» »

Izbira wireless routerja za NAS

Izbira wireless routerja za NAS

Silver ::

Iščem router, na katerega bi priklopil zunanji disk za deljenje multimedije med računalniki ter redni backup podatkov.
V kratkem bi nabavil tudi TV, ki ima možnost predvajanja z mrežnega diska.

Zanima me:

  • če je smiselno imeti gigabitno mrežo - glede na hitrost prenosa podatkov z diska (kje je ozko grlo?)

  • ali je potrebno za koriščenje 802.11n (300Mbps) in/ali frekvence 5GHz imeti tudi primerno mrežno kartico (npr. v prenosniku)

  • kako je s povezavo TV na mrežni disk v praksi - preko WLAN ali LAN - zmore predvajati HD vsebine?


Ogledanega imam Linksys WRT160NL, ki ima kar nekaj priporočil, podpora dd-wrt in tudi zelo ugodna cena ... vendar nima gigabitne mreže.

Cenovno je bolj ugodno vzeti WRT160NL+2TB zunanji disk (cca. 150€) kakor NAS "napravo" z isto količino pomnilnika.

mgermo ::

Ozko grlo je hitrost wirelessa (n vs g).
Za n hitrosti je seveda treba imeti tako n router kot n wireless kartico (ali dongle).

Router+hd nekako ni isto kot nas. Če ne druga ima nas prednost v redundacy (raid polja).

Silver ::

Kaj pa v primeru uporabe gigabitne mreže? Je prenos podatkov preko mreže hitrejši od tistega, ki ga zmore vmesnik za disk na routerju?

NAS (Network Attached Storage) bi praviloma morala biti tudi zgornja konfiguracija. Vsekakor pa je razlika v ceni kar občutna (2TB NAS je 250€), oboje pa ponuja iste storitve - media sharing, BitTorrent klient, server itd. razlika je samo v RAID, ki pa za domačo uporabo ni tako pomemben.

Bom pa zelo vesel, če me lahko še kdo "razsvetli" z izkušnjami iz prve roke pri zgornjih vprašanjih.

Invictus ::

Giga mreža vedno pride prav. Sploh ko kopiraš filme iz enega na drug računalnik. Ni toliko dražje da si ne bo mogel privoščit.

Hitrost preko wirelessa je odvisna tudi od stevila uporabnikov, ki ga uporabljajo. na voljo je pač samo en kanal, ki ga vsi koristijo. Kabli so vedno hitrejši.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Daedalus ::

Gigabit je priporočljiv. Še čisto sfaljena oprema za gigabit bo zmogla vsaj ene 25MB/s, kar je precej več kot max na 100Mbit (cca 11MB/s realno), kaj dražji pa obični SOHO switchi niso. Zdaj, ne koristi ti, če NAS ne zmore pisat/brat z več kot 10MB/s (kaki cenejši modeli grejo težko prek tega).

Glede wifi - z n boš dobil nekje hitrost 100Mbit mreže, mogoče malo prek. Sam NAS pa... priporočam nekaj z RAID1. Domača raba al ne, vseeno je bedno zgubiti ves težko priborjen warez, ker se je pač en disk odločil nesodelovati:)) V domačem okolju, kjer verjetno ne boš uporabljal kakega UPS-a, je možnost česa takega še tolko večja.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Silver ::

Počasi se že svetlika v moji betici ... :))

Imate še kakšne izkušnje s predvajanjem HD vsebin na TV direktno preko mreže (streaming)?

Mavrik ::

Linksys E3000 ponuja točno to, kar ti rabiš. Ni sicer pretirano poceni, a ima gigabit porte in dual WiFi ko gre na 5GHz, kar je na obeh linkih čist dovolj za gledanje 1080p :)
The truth is rarely pure and never simple.

Goody ::

Še boljši za približno isto ceno je po moje ASUS RT-N56U (ima 2 usb porta...)...

BigSexy ::

Mavrik je izjavil:

Linksys E3000 ponuja točno to, kar ti rabiš. Ni sicer pretirano poceni, a ima gigabit porte in dual WiFi ko gre na 5GHz, kar je na obeh linkih čist dovolj za gledanje 1080p :)


Na streamanje HD vsebin (predvsem 1080p) preko wifi se ne pretirano zanašat, ker se v praksi dostikrat izkaže, da ne deluje tekoče (predvsem pri malo višjem bitratu). Jaz sem to prakticiral na WNDR3700 (5ghz band), ampak kot rečeno, nisem bil impresioniran.

Kar se tiče podpore za gigabitno mrežo pa vsekakor investiraj v en soliden router, ker so performanse neprimerno boljše.
To Infinity And Beyond !

Silver ::

Streamal bi večinoma preko kabla - vsaj na TV, saj so vgrajeni wlan vmesniki večinoma kar porazni ... Občasna 720p nadaljevanka na prenosniku bo pa tudi preko wlan prebavljiva. "Delovni postaji" sta pa 2 PC-ja, ki bosta v gigabit mreži - ta dva potrebujeta redne varnostne kopije.

ASUS RT-N56U (130€) je trenutno najvišje v izboru med Cisco Linksys E4200, Cisco Linksys E3000 in Linksys WRT160NL, slednjega sem že izločil.

Našel sem tudi dobro primerjavo hitrosti (vir:cnet.com - proti koncu strani so grafi), kjer se je RT-N56U odrezal najboljše, sploh prepriča daleč najhitrejši prenos podatkov pri NAS. Zame pomembna sta še BitTorrent odjemalec in 2 USB porta.
Kljub vsemu je pri NAS funkcionalnosti še vedno pol počasnejši od čisto osnovnega My Book World Edition.
Raid 1 ne bom potreboval, saj bodo na disku samo kopije in ne edina verzija datotek. Investicija v NAS napravo IN router pa je že malce previsoka za tak hec. :)

BigSexy ::

Odlična izbira. Vsekakor je "črni diamant" trenutno eden izmed najzmogljivejših routerjev za domačo rabo. Za reference glede mrežnih naprav pa poglej še tule http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/r...
To Infinity And Beyond !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigSexy ()

black ice ::

Za NAS lahko uporabiš tudi kakšen star(ejši) računalnik, postaviš Samba/NFS share pa si zmagal. Cena: sitnica, hitrost pa bo primerljiva (ali boljša) napram NASu za 250€.

Silver ::

Če bo koga zanimal nakup v kratkem ... najugodnejše cene sem našel na amazon.de/at, oboje imajo na zalogi in relativno nizko poštnino - dobrih 8€ poštnine.

  • Router: Asus RT-N56U - EUR 104,26

  • 2TB zunanji disk: Western Digital Elements WDBAAU0020HBK-EESN - EUR 69,58

Hvala še enkrat za debato in dobre nasvete! [:)]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Silver ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri "n" router kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7112529 (8973) Jackass
»

Kateri router? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6317901 (13384) Poldy
»

NAS ali router z uPnP

Oddelek: Kaj kupiti
61352 (1173) kmetek
»

Wireless N Gigabit Router

Oddelek: Omrežja in internet
3510707 (9509) Dr_M

Več podobnih tem