga priključil na en računalnik in do diska preko WiFi (bridge) dostopal z drugega ...

mihco ::

Tudi sam bi si zelel deliti en zun. disk dvema uporabnikoma...in sicer tv ter wii. Iz diska bi se samo bralo pa se to izmenicno in nikoli oba naenkrat. Je to mozno s preprostim Y-usb kablom?

borut_s ::

Pozdravljeni,

glede na vse informacije, ki ste mi jih posredovali, sem se odločil, da nabavim tole kombinacijo diska in routerja

disk

http://www.mimovrste.com/artikel/206010......i-wdbacg0010hch

in router

http://www.mimovrste.com/artikel/247004......r-linksys-e2000

kar me pa najbolj zanima je pa to, če lahko tako povežem disk na router in potem na več računalnikov hkrati brez dostopa na internet, ker se bo to uporabljajo na terenu in ponavadi ni internete. Se mi zdi, da roter tako oddaja svoj wireless signal in za povezovanje na računalnikov preko tega z diskom ne potrebuje interneta.

hvala

--
Borut


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WD TV Live HUB (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7821473 (14911) kamuee
»

Izbira wireless routerja za NAS

Oddelek: Omrežja in internet
122329 (2122) Silver
»

Povezava racunalnik - zunanji disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
81635 (1514) salabajs
»

WD My Book WorldEdition

Oddelek: Pomoč in nasveti
161587 (1176) gkovac
»

WD zunanji disk world edition

Oddelek: Strojna oprema
323712 (2616) Rikiboy

Več podobnih tem