» »

Šešelj - sodni performansi...

Šešelj - sodni performansi...

Matako ::

Brane2 je izjavil:



Nakar ga Šešelj vpraša,d a poda primer. Po eni uri in pol jecljanja eksperta ga Šešelj vpraša: O.K. Vzemite mojo "najbolj mračno" izjavo, ki jo najdete ( čeprav ekspert v teh dveh urah pred sodiščem ni uspel navesti niti ene konkretne izjave ). Zamislite si, da se z njo pojavim recimo na ameriški TV. Ali bi bil zaradi tega kaznovan zaradi sovražnega govora ?

Ekspert: Ne. :|


Skoraj šolski primer demagogije. In ja - šešelj je dober demagog, tukaj ni kaj dodati.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Brane2 ::

Ne skrbi me demagog ampak debilen, noro dobro plačan staff na drugi strani.

Matako je izjavil:


Skoraj šolski primer demagogije. In ja - šešelj je dober demagog, tukaj ni kaj dodati.



In BTW: zakaj je tip demagog v tem "šolskem" primeru ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

donfilipo ::

Tako, da izjave, da "vsi vemo", da je bil Milošević glavni motor državljanjske morije, pri meni ne "držijo vode".


Ja poenostavljanje, ker konec koncev sem zadnji, ki bi se s tem, razen iz čiste radovednosti in človekoljubnosti ubadal.
Nisi pa podal enostavnega odgovora. Za v en stavek. Kdo pa potem? Če za penostavitev moraš izbirati?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

To zna biti interesantna reč za skoraj cel nov topic.
Namreč namigovanja o hudi vpletenosti CIE in njena odgovornost ni nova.
Sovpada tudi s poročili KOSA, ki so na vsakem koraku zaznavali delovanje tujih služb:)
Da so imeli za malco:))

Ampak en tak ugovor. Že res, da CIA ne deluje vedno v sozvočju z uradno politiko USA (ki je bila takrat pro Jugo in anti nacionalistično orientirana!), ampak konkretnih dokazov o tem, da so uspeli sprožiti nacionalizme s tistih jokajočih 16EUR, pa tudi ni. Kar je donosnih mafijskih poslov, ki jih tajne službe v zbiranje informacij vršijo povsod, pa rečem takole: zadeve so liberalne maksimum:) in načeloma ne povzročajo nacionalizmov. Res pa je, da jih tudi zavirajo ne.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

imallears ::

Jest bi reku da so ble glavni motor državljanske morije neuresničene mokre sanje o NDH, NDSr, NDB in NDSl. In se ni noben kej preveč trudil omilit svojih stališč, bil pripravljen na kompromise, ker so vsi samo čakal en drugega da sodu izbije dno.

Slovenci smo še najbolj elegantno vse skup speljali ... dost keša smo mel, lepo demokratično podobo naše Dežele izvozl na zahod, etnično homogeni - itak najpomembnejše pa to da v ustavi ni blo nbenga sranja o drugih konstituivnih narodih pa take fore.

Hrvati so pa bili doma skor tko k Srbija, s tem da se Srbi niso kej preveč obremenjeval s svojo podobo v zahodnih očeh, Hrvati so bli pa dost aklih, da so še za to poskrbel.

Alija je zgleda preveč haša skadil pa je sanjal o neki đamaheriji sred Evrope ampak je kmal poštudiru da bo treba za encajt zamenjat cunje.

Srbi so bli pa enostavno štorast, pa še med sabo so se drkal non stop. Zdej pa majo kar majo. Zgleda je boljš haš kadit k pa slivovko žret vsak dan.

kivi113 ::

donfilipo:

V tem momentu ne morem podati alternative, ker enostavno nimam dovolj znanja in podatkov. Sem pa opozoril na nekatere teme, ki jih je pred obsodbami treba vzeti v zakup. Moj velik problem je v tem, da zelo slabo razumem srbo-hrvaško, tako da se nikoli nisem poglabljal v sojenja v Haagu.

**
Pogoji za konflikt so bili ves čas prisotni. Po eni strani pretiran srbski nacionaliem, ki gre tudi meni na živce, po drugi strani nerazčiščenost in krutost dogajanja v 2 in po 2.sv.v. Znano je, da so katoliški Hrvatje (NDH) pobijali ortodoksne Srbe na veliko (zraven pa še nekaj židov in ciganov). Napetosti med narodnostmi so bile definitivno prisotne.

Da so bili narodi in politiki trapasti, da so se šli klat med sabo, seveda ne moremo kriviti CIE in Amerike. Tu lahko krivimo predvsem primitivizem sodelujočih. Kar pa ne pomeni, da CIA (oz. katerakoli "obtožena" zahodna organizacija) ni pomagala prilivati olja na ogenj iz lastnih interesov.

Za "Balkansko čorbo" ne moremo črno belo označiti krivca, ampak ga moramo iskati nekje v sivem spektru. Kjer se pogrupirajo nacionalizem, primitivizem, zahodni imperializem, "širjenje demokracije" (katere rezultat vsaj na Jugu je heroinska balkanska pot, trgovanje z organi in podobno sranje, pri nas na severu imamo pa malo drugačne probleme).

Uglavnem, v tem momentu ne morem drugega, kot malo megle prodajati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kivi113 ()

imallears ::

Aja pa v bosn so tak vsi "glasali za reformiste"... Sam cudn da niso zmagal pol na volitvah ...

donfilipo ::

Nacionalizmi v umetnih federacijah so dejansko problem. Ko imaš etnije razpršene po teritoriji tako kot bosanci, srbi in hrvati zlasti. Ampak od problema do rešitve s pobijanjem, ki ničesar bistvenega ne reši, je pa še par korakov.
Današnje sodobne Srbija, Hrvaška in Bosna, bodo morale ravno tako biti multikulturne, če hočete strpne do manjšin in prilagodljive.
In čez 15 let bodo spet brez meja med sabo, zemlja pa bo od tistega, ki jo bo kupil. Recimo od kakega Kitajca, Nemca:)) Zakaj ne že prej?

Tako da, kar je pomembno pri celi štoriji zame, je nauk:

-nacionalni ponos se danes še jemlje kot nekaj pozitivnega, saj drži pri življenju raznolikost kultur in jezikov. Ima to resda tudi negativen davek in nisem čisto siguren, če daljni potomci ne bodo šli enostavno preko tega v nek anglo...ali pa kitajski mem:)
-nacizmi vseh vrst (nasilno uveljavljanje nacionalnih interesov, ki na koncu, kot po pravilu ne prinesejo nobene rešitve), pa bi se morali znati locirati, uvideti in na nek način tudi preprečiti.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

BTW peqi.

Odkril sem en nov zelo zanimiv lik, pisatelja.
Michael Parenti.
Thanks.
Še en topic kjer se lahko obilo naučim:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Brane2 ::

Še ena od random "filmskih" cvetk:

Gospodine expertu, moram da vam se iskreno izvinim. Došlo je do greške u prevodjenju. Ja nisam rekao da se vi krećete. Rekao sam da ste kreten- to jest, da vas pokreću drugi
:))
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Pyr0Beast ::

Kera nizka.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

Stvar je bla povezana z zaslišanjem eksperta, čigava doddana vrednost je bila dokaj nizka in se je izkazalo, da je samo premetal podatke, ki jih je nekritično zajel, tudi iz rumenega tiska.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::

Dobro povzame visoko 'dodano vrednost' pravnikov, tam so, da delajo zgago.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

poweroff ::

Brane2 je izjavil:

Še vedno pa mi nisi odgovoril na vprašanje- v katerem "dostojnem sojenju" te lahko držijo 8 let v preiskovalnem zaporu ?

V Guantanamu?
sudo poweroff

Okapi ::

Vzemite mojo "najbolj mračno" izjavo, ki jo najdete ( čeprav ekspert v teh dveh urah pred sodiščem ni uspel navesti niti ene konkretne izjave ). Zamislite si, da se z njo pojavim recimo na ameriški TV. Ali bi bil zaradi tega kaznovan zaradi sovražnega govora ?
Dokler v Ameriki ne bi imeli državljanske vojne, ki bi jo takšne izjave povzročile. "Problem" s sovražnim govorom je, da je lahko izjava sama po sebi, ali iztrgana iz konteksta, videti tudi nedolžna, pomembno je, kakšne so njene posledice. Pobijte vse ščurke! Skrb za higieno in zdravje ali ščuvanje h genocidu?

Za modele, kot je Šešelj, je v resnici škoda vsakega truda s sojenjem, ker so posledice njegovih dejanj evidentne, nagrada za njegov trud pa samo ena - uza zid i metak u čelo.>:D

O.

poweroff ::

Ne, ne.

One ljudi, ki jih je strpal v taborišče, pa so preživeli se zbere na kup, tipa pa zraven zapakira.

Pol pa ordal.

(Ne mislim resno).
sudo poweroff

Brane2 ::

Okapi je izjavil:

Dokler v Ameriki ne bi imeli državljanske vojne, ki bi jo takšne izjave povzročile.


Po upoštevanju prvnih norm tudi takrat ne. Kot tip pojasnjuje ( in nihče mu ni ugovarjal) to ni zadosten pogoj. Potrebno je, da ta efekt nasilja sledi praktično takoj ( in ne z zamikom mesecev in let) in tam in potrebno je, da je poznal ljudi, kjer ga je sprožil. Se pravi, to da je na osnovi tega tam nekdo počil tam nekoga ni dovolj.

Če bi bilo, bi v USA že zaprli recimo Sarah Palin ob zadnjem pomoru ob napadu na predstavnika demokratov.


"Problem" s sovražnim govorom je, da je lahko izjava sama po sebi, ali iztrgana iz konteksta, videti tudi nedolžna, pomembno je, kakšne so njene posledice. Pobijte vse ščurke! Skrb za higieno in zdravje ali ščuvanje h genocidu?


In obratno. Ravno to je razlagal Šešelj. Navedel je citat izjave nekega francoskega AFAIK kralja v smislu "Izberite katerikoli, še tako nedolžen stavek v knjigi čigarkoli in jaz ga bom postavil v kontekst, zaradi katerega ga bodo obesili".

Sicer pa, tu ni stvar konteksta. Tip je reku "Vzemite a.) pravno definicijo dejanja sovražnega govora, kot je veljala takrat in b.) samo mojo izjavo in mi pokažite, kako jo lahko prikažete kot "sovražni govor". Ne z mahanjem rok in domišljijo ampak dejanjsko.
Ekspert ni dal nobenega konkretnega odgovora, vsaj takrat ne. Le svoje "verjemite mi" mnenje.


Za modele, kot je Šešelj, je v resnici škoda vsakega truda s sojenjem, ker so posledice njegovih dejanj evidentne, nagrada za njegov trud pa samo ena - uza zid i metak u čelo.>:D


Saj ravno to je. A so res tako evidentne ? Če bi bile, bi bil obsojen že zdavnaj, a ne ? Zakaj je treba toliko prič in ekspertov za proces, za katerega se že sedaj VE, DA BO TRAJAL VSAJ DO 2013- pa še to je optimistično. MIslim, sodnik mu je predočil timetable. Se pravi, več kot 10 let bo v celici še preden mu bo kdo predočil, da je kriv o čemerkoli.

NImam problemov s tem, da je tip v zaporu, imam pa velike probleme s pravičnostjo in transparentnostjo te ustanove.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, mogoče bo še zanimalo koga kaj je obrazložitev teh delayev.

V bistvu so različne.Sodnik Maine mu je ladno reku, da ni on kriv, če je Šešelj pač gladovno stavkal. Seveda pa ni reku,d a so mu hoteli vsiliti odvetnika in mu odreči pravico, da se brani sam. Ali pa da so zadržali postopek za dve leti, ker da naj bi Šešelj poskušal ustrahovati na priče.

KAr je zanimivo, pri Ramušu Haradinaju pa jih to baje ni motilo. Šešelj se ravno zato brani iz pripora, unega so pa spustili na prostost in v bistvu praktično gledali, kako je ena za drugo izginila vsaka priča, ki bi ga lahko obremenila. :|
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pyr0Beast ::


Ekspert ni dal nobenega konkretnega odgovora, vsaj takrat ne. Le svoje "verjemite mi" mnenje.

Kar je nekje na rangu gostilniških debaterjev.


Nimam problemov s tem, da je tip v zaporu, imam pa velike probleme s pravičnostjo in transparentnostjo te ustanove.

Mafija na višjem nivoju. Nič posebnega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

donfilipo ::

Evo Brane2 si me prepričal da zadeve pogledam še enkrat:)
V drugo vidiš čisto druge reči, ki si jih prej spregledal.
Zdaj me prav zagotovo ne presenetijo več Šešljevi popularni izpadi.
Prva statusna konferenca: 26.02.2003 video posnetka ni, je pa transkript na spletu (http://www.icty.org/case/seselj/4#trans)
Problemi z določanjem obrambe, prevajanja in dostavljanjem celega, po zakonih za obrambo, obvezno dostopnega materiala, tudi problemi s plačili Šešljevih sodelavcev, se tako pojavljajo še po Številnih statusnih konferencah, kjer se deloma rešujejo realne težave, deloma pa težave, ki so predvsem posledica taktike Šešlja, njegovo vztrajanje, da se ne posluži računalnika in sodobne tehnologije, vztrajanje na papirju in ne videomaterjalih...itd.itd
Pomeni za dolgotrajnost procesa je v bistvu sam kriv, a je pravniško spretno zadeve obrnil tako, da je večina zapletov padla na pleča tožilstva.
Ampak sedi pa on sam. In čeprav mu bodo razen nacionalizma, ki je prešlo v nacizem, njegovo javno zagovarjanje in je na njega še danes ponosen, kaj drugega težje dokazali, verjamem, da 'ima i toga'. Se pravi malih podlih in nejunaških zločinov, ki so jih z skritim odobravanjem nemara zagrešili tudi njegovi soldati.

Še, če koga zanimajo videozapisi s sojenj, potem ko je procesija sploh prešla iz priprav v resnejše faze:
http://www.vseselj.com/

Morda koga čudi zakaj toliko energije in časa v te reči?

Živim v mestu, kjer so majčkene klice nacionalizmov, ki jih skuša dokumentirati proces, prisotne stalno, v skritih a praktično dnevnih grožnjah v določenih krogih, v drobnih sovraštvih in šikaniranjih, in občasno v pretepih in na koncu redkih streljanjih in klanjih. Policija seveda zaenkrat še premore popolno premoč nad situacijo, saj je ne glede na število 'priseljenih', slovensko prebivalstvo v Sloveniji kakih 85% slovensko. In splošna klima vendarle ni (zaenkrat še:) krizna. Vendar na drugi strani, kakšnega zanimanja za preventivo in pristop k zadevi, s pravilnega stališča nacionalizmov in potem seveda tudi mafije, tudi ne kaže. Taka je verjetno tudi najboljša uradna taktika po svetu, za tako mešane in pisane manjšine, ki prehajajo v določenih delih že v večino. Industrijska mesta in 'geti' velemest. Mirilna in rahlo 'butasta', kar pomeni včasih intervencije povročijo več stroškov in škode, kot lahko koristijo. Ampak ljudje pa lahko samo trpimo in preučujemo:)

In podobno je kot vidim tudi že drugod. Ena reakcija je slovenski nacionalizem, ki je nemara vedno močnejši, (recimo FDV ima že diplomske naloge na 'kazalec' burek, ki se sklicujejo na dela drugih akademikov o isti temi:).... in na drugi strani iskanje drugačnih boljših rešitev. Nihče pri pameti ne more (pa čeprav seveda strateško bodo:) zanikati tudi tuje nacionalizme na naših tleh. Včasih je bolje, obstajajo tudi silnice razuma, recimo športno navijaštvo, asimilacijske sile, lokalpatriotizem in seveda tudi poznavanje 'genocida' na Balkanu in njegove norosti...... v določenih okoliščinah, pa zadeve mafija spretno obrne v konflikt in se potem sama postavlja v vlogo miritelja, medtem ko seveda vrši svoje skrajno liberalne posle. Nekateri, posebej 'poklicani' policisti, radi to zanikajo z vsemi silami (ker gre za ugled in neočiščene male flekce:), a inteligentni med vami, tisti ki imate občutek za socius, boste to nemara tudi sami opazili.
Pretepi in prepiri v šolah, na plesih, v gostilnah, grožnje po telefonih itd. itd. Ni seveda treba pretiravati s paniko. Nekaj tega je tudi v povsem homogenih skupnostih. Ampak pozorno oko in preučevanje, je pa tudi dobra lastnost družboslovca. 'Vse je naravno in normalno' tolmačba pa lastnost tistih, ki so za socius popolna tesla in tistih, ki jim tako stanje zelo ustreza.

Če pa hočete balkanske nacionalizme, vsaj malce bolje poznati kot zabit rovtar, ki mu 'dol visi za ta spodne:)' je pa zadeve treba tudi preučiti.
S tem da pa opozarjam. Zabit rovtar je faza, ki se dandanes odlično obnese. Temne sile jih niti približno ne smatrajo za nevarne. Če pa kdo zadeve preučuje, pa zna postati tudi drugače:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Brane2 ::

Še en ( med _mnogimi_ ) problem pri zajemu izjav prič.

Na sodišču se pojavi tožilčeva priča. Med pričanjem se priča upre. Tožilec se začne oslanjati na pisno izjavo in jo vpraša "kako sedaj praviš, da to ni res, ko pa imam v roki tvojo podpisano izjavo, ki pravi tako ?"

Priča je sicer zgovoren a realtivno nepismen politik Šešljeve stranke ( očitno nek foteljaš) ampak po nekaj rundah verbalnega driblanja in ruvanja skozi tri jezike se začne ustvarjati zanimiva slika. Ko je tožilec od njega vzel izjavo, je to šlo takole:

- tip se oglasi v prostorih tožilca, kjer so tožilec, prevajalec, tajnica- daktilofgrafinja.
- zajem izjave traja nekaj dni po 8 ur. Z angleško govorećim tožilcem se pogovarjata o relevantnih dogodkih skozi prevajalca. Tip ne zna angleško, tožilec ne zna srbsko.
- po ( treh ?) dnevih mu prevajalec prebere končno izjavo v srbskem jeziku in ga vpraša, če se s povedanim strinja.
- potem ko se priča strinja s PREBRANIM SRBSKIM tekstom, mu pomolijo pod nos v podpis ANGLEŠKI PREVOD.

SE PRAVI, TIP JE PODPISAL TEKST, KI GA PRED TEM NI MOGEL PREBRATI IN RAZUMETI.

Ja, za pomiritev vesti so dodali še podpis prevajalca,da je ta verzija pošten prevod. Ampak niso pustili izvornega teksta ( tudi če bi ga, tega tip ni nikoli podpisal !) in tako ni možnosti kontrole. Na koncu gre za besedo prevajalca proti besedi priče- in prevajalec je vendarle strokovnjak...

In ko tako oddaš izjavo in se pojaviš na sodišču, nato te pa presenetijo v prevodu tvoje "izjave" (ki pa je prikazana in zavedena kot dejanjski ekvivalent ) še neslišani detajli, si v riti. Potem te tožilec sooči s prevodom tvoje "izjave" in... :|


Final kicker: Po razčiščevanju sodnik prizna, da gre za znan "problem", vendar je to na žalost pač "praksa tega sodišča".:|

Pa to nikakor ni edina svinjarija. Še en detajl je recimo, da je v angleški verziji droban tisk, da se priča strinja da jo lahko vpokličejo kadarkoli v zvezi s katerimkoli drugim primerom.

Se pravi, ti si privoščiš težave in stroške, da bi oddal neko izjavo v zvezi z nečem, ker pač do tja seže tvoja dobra volja, nato pa zveš da si se strinjal postati kladivo v rokah tožilca, ki te potem buzorira kadarkoli te rabi.

Aja, in masa prič ( se pravi ne ena ali dve) pravi, da jim tožilec povrne vsaj potne stroške in dnevnice samo če sliši, kar bi rad slišal.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Pšenični ::

Vsi se strinjamo da je Šešelj na "pravem mestu". OK.

Vendar je tipo brez veze zaprt. Tam ga držijo v soglasju z politiki v Srbiji, ker bi verjetno spet naredil pizdarijo, če pride nazaj.

Moti me, ker z vsakim dnem ko je tam zaprt, Haško sodišče izgublja legimiteto. To je dejstvo. Človeka držat v zaporu in čakat da umre naravne smrti, to je podlo in politično premišljeno.

Zdej o pravici govorit ker kosovski politiki v glavnem prihajao v Haag na čaj in potem ko se vrnejo, priče nato izginejo ali postanejo žrtev demence.... Prikladno ni kaj.

Kakšen bo epilog?

V primeru da bo kdo odgovarjal za tisto krajo organov srbom, se zna zadeva končat še koliko toliko v redu. Drugače pa sem pesimist, saj v zvezi z tem prihajajo na dan informacije, skrbno prečiščene, da se sedanje vodstvo na Kosovu ne spravlja v težave.

V glavnem mislim da je tole Haško sodišče zajebalo. Že takrat ko so umaknili tisto Švicarko in ji prepovedali govoriti o kočljivih zadevah. Kočljive so bile le za zahod i presajevalce organov, ne pa za zagotavljanje pravice. Sej vendar hočemo pravico na sodišču. A ne.

Pyr0Beast ::

Jok. Brane2, dobro si to našel. Barabija čista.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Okapi ::

Saj ravno to je. A so res tako evidentne ? Če bi bile, bi bil obsojen že zdavnaj, a ne ?
Saj v kakšnih drugih okoliščinah bi že zdavnaj bil. Imaš bolj in manj paragrafarska sodišča in težko bi našel bolj paragrafarsko, kot je tole v Haagu.

Glede evidentnosti pa bi bilo dovolj pogledati deset Šešljevih javnih nastopov iz let 1990-1995 in jih oceniti v luči dogajanja v ex-jugi. Je podpihoval vojno ali je ni? Biti moraš slep, da ne vidiš. In kar se mene tiče, v resnici sploh ni važno, a je osebno neposredno kriv za kakšen vojni zločin ali ni. (So)kriv je za vojno.

Je pa seveda manjši problem - sokrivcev za vojno na vseh straneh je bilo med takratnimi politiki precej.

O.

Brane2 ::

Okapi je izjavil:

Saj ravno to je. A so res tako evidentne ? Če bi bile, bi bil obsojen že zdavnaj, a ne ?
Saj v kakšnih drugih okoliščinah bi že zdavnaj bil. Imaš bolj in manj paragrafarska sodišča in težko bi našel bolj paragrafarsko, kot je tole v Haagu.

Glede evidentnosti pa bi bilo dovolj pogledati deset Šešljevih javnih nastopov iz let 1990-1995 in jih oceniti v luči dogajanja v ex-jugi. Je podpihoval vojno ali je ni? Biti moraš slep, da ne vidiš. In kar se mene tiče, v resnici sploh ni važno, a je osebno neposredno kriv za kakšen vojni zločin ali ni. (So)kriv je za vojno.

Je pa seveda manjši problem - sokrivcev za vojno na vseh straneh je bilo med takratnimi politiki precej.

O.


Saj so jih. In je ekspert popušil. Sicer pa, kaj ti jaz to razlagam, poglej si stvari sam.
A to veš, da je bil postopek praktično že na koncu že leta nazaj- samo še 7 ur jih je ločilo od sodbe, pa je na zahtevo tožilstva postopek ustavljen, ker so ocenili da bi izpušili. In ne samo to. Tip bi jih tožil in zelo verjetno iztožil za visoko odškodnino.

In to "sokriv" je tu zeeeelo raztegljiv pojem. Sokrivi so VSI.

Sicer pa je ena od Šešeljevih dokaj dobrih ugotovitev, da to sodišče vpeljuje neke nove principe kolektivne odgovornosti, sploh za Srbe.
Če si Srb in si bil nekje povezljiv z nečim, si že odgovoren. In če si odgovoren, si praktično že kriv.

Sedaj pa je samo na tem, da se zmenijo, koga bi radi zaprli.

Okapi je izjavil:

Saj v kakšnih drugih okoliščinah bi že zdavnaj bil. Imaš bolj in manj paragrafarska sodišča in težko bi našel bolj paragrafarsko, kot je tole v Haagu.
O.



Že, že. Ampak ko je za manj neparagrafarskim sodiščem ostalo pardeset tisoč trupel po WW II, je blo pa tudi kar nekaj stokanja.

Paragraf ali pištola, očitno se merila menjajo glede na to, s katere strani stojiš.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Okapi ::

Paragraf ali pištola, očitno se merila menjajo glede na to, s katere strani stojiš.
Moraš eno pametno srednjo pot ubrati, ne.

Sokrivi so VSI.
Ne ravni vsi, jih je pa seveda precej. In če bi bilo kaj pravice na tem svetu, bi morali vsi ti prevzeti svoj delež odgovornosti.

O.

Brane2 ::

Okapi je izjavil:

Paragraf ali pištola, očitno se merila menjajo glede na to, s katere strani stojiš.
Moraš eno pametno srednjo pot ubrati, ne.O.


V bistvu ni srednjih poti. Če se najprej sklicuješ na sodišče, vladavino prava itd nato pa, ko se rerpesivni aparat sproži in tvojega napadalca oslabi, uporabiš "moški pristop", potem zate sodnega pristopa od tega trenutka ni več.

Kadarkoli potem boš prišel v konflikt s komerkoli in boš hotel usluge sodnije in policije, bodo vsi okrog tebe vedeli da to pomeni zaprite ga, odglumite sojenje in se ga znebite. Takrat se nikomur ne bo splačalo it v "civiliziran pristop" s teboj.


Sokrivi so VSI.
Ne ravni vsi, jih je pa seveda precej. In če bi bilo kaj pravice na tem svetu, bi morali vsi ti prevzeti svoj delež odgovornosti.


Ti te stvari vedno gledaš egocentrično, glede na pojme in njihov pomen TEBI in TVOJE ocene.
Problem je v tem, da ti nisi center vesolja. Drugi imajo druga merila, mogoče višje ali nižje nastavljeno proženje kriterija sokrivosti.
Kako misliš potem zarbitrirat z njimi ?

A je recimo Izetbegović kriv, ker je zavrnil Bosno v YU in ustrezen sporazum ? KAj pa recimo Tuđman ? Ali Kučan ?

Kje je tvoj trigger in ali lahko poveš, zakaj bi pri ostalih moral biti tam ?

Sicer pa, poglej si, kako Šešelj pojasnjuje svoje pristope in zahteve. Tip vsaj mestoma dokaj prepričljivo gradi temelje za svoje zahteve.

Gre mislim da za uvodno izjavo na sodišču. Zanimiva je, ker dokaj kompletno zajema veliko tega.

Uvodna otvoritev 1/24
On the journey of life, I chose the psycho path.

WireMess ::

Pa kaj potem, ce si fasciniran nad blaznim nacionalistom in fasistom Sesljem, Brane? Ta fascinacija je tega tipa: vidite, kako ponosan srpski covek jebe majku takozvanim Haskim strucnjacima, haha! Podn, Brane, podn in zalost.

Brane2 ::

A ti sploh analiziraš podatke ali te vodijo samo čustva in nič drugega ?

Razmišljat z ritjo je simpl. Vsi to počnejo. S pravilno uporabo glave le redki.


Meni je Šešelj zanimiv, ker:

- zna dosledno in logično braniti svojo stran. TO ŠE NE POMENI, DA IMA V VSEM PRAV.

- ker mu zgodovinska, književna, politična in pravna dejstva sploh niso tuja.

- ker je bil na drugi strani

- ker je napisal kar nekaj knjig- torej je masa njegovih pogledov in opisov dogodkov dokumentirana in dostopna javnosti

- ker je tip če nič drugega vsaj fanatično dosleden. Tip je težek nacionalist. Če laže, se ti že lahko dozdeva, zakaj laže. Tako kot Bin Ladna verjetno nikoli nihče ne bo osumil, da je šmrkal kokain medtem ko se je nabijal na kakem sadomazo gej partiju, tudi za tega lahko domnevaš, da mu vsaki meseni užitki verjetno niso prva prioriteta. Zanj je ideologija VSE.

- kot tak je recimo dragocen vir podatkov z "druge strani", ki jih lahko uporabimo kot "cross referenco" za presejavanje dreka iz "resnic", ki so nam jih doslej nemoteno servirali domači junaki.

In btw, tako kot je sam vprašal tribunal, po čem misliš, da je fašist ?

Skrajni nacionalist že- to sam ne samo priznava, to _povdarja_ kjerkoli se že pojavi.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

WarpedGone ::

Nad čim je brane fasciniran je njegov problem. Tole je le še en izkaz kako so temelji prava namenjenju lovljenju kurjih tatov in ne ubijalcev/kriminalcev velikega formata.

Isto sranje so bila sojenja po II.svetovni vojni. V teh primerih mora pravo skenslat samga sebe, da se lahko te ljudi pospravi.

Žal ko se skensla pravo, ostane arbitrarnost in tista o zmagovalcih in zgodovini.
Zbogom in hvala za vse ribe

Brane2 ::

Brane2 je izjavil:


- kot tak je recimo dragocen vir podatkov z "druge strani", ki jih lahko uporabimo kot "cross referenco" za presejavanje dreka iz "resnic", ki so nam jih doslej nemoteno servirali domači junaki.


Pozabu sem dodat - in seveda obratno.

Zanimivo je recimo tudi detajl iz njegovega soočenja s pričami okrog dogajanj okrog Zvornika, kjer se v nekem trenutku omenja dokumentacija o plačevanju usposabljanja borcev BiH na Hrvaškem, s področja o katerem je Mikstone nakazoval, da bo povedal kaj s svoje strani.

To je že en tak uporaben cross-reference point recimo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

WarpedGone je izjavil:

Nad čim je brane fasciniran je njegov problem. Tole je le še en izkaz kako so temelji prava namenjenju lovljenju kurjih tatov in ne ubijalcev/kriminalcev velikega formata.

Isto sranje so bila sojenja po II.svetovni vojni. V teh primerih mora pravo skenslat samga sebe, da se lahko te ljudi pospravi.

Žal ko se skensla pravo, ostane arbitrarnost in tista o zmagovalcih in zgodovini.


Točno to me zanima. Sedaj smo v novi SFREU, prej smo bili v SFRJ.

Nova federacija rešuje problem težkih nacionalistov dokaj podobno kot jih je stara. Sicer mogoče z bistveno manj nasilja, a zdi se mi da je to prej posledica tega, da ima nova federacija več denarja in da jo ta pojav (še) ne ogroža.

Ampak ob vseh teh deklaracijah, demokratičnih ureditvah itd itd ni videti, da bi nova federacija pokazala kaj več zob v teh primerih.

Ta še vedno ne ve, kako bi se nosila z raznimi nacionalnimi problemi iz preteklosti.

Moj point je, da teh in takih vprašanj ne sme in ne more ignorirat. Ali obstoječi ustroj deluje ali pa ga je treba prilagodit in probat znova.

Zatiskanje oči ob nekih akademskih mokrih željah je IMHO nevarno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

Skrajni nacionalist že- to sam ne samo priznava, to _povdarja_ kjerkoli se že pojavi.
Skrajni nacionalizem je povzročil vojno, torej je Šešelj kriv. Zelo preprosto. Če si neroden in iz nerodnosti povzročiš nesrečo, si kriv. Če se igraš z ognjem in povzročiš požar, si kriv. Nerodnost in igranje z ognjem sama po sebi nista kazniva, v določenih primerih pa sta. Enako velja za nacionalizem. No, ali pa bi vsaj moralo veljati v pravičnem svetu. Vsak mora biti odgovoren za posledice svojih dejanj. Ali, kot pravijo, posle jebanja, nema kajanja.

O.

Brane2 ::

Če bi bilo tako preprosto, bi bilo že narejeno.

Ker ni, še ni obsojen. Sploh pa nacionalizem (= ljubezen do lastnega naroda ) še ni kazniv.

Dej poglej si kaj od tistega, preden začneva spet kak ping-ping.

Video pove v krajšem času več, kot uspem jaz skozi tipkovnico. Pa še podatke dobiš "iz prve roke"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

Če bi bilo tako preprosto, bi bilo že narejeno.
Saj pravim, problem je, ker je haaško sodišče preveč paragrafarsko (da mu ja ne bi kdo očital pristranskosti) in potem pač sodi, kot sodi.

Sploh pa nacionalizem (= ljubezen do lastnega naroda ) še ni kazniv.
Nerodnost tudi ni kazniva. Važne so posledice. Če nacionalizem povzroči vojno, so krivi vodilni nacionalistični politiki, če vera povzroči vojno, so krivi papeži, vladike, ajatole ...

O.

poweroff ::

WireMess je izjavil:

Pa kaj potem, ce si fasciniran nad blaznim nacionalistom in fasistom Sesljem, Brane? Ta fascinacija je tega tipa: vidite, kako ponosan srpski covek jebe majku takozvanim Haskim strucnjacima, haha! Podn, Brane, podn in zalost.

Eh, Brane samo kaže kako je haaški sodni postopek poden. Žal je to pokazal ravno Šešelj.

Po drugi strani imamo pa Mikstona in njegov blog, kjer se širijo ravno take "poden ideje" - nekritična fascinacija nad slovenskimi osamosvojitelji in pljuvanje po "čefurjih" na splošno. Daj se še tam oglasi, no.
sudo poweroff

Brane2 ::

@OKapi:

SPloh pa, kot sem ti že povedal, če bi bilo po tvoje, bi bila danes Sarah Palin ( pa še ohoho folka) v arestu.

Na svoji strani je imela recimo "seznam demokratov za odstrel", na katerem je bila pred tednom ali dvema napadena predstavnica demokratov.

Po napadu je bila stran odstranjena.

Zakaj po tvoje še ni arestu ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Okapi ::

Zakaj po tvoje še ni arestu ?
Ker pravosodni sistem ni tak, kot bi moral biti.

O.

poweroff ::

In ker predvsem folk ni tak, kot bi moral biti. Tle bodo pljuvali po Branetu, ker je opozoril na vzporednice med Palinovo in Šešljem.

S takimi se nimaš kaj pogovarjat na nivoju. Ali jih "trollaš" ali pa "odje***".
sudo poweroff

Brane2 ::

poweroff je izjavil:

Po drugi strani imamo pa Mikstona in njegov blog, kjer se širijo ravno take "poden ideje" - nekritična fascinacija nad slovenskimi osamosvojitelji in pljuvanje po "čefurjih" na splošno. Daj se še tam oglasi, no.



S tipom sva si zimenjala telefonski ( nisem imel časa za drink itd), na blogu sem mu dal nasvet ali dva glede zaščite podatkov, skeniranja in napotek, na koga naj se obrne za kaj več.

Naprej se nisem ukvarjal s tem, sedaj pa je možnost komentiranja izginila.
Sploh pa, ni časa za vse. Če najdem pametne materiale, mu itak pošljem linke.
On the journey of life, I chose the psycho path.

poweroff ::

Ni letelo nate.
sudo poweroff

donfilipo ::

Brane2>> ker je tip če nič drugega vsaj fanatično dosleden. Tip je težek nacionalist. Če laže, se ti že lahko dozdeva, zakaj laže. Tako kot Bin Ladna verjetno nikoli nihče ne bo osumil, da je šmrkal kokain medtem ko se je nabijal na kakem sadomazo gej partiju, tudi za tega lahko domnevaš, da mu vsaki meseni užitki verjetno niso prva prioriteta. Zanj je ideologija VSE.


Ja če hočemo podati eno tako laično sodbo, je tole potrebno nujno pogledati. Ideologija VelikoSrbskega nacionalizma.

-Najprej njene tudi deloma za nas zanimive postavke:

Na balkan sta se priselila 2 naroda, Srbi in Hrvati. Seveda tu so tudi Slovenci, ampak to ni več Balkan. Slovenci so nekdaj živeli kot velika skupina Moravcev v osrčju Evrope, dokler jih niso Avari razcepili na pol, tako rekoč preklali in ostali so majhni narodi Slovencev, Slovakov in Čehov.


Potem Šešelj govori o vpadih Turkov, ki povzročijo skoraj popolno iztrebljenje Hrvatov (kajkavcev), ropanje in požiganje, poturčevanje, ali nasilna islamizacija. Tako v Bosni ostane številna poislamljena skupina Srbov, ki vere niso ohranili, so pa ohranili jezik. Nacionalno identiteto, pa so začeli graditi šele, ko jim je Tito dal neko obliko etnije.
Naprej imamo pomemben element nastanka Jugoslavije (pomemben zaradi problema razpada). Jugoslavija je nastala z združevanjem narodov Slovencev, Hrvatov, Srbov v Bosni, Hrvaški in Srbije same. Po tej tezi, so se Srbi predvsem združevali tudi med sabo, in z njimi tudi Slovenci in Hrvati. In ko je Jugoslavija razpadala, imamo izpostavljeno:

Po ustavi Jugoslavije se leta 1991 Jugoslavija ni mogla razpasti več. Pravico do odcepitve so republike bojda (ampak ta bojda se prej na čase, kar konkretno manifestiral s silo Titovih milic:), torej so gibanja za odcepitev protiustavna in podložna ukrepom federacije. To je ključna zanimiva točka, ki se dotika ravno nas Slovencev. Pa vendar.. tu Šešelj ne vidi problema (kaj pa vi?), tudi on je za čimprejšnjo Slovensko odcepitev in obračun s Hrvati, ustaštvom, vzpostavitvijo meja (Karlobag, Ogulin, Virovitica) Velike Srbije in nato poenotenje Srbov katolikov, Srbov pravoslavcev, Srbov muslimanov in Srbov ateistov v tej SrboSlaviji.

V kolikor te teze priznavamo, smo v škripcih. Potem obtožnica stoji na ZELO trhlih nogah.
Če pa jih smatramo za nacionalistično propagando, kasnejše uresničevanje te propagande, ki ima za posledico >100.000 žrtev in morje trpljenja, mučenja in izseljenstva, pa za nasilno obliko nacionalizma, ki mu pravimo kar lepo nacizem, ali fašizem (no srbi res niso bili ne vem koliko antisemiti in rasisti, pa bi morda bolj ustrezal pojem fašisti), potem vsaj deli obtožnice stojijo.

Torej na kratko:
-vaše misli o Veliko-Srbskih nacionalističnih idejah Vojislava Šešlja
-ali so njegove ideje, (ki jih je resda prvi najglasneje zastopal in bil preganjan, kasneje so jih prevzelo praktično vsi!) na koncu povzročile pogrome, zločine in vojno na Hrvaškem in v Bosni?

Ko se razčisti to, se gre lahko šele v detajle procesne logike, kjer pa se bojim nimamo nobenega res pravega vpogleda.
Šešelj namreč JE GENIJ, je velik strokovnjak, kljub govorni napaki retorik, ki blesti (za naša področja), daleč nad katerimkoli drugim govorcem na tem sojenju. Ostali so v primeri z njim momljači! In tako navidez za zunanjega opazovalca, popolnoma obvlada proces in procesne paragrafarske dogodke.
Ampak kljub tem dejstvom (sijajen strokovnjak + retorik + srbski rodoljub, kar veliki skupini v ex-yu dosti pomeni), je Vojislav Šešelj, zlahka zraven tudi fašist in v bistvu neprestana nevarnost, tako za Srbe, kot za njihove sosede.
-
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Če kaj, na tem procesu Šešelj upravičeno opozarja, da mednarodno pravo vojne dopušča, da tudi pojma genocid ni lahko kar tako vsepovsod prilepiti in da ravno zaradi tega, ideologom nacionalizmov ni tako zlahka soditi kot bi na prvi pogled izgledalo.

Skratka veliki so si pustili odprta vrata za 'pljačku', če sem malce poenostavljeno nesramen8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Keyser Soze ::

WireMess je izjavil:

Pa kaj potem, ce si fasciniran nad blaznim nacionalistom in fasistom Sesljem, Brane? Ta fascinacija je tega tipa: vidite, kako ponosan srpski covek jebe majku takozvanim Haskim strucnjacima, haha! Podn, Brane, podn in zalost.

Ej, ampak tole tud jest vidim iz tele teme.

Sori, ampak primerjava sodnih postopkov "kurjih tatov" in takšnilih "političnih sprijencev" je nekaj kar ne bi smelo past na pamet zdravorazumskemu človeku (je pa res, da iz tele teme ne veje glih nekaj kar bi nakazovalo na kaj takega)

Dokazljivost v teh primerih je skoraj nemogoča, ker se veliko stvari izgubi skozi tok ukazov, ni vse evidentirano kot bi moralo bit (ker se ve, da se delajo svinjarije). Praktično vsi dokazi so na nivoju "hearsay", vi pa bi radi, da postopek teče kot pri "kurjem tatu", ki ga zalotijo pred kurnikom, s kuro v vreči in debilnim pogledom na faci?

Jebi ga, postopek ni in ne bo nikoli simpl. Ker oprijemljivih, fizičnih, nedvoumnih dokazov ni. Ker se je tip, obična pička kakršna je, znajdu, skupaj z ostalo bando, anuliral kar je blo konkretnih dokazov, za sabo potegnil en kup z nacionalističnimi idejami nafilanih somišljenikov, in potem drugim prepustil, da po nekih pravih standardih probajo obračunat z njim. Jebeš pa tak postopek. Bi mu jest dal mal njegovga lastnega zdravila. En Gvantanamo v svojih naboljših letih bi bil za njega. In tud sodni postopek v stilu Gvantanama. Vse na njegovem nivoju. Pa naj pol špila strokovanjaka in junaka.

Zakaj je obična pička se sprašujete? Ker je vleke niti na daljavo. Filal bolan narod z bolnimi idejami. Sedaj pa še špila budalo namesto da bi pokazal jajca in povedal kakor je bilo.

To je to, tip je obična pička, bolan od svojih "srbskih" idej, ki so se tako globoko zakoreninile v njegovem umu, da ne loči več realnosti od svoje pravljice, ne pa strokovnjak. V sramoto Srbom in še en, ki pritrujej k stereotipu zagovedenosti Srbov. Pa še zdej vas tip vrti okol prsta. Ne more verjet človek. V letu 2011.
OM, F, G!

Brane2 ::

keyser soze & Co:


Par osnovnih pripomb:

1. ST kot komunikacijska točka počasi izgublja na uporabnosti. Skupinsko meketanje se seli tudi sem. Odprl sem tole temo NE zato, ker bi bil simpatizer tipa ali stranke ampak zato, ker me je impresionirala kakovost ARGUMENTOV njegove obrambe. Če sem čisto iskren, pa tudi sam ta fuck_you attitude, ki stoji za tem. Oziroma vsaj njegov ne_nacionalistični del.

Hotel sem torej dodatna MNENJA, PODATKE, LINKE itd na to temo. Oglasili so se redki- vsaj z omenjenimi dobrinami. Zasul je pa temo cel kup osebkov, katerim se zdi, da je praznjenje mentalnega črevesja v bistvu podajanje mnenja. Mogoče je vam žaljivo, ampak meni je res ogabno brskati po teh smeteh in ugibati, kaj ste imeli 2 dni nazaj za kosilo.

Resno. Konkretne zadeve so dobrodošle. Tudi argumenti z ene in druge strani. Ampak "mnenja", ki se opirajo na druga "mnenja", katera v oblaku visijo v luftu skupinskega "mnenja" me resno ne zanimajo. V otroštvu sem že čuval ovce in vem, da je njihovo mnenje možno kar fino videt od daleč in upadenjat v realnem času z enim samim dresiranim psičkom.

Čisto tko za začetek, kot prvi korak dobre volje, A LAHKO POGLEDATE VSAJ _ŽE_PODANE_ JE**ENE MATERIALE, PREDEN ODDATE "MNENJE" ? ;((

@donfilipo:

Spremenil sem mnenje- mislim glede uporabnosti njegovih knjig. Dvakrat sem pregledal dostopne materiale in mogoče bi se bilo pametno spravit na kako knjigo...:|
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Matako ::

Brane... to je forum. Odprl si temo.. odgovori ne bodo nujno lepi za videti v tvojih očeh. Ne moreš zahtevati tega.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Brane2 ::

Fajn. Ne potrjuj me torej.

Lahko em ignoriraš. Lahko kaj vprašaš. Lahko podaš kup protiragumentov- mogoče kaj od tega, kar si ravnokar našel.Mogoče celo kaj napačnega- saj cela fora skupinskega razmišljanja je debugging slabih idej in izvajanj. More powah to you.

Lahko narediš kup stvari. In če že moraš, lahko izraziš "mnenje", če že moraš. POd tem mislim "slišati je bilo", "vleče na" "zdi se" itd itd itd z nadaljevanjem, ki vleče zaključke o kaki moji osebni kakovosti in brez utemeljitev.

Ajde, po zakonu mora imeti vsaka javna ustanova koneckoncev tudi WC. Ampak na ST je to "Loža". Pa še tam se ve, kaj je osebna uporaba sanitarij in da pod to en spada praznjenje cele cisterne gnojnice.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja še to-

mislim da sem sposoben podati precej boljše razloge za njegovo zaprtje s precej boljšo podlago od vas, se pravi brez jokanja in dodatnih gestikulacij.

Preprosto zato, ker sem predelal podane materiale.
Če pa vi pravite, da sem "Šešelj fan", potem bi vam moralo biti čisto enostavno sestaviti boljši seznam.

Seveda ne popoln, ker če bi bil, bi ga na osnovi tega uni tam že obsodili.

STe za ? Čisto tko da vidmo, kdo mu je bolj naklonjen.

Povabilo traja recimo uro. Potem bom postavil vprašanje, ki je vezano za tole, tako da takrat več ne šteje...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Utk ::

To sojenje je res samo en cirkus. Bi pa morali že tam leta 93-94 poslat skupinico, ki bi pospravla par ključnih ljudi na vsaki strani in bi bil potem mir. Zdaj pravno reševat tiste stvari je brez veze...če takrat ni blo pravo pomembno, ko so se klali en čez drugega, ne vem zakaj bi blo danes. Vsakemu metek v čelo in čao.
Srbsko sklicevanje na pravo je kot, da se bi otroci igrali kavboje in indijance, potem bi pa en otrok, ko bi bil v pasti, zaklical "stop igra, mislim da me kliče mama". V realnosti se igra ne ustavi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

poweroff ::

Par ključnih ljudi? Bi se pa drugi našli. Če narod ne bi bil za "igro", ključni ljudje ne bi nič "pomagali". Če je narod za igro pa se ključni ljudje najdejo sami.
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vojislav Šešelj od Haaga zahteva €12M odškodnino...

Oddelek: Problemi človeštva
131730 (1331) flbroker
»

Ratko Mladić bo dobil sobo v Haagu... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8213930 (10323) nuclear
»

Uvedba srbščine v OŠ - jezikovno in kulturno nasilje? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12915644 (13504) w00tnes

Več podobnih tem