» »

Regulacija ventilatorjev +temp senz. iz Windows

Regulacija ventilatorjev +temp senz. iz Windows

pkrev ::

Koncno koncano...
Pred nekaj meseci sem se odlocil, da si zaradi pregrevanja diskov in celotnega sitema vgradim se nekaj ventilatorjev, ker pa zaradi teh puhalnikov nisem slisal nic drugega kot masino sem se odlocil, da dodam se enostavno regulacijo s potenciometri in tranzistorji, stvar je sicer delovala ampak noben racunalnicar ni zadovoljen ce vsega ne opravi s svojim naljubsim glodacem :))
Ker moja epox plosca ne podpira regulacije ventilatorjev sem se odlocil da stvar naredim sam.
Na internetu sem nasel nekaj primernih regulatorjev(integriranih vezij ki so namenjena za regulacijo ventilatorjev), ki pa so vsi delovali preko SMBUS/I2C protokola.
Po dolgotrajnem iskanju sem nasel primeren poceni vmestnik , ki sprva deloval iz usb>>rs232 potrebno ga je bilo samo nadgraditi na i2c protokol. Gonilniki so bili ze napisani tudi knjiznica s funkcijami, ki mi je sluzila kot primer za nadgraditev z mojimi funkcijami in za izdelavo programa.

Zadeva je se sicer na protubordu ampak deluje! :P
Potrebno je se samo izdelati vezje v mansi obliki. Ko bo vezje koncano bo sposobno regulirati max 8 DC ventilatorjev v impulznem (PWM-impulzno sirinska modulacija ) ali linearnem nacinu odvisno od stevila vgrajenih vezij + 8temp senzorjev ki so natancni +/- 1 ali +/- 3 stopinje .

Koncno vezje bo verjetno koncano do sredi avgusta, ce koga zanima bom naredil se nekaj vec vezij z razlicnim stevilom regulatorjev. Zraven bom dodal se open source knjiznico in program za predelavo programa po zelji.

Lp,...

:D Uros
  • spremenilo: pkrev ()

Dr_M ::

cestitam, koncno je neku neki pametnega uspelo.
sam verjetno je zadeva draga kot hudic. predvidevam da nekje 15-20k sit??
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

profii ::

a se bo to dalo kje kupit? kot kit kompklet za doma narest pa cd zravn al kako bo to?

Mr.B ::

Meni je zalmanov ZMFC1 crknu, oziroma en kanal mi je crknu, pa sem razmišljal o reklamaciji pa sem se odločil za sledečo varianto.

Kupil sem osem diod po 6A . Vezal sem jih zaporedno, kupil še stikala in jih montiral v sprednjo stran zalmana, ostalo sem uporabil univerzalno ploščico za spajkanje, nanjo prispajkal konektroje da lahko prilkjučim ventilatorje, ostalo pa je bilo nastavljeno tako da je prvo stikalo preklapljalo med 12V in 5v , samo se mi en ventilator na 5V ne vrti zato to odpriporočam , ostala tri stika preklaplajo med diodami, tako da je prvi čistih 12V , drugi 12V - 4xdiode cca 10V , ter teretji 12V - 8x diode, torej cca 8V. Ker pa je še nekaj placa, sem določena stikala dal da nekatere ventilatorje na ON/OFF , nekatere ne rabiš da laufajo kar naprej itd.. Skupaj me je če odmislim skurjenega zalama stalo cca 2000 sit. Lahko pa uporabiš enostavno enblenk spredaj...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Dr_M ::

Mr.B: bols bi blo, ce bi uporabu 78xx stabilizatorje....mas 5,6,8,9V.....
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

zlabo ::

pkrev: Kar solidno more tole bit, čestitam za (skoraj) dokončan projekt;) :D

P.S.: A bi se dal vidit kakšno shemo? :8)


Lp, zlabo

pkrev ::

Regulator se bo seveda dal dobiti, ce bo koga zanimalo :)) prikljuciti se ga bo dalo na usb vodilo, ki je na mb +za napajanje celotnega vezja vam bo sel en napajalni konektor :)) +5V za napajanje samega mikroprocesorja ki je uporablen za emulacijo usb protokola na i2c in +12 za napajanje vseh ventilatorjev.
Vezje bo stalo min 8ksit do nekje 12ksit pac odvisno za koliko neodvisnih regulatorjev bo kdo hotel. nisem se odlocil ali naj vse naredim v smd izvedbi(tehnologija izdelave elementov, zelo majhna oblika) ali navadni malo vecja oblika.

Glede nacrta pa bomo se malo pocakali, nacrt ni tako problematicen, bolj je problematicen je program za mikroprocesor atmel 80s2313 na katerem sloni celotna stvar , ki ga zaenkrat ne bom dajal kot open source. Vse ostalo pa bom dal zraven , da si lahko vsak po zelji naredi svoj program.

Lp

Mr.B ::

Ja se strinjam 78xx bi bilo lažje, če bi vse krmilil iz enega regulatoraj, ampak jaz tudi osem ventilatorje krmilim, tako da se mi je zdelo bolj enostavneje krmiliti kar s stikali. V osnovi imam na 5V katar zvečer kaj pišem in gledam kak film, potem preklopim na 8V ko delam malo bolj konkretno, in potem višje če navijem in grem kake igrice in kaj konkretnega delati.

Imam sicer še hardcanota + zalmana, pa razen lučk itd nisem kaj smisla z regulacijo na detalje z ventilatorji krmiliti, je bolj neko igranje, ker je vse odvisno kakšna je zunanja temperatura, ki pa se skoz spreminja, tako da neka fiksna nastavitev ventilatorje ni smoterna.

Najdražji je senzor z displejem, cca 3500 sit., prišparaš lahko z displejem, senzorje pa morš nabaviti x krat.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

profii ::

zelo dobra bi bila brezstopenska regulacija vrtjajev glede na potrebo ali na temperaturo, da bi sam izbiral način. če se da to narest

pkrev ::

Kot sem ze omenil moje vezje ponuja.
1. Do 8 temp senzorjev (uporabljen je kar poceni tranzistor (18 sit) Z natancnostjo +-3stopinji oz. +-1stopinjo
2. Omogoča linearno krmiljenje ventilatorja (povecevanje napetosti od 0 do 12V)
PWM -impulzno regulacijo (sam ventilator krmili z impulzi dolocene napetosti (impulzno sirinska modulacija , pri uporabi modulacije ni nikjer dodatnega pregrevanja elementov...

Nasprotno od tega ce clovek uporablja regulatorje 78xx... Obremenjeni stabilizatorji se grejejo je pa res da je to minimalno ce skozi njih tece to 0.3A

3. Zadeva je prikljucena na usb vodilo tako, da dobis vse informacije vseh tem senzorjev in ventilatorjev direktno na monitor (temp, vrtjaji v %, ali vsi ventilatorji obraujejo ,tudi nastavljanje vseh parametrov ,... mozna je tudi postavitev vsakega ventilatorja v standby nacin itd.

4. nastaviti se da temp. histerezo min in max temp. in glede na teperaturo se bodo spreminjali obrati ventilatorja....

Mislim da regulator ponuja skoraj vse kar je potrrebno pri dobri regulaciji ventilatorja....

Seveda clovek lahko to naredi na vec nacinov....
od uporabe preduporov , potenciometrov do uporabe mikroprocesorja..

Kot sem ze omenil nerad spustim mis iz rok in tudi pretirano stevilo stikal, led diod in potenciometrov mi ni vsec saj ze potem kista zgleda kot avion :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pkrev ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Regulacija grelca

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
434320 (2744)    -S\/\/-  
»

3 naloge - prosim za pomoč

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
61271 (1151) BluPhenix
»

Kakšne potenciometre? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13712422 (10590) Azrael
»

Homemade fan controler (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9511163 (9227) SodVina
»

Reguliranje ventilatorjev s potenciometrom (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
574284 (3599) Kaiser

Več podobnih tem