» »

Plešavost, Minoxidil, presajanje las itd.

Plešavost, Minoxidil, presajanje las itd.

««
15 / 34
»»

tomaz88 ::

a se vam na glavo poostavim - fina/duta nista dht blokrja ampak zavirata pretvorbo testosterona v dht.

mk766321 ::

Zanimivo, da ste tukaj najbolj glasni tisti, ki še niskoli niste poskusili zadeve.
Se mi zdi, da zaradi tega, ker ste ljubosumni na tiste, ki imajo lase na glavi.

Če nekdo jemlje in se je sprijaznil z možnimi stranskimi učinki, kaj vas to boli ali kaj? A nekdo, ki kadi pa vemo, da je stranski učinek rak, pa to sprejmete normalno? Ste pa res eni čudaki.

bambam20 ::

mk766321 je izjavil:

Zanimivo, da ste tukaj najbolj glasni tisti, ki še niskoli niste poskusili zadeve.
Se mi zdi, da zaradi tega, ker ste ljubosumni na tiste, ki imajo lase na glavi.

Če nekdo jemlje in se je sprijaznil z možnimi stranskimi učinki, kaj vas to boli ali kaj? A nekdo, ki kadi pa vemo, da je stranski učinek rak, pa to sprejmete normalno? Ste pa res eni čudaki.


kajenje ne povzroča impotence. Povzroči pa lahko raka, tudi na prostati. AMpak ne povzroča potence. ZDaj pa če imaš ti raje lase in da nisi zmožen erekcije je pa tvoja odločitev.

Lasje niso noben dejavnik privlačnosti oz. karizmatičnosti. ta prihaja iz tebe osebno. Večji faktor človeka je, če je pozitivno naravnan. lahko imaš lase pa si zagrenjen.

Današnja družba pa projecira ven, da mora imeti človek za uspešno življenje lase, mišice, depiliran itd... Povsem iznakaženo vse skupaj..

imagodei ::

7tom1ja je izjavil:

-stranski učinki so možni in verjetni, z njimi se seznaniš preden začneš jemat in pač jemlješ z zavedanjem
-Saj zlobna farmacija nič ne skriva

Loviš se za slamice. V osnovi sem mislil, da ti ni jasna kakšna konkretna izjava o delovanju, sploh ko govoriš o nekih baje dokazanih zadevah. Tole je pa za smejat.

Ti bom še enkrat dal podnapise, čeprav sva vsaj prvo izjavo že obdelala: Z možnimi in pričakovanimi stranskimi učinki se bi vsak odgovoren odrasli moral seznaniti pred začetkom jemanja katerega koli zdravila. To ni samo tvoja pravica, to je tvoja dolžnost do samega sebe. Če ti ne pojasni zdravnik sam od sebe, ga lahko vprašaš ti. Vprašaš lahko tudi farmacevta, ki nemara o teh zadevah ve še več kot zdravnik. Nenazadnje si pred jemanjem zdravila VEDNO lahko iz škatlice vzameš priložena navodila, kjer so zabeleženi VSI opaženi stranski učinki. Kaj je v izjavi, da se moramo (bi se morali) o stranskih učinkih seznaniti pred jemanjem zdravila, dokazano napačno? Kako je ta nasvet sploh lahko dokazano napačen?

Trditev, da farmacevtska industrija prikriva in zavaja, je preveč splošna in, spet, še zdaleč ne dokazana kot vseprisotna lastnost celotne industrije. Zagotovo se dogajajo posamezni škandali, a to je odvisno predvsem od pokvarjenosti posameznih brezobzirnih kapitalistov, ni pa laganje in zavajanje potrošnikov kar splošna lastnost celotne farmacevtske industrije. Prisotna je ravno toliko, kot v kateri koli drugi panogi, kjer (kratkoročni) interes kapitala prevlada nad moralo.

7tom1ja je izjavil:

Ne vem tudi zakaj si uporabljal promile pri številkah, verjetno se strinjava, da je številka najmanj takšna kot trdi Merck

Saj če si (funkcionalno) pismen, lahko tudi prebereš, da je šlo samo za ilustracijo statističnih zakonitosti in da sem še v prvem postu na to temo na koncu izpostavil, da so dejanske številke lahko kamot večje.

7tom1ja je izjavil:

Vsi tvoji posti so bili izrazito naravnani obrambi tega "ajde rečmo zdravila". Opravičevanje in iskanje razlogov, ki bi izključili Fin kot povzročitelja trajnih stranskih učinkov, ki so bili vsi dokazano spet ovrženi.

Ne, sine, motiš se. Moj edini (in edini dokazljivi, ko tako rad opletaš s tem izrazom) namen je bil opozorit na en vidik zgodbe: da je razmerje med objavljenimi količinami negativnih izkušenj v primerjavi s pozitivnimi izkušnjami bistveno nesorazmerno z dejanskimi izkušnjami v RL. In sicer v smislu, da v (spletnih) medijih bistveno prednjači količina negativnih novic in se s tem ustvarja vtis, da je tudi splošno stanje tako.

Moja premisa je bila ta, da utegne biti vsaj v delu ta zgodba o finasteridu "žrtev" podobnih mehanizmov, kot npr. dojemanje kriminalitete v laični javnosti. Ker se o streljanju in umorih poroča vsak dan bolj, se ustvarja v javnosti percepcija, da svet postaja zelo nevaren in da je iz leta v leto hujše. V resnici temu ni tako (Public perception of crime remains out of sync with reality, criminologist contends).

Enak mehanizem je v ozadju vzgoje otrok, naj se bojijo neznancev, naj ne sedajo v avtomobile k tujcem ipd... Ker se zadnjih nekaj desetletij (30-40 let) vse bolj poroča o posameznih osamljenih zgodbah o ugrabitvah otrok oziroma o čudnih stricih z lizikami, ki ob šolskih poteh prežijo na nedolžno deco, se ustvarja vtis, kot da je svet danes za otroke s tega stališča nevarnejši kot včasih. V resnici se ogromna večina ugrabitev, umorov in posilstev otrok zgodi v krogu ožje žlahte. Tujcev, ki v avtomobile zvabljajo otroke, skorajda ni.

Ker pa mediji selektivno izbirajo vsebine, za katere menijo, da bodo prinesle večjo branost in ker se ksenofobija bolj sklada z omejenim povprečnim mindsetom kot pa razbita podoba idealne familije, imamo v javnosti popolnoma napačno predstavo o tem, kdo v resnici ugrablja, mori in posiljuje otroke.


Zdaj, tebi je treba dat podnapise, ostali so razumeli že prej. Finasterida pa nič ne zagovarjam in zagotovo nek procent ljudi doživi nasty stranske učinke. Nikoli nisem trdil, da so v celoti izmišljeni. Zgolj, da so deloma te zgodbe lahko prenapihnjene.
- Hoc est qui sumus -

7tom1ja ::

mk766321 je izjavil:

Zanimivo, da ste tukaj najbolj glasni tisti, ki še niskoli niste poskusili zadeve.
Se mi zdi, da zaradi tega, ker ste ljubosumni na tiste, ki imajo lase na glavi.

Če nekdo jemlje in se je sprijaznil z možnimi stranskimi učinki, kaj vas to boli ali kaj? A nekdo, ki kadi pa vemo, da je stranski učinek rak, pa to sprejmete normalno? Ste pa res eni čudaki.


O tem kdo je tukaj čudak bi lahko odprli novo debato ali pa vsaj anketo. Imam občutek, da ne boš zadovoljen z rezultati.

Citat pa sploh ni vreden komentarja; they hate me cause I am beautiful.:)

mk766321 ::

Mislim, da imaš ti ravno največ problemov z svojim izgledom, glede na to kaj vse pišeš. Oprosti, nič osebnega, toda zadnjih nekaj strani je največ tvojih komentarjev ko udrihaš po propeciji, pa je verjetno nisi nikoli probal. Mogoče bi bil presenečen nad rezultati na tvoji glavi :)

7tom1ja ::

He he OK
Pa gremo od stavka do stavka..

Ni mi jasna izjava o delovanju ? Kje točno pa ti pišeš od delovanju Fina;

Z možnimi in pričakovanimi stranskimi učinki se bi vsak odgovoren odrasli moral seznaniti pred začetkom jemanja katerega koli zdravila. To ni samo tvoja pravica, to je tvoja dolžnost do samega sebe. Če ti ne pojasni zdravnik sam od sebe, ga lahko vprašaš ti. Vprašaš lahko tudi farmacevta, ki nemara o teh zadevah ve še več kot zdravnik. Nenazadnje si pred jemanjem zdravila VEDNO lahko iz škatlice vzameš priložena navodila, kjer so zabeleženi VSI opaženi stranski učinki. Kaj je v izjavi, da se moramo (bi se morali) o stranskih učinkih seznaniti pred jemanjem zdravila, dokazano napačno? Kako je ta nasvet sploh lahko dokazano napačen?

A si to prepisal iz kakšnega farmacevtskega priročnika ? Tukaj govorimo o točno določenem zdravilu. Tudi ti si pisal v svojem sestavku o točno določenem zdravilu.
"stranski učinki so možni in verjetni z njimi se seznaniš preden začneš jemat in pač jemlješ z zavedanjem"
Kolega, sedajle gledam navodila iz moje neuporabljene škatlice Propecia iz leta 2011 in nikjer ne vidim karkoli o permanentni seksualni disfunkciji. Kako sem se potem "seznanil in jemal z zavedanjem".

Trditev, da farmacevtska industrija prikriva in zavaja, je preveč splošna in, spet, še zdaleč ne dokazana kot vseprisotna lastnost celotne industrije. Zagotovo se dogajajo posamezni škandali, a to je odvisno predvsem od pokvarjenosti posameznih brezobzirnih kapitalistov, ni pa laganje in zavajanje potrošnikov kar splošna lastnost celotne farmacevtske industrije. Prisotna je ravno toliko, kot v kateri koli drugi panogi, kjer (kratkoročni) interes kapitala prevlada nad moralo

Farmacevtska industrija deluje nekako takole. Profit 150M - tožbe 100M = uspešno zdravilo. O tem bi lahko še precej napisal, ker je moje delo povezano točno s to panogo. Vsekakor pa ne bi opisal industrije z BE WELL kot je moto Mercka.

Saj če si (funkcionalno) pismen, lahko tudi prebereš, da je šlo samo za ilustracijo statističnih zakonitosti in da sem še v prvem postu na to temo na koncu izpostavil, da so dejanske številke lahko kamot večje

Nimam kaj dodati, res si to napisal o moji funkcionalni pismenosti pa porotniki še odločajo.

Ne, sine, motiš se. Moj edini (in edini dokazljivi, ko tako rad opletaš s tem izrazom) namen je bil opozorit na en vidik zgodbe: da je razmerje med objavljenimi količinami negativnih izkušenj v primerjavi s pozitivnimi izkušnjami bistveno nesorazmerno z dejanskimi izkušnjami v RL. In sicer v smislu, da v (spletnih) medijih bistveno prednjači količina negativnih novic in se s tem ustvarja vtis, da je tudi splošno stanje tako

Iskanje razlogov zakaj Propecia ni razlog za permanentne stranske učinke:

-Bom pa spet izpostavil osebnostne težave: če je nekdo tako občutljiv na svojo samopodobo, da ga plešavost tako zelo obremenjuje, da je zanjo pripravljen zmetat (v več letih) na tisoče evrov, se podvreči raznim operacijam, doživljenjskemu jemanju zaviralcev DHT ipd... Potem ni vrag, da ga bodo morebitni začasni stranski učinki (izguba libida, erektilna disfunkcija) toliko napsihirali, da ga iz čisto psihičnih razlogov ne bo več spravil pokonci.
Največji spolni organ so - možgani. Če dobiš fiksno idejo, da boš v postelji z žensko odpovedal, se to kamot zgodi, čeprav je organsko vse v redu s tabo. In bolj pogosto kot se to zgodi, bolj si prepričan v to, večjo tremo imaš, slabše postaja.
-koliko od tistih, ki po forumih poročajo o zares neprijetnih in trajnih učinkih, je finasteride jemalo v predpisani količini? Morda bomo ugotovili, da je večina o k reševanju "grozne" težave izpadanja las pristopila zelo agresivno in so 3-5x presegli predpisano količino zdravila
-Je med njimi tudi kdo, ki je finasteride kupoval na črnem trgu, pa ni dobil prave kvalitete?

Merck would be proud. Sem prepričan, da bodo Merckovi odvetniki uporabljali enake teorije.

Kar se zadnjega dela posta tiče; o stranskih učinkih Fina se v medijih ne poroča praktično nič. Vse se je začelo z yahoo skupino, ki je potem prerasla v internetno stran. PO mojem mnenju še danes mnogo ljudi ne poveže stranskih učinkov z propecio sploh glede na to, da dermatolgi,tako vztrajno zavračajo to možnost. Ravno tako erektilna disfunkcija ni nekaj kar bi obešal na veliki zvon, zato mi to daje misliti, da mnogi verjetno trpijo v tišini.


Zdaj, tebi je treba dat podnapise, ostali so razumeli že prej.
Dvomim, redki se se res posvetili tej temi, ob tem, da se redkokomu da debatirat s statističnimi teoretiki in vseznalci.

Finasterida pa nič ne zagovarjam

You fooled me.


Podpis:
sine

7tom1ja ::

mk766321 je izjavil:

Mislim, da imaš ti ravno največ problemov z svojim izgledom, glede na to kaj vse pišeš. Oprosti, nič osebnega, toda zadnjih nekaj strani je največ tvojih komentarjev ko udrihaš po propeciji, pa je verjetno nisi nikoli probal. Mogoče bi bil presenečen nad rezultati na tvoji glavi :)


Aha, se pravi ker imam težavo z osebnim izgledom ( premalo las) udriham po propeci-i. Se ti ne zdi, da če bi bilo to res bi zagovarjal uporabo in jo tudi jemal;
Imel sem jo že v roki; plačal 50 eur za nekaj kar mi sedaj stoji v kotu zraven neuporabljenega cigareta kot opozorilo kako blizu sem bil, da naredim največjo bedarijo v življenju.

imagodei ::

7tom1ja je izjavil:

He he OK
Pa gremo od stavka do stavka..

Ni mi jasna izjava o delovanju ? Kje točno pa ti pišeš od delovanju Fina;

Zdaj si že padel v klasično "vojno" na forumu, kjer moraš za vsako ceno premagat nasprotnika. Pazi sam, da ne boš izgubil perspektive. Še enkrat - jaz sem opazil ogromno enega pljuvanja preko finasterida, čeprav (če se potrudiš) na drugi strani najdeš tudi ljudi, ki so navdušeni nad delovanjem zoper MPB in nimajo nobenih težav s stranskimi učinki. Ti dve dejstvi sta mi dali misliti, da gre nemara spet za primere, ko se negativni primeri širijo, poudarjajo, pogrevajo in resurrectajo bistveno bolj, kot pa pozitivni primeri. And that's it.

Ti si torej tisti, ki mi na vsak način želiš pripisati, da sem se opredeljeval do delovanja in zagovarjal finasteride. V resnici sem zgolj kritiziral znanstveno metodo, ki za svojo osnovo izbere pripovedke in alegorije iz Internetsov. Vsaj nekateri (npr. jype, tukajle) so razumeli, do česa se opredeljujem, tako da očitno nisem ravno v svahiliju pisal.

7tom1ja je izjavil:

A si to prepisal iz kakšnega farmacevtskega priročnika ?

Kakšno vezo ima to? A ta tvoja posmehljiva izjava zdaj izpodbija mojo trditev, da je treba zdravila jemat odgovorno in pridobit informacije o delovanju in stranskih učinkih? Magari za "navaden" antibiotik? Ko meni zamenjajo zdravila proti alergiji, vedno preberem vse, kar je trenutno na voljo o tem zdravilu - tako v priloženi zgibanki kot tudi na internetu. Včasih mora za mano celo kakšna stranka v lekarni čakat, ker zaslišujem farmacevtko. Npr., večkrat sem že vprašal, pa mi noben farmacevt še ni znal razložit, zakaj moram Singulair jemat zvečer pred spanjem in ne npr. zjutraj. Ker ne gre ravno za zelo pomemben detajl, ga pač jemljem, čeprav nisem dobil odgovora.

7tom1ja je izjavil:

Kolega, sedajle gledam navodila iz moje neuporabljene škatlice Propecia iz leta 2011 in nikjer ne vidim karkoli o permanentni seksualni disfunkciji. Kako sem se potem "seznanil in jemal z zavedanjem".

Da finasteride povzroča pri podganah in hrčkih v nekaterih primerih trajno seksualno disfunkcijo, sicer vemo. Verjetno podobno velja tudi za ljudi. Kolikor pa je meni jasno, pa še nihče ni delal resne študije na ljudeh, ki po jemanju finasterida tožijo o trajnih težavah, ki jih navajaš. Ker ni raziskave, je vse skupaj zgolj na nivoju forumske debate. Ne vemo, pri koliko procentih (promilih?) se pojavi trajna seksualna disfunkcija. Ne vemo, ali k temu pripomore genetika posameznika, njegov življenjski slog, ali pa še kakšna dodatna zdravila, ki jih jemlje. Vidni potrošniki finasterida so npr. tudi bodybuilderji, ki so ravno zaradi steroidov še bolj izpostavljeni MPB. Morda kak pripravek, ki ga jemljejo za povečanje mišične mase, ni ravno kompatibilen s finasteridom.

Prepričan sem, da si že kdaj pogledal, kakšne recepture prakticirajo moški za obvladovanje MPB. Poleg finasterida, ki ga nekateri jemljejo po 5mg dnevno, kolikor se predpisuje za obolenja prostate (!), nekateri kombinirajo to učinkovino še s spironolactonom, dutamidom, flutamidom... Če ne izključiš vseh teh učinkovin in prej omenjenih faktorjev, sploh ne moreš govoriti, kako deluje finasteride.

Pa še enkrat: ne trdim, da finasteride nima stranskih učinkov ali da ne povzroča trajnih erektilnih okvar ali drugih strukturnih sprememb, ki vodijo v trajne depresije, ipd. Trdim samo, da imamo premalo podatkov, da bi demonizirali neko zdravilo.

A bi bilo prav, da Merck in ostali proizvajalci generikov zabeležijo tudi možne trajne težave - morda. Težko ocenim. Morda bi morali tudi na sladke pijače in bonbone dodati opozorilo, da povzročajo sladkorno bolezen? Pa na alkohol dodati opozorilo, da prekomerno uživanje lahko pripelje do padca po stopnicah in s tem povezano trajno invalidnostjo?

7tom1ja je izjavil:

Farmacevtska industrija deluje nekako takole. Profit 150M - tožbe 100M = uspešno zdravilo. O tem bi lahko še precej napisal, ker je moje delo povezano točno s to panogo. Vsekakor pa ne bi opisal industrije z BE WELL kot je moto Mercka.

Ta trditev bi imela kakšno težo, če bi bila to kakšna posebnost v svetu kapitalističnih gigantov. Tožbe, prikrivanja, zavajanja ipd. so prisotna v vseh panogah. Občasno jih dobijo in potem lahko o tem bereš tudi na slo-techu.

7tom1ja je izjavil:

Iskanje razlogov zakaj Propecia ni razlog za permanentne stranske učinke:

[snip for brevity]

Merck would be proud. Sem prepričan, da bodo Merckovi odvetniki uporabljali enake teorije.

A ni fino trgat iz konteksta? Dejansko se izkazuje, da si A) funkcionalno nepismeb, ali pa B) da ti je želja po zmagi v tej debati tako zameglila presojo, da vlečeš ven vse sorte traparije, ki domnevno izkazujejo, da jaz zanikam stranske učinke finasterida.


7tom1ja je izjavil:

o stranskih učinkih Fina se v medijih ne poroča praktično nič. Vse se je začelo z yahoo skupino, ki je potem prerasla v internetno stran. PO mojem mnenju še danes mnogo ljudi ne poveže stranskih učinkov z propecio sploh glede na to, da dermatolgi,tako vztrajno zavračajo to možnost. Ravno tako erektilna disfunkcija ni nekaj kar bi obešal na veliki zvon, zato mi to daje misliti, da mnogi verjetno trpijo v tišini.

Nekateri že dolgo Web v mnogih njegovih pojavnih oblikah (forumi, socialna omrežja, Twitter in podobni servisi) štejemo za medije.

Tudi strašenje staršev, da bodo njihovi otroci po cepljenju s cepivom OMR (ošpice, mumps, rdečke) postali avtisti, se je širilo in se še širi pretežno prek spletnih forumov, socialnih omrežij in spletnih strani društev dvomljivega porekla (SVOOD, ipd). Na SLO1 pri Bobovniku boš težko naletel na tovrstno klobasanje.


7tom1ja je izjavil:

citira mene> Finasterida pa nič ne zagovarjam

You fooled me.

Kot vse kaže, to niti ni dosežek, na katerega bi bil lahko pretirano ponosen.
- Hoc est qui sumus -

7tom1ja ::

Da finasteride povzroča pri podganah in hrčkih v nekaterih primerih trajno seksualno disfunkcijo, sicer vemo. Verjetno podobno velja tudi za ljudi. Kolikor pa je meni jasno, pa še nihče ni delal resne študije na ljudeh, ki po jemanju finasterida tožijo o trajnih težavah, ki jih navajaš. Ker ni raziskave, je vse skupaj zgolj na nivoju forumske debate

Merck je dodal na label permanentno seksualno disfunkcijo in depresijo po letu 2011. Torej smo se celih 14 let "seznanjali in zavedali kaj jemljemo".

Kljub moji funkcionalni nepismenosti ti lahko zagotovim, da JE bila raziskava na ljudeh, ki je potrdila permanentno seksualno disfunkcijo po jemanju fin na prej zdravih ljudeh.
avtor: Michael S. Irwig, MD, Associate Professor of Medicine, Director of Andrology, George Washington University
Link bom pa izpustil, ker predvidevam, da te ne zanima in ne spada v "kontekst" tvoje debate.

Ne želim in ne sodelujem v nikakršni forumski vojni. Me pa moti, da nekdo (ki očitno stvar debate pozna zelo površno) želi s statistiko in posploševanjem spraviti v kontekst nekaj, kar je tistim, ki smo posvetili precej časa raziskovanju te teme jasno, da tja ne spada.

V resnici sem zgolj kritiziral znanstveno metodo, ki za svojo osnovo izbere pripovedke in alegorije iz Internetsov

Če bi se malo potrudil in uporabil goog bi vedel, da vsaj 10 raziskav potrjuje vse kar sem tu napisal.

Se bojim, da bom spet kaj "vzel iz konteksta( znana politična izjava)" tako, da bom tukaj zaključil s to debato

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7tom1ja ()

7tom1ja ::

The argument that the benefits of [finasteride] outweigh the risks is slowly eroding in the face of new emerging scientific evidence from preclinical and clinical studies. The available data demonstrate that such drugs do pose serious adverse effects, especially in a subset of men who may have the predisposition to be affected severely... Physicians need to be aware of the adverse side effects of these drugs and are encouraged to share this information with their patients prior to commencing therapy with finasteride.
-- A.M. Traish, Prof. of Biochemistry and Urology, Boston University School of Medicine


Christine A Ganzer
In this pilot study, we sought to characterize sexual and nonsexual adverse effects that men reported experiencing at least 3 months after stopping the medication... Responses from 131 generally healthy men (mean age, 24 years) who had taken finasteride for male pattern hair loss was included in the analysis. The most notable finding was that adverse effects persisted in each of the domains, indicating the possible presence of a "post-finasteride syndrome."
-- Christine A Ganzer, PhD, Assistant Professor, City University of New York


Christina-Di-Loreto
Treatment of young subjects is of increasing concern due to accumulating evidence that daily use of oral finasteride has several severe adverse effects... Since finasteride inhibits T conversion into DHT, which is responsible for most androgen activity, it is plausible that prolonged finasteride use in predisposed individuals could simulate the effects of aging in young men. Since some of the effects of androgen inhibition cannot be reversed once local androgen levels are re-established, it is temping to speculate that patients could still suffer from adverse sexual effects several months or even permanently after finasteride discontinuation.
-- Carla Di Loreto, Department of Medical and Biological Sciences, School of Medicine, University of Udine, Udine, Italy


Michael-Irwig
Persistent adverse effects of finasteride in younger men include erectile dysfunction, low libido, lack of orgasms, depression, and decreased alcohol consumption. One study has found lower levels of several neurosteroids in this population. Out of the various persistent side effects, erectile dysfunction and decreased alcohol consumption have been the most studied in animal models. Further research is needed on who is susceptible to the persistent adverse side effects of finasteride and on the underlying mechanisms of the medication.
-- Michael S. Irwig, MD, Associate Professor of Medicine, Director of Andrology, George Washington University


Donatella Caruso
Observations performed in a subset of patients treated for male pattern hair loss indicate that persistent sexual side effects as well as anxious/depressive symptomatology have been reported even after discontinuation of finasteride treatment.
-- Donatella Caruso, Associate Professor, Department of Pharmacology and Biomolecular Sciences, University of Milan


Erika-Cecchin-1
Finasteride is a steroid 5-alpha-reductase inhibitor, approved for the treatment of androgenetic alopecia and benign prostate hyperplasia. In some patients the treatment is associated with adverse side effects that could become persistent after therapy discontinuation, resulting in the so-called post-finasteride syndrome (PFS).
-- Erika Cecchin, PhD, Experimental and Clinical Pharmacology Unit CRO National Cancer Institute, Pordenone, Italy


TRAISH

Our research definitely concludes that PFS is real. For a subset of these men, the damage persists -- maybe forever -- even after they go off the drug. We don't fully understand why, but it is as if something shuts off biologically, and stays that way.
-- A.M. Traish, Prof. of Biochemistry and Urology, Boston University School of Medicine


Irwin Goldstein
We are becoming more and more aware of persistent sexual health problems occurring as a result of the use of 5-alpha reductase inhibitors, finasteride, and dutasteride, in a subset of patients. What is even more alarming is that in addition to persistent sexual issues, there are persistent central cognitive issues and concerns of persistent depression.
-- Irwin Goldstein, MD, Editor-in-Chief of the Journal of Sexual Medicine

mk766321 ::

7tom1ja je izjavil:

mk766321 je izjavil:

Mislim, da imaš ti ravno največ problemov z svojim izgledom, glede na to kaj vse pišeš. Oprosti, nič osebnega, toda zadnjih nekaj strani je največ tvojih komentarjev ko udrihaš po propeciji, pa je verjetno nisi nikoli probal. Mogoče bi bil presenečen nad rezultati na tvoji glavi :)


Aha, se pravi ker imam težavo z osebnim izgledom ( premalo las) udriham po propeci-i. Se ti ne zdi, da če bi bilo to res bi zagovarjal uporabo in jo tudi jemal;
Imel sem jo že v roki; plačal 50 eur za nekaj kar mi sedaj stoji v kotu zraven neuporabljenega cigareta kot opozorilo kako blizu sem bil, da naredim največjo bedarijo v življenju.


Ti si pa res čuden.
prvi stavek zanikaš mojo trditev, da maš probleme z izgledom, drugi stavek pa potrdiš, da si kupil propecio. zakaj si jo pol kupil, če nimaš problemov na glavi?
Ne bom več pisal, itak vsi vidijo iz tvojih postov vse kaj morajo vedet.

7tom1ja ::

Tole pa je žalosen poizkus diskreditacije:(; kill the messenger, not the message sistem

7tom1ja :: 28. dec 2014, 00:19:18citiraj
#
mark16 je 27. dec 2014 ob 23:44:01 izjavil:
7tom1ja torej si ti vse u teoriji, jst pa u praksi. in kaj priporočaš kot alternativo?in kera stopnja plešavosti si


Ja nekako sem tudi v teoriji ocenil, da ne bom prečkal proge, ko prihaja vlak.
Vso srečo pol.Imaš cojonas :-)

Minox+dr. Keser FUE

Pobralo mi je 2cm čela, ampak smo zrihtal :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7tom1ja ()

7tom1ja ::

Konec koncev imaš lahko tudi prav, sem lahko tudi najbolj neuemen in funkcionalno nepismen poster na slotech.
Tiste, ki berejo to temo samo opozarjam naj ne sodijo mene ampak dejstva, ki sem jih predstavil in če mi je uspelo prepričati enega, da ne jemlje tega sranja in ne bo poizkusni zajček za Merck, potem mi je uspelo kar sem si zastavil.

Po jemanju Propecije se res lahko pojavijo težave z erekcijo. Teoretično bi morale težave po prenehanju jemanja zdravila izginiti, vendar sem že pri večih pacientih ugotovil, da težave ostanejo, zato priporočam pregled v eni izmed ambulant za erektilne motnje, kjer bodo fantu lahko ustrezno pomagali.
Dejan Bratuš, dr. med., 21.11.2003 urolog

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7tom1ja ()

mark16 ::

oprosti ti ampak ti si smešen 7tom1ja 2 strani prišeš preko propecije pa je še jemal nisi in še kr pišeš, malo sumljiv si. jst nebom nikoli pisal ali pametoval o stvari ki je ne poznam oz nisem jemal.

7tom1ja ::

Pišem in opozarjam na to sranje že od leta 2011, vključno s to temo; vem da "uporabnike" to malo moti, ker najbolje deluje "nič ne vidim nič ne slišim".
Zakaj ? Zato ker naši dermatologi ne opozorijo.

In spet naj bralci sami presodijo kdo je tukaj smešen.

- tisti, ki opozarja na stranske učinke Fin
ali
- tisti, ki plačuje 50 eur na mesec, da lahko jemlje potencialno permanentno škodljivo
"zdravilo", da bo obdržal lase.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7tom1ja ()

mark16 ::

osebno sm bil proti propercia glih zaradi forumov, jemlje kolega, sprašujem zdravnike, sprašijem dva farmatevca ki sta kolega, vprašam turke pri fue o tem...osebno sm se pozanima ampak ker je zaenkrat vse okej pač je, polek tega dobeno zdravilo ali takšna ali drgačna droga ima kakšne stranske učinke, ampak vsi smo si drugačni in če bi bilo to res tako grozno kot ti pravim verjamem da bi naredli iz tega zelo velik bum.

7tom1ja ::

OK, sem vesel, da si zadovoljen, verjamem da je še mnogo takih.
Meni se zdi, da je že kar bum s tem, glede na vse tožbe in nove raziskave. Vsekakor je ozaveščenost večja kot je bila.

Sam sem totalno izgubil zaupanje v zdravnike po tej izkušnji; sem opazil, da nihče ne ve o zadevi več kot piše na listku. Vsi samo slepo zaupajo farmacevtom. Najbolj so me razpizdili dermatologi ( ni mi jasno kako sploh lahko predpisujejo zdravilo, ki vpliva na hormone), ki vztrajajo, da ne opažajo stranskih učinkov pri pacientih. Ja kdo za hudiča se bo pa vrnil k dermatologu, če jih bo fasal. Enako velja z HT kirurgi. Se mi zdi, da bi bilo zelo zanimivo koliko pacientom so napisali le en recept.
Edini zdravniki, ki jim lahko zaupamo v tem primeru so urologi in endokrinologi, ki morajo reševati zadeve.

Na propeciahelp so vse zgodbe z istim potekom. Vem, da si nočeš prebrat ( tudi sam ne bi v enakem položaju); kako težko je bilo in še vedno je prepričati zdravnika, da je fin razlog za stranske učinke.

Treba se je zavedati, da so res redki zdravniki, ki so pripravljeni narediti korak več kot je potrebno

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7tom1ja ()

jype ::

7tom1ja> Sam sem totalno izgubil zaupanje v zdravnike po tej izkušnji

To je slabo zate, ne za zdravnike.

7tom1ja> Vsi samo slepo zaupajo farmacevtom.

Slepo? Saj ti razumeš, kaj pomeni besedna zveza "klinično testiranje" ?

7tom1ja> Treba se je zavedati, da so res redki zdravniki, ki so pripravljeni narediti korak več kot je potrebno

Treba se je zavedati, da enako velja za vsa področja.

7tom1ja> Najbolj so me razpizdili dermatologi ( ni mi jasno kako sploh lahko predpisujejo zdravilo, ki vpliva na hormone), ki vztrajajo, da ne opažajo stranskih učinkov pri pacientih.

Sine, kortikosteroide se že od odkritja naprej uspešno in koristno uporablja za blaženje simptomov vnetja. Če ti ne znaš brat navodil, kjer zelo jasno piše, kaj je v njem in kako zdravilo sploh deluje, potem mi je žal, a problem je tvoj, ne od zdravnika ali farmacevta. Njihova naloga je preprečiti, da bi zaradi vnetja kože postal imunokompromitiran, tvoja naloga je pa paziti na svoje zdravje in zdravila uporabljati v skladu z navodili, predvsem pa povedat, kadar se ti zdi da je karkoli narobe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

7tom1ja ::

To je slabo zate, ne za zdravnike.

Res ? Ne vem kdo tukaj plačuje koga

Slepo? Saj ti razumeš, kaj pomeni besedna zveza "klinično testiranje" ?
In če vztrajaš, da si dobili simptom, ki ni bil opažen pri kliničnem testiranju je vse v glavi in si zrel za psihiatra. Popolno neupoštevanje vseh raziskav narejenih po kliničnem testu, neupoštevanje anekdotnih dokazov;.. Skratka vse nekako v sistemu, kar ne piše na listku ni res.

Treba se je zavedati, da enako velja za vsa področja

Žalostno, glede na to, da lahko odločajo o življenju ali smrti.

Sine, kortikosteroide....
Hvala za opozorilo ati.

mk766321 ::

Kot sem že omenil, jaz jemljem finasterid že več kot 10 let. Lase na glavi sem obdržal, ne izpadajo, sexam (skoraj) vsaj dan, imam čudovitega otroka,...

Torej, 7tom1ja, kje so stranski učinki? Ali boš sedaj reko, da bom dobil raka? Verjetno ga bomo itak na koncu vsi fasal, ker živimo od industrijsko pridelane hrane. Ne pa ga srat, da je vse kriv finasterid.

Aja, pa propecije pri nas ne kupujem, ker je predraga, ampak za ceno cca 30€ dobim zalogo za 3 mesece generičnih zdravil.
Začel sem jemat na lastno pobudo, pač tvegal z učinki, ki jih na srečo ni, verjamem, pa da se ljudje različno odzivamo.

7tom1ja ::

mk766321 je izjavil:

Kot sem že omenil, jaz jemljem finasterid že več kot 10 let. Lase na glavi sem obdržal, ne izpadajo, sexam (skoraj) vsaj dan, imam čudovitega otroka,...

Torej, 7tom1ja, kje so stranski učinki? Ali boš sedaj reko, da bom dobil raka? Verjetno ga bomo itak na koncu vsi fasal, ker živimo od industrijsko pridelane hrane. Ne pa ga srat, da je vse kriv finasterid.

Aja, pa propecije pri nas ne kupujem, ker je predraga, ampak za ceno cca 30€ dobim zalogo za 3 mesece generičnih zdravil.
Začel sem jemat na lastno pobudo, pač tvegal z učinki, ki jih na srečo ni, verjamem, pa da se ljudje različno odzivamo.


Nimam kej za rečt; čestitam za družino in ti želim uživanje fin brez stranskih še naprej.

mark16 ::

še enkrat vsako zdravilo ima stranske učinke eno bolj eno manj, na ene bolj vpliva na ene manj, zato pa je treba testrirat!!! in neko prazno blatenje ker pač je ovi reku to je nemislelno. kot pa sm že reku polek fin. je pa še veliko drugih dejavnikov, prehrana, pijača, kajenje, stres in glede da umetnm svetu živimo. jaz vem če bi prej začel fin. jemat bi imel več las na sebi, ampak sm poslušal ostale, zdaj jemljem 3 leta pa je vse okej le da sm šel po nove lase v turčijo še, zdaj pa imam takšne ko jih nikol še nisme imel, vsekakor pa upam da mi fin. nebo treba jemat celo življenje oz da bo kakšna blša alternativa še prišla ampak verjamem da bo pol spet prišlo za njo bum to ni vredu...

7tom1ja ::

Se sicer ne strinjam, da je treba testirat, ker so primeri, ko je bila ena tableta dovolj za PFS tudi "prazno blatenje"je bolj tako tako, ne bom pa nikomur več pametoval.
Če ti deluje in si pripravljen tvegat, zakaj pa ne.

Trije ali štirje na tem forumu trdijo, da jemljejo fin od tega je samo en dobil stranske.;)

trancer01 ::

Me pa zanima koliko časa bo trajalo, da se pri tem edinem slo-techovcu s stranskimi učinki stanje povsem normalizira.

jype ::

mk766321> Kot sem že omenil, jaz jemljem finasterid že več kot 10 let. Lase na glavi sem obdržal, ne izpadajo, sexam (skoraj) vsaj dan, imam čudovitega otroka,...

A pa si prepričan, da bi bilo tvoje življenje brez las drugačno?

jernejl ::

A pa si prepričan, da bi bilo tvoje življenje brez las drugačno?

Bolj verjetno je, da bi dobil kožnega raka in umrl.

mk766321 ::

jype je izjavil:

mk766321> Kot sem že omenil, jaz jemljem finasterid že več kot 10 let. Lase na glavi sem obdržal, ne izpadajo, sexam (skoraj) vsaj dan, imam čudovitega otroka,...

A pa si prepričan, da bi bilo tvoje življenje brez las drugačno?


ne vem, ni mi pa žal da se se tako odločil, da jemljem.
Je pa ego/samozavest večja kot bi bil brez las, v to sem prepričan. Ampak to je stvar gledišča. Nekatere ne moti pomanjkanje las, mene osebno(govorim o moji glavi) moti. Kaj čem, tak sem.

jype ::

mk766321> Je pa ego/samozavest večja kot bi bil brez las, v to sem prepričan.

Torej imam jaz kar srečo, da nimam več veliko las, ker že zdaj ego komaj stlačim skozi dvojna vrata.

No, če si zadovoljen s svojim življenjem, potem ti nihče ne more ničesar očitat in si se odločil pravilno.

Phosket ::

bambam20 je izjavil:

Lasje niso noben dejavnik privlačnosti oz. karizmatičnosti. ta prihaja iz tebe osebno.


Nobenemu ni treba jemati finasterida, tvegati stranskih učinkov ali sploh biti obremenjen z izgubo las. Ampak trditi, da lasje niso noben dejavnik privlačnosti ... ? Lasje so eden bistvenih dejavnikov pri našem videzu, ker uokvirijo obraz in držijo proporce. Seveda vseh ne moti, da so na račun izgube las manj privlačni in jih seveda tudi ne rabi motiti, ampak to še ne spremeni dejstev.

Jaz sem pač tvegal s Propecio, ker sem se zavedal, kako hud udarec za mojo samopodobo bi bila (oziroma bo) izguba las. In ja, sem pač pošteno nasrkal in čisto možno, da bo trajalo še kar nekaj časa, da bom res popolnoma okreval, ampak situacija se vsaj vztrajno izboljšuje.

Kot je že nekdo tukaj izpostavil - normalno, da noben ne bi jemal finasterida, če bi *vedel*, da bo fasal stranske učinke. Ampak dokler je to edina opcija za zdravljenje plešavosti, je razumljivo, da je človek v obupu pripravljen tvegati marsikaj. Upajmo pač, da se bodo kmalu pojavile varnejše in boljše alternative in nam o tem sploh več ne bo treba razpravljati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phosket ()

7tom1ja ::

Phosekt upam, da se ti čimprej povrne stanje v normalno in popolnoma okrevaš.
Imam samo eno vprašanje; ali si povedal tistemu, ki ti je napisal recept, kaj se je zgodilo ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7tom1ja ()

jype ::

Phosket> Ampak trditi, da lasje niso noben dejavnik privlačnosti ... ? Lasje so eden bistvenih dejavnikov pri našem videzu, ker uokvirijo obraz in držijo proporce. Seveda vseh ne moti, da so na račun izgube las manj privlačni in jih seveda tudi ne rabi motiti, ampak to še ne spremeni dejstev.

Lasulje ne povzročajo stranskih učinkov.

mk766321 ::

jype je izjavil:


Lasulje ne povzročajo stranskih učinkov.


To ti misliš. Če je na glavi več las povzroči prijetne stranske učinke :D

Phosket ::

Hvala, 7tom1ja. Ja, zdravnika sem obiskal potem po preteku tistih dveh tednov, ko bi se naj stranski učinki že polegli, ampak se niso. Me je miril, da je od vsakega posameznika odvisno, kako dolgo telo potrebuje, da izloči neko substanco. Predlagal je, da še kak mesec potrpim in se ne obremenjujem preveč, ker bi se stanje moralo normalizirati. In čez mesec dni so se stvari potem res umirile vsaj dovolj, da sem lahko odmislil najbolj črne scenarije in potrpežljivo čakal naprej.

Lasulje pa mogoče res nimajo veliko stranskih učinkov razen enega - posmeha, če si razkrinkan. Kolikor slišim, niso ravno praktična rešitev in verjetno z njimi niti nisi resnično sproščen in samozavesten, ker živiš v nenehnem strahu.

Yj77 ::

Živjo, prosil bi vas za malo pomoči :)

Sem študent v zgodnjih 20ih, moje delo po končanem študiju bo pretežno delo z ljudmi, hkrati pa tudi precej karierno usmerjeno.
Videz vsekakor ni najpomembnejši dejavnik, nikakor pa ne moremo zanikati, da ni eden izmed dejavnikov, ki pridejo do izraza v poslovnem svetu.
Verjetno v to temo ne bi pisal, če ne bi imel podobnih težav kot večina udeležencev te forumske teme - torej pri meni gre za 'plešo' v začetnem stadiju, po tisti lestvici bi rekel da sem trenutno še najbližje 2.stopnji, vendar se lahko v nekaj letih (2,3) vse skupaj precej spremeni. Ker imam še kar precej las (pojavlja se že visoko čelo, lasje so manj gosti tudi po vrhu, na vertexu) bi rad rešil kar se rešiti da.
Oče in stric sta oba dva pleškota, zato čudežev ne pričakujem in vem da sem tudi sam obsojen na plešo.

Naj kar na začetku povem, da se zavedam da zaenkrat ni moč popolnoma ustaviti pleše in če gledamo zgolj kratkoročno je najboljša rešitev britvica (pri moji količini las bi to bilo nesmiselno). Ker pa sam gledam dolgoročno bi rad izpadanje las ustavil vsaj za nekaj let (5-10), ker:
Prvič, upam da bo šel napredek znanosti tako daleč, da bodo 2020-2025 obstajale že bolj konkretne rešitve in drugič - mi dol visi če bom po 30 letu plešast, do takrat pa bi rad vse skupaj omilil/ustavil.
Res ni prijeten občutek, ko na prste ene roke našteješ ljudi iz polne predavalnice, ki bodo ob prejemu diplome že konkretno plešasti.

Prebral sem vse poste v tej temi in še nekaj podobnih tem, člankov, izjav zdravnikov, vendar imam še vedno nekaj vprašanj.

1. Oronazol/nizoral šampon. Oba dva imata isto učinkovino - ketokonazol, je sploh kakšna razlika med njima? Uporabljala bi se naj za zdravljenje glivičnih okužb če sem prav razumel? Kako pa pomagata pri zaustavitvi plešavosti?

2. Minoxidil - koliko pomaga če ga uporabljaš zgolj enkrat dnevno? Kako hitro se vpije pena?
Sam imam srednje dolge lase, po navadi si jih perem zjutraj, oblikujem si tudi frizuro s pomočjo gela (ja še vedno imam dovolj las :D)...torej če bi ga hotel uporabljat 2x dnevno bi se moral precej prej ustat?
Poleg tega se bojim da bi mi v trenutnem stadiju naredi več škode kot koristi (vsaj na sprednjem delu glave).

3. Propecia - nekako bi to morala biti zadnja opcija, pa vendarle mi kar odgovarja zaradi 'enostavne' uporabe. Predvsem me zanima koliko dejansko pomaga 1/2 ali celo 1/3 tablete in kakšen vpliv ima to na stranske učinke?
Če je plešavost v začetnem stadiju povzroči propecia rast las, ki so izpadli v zadnjem obdobju. Meni je kar nekaj las izpadlo predvsem v zadnjih nekaj mesecih. Bi torej lahko s pravočasnim začetkom jemanja propecije rešil že izgubljene lase?
Kakorkoli, zaenkrat bi se rad procepciji izognil...

4. RU58841 + KB - koliko je še ta zadeva aktualna? Kakšni so sedaj vaši rezultati (tistih ki so začeli v prvem delu 2014)? Koliko časa ti vzame nanos in kako hitro se zadeva posuši? Imaš po tem mastne lase? In iz kje naročujete (je tisit link izpred mesecev še aktualen)?
Glede na to, da gre za lokalni DHT bloker, bi lahko rešil lase, ki so izpadli v zadnjih nekaj mesecih?

5. Nikjer niste omenili laserskega glavnika, ki bojda daje kar lepe rezultate. Ve kdo kaj več o njem? Zadeva sicer ni poceni, se mi zdi pa v trenutnem stanju še najbolj primerna. Lepo ko si operem glavo 10min česanja in to je to.

Aja, katerega dermatologa z zasebno ambulantno priporočate (res ne mislim čakat 6-9mescev) V primeru da se odločim za propecijo, jo lahko predpiše osebni zdravnik?

Že v naprej najlepša hvala za odgovore

Greghorian ::

Drugače pa je baje problem pri Propeciji in minoxidilu to, da ko nehaš jemati, ti v nekaj tednih izpade vse kar si do takrat obdržal + baje še malo več, no jaz sem vedel da se mi nebi dalo mazati/jemati vsak dan naslednjih 20 let, tako da bi v primeru, da nebi bila prehuda pleša raje razmišljal o presaditvi las, daš tistih par 1000eur pa imaš mir nekaj časa. Je pa res da je pri meni trenutno še bolj kot ne nekje tip recimo 1.5
Pri meni se dela na podoben način kot na tej sliki, vendar na srečo bolj kot ne miruje zadnji 2 leti, edino sivi lasje se množijo okoli ušesov pri 25.

Drugače od tega sem poskusil Oronazol, vendar ni bilo nekega hudega učinka. Največ mi je pomagalo izogibanje stresu, športanje in lepša prehrana (+na kake pol leta še kakšne fidival tablete za kožo in lase, ampak bolj iz razloga da škodit ne more). To je mogoče tistih 20%, ko lahko pomagaš preprečiti plešo, ostalo je pa genetika (baje se od dedka po mamini strani največ podeduje)..

mark16 ::

žal izpadanje las ostavi samo dht bloker, minoxidil nima tukaj nič

jype ::

mk766321> To ti misliš. Če je na glavi več las povzroči prijetne stranske učinke :D

Ne verjamem. Nekateri ljudje imajo vse te prijetne stranske učinke tudi brez las, kar pomeni, da lasje niso odločilni ali pa celo pomemben dejavnik.

Phosket> Lasulje pa mogoče res nimajo veliko stranskih učinkov razen enega - posmeha, če si razkrinkan. Kolikor slišim, niso ravno praktična rešitev in verjetno z njimi niti nisi resnično sproščen in samozavesten, ker živiš v nenehnem strahu.

Po branju te teme se meni zdi, da v strahu živijo predvsem tisti, ki se zdravijo s snovmi, ki vplivajo na hormonsko sliko.

Phosket ::

jype je izjavil:

Po branju te teme se meni zdi, da v strahu živijo predvsem tisti, ki se zdravijo s snovmi, ki vplivajo na hormonsko sliko.


Torej kvečjemu v strahu živijo oboji. To, da finasterid ni nujno prava rešitev, še ne pomeni, da lasulja je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phosket ()

7tom1ja ::

]Živjo, prosil bi vas za malo pomoči :)

Sem študent v zgodnjih 20ih, moje delo po končanem študiju bo pretežno delo z ljudmi, hkrati pa tudi precej karierno usmerjeno.
Videz vsekakor ni najpomembnejši dejavnik, nikakor pa ne moremo zanikati, da ni eden izmed dejavnikov, ki pridejo do izraza v poslovnem svetu.
Verjetno v to temo ne bi pisal, če ne bi imel podobnih težav kot večina udeležencev te forumske teme - torej pri meni gre za 'plešo' v začetnem stadiju, po tisti lestvici bi rekel da sem trenutno še najbližje 2.stopnji, vendar se lahko v nekaj letih (2,3) vse skupaj precej spremeni. Ker imam še kar precej las (pojavlja se že visoko čelo, lasje so manj gosti tudi po vrhu, na vertexu) bi rad rešil kar se rešiti da.
Oče in stric sta oba dva pleškota, zato čudežev ne pričakujem in vem da sem tudi sam obsojen na plešo.

Naj kar na začetku povem, da se zavedam da zaenkrat ni moč popolnoma ustaviti pleše in če gledamo zgolj kratkoročno je najboljša rešitev britvica (pri moji količini las bi to bilo nesmiselno). Ker pa sam gledam dolgoročno bi rad izpadanje las ustavil vsaj za nekaj let (5-10), ker:
Prvič, upam da bo šel napredek znanosti tako daleč, da bodo 2020-2025 obstajale že bolj konkretne rešitve in drugič - mi dol visi če bom po 30 letu plešast, do takrat pa bi rad vse skupaj omilil/ustavil.
Res ni prijeten občutek, ko na prste ene roke našteješ ljudi iz polne predavalnice, ki bodo ob prejemu diplome že konkretno plešasti.

Prebral sem vse poste v tej temi in še nekaj podobnih tem, člankov, izjav zdravnikov, vendar imam še vedno nekaj vprašanj.

1. Oronazol/nizoral šampon. Oba dva imata isto učinkovino - ketokonazol, je sploh kakšna razlika med njima? Uporabljala bi se naj za zdravljenje glivičnih okužb če sem prav razumel? Kako pa pomagata pri zaustavitvi plešavosti?

NE
Naj bi blokiral DHT, samo je vse tako tako. Škodi ne

2. Minoxidil - koliko pomaga če ga uporabljaš zgolj enkrat dnevno? Kako hitro se vpije pena?
Sam imam srednje dolge lase, po navadi si jih perem zjutraj, oblikujem si tudi frizuro s pomočjo gela (ja še vedno imam dovolj las :D)...torej če bi ga hotel uporabljat 2x dnevno bi se moral precej prej ustat?
Poleg tega se bojim da bi mi v trenutnem stadiju naredi več škode kot koristi (vsaj na sprednjem delu glave).

Ga uporabljam že 7 let. Meni pomaga. Če ne drugega ti zgosti lase, kjer jih še imaš. 1x na dan je OK.

3. Propecia - nekako bi to morala biti zadnja opcija, pa vendarle mi kar odgovarja zaradi 'enostavne' uporabe. Predvsem me zanima koliko dejansko pomaga 1/2 ali celo 1/3 tablete in kakšen vpliv ima to na stranske učinke?
Če je plešavost v začetnem stadiju povzroči propecia rast las, ki so izpadli v zadnjem obdobju. Meni je kar nekaj las izpadlo predvsem v zadnjih nekaj mesecih. Bi torej lahko s pravočasnim začetkom jemanja propecije rešil že izgubljene lase?
Kakorkoli, zaenkrat bi se rad procepciji izognil...

Dont do it.Med 5 mg in 1mg so zanemarljive razlike v stranskih učinkih, tako, da tudi manj kot 1mg ne bo pomagalo.

4. RU58841 + KB - koliko je še ta zadeva aktualna? Kakšni so sedaj vaši rezultati (tistih ki so začeli v prvem delu 2014)? Koliko časa ti vzame nanos in kako hitro se zadeva posuši? Imaš po tem mastne lase? In iz kje naročujete (je tisit link izpred mesecev še aktualen)?
Glede na to, da gre za lokalni DHT bloker, bi lahko rešil lase, ki so izpadli v zadnjih nekaj mesecih?

Isti k kot propecia, ravno tako povzroča stranske učinke ob tem, da še niti ne vemo njihovega obsega.

5. Nikjer niste omenili laserskega glavnika, ki bojda daje kar lepe rezultate. Ve kdo kaj več o njem? Zadeva sicer ni poceni, se mi zdi pa v trenutnem stanju še najbolj primerna. Lepo ko si operem glavo 10min česanja in to je to.

BS

Aja, katerega dermatologa z zasebno ambulantno priporočate (res ne mislim čakat 6-9mescev) V primeru da se odločim za propecijo, jo lahko predpiše osebni zdravnik?

Kateregakoli, vsi ti jo bodo predpisali kot, da gre za pez bombone. Privat čakaš en teden in plačaš 50 eur.

Že v naprej najlepša hvala za odgovore

Sam jemljem še biotin

Phosket je izjavil:

jype je izjavil:

Po branju te teme se meni zdi, da v strahu živijo predvsem tisti, ki se zdravijo s snovmi, ki vplivajo na hormonsko sliko.


Torej kvečjemu v strahu živijo oboji. To, da finasterid ni nujno prava rešitev, še ne pomeni, da lasulja je.




Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7tom1ja ()

Phosket ::

 my

my



 point

point



 exactly

exactly

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phosket ()

7tom1ja ::

No pol smo pa najdl rešitev. Kapa:D

jype ::

Phosket> še ne pomeni, da lasulja je.

Lasuljo lahko komot daš dol, če ni prava rešitev.

Yj77 ::

Hvala za odgovor, še vedno pa ostaja nekaj nejasnosti.

Praviš, da bi naj imel RU58841 + KB zelo podobne stranske učinke kot propecia? So to zgolj tvoja sklepanja ali imaš kakšne dokaze? Kar težko verjamem, da bi lokalno 'mazilo' imelo iste stranske učinke kot hormonske tablete ki vplivajo na celotno telo.

Je na tem forumu še kakšen uporabnik RU58841 + KB, ki bi lahko kaj več povedal?

Kaj pa laserski glavnik? Ne razumem čisto dobro tvojega odgovora :)

Phosket ::

Tudi pri RU58841 se stranski učinki menda lahko pojavljajo, čeprav se nanaša lokalno, ker se del snovi še vedno lahko absorbira v sistem. V teoriji naj bi sicer bil varnejša opcija, ker ne blokira same pretvorbe testosterona v DHT oz. ne spreminja hormonske slike, ampak samo zaseda androgene receptorje na lasišču (in drugod, če se absorbira v sistem, predvidevam).
Ampak ja - v teoriji. Nimam pa nobenih izkušenj iz prve roke.

7tom1ja ::

Yj77 je izjavil:

Hvala za odgovor, še vedno pa ostaja nekaj nejasnosti.

Praviš, da bi naj imel RU58841 + KB zelo podobne stranske učinke kot propecia? So to zgolj tvoja sklepanja ali imaš kakšne dokaze? Kar težko verjamem, da bi lokalno 'mazilo' imelo iste stranske učinke kot hormonske tablete ki vplivajo na celotno telo.

Je na tem forumu še kakšen uporabnik RU58841 + KB, ki bi lahko kaj več povedal?

Kaj pa laserski glavnik? Ne razumem čisto dobro tvojega odgovora :)


Težko boš našel dokaze, ker ne gre za testirano zdravilo. Pišem kar berem po forumih. Občasno se čudim, kaj vse so ljudje pripravljeni na sebi testirat, da bi imeli lase.

Laserski glavnik je bullshit (BS).

mk766321 ::

Jaz bi dodal samo eno opažanje pri sebi.
Predno sem začel jemat propecio, so mi lasnje ful izpadali(pri pranju glave je bil odtok zamašen takoj, da o vzglavniku ne govorim), imel sem dost prhljaja, maste lase že drug dan.
Ko sem začel jemat propecio, je v roku 3-6 mesecev se izpadanje končalo, prhljaj se je zelo zelo zmenjal, posledično tudi srbenje, maste lase sedaj dobim po 4-6 dni, odvisno kako švicam.
Zakaj to pišem. Po mojem mnenju vse težave povzročajo hormoni(ali kakrkoli že) in ko odpraviš vzrok, tudi ostalo izgine.

Ko sem za test nehal jemat propeciio cca mesec in pol se je spet vse začelo, tako da drži, da ti lasje ostanejo, dokler jemlješ.

Zadnje čase res preiskušam, dost generičnih, saj nekateri dobavitelji več ne dostavljajo v mojo bližino(beri slo), tako da menjavam. zadnja pošiljka je neka čudna iz indije. Trenutno vse OK :D

Večina jih bo rekla da se igram z "zdravjem". Jaz pa bom reko: "pa kaj" :D
Glavno da sem zadovoljen, mar ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mk766321 ()

Yj77 ::

Glede tega "glavnika" nisem prepričan, da je takšen bullshit. Kar sem prebral o njem je bilo večinoma v smislu, da ga farmacija želi prikazati kot nekšen topshop izdelek v resnici, pa bi naj deloval pri kar lepem % uporabnikov.

Sem malo bral stranske učinke Oronazola in se je izpadanje las pojavilo na kar visokem mestu, precej ironično.

Upam, da se v kratkem najde kakšen uporabnik RU58841, da malo bolje opiše zadevo :D res bi bila dobrodošla kakšna informacija iz prve roke.

Tisti ki uporabljate minoxidil peno, vam precej zmasti lase?

mark16 ::

minoxidil, je osebno meni kar nekaj, novih las še doben ni dobil od tega, ampak dobiš mogoče kakšen las ali dva ostalo pa malo puha, s tem da imaš lase tudi masne prej

7tom1ja ::

mark16 je izjavil:

minoxidil, je osebno meni kar nekaj, novih las še doben ni dobil od tega, ampak dobiš mogoče kakšen las ali dva ostalo pa malo puha, s tem da imaš lase tudi masne prej


Če bi bilo tole res in ni ne bi bil nikoli na tržišču.
Meni pomaga se je treba pa navaditi na sheeding.
««
15 / 34
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Presaditev las

Oddelek: Loža
97401 (6817) FireSnake
»

Gostejši lasje?

Oddelek: Loža
173826 (3223) Timurlenk
»

Čebulni sok pri plešavosti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9214760 (12777) TheBlueOne
»

seboroicni dermatitis in izpadanje las s cebulico

Oddelek: Loža
3312673 (11552) Pithlit

Več podobnih tem