Forum » Hlajenje in modifikacije » kontroler ventilatorjev
kontroler ventilatorjev
atech ::
Živjo!
Odločil sem se naredit kontroler ventilatorjev(vsaj 4).
Napetost sem probal regulirat z delilnikom napetosti, vendar neuspešno, nato pa sem našel tole zanimivo skico.
Probal sem z bc107(drugega nimam), pa se je zelo zagrel. Zanima me če je že kdo delal po tem načrtu.
Je tranzistor bc337-40 vredu, če priklopim kak močnejši ventilator? Kateri potenciometer naj vzamem.
Ventilatorji imajo nekje od 0,2-0,4 A.
A potem reguliram vrtljaje samo preko potenciometra?
Dodal bi pa še stikala za vklop izklop.
Naredil bi z 3stopenjskimi stikali(0-popln izklop, 1-popln vklop, 2-preko tega regulatorja)
Prosim za čimveč komentarjev.
Alen
Odločil sem se naredit kontroler ventilatorjev(vsaj 4).
Napetost sem probal regulirat z delilnikom napetosti, vendar neuspešno, nato pa sem našel tole zanimivo skico.
Probal sem z bc107(drugega nimam), pa se je zelo zagrel. Zanima me če je že kdo delal po tem načrtu.
Je tranzistor bc337-40 vredu, če priklopim kak močnejši ventilator? Kateri potenciometer naj vzamem.
Ventilatorji imajo nekje od 0,2-0,4 A.
A potem reguliram vrtljaje samo preko potenciometra?
Dodal bi pa še stikala za vklop izklop.
Naredil bi z 3stopenjskimi stikali(0-popln izklop, 1-popln vklop, 2-preko tega regulatorja)
Prosim za čimveč komentarjev.
Alen
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Duhec ::
Hm, ne vem, če ne bo tole prešvoh. Raje kaj takega okoli BD tranzistorja, ki je močnejši.
Preberi, no raje preglej :) , npr. tole.
V enem klasičnem fan regulatorju je recimo tako drobovje. s tako shemo.
Lahko pa za začetek izkoristiš zgolj molex konektor, ki ima +5V, +12V in z nekaj elementi in stikali dobiš kar nekaj lepih kombinacij različnih napetosti, posledično različni vrtljaji.
Primer 1
Primer 2
Preberi, no raje preglej :) , npr. tole.
V enem klasičnem fan regulatorju je recimo tako drobovje. s tako shemo.
Lahko pa za začetek izkoristiš zgolj molex konektor, ki ima +5V, +12V in z nekaj elementi in stikali dobiš kar nekaj lepih kombinacij različnih napetosti, posledično različni vrtljaji.
Primer 1
Primer 2
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Duhec ()
atech ::
Tole s tranzistorjem mi je ratal naredit(bd139). Se lepo regulira hitrost ventilatorja.
Sedaj pa sledi sledeče vprašanje:
Jaz bi rad naredil tako kot VUMETER.
Tega bi priklopil na izhodno napetost ventolatorja(6v-12v) prikaz hitrosti vrtenja.
Je to možno po tej shemi.
Ali je potrebna kakšna modifikacija?
Hvala za odgovore.
Sedaj pa sledi sledeče vprašanje:
Jaz bi rad naredil tako kot VUMETER.
Tega bi priklopil na izhodno napetost ventolatorja(6v-12v) prikaz hitrosti vrtenja.
Je to možno po tej shemi.
Ali je potrebna kakšna modifikacija?
Hvala za odgovore.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: sid911 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Homemade fan controler (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11551 (9615) | SodVina |
» | Regulacija ventilatorjev +temp senz. iz WindowsOddelek: Hlajenje in modifikacije | 1326 (1210) | pkrev |
» | Veliki problemi z voltažo, za katere ne najdem vzroka:(((Oddelek: Navijanje | 2094 (1499) | Death Knight |
» | Vantec NXP-201 (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 5005 (4016) | C_maniak |
» | Reguliranje ventilatorjev s potenciometrom (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 4601 (3916) | Kaiser |