» »

Naložbena varčevanja prek skladov (UFOS)

Naložbena varčevanja prek skladov (UFOS)

wn25 ::

Zdravo,

o financah oz. skladih nimam pojma, zato me zanima, če bi kdo tu znal kaj več povedati o dolgoročnem (30 let) varčevanju prek naložbenega življenjskega zavarovanja UFOS (United Funds of Success) prek zavarovalnice Wiener Städtische. Upravljalec sklada je Franklin Templeton. Se izplača ali ne oz. ali si zavarovalnica odgrizne prevelik kos torte, da bi bilo smiselno?

Kar mi je pomembno je, da dolgoročno nisem zavezan vplačevati premije vsako leto, brez da bi imel zaradi tega kakršnekoli težave. Po mojih informacijah je obvezna doba vplačevanja 3 leta, nato pa lahko (če želim) naloženo pustim notri, brez da bi moral premijo plačevati tudi naslednja leta (npr. če čez 20 let nisem več zmožen vplačevanja premije, ne želim, da vse izgubim). Vendar te informacije pisno napisane ne najdem nikjer.

Se stroški splačajo? Stroški upravljanja so 0,3% vrednosti premoženja (oz. minimalno 48 eur), nato 1% letne neto premije, poleg tega še (če sem prav obveščen) 6% premije provizije.

Torej če recimo vplačam na začetku 1000 eur, bom začel iz izhodišča 1000 - 48 - 10- 60 = 882 eur, torej dejansko gre na začetek v sklad 882 eur, ostalo si pobere zavarovalnica, si prav razlagam? To mi kot laiku deluje kot dokaj hud odbitek. Je to na dolgi rok smiselno? Je smiselno vlagati v sklad npr. zgolj 5 let, nato pa pustiti naloženo, da se obrača? Kakšne so optimalne odločitve - če sploh, ali si je bolje izbrati kak drug produkt?

Moj glavni namen je, da mi denar dolgoročno ne propada na banki oz. da imam vsaj nek mali delež investiran nekje, kjer bom čez ~30 let dejansko nekaj imel od tega. Vem, da si je zdravo verjetno omisliti tudi kaj manj tveganega (z manjšimi potencialnimi donosi, a večjo varnostjo), pa vendar - UFOS da ali ne? Izkušnje?

kivi113 ::

Kupi si srebro. Te 30 letne vezave so neumnost, ker čez 30 let Evra verjetno sploh več ne bo, vmes ti bojo pa z različnimi mahinacijami pobrali velik delež prigaranega, da inflacije "ne omenjam". Obstaja tudi možnost stečaja banke oz zavarovalnice, kjer se boš zopet obrisal pod nosom.

Papirnatemu denarju vedno pada vrednost, kadar ga dodatno printajo, in to se dogaja. Zato moraš vlagati v denar, ki vrednost ohranja. In to sta zlato in srebro. Zakaj? Zgodovinsko gledano sta se zlato in srebro izkazali kot najboljši valuti, posebej v času krize in izhoda iz krize, zapisana sta pa tudi v Ameriško ustavo kot edini denar, ki se sme uporabljati.

Zadnji primer uporabe zlata kot valute lahko opazimo v Zimbabveju, kjer se niso mogli drugače rešiti 230k% inflacije.

Kupuj srebro, dokler ga ne pokupijo drugi. Realno srebro (kovance, "bullione"), in ne srebra v raznih trezorjih in comex trgih in podobno (virtualno srebro).

In ker boš tako obogatel s srebrom, se priporočam za kakšen % dobička čez 10 let. Zlato je v zadnjih 10 letih nominalno zrastel za faktor 5 (500%), prav tako srebro 500% (okvirne ocene, gledano v usd). S tem, da je srebra nakopanega in na voljo manj od zlata, finančni trg srebra je bistveno manjši od finančnega trga zlata, njegova zgodovinska vrednost je bila okoli 1:16 glede na zlato, zdaj je okoli 1:54 - trend gre proti 16. Ustvarja pa se tudi internetna mrzlica nakupovanja srebra, zaradi česar pričakujem boom v rasti cene in ne pričakujem padca cene srebra.

Mogoče se motim, ampak dvomim.

Pred 3.11., ko so v ZDA napovedali QE2 oz. Quantitative easing 2, printanje 600 milijard usd v naslednjih 6 mesecih, je bila cena srebra okoli 18 eur, danes okoli 23 eur, že od septembra pa sem opazoval priblžno 10% mesečno rast. Ko kovnice ne bodo več mogle skovati dovolj srebrnikov in srebra ne bodo več pošiljali (ker bo demand previsok), bo cena srebra skokovito narasla.

Leta 1968 je bila cena zlata 35.2$, septembra 1980 pa je dosegla vrhunec pri 666.75$. Kar je faktor 1900% v 12 letih. Sicer je potem cena padla na okoli 300$ in se tam "ustalila" do približno leta 2000.

Smo v času ekonomske krize in v takih časih so se realne dobrine izkazale za dobre naložbe, medtem ko se finančne naložbe niso. Kdor je šparal v jugoslovanskih dinarjih, so mu prihranki v kratkem času skopneli. V spodnjem videu pa je kar nekaj glasov, ki napovedujejo hiperinflacijo v ZDA - kar verjetno ne bo nič dobrega niti za EU.



Aja, vsega ne stavit na enega konja :) To naj bo tudi jasno. Pa treba je pazit, da ne dobiš kaj ponarejenega oz. zlitega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kivi113 ()

wn25 ::

Hvala za odgovor.

"Smo v času ekonomske krize in v takih časih so se realne dobrine izkazale za dobre naložbe, medtem ko se finančne naložbe niso."
Vem, saj moj cilj je imeti plus pri neki zmerni vplačani vsoti na dolgi rok (20-30 let), tako da mi trenutna ekonomska situacija ni pomembna, sicer je tvegano in negotovo, ampak zgodovinsko je za sklad značilen trend rasti.

Valuta oz. njen propad tudi ne vem, kako naj bi vplivala na to, saj moj denar je vložen v gospodarstvo? Če to propade bojo pa težave kjerkoli že imaš denar. Kovine - zanimiva ideja, ampak ne vem, če sem pripavljen ta moment iti v to.

Meni je torej važno, da bom na koncu (20 ali 30 let) dobil ven z veliko verjetnostjo (se zavedam tveganja sklada) več, kot pa bi pri varčevanju iste vsote na banki. Zato so moja glavna skrb tu stroški oz. procenti, ki jih trga zavarovalnica, ker dejansko si na začetku po odbitju stroškov celo v minusu, glede na http://www.alter.si/tabla/files/766381-... pa greš v plus šele, ko imaš vplačano +15 000 eur, kar pa je kar velika vsota.

Svetovano mi je bilo tudi, naj si prej najprej raje pogledam 3. steber oz. življenjska zavarovanja, kjer je donos manjši (še vedno upam, da višji kot na banki?), a varnost bistveno višja.

To in pa kot rečeno nočem biti za cel čas zavezan vplačevati v sklad (želim dati notri toliko in takrat, kot se meni zazdi). Kakršnikoli nasveti v tej smeri so zato zelo dobrodošli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: wn25 ()

jernejl ::

Konkretnega produkta (UFOS) ne poznam, moraš pa se zavedati, da je to ZAVAROVANJE.
To pomeni, da tvoje vplačilo lahko razdeliš na dva dela: en del je namenjen zavarovanju, drugi del pa varčevanju.
Če preživiš vseh 30 let, potem je tisti del, namenjen zavarovanju, zate "izgubljen".
Je pa tisti del koristen v primeru, če v teh 30 letih umreš (ali pa preboliš kako hujšo bolezen - to je odvisno od pogojev zavarovanja). V tem primeru zavarovalnica svojcem oziroma tebi izplača dogovorjeno zavarovalno vsoto.
En tak skrajni primer bi bil tole: jutri vplačaš svojih prvih 100eur, čez nekaj dni pa umreš. Zavarovalnica bo svojcem izplačala dogovorjeno vsoto (npr. 20.000eur). Stvar je smiselna, če obstajajo ljudje, ki bi jih tvoja smrt ali težka bolezen zelo finančno prizadela.
Spet primer: si zaposlen in imaš lepo plačo, tvoja žena je brezposelna, imata pa majhnega otroka. S svojo plačo si lahko privoščiš najem kredita (na hipoteko) za nakup stanovanja. Če umreš ali hudo zboliš in ne zmoreš več opravljati svojega dela, se bo družina znašla na cesti. Življenjsko zavarovanje lahko v tem primeru poskrbi za varnost tvoje družine, če se tebi kaj zgodi (npr. izplača vsoto, ki omogoča poplačilo kredita).
Kot že omenjeno, pa tako zavarovanje ni brezplačno, ampak je temu namenjen del tvojih vplačil.
Vprašati se moraš, ali potrebuješ tako varnost ali ne. Če jo potrebuješ, je sklenitev življenjskega zavarovanja smiselna, v nasprotnem pa boš plačeval zavarovanje, ki ga ne potrebuješ.
Veliko ljudi ima sklenjena taka zavarovanja in marsikdo sploh ne ve, kaj to pomeni. Marsikdo tega niti ne potrebuje. Ko po nekaj letih plačevanja pogledajo, koliko imajo privarčevanih sredstev, postanejo nezadovoljni in dvignejo privarčevan denar, za zavarovalnice pa najdejo veliko sočnih besed. To je predvsem zato, ker ne vejo, da je del njihovil vplačil namenjen zavarovanju, del pa varčevanju. Potem ugotavljajo, da bi privarčevali več, če bi svoj denar nalagali na bančni račun ali pa direktno vplačevali v vzajemne sklade. Že res, a v tem primeru tudi ne bi bili zavarovani.

Skratka: naložbeno življenjsko zavarovanje je kombinacija zavarovanja (ki seveda ni brezplačno) in varčevanja (in sicer je varčevanje nekoliko tvegano, ker je odvisno od gibanja vrednosti enot skladov - običajno donos ni zagotovljen oz. je lahko tudi izguba). Če potrebuješ tako varnost, je to dobra kombinacija, sicer pa je bolje direktno varčevati v vzajemnih skladih ali na banki, ker boš na ta način verjetno privarčeval več - v primeru, da teh 30 let preživiš (če ne, je zgodba obrnjena).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dodatno pokojninsko varčevanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6613966 (1426) solatko
»

Življenjsko zavarovanje-katero? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10025136 (4236) lolipop2
»

Varčevanje 100€/mesec (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9133643 (23803) Gjurisic
»

Življensko zavarovanje ali kako te nategnit (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5630456 (27799) Struklio
»

življensko zavarovanje... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5326868 (24036) rh^

Več podobnih tem