» »

Raketa - vesolje

Raketa - vesolje

tx-z ::

Recimo da z raketo potujemo v vesolju z neko hitrostjo v neko smer. Zdej pa če hočemo zamenjat smer lih v rikverc, pa recimo da obrnemo tko, da začnemo obračat, bomo v bistvu še zmer letel v tej smeri, doklr se čist ne obrnemo in začnemo v bistvu zavirat in šele potem pospešvat v obratno smer, ane?

Zakaj pa na zemlji ni tko? Se peljemo z reaktivcem v eno smer, nardimo pol lupinga in začnemo pelat v rikvrc. Tm pa takoj že mamo to hitrost v tej smeri. A je to zard upora? (sej vem, da se zdi butasto vprašanje ampak zj k sm mau razmišlu o tem sm čis pomešu stvari:D)
tx-z

Mr.B ::

Da za prvi odstavek.
Da za drugi odstavek, zadeva je dejansko identična, razen da ti pri zaviranju pomaga upor zraka, oziroma medija.

Enako ne moreš v vesolju, narediti ostrega ovinka, ker kljub temu da ni gravitacije ima tvoje telo (masa) s hitrostjo = svojo energijo, in tvoja fizika telesa te dejansko omeji, kako ostre ovinke ter s kakršno hitrostjo lahko izvajaš, razen če nimaš neke tretje tehnologije, ki omogoča da nevtralizira problem.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

tx-z ::

A pa je kšna razlika, da ti obrneš to raketo če je pr miru al pa če ma neko hitrost? Torj samo obračanje rakete, ne smeri rakete.
tx-z

gendale ::

najbolše da si downloadaš program/igro orbiter
tam lahko v realistični simulaciji sprobaš kaj se zgodi pri obračanju v vesolju

guest #44 ::

Reaktivec naredi polkrog in obddrži večino hitrosti prav zaradi upora. Avto v ovinku drži na cesti pač trenje, v vesolju pa si odvisen več al manj od gibalne količine, ne moreš se naslonit na nič skoraj, no razen na gravitacijo planetov...gravitational slingshot la kako se že kliče. Dejansko pripičiš v bližino planeta in nato izkoristiš gravitacijo, da uravnovesi tvojo centrifugalno silo in s tem obdržiš praktično vso hitrost in če imaš vpadno smer pa jo še pridobiš.

Plovila v npr battlestar galactica bi rabla potisne šobe v vseh treh oseh, da bi lahko izvedli ovinek v vesolju. V vesolju se načeloma, da malo izigrat določene probleme, v kolikor je vrtišče v sredi telesa bi se kri enakomerno razporedila na oba konca, torej pol v noge pol v glavo in bi s tem prepreču morebitne sile...do nekega pospeška obračanja seveda. V vesolju bi bil praktično svoboden v vse smeri dokler nebi izpeljal tak manuver, da bi se pojavil odtok krvi iz glave

Mr.B ::

V vesolju bi bil praktično svoboden v vse smeri dokler nebi izpeljal tak manuver, da bi se pojavil odtok krvi iz glave

Samo to vpiva tudi na samo raketo. Daljša je ta in večjo maso ima, večje sile deluje, ko spreminajš smer gibalne energije. Podomače rečeno, ko bi dolgo raketo hotel obrniti okoli svoje centralne osi, bi delovale dve nasprutojoči sili, na obeh koncih rakete, in bi jo če rekata nebi imela dovolj trdne strukture, raztrdgati po kosih. Po drugi strani pa z rastočo maso , raste tudi energija, ki jo ima ta raketa, tako da rabiš več energije, za hitrejše manevre. Podobna zadeva je recimo pri supertankerjih , kos se manever izvede že nekaj kilometrov prej, da se zoprstavi inerciji objekta, oziroma če bi imel dovolj močan motor, izogneš deformaciji trupa.
Ti se lahko giblješ recimo z neko enormno hitrostjo v smeri Z osi in brez težav lahko narediš premik v smeri X osi ali v smeri Y osi. Takoj ko pa spreminjaš hitrost katerekoli osi, vključno s pospeševanjem v smeri Z osei, pa pride do težav. Misleno se zapri v kocko ki pada proti tlem z enako hitrostjo, kot človek v kocki. Človek ki ne vidi okolice v kocki lebdi, in misli da je v breztežnostnem okolju. Kaj se zgodi , ko kocki spremeniš smer ? Človeka pritisne na nasprotno stranico kocke, kamor se kocka giblje, hitreje se izvrši ta premik, večjo silo občuti na stranici.. In ko ugasneš motor, ni več pospeška, in človek skupaj s kocko leti po drugi poti. Sedaj pa v smeri padanja, detoniraš bombo (izjemoma se izogibam raketnega motorja), ki kocko za nekaj trenutekov ustavi v smeri padanja proti zemlji. Človek se seveda na spodnji stranici splošči. Dejansko je identično v vesolju, če ni prisotnih planetov, pri izvajanju manevra, razlika zgolj in le za 1 g, torej to kar občutimo na zemlji.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

guest #44 ::

Že res, da imaš vstrajnost itd, ampak železje prenese precej velike sile napram človeku. Seveda ne bomo šli zdaj v ekstreme, ampak hotu sem rečt da po eni strani imaš več maneverske svobode v vesolju, dokler veš kaj delaš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oblika vesoljskega plovila (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8115472 (12795) WarpedGone
»

Vrtenje v praznem vesolju

Oddelek: Znanost in tehnologija
425518 (4422) Kocka
»

potovanje po vesolju (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5913127 (11610) Okapi
»

Bunji jumping iz vesoljske postaje ALFA (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5920236 (19217) jype

Več podobnih tem