» »

Nakup TV - povezljivost, slika

Nakup TV - povezljivost, slika

damird ::

Hoj,

Rad bi kupil nov TV. TV bom gledal iz razdalje 2,5 m. Ponavadi gledam Discovery * kanale, informativne oddaje, včasih filme, TV pa gledam redko. Ko ga gledam, ponavadi v dnevni vžgem luč - torej ne gledam v temi. TV bo pritrjen na beli zid.

Razmišljal sem o nakupu 42" (oz. nekje med 40 in 46). Trenutno imam Siol TV, ki zaradi povezave ne omogoča HD, razmišljam pa o digitalnem satelitskem sprejemniku - kot vem ta naj bi imel HD ali FullHD (ne poznam tehnologije).
Oči bom uporabljal celo življenje in torej želim dovolj kvalitetno sliko, da si jih ne bom (preveč) kvaril. Pri temu pa seveda ne bi porabil preveč (najprej sem mislil porabiti okoli 600 EUR, sedaj vidim, da je bolj realno okoli 1.000, sem pa odprt za predloge).

Na TV bi rad imel možnost predvajanja pretočnega videa in morda ostalih vsebin iz računalnika. Torej LAN omrežje (nočem WiFI). Če prav razumem mora TV podpirati DLNA << se motim?

Vprašanja:
- Prosim za nasvet kaj kupiti? Torej LED / full-LED / plazma / whatever?
- Proizvajalec? Prijatelj priporoča Philips zaradi "ambient light" osvetlitve ozadja. Drugi prijatelj predlaga Samsunga zaradi ugodne cene in odlične slike ter podpore LAN. Spet tretji LG zaradi možnosti naložitve alternativne Linux operacijskega sistema na TV za omogočanje dodatnih zmožnosti.
- Kako je z mrežno podporo? Če prav razumem, Sony ima že predefiniran spisek URL naslovov do katerih lahko dostopaš preko TV-ja. Pri prijatelju sem videl Philipsa kamor je lahko vpisal URL naslov neke lokalne spletne strani za pregled web-kamer in ta naslov shranil ter seveda dostopal do njega. Ali gre za izolirane primere? Oz. ali vsi TV-ji omogočajo vpis "kateregakoli web naslova"?
- HD Ready / Full-HD?
- 100 / 200 Hz?

Hvala in lp,
Damir

antireal ::

Če imaš prižgano luč ko gledaš TV, ti ambilight ne koristi kaj preveč. Torej bo še najboljša izbira Samsung. Ne bom pametoval katerega izbrati, ker ima vsak svoje oči in kupi tisto kar se njemu zdi najboljše. Svetujem obisk kakšnje trgovine in ogled televizij. Vsekakor pa vzami LED, FullHD in največ kar se da Hz. Oziroma karkoli že oglašujejo dandanes.

Če razmišljaš o digitalnem sprejemniku, mogoče premisli še enkrat. Vsi kanali ki so zaželjeni iz strani uporabnika, so zakodirani. Za njih potrebuješ odkodirno kartico, ki ni poceni. Vsak ponudnik ima svojo kartico. Tisto kar je prostega/zastonj je bore malo. Še posebej HD vsebin je zelo mal, razen promo kanalov. Torej, lahko nabaviš ta sistem, samo nevem koliko ti bo koristil.

Kar se tiče DNLA, interneta na tv in podobnega je vse "reklama". Če želiš predvajati vsebine iz računalnika si je potrebno izbrati kakšen predvajalnik. Recimo xtreamer, wdtv, popcorn hour itd. Te naprave podpirajo in imajo vse kar se spomniš. TV predvaja kakšne slike, glasbo...?

Brskanje po spletu na tvju ti ravno tako odsvetujem. TV naj bo za gledanje televizije, računalnik pa za brskanje po spletu.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antireal ()

Dromar ::

Tole od antireala je bil bullshit...Če kupuješ LED, potem kupi full array LED, torej minimalno LG 42LE8500, ker edge LEDi so slabši od navadnih LCDjev. Kljub vsemu ti bom priporočil, da kupiš plazmo. Če hočeš imet kar najboljšo možno sliko za svoj denar, potem kupi Panasonicovo G serijo...Košta okrog 850EUR za 42", dobiš pa tudi 5let garancije, pri drugih TVjih pa samo 2. In ta TV da od sebe tako sliko, da na rit padeš. Osebno imam pa neko geslo, da ti po kakem letu ostane samo še diagonala, vse drugo pa je takrat že nepomembno, zato bi se jaz, če bi zopet kupoval TV, še enkrat odločil za to, kar imam-LG 50PK350. Stane okrog 650EUR, 50", full HD, realnih 100hz, kar je več kot dovolj, veliko stvari podpira; vse razen DTS zvoka, full HD je, krasne barve...
Odločitev je tvoja. Jaz bi dal raje 650 za 50% s 5% slabš sliko kot 850 za 5% bolš sliko in 8" manjši TV :)

damird ::

V originalnem vprašanju sem pozabil napisati še to ...
Na TV-ju bi rad kdaj naredil kakšen slide-show mojih fotografih ob družabnih eventih - torej FullHD je verjetno prava odločitev.
Verjetno si bom v nekaj mesecih omislil tudi nek sistem domačega kina z 2.1 zvočniki in igralno konzolo kot je Xbox 360 Kinektis. Domači kino v glavnem za poslušanje FM postaj in MP3-jev ter občasno bi rad zvok iz TV-ja, če bo slab, spravil na zunanji zvočni sistem. Podobno bi rad zvok igralne konzole spravil na zunanji sistem.

Tisto o luči sem omenil le zato, da razložim, da TV-ja ne gledam v čisti temi. Torej ... v primeru, da bi mi ta ambient light dovolj osvetliv, luči ne bi več rabil.

Streamanje iz računalnika - DLNA strežnik ni problem. To bom že uredil, verjetno neko custom rešitev na Linuxu.

Plazma / LED - večinoma reklamirajo, da je LED boljši, ker manj elektrike potroši, lepše barve in prava črna, itd. Diagonala SIGURNO ne bo večja od 46", najverjetneje bo 42" - pač plac na zidu. Torej ... res svetujete plazmo? Se vam da napisat zakaj?

Thanks še enkrat in upam, da bodo vsi ti nasveti še komu pomagali. Hvala,
Damir

antireal ::

Jaz ti osvetujem plazmo, Dromar ti jo svetuje. Verjetno zato ker ne pozna lastnosti plazme. Odločil se boš pa sam.

Če jo boš montiral na steno si umisli kakšen premični nosilec ali pa 15cm cev v steni. Drugače bodo vsi kabli viseli kot čreva:)

Pri ugasnjeni luči pa ambilight zgleda super ja.

Pennywis3 ::

Če se boš odločil za plazmo, bo Panasonic G20 serija dobra izbira, saj je TV res kvaliteten + 5 let garancije imaš do konca Februarja.
Še bolj bi ti pa svetoval nakup LG-jeve LE8500 serije, okoli 1050 se ga že dobi 42" ekran, vrhunski TV, ne moreš zgrešit.

Raznih LG-jevih plazem se izogibaj ker so porazni TV-ji in niso vredni svojega denarja pa naj bodo še tako poceni.

Dromar ::

Smeh, adijo pamet antireal...Če kdo tule nima pojma, si to ti! Sam imam doma plazmo, pa v familiji ma razen mene popolnoma vsak LCD TV, pa je na mojem TVju najlepša slika.

Prvi plus plazme je ta, da da najbolj črno barvo od sebe, ker tudi full array LED prepušča nekaj svetlobe od sosednjih diod, tako da v črni barvi plazma nima konkurence.
V barvah plazma daleč premaga LED LCD tehnologijo; najbolj naravne barve
Vse, kar je povezano s sliko je najboljše na plazmi. LED je boljši z vidika porabe štroma, ampak to je like 15EUR razlike na leto, če TV laufa 4ure na dan, razlika v ceni med LEDom in plazmo, ki bosta dala isto kvaliteto slike, pa je tam okrog 150%...G20 serija Panasonica dobiš za 850EUR in ima boljšo sliko kot vsi LCD LED TVji pod 2000EUR, v to sem popolnoma prepričan!

Pennywis3-LGjeve plazme imajo krasno sliko, že nižja klasa, denimo PK350, katero si tudi sam lastim, za svojo ceno sploh nima konkurence:
http://www.avforums.com/review/LG-PK350... kar poglej review uglednega AV foruma!

Pennywis3 ::

Pač preferiram Panasonic G20 serijo in naprej kar se tiče plazm. Ali pa na drugem koncu kakšen full led zaslon čeprav so dragi.
Jaz izbiram kvaliteto, ti pa kvantiteto. Oči imaš pa ene, pozdraviš jih tudi težko.
Ne mislim se kregat s človekom, ki misli da za 600eur dobiš vrhunski 50" ekran :)

retron ::

Nasvet: ignoriraj hz-je, saj gledanje kakšnega filma pri 100hz je živa muka, saj se vse prehitro premika in zgleda vse zelo hitro in neprivlačno.

zavajon ::

retron je izjavil:

Nasvet: ignoriraj hz-je, saj gledanje kakšnega filma pri 100hz je živa muka, saj se vse prehitro premika in zgleda vse zelo hitro in neprivlačno.

A tudi če gledaš Bergmana, ali samo pri Avatarju? :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plazma, LCD električna poraba (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10654596 (43392) mojbrat
»

Plazma ali LED LCD (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5228466 (25391) gorann
»

sony ali samusng

Oddelek: Kaj kupiti
191766 (1433) Dromar
»

Izbira med cenovno ekvivalentnimi LCD, Plazma in LED LCD TV

Oddelek: Kaj kupiti
114242 (3898) neki4
»

Kateri LCD LED TV?? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10069301 (55433) seljo

Več podobnih tem